ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2011 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ
Εκοψαν το νερό σε ίδρυμα για άτομα με αναπηρίες!

Σε διακοπή του νερού στο Κέντρο Αποθεραπείας Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης (ΚΑΦΚΑ) προχώρησε από την περασμένη Παρασκευή η δημοτική αρχή του ΠΑΣΟΚ στην Αμφιλοχία. Η δημοτική επιχείρηση ύδρευσης αποχέτευσης προχώρησε στη διακοπή του νερού εξ αιτίας οφειλών από το 2009 που φτάνουν περίπου τα 28.000 ευρώ με αποτέλεσμα να μπουν επιπλέον εμπόδια στην παροχή των υπηρεσιών σε άτομα με ειδικές ανάγκες και κινητικά προβλήματα.

Πρόκειται για τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι των μεγάλων και οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζει το παραπάνω ίδρυμα όπου εκφράζεται με τον πλέον χαρακτηριστικό και τραγικό τρόπο η υποβάθμιση και συνειδητή απαξίωση των υπηρεσιών Υγείας σε άτομα που χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας και μέριμνας για την αποκατάσταση της υγείας τους.

Στο φόντο της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης οι επιπλέον περικοπές για την Υγεία και συγχωνεύσεις υγειονομικών ιδρυμάτων που οδηγείται και το ΚΑΦΚΑ συντελούν στη συνειδητή υποβάθμιση και το παραπέρα ξήλωμα των υπηρεσιών του. Ενδεικτικό είναι ότι μόλις πριν ένα μήνα προσλήφθηκαν κάποιοι φυσικοθεραπευτές και βοηθητικό προσωπικό με ληξιπρόθεσμες συμβάσεις όπως ήταν άλλωστε και όλο το προηγούμενο διάστημα η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων που δούλευε εκεί. Αποτέλεσμα αυτών των ελλείψεων, της τραγικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι δεκάδες ασθενείς που έχουν ανάγκη να μην μπορούν να διανυκτερεύσουν, σύγχρονα μηχανήματα να μένουν καταχωνιασμένα στις αποθήκες.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Παρέμβαση για τη διακοπή ρεύματος σε άνεργο

Από παλιότερη κινητοποίηση στη ΔΕΗ
Από παλιότερη κινητοποίηση στη ΔΕΗ
Την ανάλγητη, βάρβαρη κυβερνητική πολιτική, που φτάνει στο σημείο να κόβει το ρεύμα σε άνεργο οικοδόμο, πολύτεκνο με έξι παιδιά, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Χίου του ΠΑΜΕ.

«Η ζωή της εργατικής οικογένειας γίνεται καθημερινά κόλαση. Τα φορομπηχτικά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την τρόικα και τ' άλλα κόμματα της πλουτοκρατίας (ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., Μπακογιάννη) δεν αφήνουν κανέναν στο απυρόβλητο», τονίζεται εξαρχής στην ανακοίνωση.

Και επισημαίνεται: «Στη ΔΕΗ καθημερινό είναι το φαινόμενο της διακοπής ηλεκτροδότησης των σπιτιών και των καταστημάτων, είτε λόγω αδυναμίας πληρωμής της κατανάλωσης είτε για να αποφύγει ο κόσμος το φορολογικό χαράτσι, που επιβάλει η κυβέρνηση.

Στις 27/9/2011 πολυμελής αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΔΕΗ απαιτώντας την άμεση επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος σε άνεργο οικοδόμο, πατέρα 6 παιδιών, ο οποίος αδυνατούσε να πληρώσει τους λογαριασμούς. Το ηλεκτρικό ρεύμα αποτελεί κοινωνικό αγαθό απαραίτητο για τη διαβίωση κάθε ανθρώπου και δε νοείται να το στερείται κανείς!».

Για να καταλήξει: «Η κυβέρνηση έχει μετατρέψει τη ΔΕΗ σε ανώνυμη εταιρεία, προς πώληση, εξαφανίζοντας τον κοινωνικό της χαρακτήρα, με στόχο μόνο την εξασφάλιση της αύξησης της κερδοφορίας των μετόχων της. Η αναλγησία της διοίκησης της ΔΕΗ μπροστά στη διασφάλιση των συμφερόντων της έφτασε μέχρι να καλέσει την αστυνομία, για να αντιμετωπίσει την πολιτική διαμαρτυρία του ΠΑΜΕ ενάντια στο κόψιμο του ηλεκτρικού ρεύματος στον άνεργο οικοδόμο.

Η Γραμματεία Χίου του ΠΑΜΕ καταγγέλλει τον αυταρχισμό της διοίκησης της ΔΕΗ, δηλώνει ότι τέτοιες ενέργειες δεν πρόκειται να κάμψουν το αγωνιστικό λαϊκό φρόνημα και καλεί τους εργαζομένους της ΔΕΗ και τους εργολάβους, που προσλαμβάνει η ΔΕΗ να μη γίνονται ιμάντας υλοποίησης των άγριων αντιλαϊκών μέτρων ενάντια στα φτωχά λαϊκά στρώματα, αλλά να μη φοβηθούν να σηκώσουν το κεφάλι και να σταθούν αλληλέγγυοι μ' όλους τους εργαζόμενους».

ΔΟΜΕΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
Τρομοκρατικές απολύσεις στην ΕΨΑΜΥ

Στην τρομοκρατική απόλυση δύο εργαζομένων, μιας κοινωνικής λειτουργού και μιας γενικών καθηκόντων, προχώρησε η εργοδοσία της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής - Κινητικής Αποκατάστασης και Μέριμνας Υγείας (ΕΨΑΜΥ), επειδή αρνήθηκαν τη μείωση του μισθού που επιβάλλεται. Η ΕΨΑΜΥ είναι ένα λεγόμενο «μη κερδοσκοπικό σωματείο» με δύο προστατευμένα οικοτροφεία, στον Ασπρόπυργο και στην οδό Μάρνη, καθώς και ένα πρόγραμμα ψυχοεκπαίδευσης.

Στις 13 Σεπτέμβρη το ΔΣ της Εταιρείας έθεσε τον εκβιασμό στους περίπου 35 εργαζόμενους ότι ή θα δεχτούν μείωση κατά 10% του μισθού τους ή θα γίνουν απολύσεις, αφού μειώνεται η κρατική επιχορήγηση που λαμβάνουν. Οι δύο εργαζόμενες ξεκαθάρισαν πως δε θα δεχτούν τη μείωση του μισθού τους, ο οποίος ήδη κινείται στα όρια των ΣΣΕ. Μετά από δύο μέρες η εργοδοσία τις απέλυσε. «Οι μισθοί όλων των ειδικοτήτων κυμαίνονται 800-1.000 ευρώ. Εγώ δουλεύω και νύχτες και Κυριακές και παίρνω περίπου 950 ευρώ. Στο μεταξύ είμαστε απλήρωτοι από τον Αύγουστο και το επίδομα αδείας κι ωστόσο βρήκαν αμέσως τα λεφτά για τις αποζημιώσεις μας. Μάλιστα, τη στιγμή που το προσωπικό ίσα - ίσα εξασφαλίζει την κάλυψη των αναγκών, μας απέλυσαν, επειδή "σηκώσαμε κεφάλι"», σημειώνει στον «Ρ» η Σοφία Σέρφου, απολυμένη κοινωνική λειτουργός.

Μάλιστα, η κατά τα άλλα «μη κερδοσκοπική» εταιρεία, πατώντας στο φόβο της απόλυσης, έβαλε τους εργαζόμενους να υπογράψουν χαρτί ότι λειτουργούν «με γνώμονα το συμφέρον των ενοίκων» και γι' αυτό δέχονται μείωση του μισθού τους! Πρόκειται για την ίδια εταιρεία που υποστηρίζει ότι η «ανάπτυξη του Εθελοντισμού στις μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης είναι δείγμα της ευαισθητοποίησης των πολιτών» και καλεί εθελοντές σε τομείς όπως εκπαίδευση, δεξιότητες διαβίωσης, δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου, ακόμα και σε ερευνητικές δραστηριότητες!

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΣΑΜΟΥ
Κατάληψη στον τοπικό ΟΑΕΔ

Σε συμβολική κατάληψη του ΟΑΕΔ στη Σάμο, προχώρησε προχτές το Σωματείο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Σάμου και το Σωματείο Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων Καρλόβασου. Με κοινή ανακοίνωσή τους τα δύο σωματεία, επισημαίνουν: «Η ανεργία στον κλάδο μας έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Η υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής οδήγησε την οικοδομή και τα δημόσια έργα σε μηδενική δραστηριότητα. Η φοροληστεία και η επίθεση στα εργατικά δικαιώματα, οδήγησε σε μείωση του εισοδήματος όλων των κατοίκων της Σάμου. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι το εισόδημά μας να έχει εκμηδενιστεί, να είμαστε άνεργοι πάνω από ένα χρόνο, αλλά όχι για τον ΟΑΕΔ. Η πλειοψηφία των οικοδόμων να μην παίρνουμε το οικοδομικό βοήθημα, ούτε επίδομα ασθενείας (εξαιτίας των ελάχιστων ή ανύπαρκτων ενσήμων), παρόλο που μειώθηκε στα 40 ένσημα. Απόφασή μας είναι ότι θα ξεκινήσουμε δυναμικές κινητοποιήσεις κάθε μορφής, για να υπερασπίσουμε τα δικαιώματά μας και διεκδικήσουμε τις ανάγκες τις δικές μας και των οικογενειών μας».

Ανάμεσα στα άλλα, οι οικοδόμοι της Σάμου απαιτούν: Να δοθεί οικοδομικό βοήθημα για όλους τους ανέργους του κλάδου χωρίς προϋποθέσεις. Επιδότηση όλων των ανέργων οικοδόμων χωρίς προϋποθέσεις. Επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ, κλπ.

ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ «ΑΦΟΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΑΤΟΣ»
Ανακοίνωσε κλείσιμο αποθήκης και απολύσεις

Το κλείσιμο της αποθήκης στην Αυλώνα και την απόλυση όλων των εργαζομένων σε αυτή (27 εργαζόμενοι) ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα η εργοδοσία της επιχείρησης «Αφοί Κωνσταντακάτος». Αμεση ήταν η αντίδραση του επιχειρησιακού σωματείου, που πραγματοποίησε με καθολική συμμετοχή στάσεις εργασίας (8 π.μ. - 12 μ.) την περασμένη Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη και την Παρασκευή από τις 12.30 μ. έως τις 3.30 μ.μ., στην αποθήκη.

Συγκεκριμένα, η εργοδοσία την περασμένη βδομάδα κάλεσε τη διοίκηση του σωματείου σε συνάντηση προκειμένου να της ανακοινώσει την απόφασή της για παράδοση της διαχείρισης της αποθήκης σε εργολάβο και την απόλυση όλων των εργαζομένων που απασχολούνταν σε αυτή. Η διοίκηση του σωματείου βεβαίως από την πλευρά της ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει καμία απόλυση εργαζόμενου και σε αυτή την κατεύθυνση θα πάρει όλα τα απαιτούμενα αγωνιστικά μέτρα. Πρώτη απάντηση δόθηκε με τις στάσεις εργασίας μετά τις οποίες σε νέα συνάντηση με την εργοδοσία, η δεύτερη αναδιπλώθηκε κάνοντας νέα πρόταση για μερικές απολύσεις και απορρόφηση των υπόλοιπων εργαζομένων. Το σωματείο απέρριψε την πρόταση της εργοδοσίας και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί καμία απόλυση.

Σε αυτήν την κατεύθυνση την περασμένη Κυριακή πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση όπου και οι εργαζόμενοι μετά από πρόταση του σωματείου αποφάσισαν να ζητήσουν άμεσα εκ νέου συνάντηση με την εργοδοσία και σε περίπτωση που είτε αυτή αρνηθεί τη συνάντηση, είτε δεν πάρει πίσω την απόφασή της για απολύσεις, θα προχωρήσουν άμεσα σε νέες κινητοποιήσεις με στάσεις εργασίας και άλλες μορφές δράσης.

Σε δύο τρομοκρατικές απολύσεις εργαζομένων προχώρησε η επιχείρηση «ΚΟΛΙΟΣ» στο Κιλκίς, προκειμένου να χτυπήσει την προσπάθεια οργάνωσης του αγώνα των εργατών που είναι απλήρωτοι για δύο μήνες. Οι απολύσεις έγιναν αμέσως μετά τη σύσκεψη που πραγματοποίησε το κλαδικό Συνδικάτο Βιομηχανικού Επισιτισμού με στόχο την οργάνωση της αντίστασης των εργαζομένων μέσα από την οποία στήθηκε επιτροπή αγώνα. Ο ένας εργαζόμενος απολύθηκε γιατί μοίραζε στους συναδέλφους του αιτήσεις εγγραφής στο Σωματείο και ο δεύτερος επειδή τόλμησε να κάνει καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας για τα δεδουλευμένα που τους οφείλει η επιχείρηση.

Η εργοδοσία οφείλει δεδουλευμένα δύο μηνών και δεν πληρώνει στους εργαζόμενους ούτε τις υπερωρίες του Σαββάτου. Μαζική εξόρμηση έξω από το εργοστάσιο πραγματοποίησε πριν μερικές μέρες το ΠΑΜΕ και στελέχη του Συνδικάτου, αντιδρώντας άμεσα στις τρομοκρατικές απολύσεις. Κάλεσε τους εργαζόμενους να μη φοβηθούν. Οργανωμένα και συσπειρωμένοι στο κλαδικό σωματείο να αποκρούσουν την επίθεση της εργοδοσίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ