ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2011 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΤΗΝ ΕΓΣΣΕ
Πρώτη και άμεση απάντηση από τις ταξικές δυνάμεις

Το γραφείο του υπουργού Εργασίας απέκλεισαν χτες Ομοσπονδίες και Συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ

Σε αποκλεισμό του γραφείου του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη προχώρησαν χτες, λίγο μετά τις 9.30 το πρωί, Ομοσπονδίες, Συνδικάτα και δυνάμεις του ΠΑΜΕ, δίνοντας μια πρώτη απάντηση στις προχθεσινές εξαγγελίες κυβέρνησης - τρόικας για κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ). Με τη συμβολική αυτή κινητοποίηση, οι ταξικές δυνάμεις έκαναν ξεκάθαρο ότι η εργατική τάξη θα δώσει με όρους σύγκρουσης τη μάχη για την υπεράσπιση της ΕΓΣΣΕ, συνολικά των συμβάσεων, η κατάργηση των οποίων «είναι απαίτηση 100% των βιομηχάνων και του κεφαλαίου», όπως καταγγέλθηκε σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μέσα από το γραφείο του αρμόδιου υπουργού.

Οι πρόεδροι Ομοσπονδιών και Συνδικάτων που πήραν το λόγο ξεκαθάρισαν την αποφασιστικότητα των ταξικών δυνάμεων να πρωτοστατήσουν στην οργάνωση ενός αγώνα μέχρι τέλους για τις αιματοβαμμένες κατακτήσεις της εργατικής τάξης, όπως είναι η ΕΓΣΣΕ. Ο Γιάννης Τόλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τύπου - Χάρτου, εξέφρασε την οργή χιλιάδων εργαζόμενων από τους χώρους δουλειάς.

«Χρόνια τώρα οι συλλογικές συμβάσεις και τα ΒΑΕ είναι στο στόχαστρο, διασφάλιζαν έναν ελάχιστο μισθό και με την κατάργησή τους θα φτάσουμε σε μισθούς Κίνας, αυτούς θέλει το μεγάλο κεφάλαιο», τόνισε ο Κώστας Χαντζιάρας, γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων. Πρόσθεσε ότι η ανεργία στους οικοδόμους έχει εκτιναχθεί στο 70% με 80%, χιλιάδες οικοδόμοι δεν έχουν τα ένσημα για να θεωρήσουν τα βιβλιάριά τους, έχουν ανασφάλιστες τις οικογένειές τους, δεν έχουν ούτε να πάρουν γάλα και ψωμί.

Στιγμιότυπα από το μαζικό αποκλεισμό, μέσα και έξω από το υπουργείο
Στιγμιότυπα από το μαζικό αποκλεισμό, μέσα και έξω από το υπουργείο
Στο δοκιμασμένο και καταστροφικό για τους εργαζόμενους δρόμο της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων αναφέρθηκε ο Βασίλης Σταμούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, ενώ ο Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής, είπε ότι οι μεγαλοεργοδότες έχουν ήδη τρόπους και νόμους για να «καταργούν» την ουσία των συλλογικών συμβάσεων.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι «έστησαν» ένα θεατρικό - σατιρικό σκετσάκι, με έναν εργαζόμενο να παριστάνει τον υπουργό Εργασίας, που προσπαθεί να καθησυχάσει τους εργάτες, να τους πείσει να δουλεύουν περισσότερο για λιγότερα, λέγοντάς τους πως η «σοσιαλιστική κυβέρνηση» τους καταλαβαίνει, γιατί και τα ίδια τα στελέχη της δεν έχουν να πληρώσουν τα χαράτσια..!

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Προωθούν τον πυρήνα των εργοδοτικών αξιώσεων

Η κατάργηση της ΕΓΣΣΕ ήταν διαχρονικά πάγιο αίτημα του κεφαλαίου, που τώρα επιτίθεται για να σαρώσει τα πάντα

Την άθλια σύμπραξη κυβέρνησης και τρόικας για την κατάργηση της ΕΓΣΣΕ, επιβεβαίωσε το βράδυ της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλ. Μόσιαλος. Λίγες ώρες μετά τις υποκριτικές κορόνες του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου ότι «δεν είμαστε Ινδία και δε θα γίνουμε», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωνε: «Η κυβέρνηση εξετάζει κάθε παράγοντα που επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Σε αυτή την κατεύθυνση ενθαρρύνουμε συνεχώς το διάλογο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, έτσι ώστε να προωθηθούν οι απαραίτητες αλλαγές στη βάση των πραγματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα».

Μάλιστα, ο ίδιος προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να μειώσει ακόμα περισσότερο τις ασφαλιστικές εισφορές των επιχειρήσεων, τινάζοντας στον αέρα τα αποθεματικά των Ταμείων! «Είμαστε παράλληλα αποφασισμένοι να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα μέσα από τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ηλ. Μόσιαλος. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα της κατάργησης της ΕΓΣΣΕ είχε καθοριστεί ήδη από το Σάββατο το βράδυ σαν αντικείμενο συζήτησης του υπουργείου με την τρόικα, γεγονός που καθιστά προκλητική την προχτεσινή αντίδραση του αρμόδιου υπουργού, ο οποίος προσπάθησε να ελιχθεί, παρουσιάζοντας το θέμα σαν «απαίτηση» δήθεν της τρόικας.

Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να προωθήσει το τσεκούρωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα μέσω του «κοινωνικού διαλόγου». Σ' αυτήν την κατεύθυνση και προκειμένου να φτιάξουν κλίμα, κυβερνητικά στελέχη σημείωναν χτες ότι «στην αγορά εργασίας υπάρχουν στρεβλώσεις που εμποδίζουν την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη». Το αντεργατικό πλαίσιο για την κατάργηση της ΕΓΣΣΕ, έχει ήδη διαμορφωθεί από την κυβέρνηση, με τον νόμο 3863/2010, ο οποίος θεσμοθετεί την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, δίνοντας το δικαίωμα στις επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν εργαζόμενους με το 80% του βασικού μισθού που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, δηλαδή με μισθούς των 585 ευρώ μεικτά και μόλις 500 ευρώ καθαρά.

Σε παράλληλο ρόλο και με στόχο να θολώσει τα νερά, ο υπουργός Εσωτερικών Χ. Καστανίδης, μιλώντας στο «Βήμα Fm» ανέφερε: «Οι συλλογικές συμβάσεις δεν μπορούν να καταργηθούν. Δεν μπορούμε να παραβιάσουμε το Σύνταγμα». Για να αθωώσει μάλιστα τη φιλομονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης, ισχυρίστηκε ότι ζητήματα όπως η κατάργηση της ΕΓΣΣΕ «εξάγονται από μη πολιτικούς παράγοντες, τα οποία επανεισάγονται από την τρόικα».

Ωστόσο, ο ίδιος προχώρησε σ' έναν έμμεσο εκβιασμό του λαού για να γονατίσει μπροστά στα νέα μέτρα. «Την καταβαράθρωση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων μπορεί να την κάνει η χώρα και μόνη της, χωρίς τους δανειστές. (...) Η χώρα μπορεί να απεξαρτηθεί από τους δανειστές, αν υπάρξει μια ευρύτερη συμφωνία με το λαό ότι θα καταναλώνουμε τα 54 δισ. ευρώ που παράγουμε ετησίως». Με άλλα λόγια, ο Χ. Καστανίδης ζήτησε από το λαό να αποδεχτεί τα μέτρα κυβέρνησης και τρόικας, ενοχοποιώντας αυτόν για την κρίση, με το υπονοούμενο ότι καταναλώνει περισσότερα απ' όσα παράγει.

Σε συνέχεια του ίδιου εκβιασμού, πρόσθεσε ότι «σε αυτές τις συνθήκες βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής, τι άλλο μπορεί να ζητήσει κανείς από τον ελληνικό λαό, παρά μόνο πειθαρχία για να εφαρμοστούν αυτά για τα οποία έχουμε δεσμευθεί;».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στημένο το παιχνίδι κυβέρνησης - τρόικας

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σχετικά με τις μεθοδεύσεις κυβέρνησης - τρόικας για τις Συλλογικές Συμβάσεις, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του τονίζει:

«Το παιχνίδι κυβέρνησης - τρόικας είναι στημένο. Την κατάργηση του βασικού μισθού και των Συλλογικών Συμβάσεων, για να υπάρχουν μισθοί εξαθλίωσης, τα προωθούν μεθοδευμένα εδώ και καιρό. Αυτή είναι η επιδίωξη των μεγαλοεπιχειρηματιών, της ΕΕ, όλων των κομμάτων που ορκίζονται στην ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου. Τις Συλλογικές Συμβάσεις τις έχουν υπονομεύσει οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ με δεκάδες νόμους, ενώ η εργοδοσία, όπου μπορεί, τις έχει καταπατήσει. Ηδη στους νέους εργαζόμενους δίνουν τον απαράδεκτο μισθό των 590 ευρώ. Δεν υπάρχουν περιθώρια για χάσιμο χρόνου. Καμιά εμπιστοσύνη στις συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Είναι συνένοχες για τα αντεργατικά μέτρα. Αντί να οργανώσουν τον αγώνα των εργαζομένων, αποπροσανατολίζουν και υπονομεύουν τον ταξικό αγώνα.

Συναγερμός, οργάνωση σε όλους τους τόπους δουλειάς ΤΩΡΑ! Απαλλαγή από τους συνδικαλιστές που υπηρετούν την εργοδοσία ή δεν έχουν το θάρρος να συγκρουστούν για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης. Πανεργατικό μέτωπο μισθωτών στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα για την παρεμπόδιση των βάρβαρων μέτρων, για την ανατροπή της πολιτικής και όλων των κυβερνήσεων που υπηρετούν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου. Τέρμα οι θυσίες για τους καπιταλιστές, για την κρίση τους. Για να κατακτήσουμε τα σύγχρονα δικαιώματά μας στην εργασία και στη ζωή οι μεγάλες επιχειρήσεις πρέπει να γίνουν ιδιοκτησία της εργατικής τάξης, όλου του λαού, η χώρα να αποδεσμευτεί από την ΕΕ. Μπορούμε! Λαϊκή συμμαχία για λαϊκή εξουσία».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ