ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Τραγικές οι εξελίξεις από μια διχοτόμηση στην Κύπρο
  • Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ
  • Δ. Χριστόφιας: Οι Εγγλέζοι και οι Αμερικανοί πίσω από την εκτροπή του Κυπριακού

Συνάντηση με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, είχε χτες το πρωί η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος. Μετά τη συνάντηση, που έγινε στα γραφεία του Κόμματος στον Περισσό, η Αλέκα Παπαρήγα, σε δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους, σημείωσε τα παρακάτω:

«Συμφωνώντας με τις εκτιμήσεις του ΑΚΕΛ, ως προς το πού πάνε τα πράγματα όσον αφορά το Κυπριακό, θέλουμε να πούμε ότι δική μας εκτίμηση είναι πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να έχει δώσει τη συγκατάθεσή της ή την ανοχή της στην προσπάθεια που γίνεται να καούν κυριολεκτικά τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Μια διχοτόμηση της Κύπρου, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, δε θα προκαλέσει τραγικές εξελίξεις μόνο στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους. Θα δημιουργήσει μια νέα εστία, πάρα πολύ επικίνδυνη στην περιοχή. Κατά τη γνώμη μας θα σηματοδοτήσει εξαιρετικά αρνητικές εξελίξεις και επομένως το ζήτημα αφορά και τον ελληνικό λαό και όλους τους λαούς της περιοχής. Δεν είναι καθόλου άσχετο με τις αρνητικές εξελίξεις στην περιοχή του Αιγαίου, τις εξελίξεις τις αρνητικές στο Παλαιστινιακό. Η Κύπρος δεν είναι ένα απλό νησί. Είναι ένα νησί με στρατηγική θέση και επομένως πρέπει να το δούμε και σαν ένα διεθνές πρόβλημα, αλλά και σαν ένα πρόβλημα που μας αφορά όλους.

Εμείς θεωρούμε ότι η ελληνική κυβέρνηση, εάν ήθελε, είχε τις προϋποθέσεις να παρεμβάλει σοβαρά εμπόδια, στο μέτρο της δικής της ευθύνης, σε τέτοιες αρνητικές εξελίξεις. Και αναμφισβήτητα θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας στο πλευρό του κυπριακού λαού και σε συνεργασία με το ΑΚΕΛ, με όλες εκείνες τις δυνάμεις στην Κύπρο που θέλουν να τηρηθούν το πνεύμα και η ουσία των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

Διερχόμαστε την πιο κρίσιμη φάση

Στις δηλώσεις του, αμέσως μετά τη συνάντηση με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Δημήτρης Χριστόφιας σημείωσε τα παρακάτω:

«Με την ευκαιρία που είμαι εδώ, συναντήθηκα με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την συντρόφισσα Αλέκα, για να αναλύσω τις θέσεις του ΑΚΕΛ πάνω στο θέμα που αφορά όλους, το Κυπριακό.

Η εκτίμηση του ΑΚΕΛ είναι ότι διερχόμαστε την πιο κρίσιμη φάση στο πρόβλημα (όχι σαν σχήμα λόγου αλλά στην ουσία) από το 1974 και δώθε. Είμαστε μάρτυρες εκτροπής και διολίσθησης του κυπριακού προβλήματος από τις αρχές που έχουν καθορίσει τα Ηνωμένα Εθνη μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας για λύση στο πρόβλημα. Το τραγικό είναι ότι αυτή η διολίσθηση αυτή τη φορά λαμβάνει χώρα με πρωταγωνιστές τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών και τους συμβούλους του. Βέβαια πίσω από αυτή την εκτροπή και τη συμπεριφορά του ΓΓ βρίσκονται οι Εγγλέζοι και Αμερικανοί.

Είναι πεποίθησή μας ότι η κυπριακή και η πολιτική ηγεσία πρέπει να ορθώσουν ανάστημα και να υπερασπιστούν αρχές. Το Κυπριακό - έχουμε κάνει το μεγάλο βήμα και το συμβιβασμό - να λυθεί στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Είναι οδυνηρός συμβιβασμός, αλλά είναι και ο τρόπος επανένωσης του νησιού και του λαού καθώς και διασφάλισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών.

Αυτήν την ώρα με την εκτροπή που γίνεται οδηγούμεθα σε συζήτηση Συνομοσπονδίας. Δύο, δηλαδή, ξεχωριστών κρατών που θα συνδεθούν χαλαρά μεταξύ τους με μία συμφωνία. Αυτή είναι η θέση του Ντενκτάς, της Αγκυρας και φαίνεται ότι βρίσκει ανταπόκριση. Η ανταπόκριση άρχισε να εμφανίζεται με την απόφαση του περιβόητου "G8", της ομάδας "G8" από τον Ιούνη του περασμένου χρόνου με τη θέση "όλα στο τραπέζι και συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις", η οποία δυστυχώς έχει υιοθετηθεί και από το ψήφισμα 1250, του περασμένου χρόνου, από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Από τότε είναι που έχει αρχίσει αυτή η διολίσθηση, η οποία τώρα παίρνει συγκεκριμένη μορφή και περιεχόμενο με τη δήλωση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στη Ν. Υόρκη, όταν άρχισε ο τέταρτος γύρος των συνομιλιών εκεί και με άτυπα έγγραφα ή τις σκέψεις που έχει δώσει στις διάφορες πτυχές του Κυπριακού ο αντιπρόσωπος του ΓΓ, ο κ. Ντεσότ.

Είναι μία κατάσταση που πρέπει να αναχαιτιστεί, να υπάρξει αποφασιστική και σθεναρή στάση, έτσι ώστε και ο ΓΓ να αναθεωρήσει εκείνη τη δήλωση, αλλά και από εδώ και πέρα να υπάρξει συζήτηση επί της ουσίας και με σεβασμό στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των συμφωνιών υψηλού επιπέδου. Ψηφίσματα και συμφωνίες που προβλέπουν τη λύση της δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Είμαι σίγουρος ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό μας σε αυτή τη μάχη που δίνουμε τούτη την κρίσιμη ώρα. Θέλω να ευχαριστήσω το ΚΚΕ και την συντρόφισσα Αλέκα γι' αυτή τη συμπαράσταση».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επαφές για να πέσουν οι τόνοι

Ολοκληρώνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, με τις συναντήσεις που θα έχει με τον Β. Λυσαρίδη και τον Γ. Παπαδόπουλο, τον κύκλο επαφών του με τους αρχηγούς των κυπριακών πολιτικών δυνάμεων.

Χτες ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Δ. Χριστόφια και τον Κ. Αναστασιάδη . Στόχος αυτών των επαφών για τον υπουργό Εξωτερικών είναι η μείωση των αντιδράσεων που έχουν παρατηρηθεί στην Κύπρο, εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθεί για το Κυπριακό η Αθήνα.

Στις δηλώσεις του, ο Γ. Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Δ. Χριστόφια, επανέλαβε τα τετριμμένα: Είπε πως είναι αντιπαραγωγικό «το όλο αίσθημα της αντιπαράθεσης» μεταξύ Αθήνας και Λευκωσία, το οποίο, όπως υποστήριξε, «δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα». Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την ελληνική θέση για μια ομοσπονδιακή λύση, σε αντίθεση με τη «συνομοσπονδιακή», που προωθεί η τουρκική πλευρά, με τη στήριξη μεγάλων δυνάμεων. Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε, επίσης, ότι η Αθήνα δεν εγκαταλείπει το Κυπριακό, για χάρη της ελληνοτουρκικής προσέγγισης.

Την ερχόμενη Δευτέρα η παρουσίαση των Θέσεων της ΚΕ

Την ερχόμενη Δευτέρα, 9 του Οκτώβρη, θα παρουσιαστούν οι Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 16ο Συνέδριο, από την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα. Η παρουσίαση θα γίνει στις 6 μ.μ., το απόγευμα, στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ» (Πανεπιστημίου 52, ημιώροφος). Αποσπάσματα από τη συνέντευξη θα μεταδώσει απ' ευθείας η ΝΕΤ, αμέσως μετά από το δελτίο ειδήσεων των 6.00.

Περιοδεία στη ΛΑΡΚΟ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα περιοδεύσει στη ΛΑΡΚΟ (Λάρυμνα), αύριο Παρασκευή, στις 10 το πρωί. Στα πλαίσια της περιοδείας της, η Αλέκα Παπαρήγα θα συναντηθεί με τη Διοίκηση και θα μιλήσει σε συγκέντρωση εργαζομένων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ