ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2011 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ
Εκοψαν το νερό σε ίδρυμα για άτομα με αναπηρίες!

Σε διακοπή του νερού στο Κέντρο Αποθεραπείας Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης (ΚΑΦΚΑ) προχώρησε από την περασμένη Παρασκευή η δημοτική αρχή του ΠΑΣΟΚ στην Αμφιλοχία. Η δημοτική επιχείρηση ύδρευσης αποχέτευσης προχώρησε στη διακοπή του νερού εξαιτίας οφειλών από το 2009 που φτάνουν περίπου τα 28.000 ευρώ με αποτέλεσμα να μπουν επιπλέον εμπόδια στην παροχή των υπηρεσιών σε άτομα με ειδικές ανάγκες και κινητικά προβλήματα.

Πρόκειται για τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι των μεγάλων και οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζει το παραπάνω ίδρυμα, όπου εκφράζεται με τον πλέον χαρακτηριστικό και τραγικό τρόπο η υποβάθμιση και συνειδητή απαξίωση των υπηρεσιών Υγείας σε άτομα που χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας και μέριμνας για την αποκατάσταση της υγείας τους.

Στο φόντο της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης οι επιπλέον περικοπές για την Υγεία και συγχωνεύσεις υγειονομικών ιδρυμάτων που οδηγείται και το ΚΑΦΚΑ συντελούν στη συνειδητή υποβάθμιση και το παραπέρα ξήλωμα των υπηρεσιών του. Ενδεικτικό είναι ότι μόλις πριν ένα μήνα προσλήφθηκαν κάποιοι φυσικοθεραπευτές και βοηθητικό προσωπικό με ληξιπρόθεσμες συμβάσεις, όπως ήταν άλλωστε και όλο το προηγούμενο διάστημα η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων που δούλευε εκεί. Αποτέλεσμα αυτών των ελλείψεων, της τραγικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, είναι δεκάδες ασθενείς που έχουν ανάγκη να μην μπορούν να διανυκτερεύσουν, ενώ σύγχρονα μηχανήματα μένουν καταχωνιασμένα στις αποθήκες.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ - ΠΡΟΝΟΙΑ
Επικίνδυνες οι περικοπές για εργαζόμενους - ασθενείς

Καταγγελίες των εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» στη χτεσινή συγκέντρωση

Οι νέες περικοπές στην Υγεία στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2012 αποτελούν το σχέδιο εκτέλεσης των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας και της εξώθησης των εργαζομένων στη φτώχεια με τις άγριες περικοπές στους μισθούς.

Τα παραπάνω κατήγγειλε χτες το πρωί ο πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» Ηλίας Σιώρας, στη μαζική και μαχητική συγκέντρωση στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του νοσοκομείου. Οπως ανέφερε ο Ηλίας Σιώρας, συνολικά στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα γίνουν περικοπές 2,1 δισ. ευρώ ή 2,1% του ΑΕΠ. «Μόνο οι μισθοί των εργαζομένων θα κοπούν κατά 182 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2011 (από 2,304 δισ. θα μειωθούν σε 2,122 δισ. ευρώ). Κόβονται 30 εκατ. ευρώ απ' τις λειτουργικές δαπάνες και το κονδύλι των εφημεριών μένει καθηλωμένο στα 400 εκατ. ευρώ. Οσο για προσλήψεις, να μη γίνεται λόγος. Απλώς έχουν εγγραφεί 30 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, μέσω των συμβάσεων με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, των περικοπών για τους ανασφάλιστους και των χαρατσιών στους μετανάστες θα εισπράξουν 140 εκατ. ευρώ μέχρι το 2015».

Στη συνέχεια, έγινε συμβολικός αποκλεισμός των ταμείων των τακτικών ιατρείων μέχρι τις 10 π.μ. και το Σωματείο κάλεσε τους εργαζόμενους στη σημερινή απεργία και στη συγκέντρωση στην Ομόνοια, στις 10.30 π.μ. Οι εργαζόμενοι θα ξεκινήσουν για την Ομόνοια με προσυγκέντρωση στο ΤΕΠ του «Ευαγγελισμού», στις 9 π.μ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προαναγγέλλει απολύσεις εργαζομένων στο ΝΑΤ

Με τάχιστους ρυθμούς προωθείται η διάλυση του ΝΑΤ, όπως αποκαλύπτεται με έγγραφο του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, που απέστειλε προχτές Δευτέρα στο Ταμείο, προαναγγέλλοντας επί της ουσίας απολύσεις εργαζομένων στο ΝΑΤ, ενώ ήδη βρίσκονται στον αέρα η καταβολή των συντάξεων των ναυτεργατών των επόμενων δύο μηνών Νοέμβρη, Δεκέμβρη, όπως και η κάλυψη των αναγκών των ασφαλισμένων σε γιατρούς και φάρμακα!

Συγκεκριμένα χτες το πρωί η διοίκηση του σωματείου των εργαζομένων στο ΝΑΤ ενημέρωσε για τη σχετική εξέλιξη τη διοίκηση της ΠΕΜΕΝ, παρουσιάζοντας και το έγγραφο του ΥΠΑΑΝ. Σύμφωνα με αυτό, το ΥΠΑΑΝ έδινε διορία μέχρι χτες 4 Οκτώβρη στις 11 το πρωί στο ΝΑΤ να αποστείλει άμεσα στοιχεία για το προσωπικό κατά κατηγορία, κλάδο, ειδικότητα, διευκρινίζοντας ότι «στα πλαίσια αλλαγής των οργανισμών των υπουργείων και των ΝΠΔΔ και της ανάγκης μείωσης κατά 30% των οργανικών μονάδων, επισημαίνουμε ότι πρέπει να δοθεί αμέσως τέλος στη λειτουργία τμημάτων που ουσιαστικά δεν λειτουργούν ούτε χρησιμεύουν». Η απάντηση του ΝΑΤ ακόμα δεν έγινε γνωστή, όμως η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί στις δηλώσεις του προέδρου του ΝΑΤ μπροστά στους ναυτεργάτες ότι η διάλυση του Ταμείου και η ένταξή του στο ΙΚΑ ΤΕΑΜ θα γίνει πριν το 2013 και ότι με την περικοπή των 50 εκατ. ευρώ από την κρατική επιχορήγηση είναι άγνωστο αν το Ταμείο θα καταφέρει να αντεπεξέλθει σε συντάξεις, γιατρούς και φάρμακα.

Σε δελτίο Τύπου των ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Ενωση Μαγείρων, Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών, ΠΕΣ ΝΑΤ επισημαίνουν ότι «η εξέλιξη αυτή αποτελεί ταφόπλακα σε βάρος χιλιάδων ασφαλισμένων του ΝΑΤ και προώθηση της πολιτικής της "μαύρης" ανασφάλιστης εργασίας, της κατάργησης των ΣΣΕ, της κοινωνικής ασφάλισης και της πλήρους συντριβής των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων», προς όφελος του κεφαλαίου. Απαιτούν αύριο Πέμπτη να συνεδριάσουν η διοίκηση του ΝΑΤ και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ για αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις.

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΕΑΣ ΜΑΝΔΡΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Υπονομεύουν την απεργία

Μόνο ως υπονόμευση της ίδιας της απεργίας μπορεί να χαρακτηριστεί η χτεσινή απόφαση της πλειοψηφίας της διοίκησης του σωματείου εργαζομένων στα ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) Μάνδρας Αττικής να εξαγγείλει ...4ωρη στάση εργασίας για σήμερα Τετάρτη, μέρα 24ωρης απεργίας σε δημόσιο και πρώην ΔΕΚΟ. Μάλιστα, η πρόκληση της πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΣΠ-αριστεριστές) ήταν τέτοια που έφτασαν στο σημείο να ισχυριστούν ότι την απεργία δεν τη θέλουν οι εργαζόμενοι, όταν, την ίδια στιγμή, αρνήθηκαν την πρόταση της Εργατοϋπαλληλικής Ενότητας (συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ) να προχωρήσουν σε γενική συνέλευση με απόφαση για συμμετοχή στην απεργία.

Με σχετική ανακοίνωσή της, η Εργατοϋπαλληλική Ενότητα σημειώνει: «Αυτοί οι οποίοι, όταν το ΠΑΜΕ καλεί σε απεργία δεν ακολουθούν με τη δικαιολογία ότι ακολουθούν μονάχα το ανώτερο συνδικαλιστικό όργανό τους τη ΓΣΕΕ, που τους προσφέρει συνδικαλιστική κάλυψη, τώρα, αυτοί οι ίδιοι την υπονομεύουν». Ταυτόχρονα, καλεί τους εργαζόμενους «να γυρίσετε την πλάτη στην απόφαση της πλειοψηφίας ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΣΠ του Σωματείου και να απεργήσετε μαζί με την Εργατοϋπαλληλική Ενότητα και το ΠΑΜΕ».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απαιτεί κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων

Η ΟΓΕ καλεί τις γυναίκες να ξεσηκωθούν με αφορμή την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας που εξειδικεύει τον τρόπο εφαρμογής της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στα 65 χρόνια και την κατάργηση της 5ετούς διαφοράς με τους άνδρες.

Οπως τονίζει η ΟΓΕ σε ανακοίνωσή της, «το φιάσκο της προπαγάνδας της κυβέρνησης και των συμμάχων της στο πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο για την εξαγορά των χρόνων ακόμα και για τη μητρότητα νωρίτερα από τα 65 χρόνια, αποκαλύπτεται στην εγκύκλιο του υπουργείου. Αυτή η εξέλιξη θα πρέπει να ξεσηκώσει τις εργαζόμενες γυναίκες, τις εργαζόμενες μητέρες».

Η ΟΓΕ καλεί τις εργαζόμενες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να απαιτήσουν την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, να διεκδικήσουν σύνταξη στα 55 χρόνια και στα 50 όσες δουλεύουν σε βαριές και ανθυγιεινές δουλειές. Απαιτεί να παραμείνει η 5ετής διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών και οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις μητέρων ανηλίκων, ΑμΕΑ και πολυτέκνων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ