ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Γενάρη 1999
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Συμβολικές" αυξήσεις το 1999

Τι προβλέπει η απαράδεκτη διετής Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τα, έτσι και αλλιώς, εξευτελιστικά κατώτερα μεροκάματα και μισθούς. Επαναδιαπραγμάτευση ζητά η ΕΣΑΚ

Περισσότερο "συμβολική" θα είναι η αύξηση του κατώτερου μεροκάματου και του μισθού το 1999, για χιλιάδες ανειδίκευτους εργατοϋπαλλήλους που αμείβονται με τα έτσι και αλλιώς εξευτελιστικά κατώτερα όρια. Η "αύξηση" προκύπτει από τη διετή Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) στην οποία συμφώνησε πριν λίγους μήνες η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ υπό τα δημόσια χειροκροτήματα του ΣΕΒ!

Οι αυξήσεις της "συμφωνίας της ντροπής", όπως έχει χαρακτηρίσει τη διετή ΕΓΣΣΕ η ΕΣΑΚ - η οποία προτείνει επαναδιαπραγμάτευση και υπογραφή νέας μονοετούς σύμβασης, με κατώτατο μεροκάματο 8.000 δρχ. και μισθό 200.000 δρχ. - εξανεμίζονται με το παραπάνω από τη φορομπηχτική κυβερνητική πολιτική. Πολύ περισσότερο που η κυβέρνηση αρνήθηκε για μια ακόμη φορά την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και την αύξηση του αφορολόγητου ορίου, με αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά το ήδη ασήμαντο εισόδημα εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων και συνταξιούχων.

Το δεύτερο εξάμηνο του 1998 το κατώτερο μεροκάματο διαμορφώθηκε μόλις στις 6.492 δρχ. μεικτά και ο κατώτερος μισθός στις 144.900 δρχ., με βάση την προβλεπόμενη αύξηση του 2% από 1.7.98.

Η ΕΓΣΣΕ προβλέπει ότι αν ο πληθωρισμός ξεπεράσει το 3,5% μέχρι και το 4,5%, τότε η διαφορά που θα προκύψει θα καταβληθεί στις 1.1.99. Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 4%, ποσοστό που είναι βεβαίως αμφιλεγόμενο, μια και ο υπολογισμός του υποτάσσεται στο στόχο και τις "λογιστικές" σκοπιμότητες της διαβόητης ΟΝΕ. Αυτό σημαίνει ότι οι "ανεπίσημες" απώλειες των εργαζομένων από ένα μεγαλύτερο, πραγματικό, πληθωρισμό, σε συνδυασμό με τον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό, θα μειώσουν περισσότερο τις αποδοχές των εργαζομένων.

Ετσι, στη 1.1.99 θα δοθεί, κατά πάσα πιθανότητα, μια αύξηση 0,5% που είναι η διαφορά μεταξύ του 3,5% και του 4% που είναι ο εκτιμώμενος πληθωρισμός. Το κατώτερο μεροκάματο θα φτάσει στις 6.524 δρχ. περίπου και ο κατώτερος μισθός στις 145.624 δρ. περίπου.

Για το 1999, η ΕΓΣΣΕ προβλέπει αύξηση... 1,4% το πρώτο εξάμηνο και 1,4% το δεύτερο εξάμηνο. Ετσι, το τελικό κατώτερο μεροκάματο για το πρώτο εξάμηνο, ενδέχεται να ανέλθει στις 6.616 δρχ. μεικτά και ο κατώτερος μισθός στις 147.663 δρ. μεικτά. Το δεύτερο εξάμηνο του 1999, από την 1η Ιούλη δηλαδή, το κατώτερο μεροκάματο θα φτάσει τις 6.709 δρχ. και ο μισθός στις 149.731 δρχ..

Οπως και να έχει με τα επιμέρους νούμερα, οι αποδοχές αυτές δεν μπορούν να αναπληρώσουν στο ελάχιστο τις απώλειες που έχουν υποστεί οι αποδοχές των εργατοϋπαλλήλων τα προηγούμενα χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι πραγματικές αποδοχές κυμαίνονται στα επίπεδα του 1982!

Να σημειωθεί ότι ανάλογες, σε ποσοστό, θα είναι οι αυξήσεις που θα πάρουν και οι ειδικευμένοι μισθωτοί που αμείβονται με βάση τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αφού η ΕΓΣΣΕ της διετούς λιτότητας αποτέλεσε τον "πιλότο" για τη διαμόρφωση και των κλαδικών συμβάσεων.

Ερώτηση για τον οικισμό του ΟΕΚ στη Γιάννουλη

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι 685 οικογένειες που εγκαταστάθηκαν τον περασμένο Αύγουστο στον οικισμό εργατικών κατοικιών Γιάννουλης στη Λάρισα απασχολούν την Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Β. Μπούτας,Αχ. Κανταρτζής και Ν. Γκατζής για τους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Εθνικής Παιδείας, ΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης και Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

Στο κείμενο της Ερώτησης οι βουλευτές καταγγέλλουν ότι: 1) Στον οικισμό δεν υπάρχει σχολείο, νηπιαγωγείο και παιδικός σταθμός, παρότι ο ΟΣΚ παραχώρησε 4 στρέμματα για δημοτικό σχολείο και 1 στρέμμα για νηπιαγωγείο και παιδικό σταθμό. Αποτέλεσμα είναι 320 μαθητές και 40 νήπια να ταλαιπωρούνται καθημερινά, αφού αναγκάζονται να μετακινούνται στα γύρω σχολεία.

Οπως τονίζεται στην Ερώτηση, "από τον Σεπτέμβρη του 1997 η Συντονιστική Επιτροπή των κατοίκων έθεσε το πρόβλημα στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας, στην Κοινότητα Γιάννουλης και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Μέχρι σήμερα η μόνη εξέλιξη είναι ότι η κοινότητα δέχτηκε να παραχωρήσει έκταση ανάμεσα σ' αυτή και τον οικισμό για τη μετεγκατάσταση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Γιάννουλης σε νέο κτίριο που θα καλύψει τις ανάγκες του οικισμού και η εγγραφή του έργου στο Νομαρχιακό Πρόγραμμα του 1998. Μέχρι τώρα όμως δεν έχει προχωρήσει το θέμα, οι κάτοικοι ζητάνε να πραγματοποιηθεί άμεσα η μελέτη, να εξασφαλιστεί η συνολική χρηματοδότηση και να δημοπρατηθεί το έργο άμεσα. Επίσης, μέχρι την αποπεράτωση να δοθεί από το υπουργείο κονδύλι στη Νομαρχία Λάρισας για τη δωρεάν μεταφορά των μαθητών".

Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα του οικισμού είναι ότι στην είσοδο και έξοδό του δεν υπάρχει φωτεινή σηματοδότηση, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι και ταλαιπωρία να υφίστανται, αλλά και τροχαία ατυχήματα να προκαλούνται, αφού ο δρόμος είναι ταχείας κυκλοφορίας και συνδέει τη Λάρισα με τη Μακεδονία.

Επίσης, στην Ερώτηση τονίζεται ότι σε απόσταση λίγων δεκάδων μέτρων υπάρχει ιδιωτική χοιροτροφική μονάδα και οι δυσοσμίες είναι ανυπόφορες για τον οικισμό. Οι κάτοικοι ζητούν τη μετεγκατάσταση της μονάδας σε μη κατοικημένη περιοχή. Τέλος, επισημαίνεται ότι από το κέντρο του οικισμού διέρχεται γραμμή και πυλώνες υψηλής τάσης της ΔΕΗ, η παρουσία των οποίων εκτός από το αντιαισθητικό μέρος, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο και την υγεία των κατοίκων.

Οι υπουργοί ερωτούνται τι μέτρα προτίθενται να πάρουν για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων.

Επεκτείνεται δραματικά η "μαύρη εργασία"

Εταιρίες συγκεντρώνουν και προωθούν σε επιχειρήσεις εργατικό δυναμικό σε συνθήκες δουλεμπορίου

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Μετά τη θεσμοποίηση του ξεχαρβαλώματος των εργασιακών σχέσεων και της πλήρους απασχόλησης με τον αντεργατικό νόμο 2639/98, μεγάλη "άνθηση" γνωρίζει, κυρίως στον κλάδο του εμπορίου, και η μαύρη εργασία. Βιομηχανίες και μεγαλοεισαγωγείς καταργούν το 8ωρο και προχωρούν στην υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων, χρησιμοποιώντας για το σκοπό αυτό ακόμα και εταιρίες - μεσάζοντες! Εταιρίες, δηλαδή, που αναλαμβάνουν για λογαριασμό των βιομηχάνων, τη συγκέντρωση και προώθηση του εργατικού δυναμικού, το οποίο απασχολείται σε καθεστώς "δουλεμπορίου".

Μέσω αγγελιών, προσλαμβάνονται άνεργες γυναίκες για ορισμένο χρόνο, συνήθως για λίγες μέρες τη βδομάδα ή για ένα μήνα. Αλλες εργαζόμενες παραμένουν στη δουλιά για πολύ περισσότερο διάστημα από αυτό που έχει συμφωνηθεί, χωρίς αυτό να σημαίνει καλύτερο μισθό ή ασφάλιση, ακόμη και αν αυτή η "προσωρινότητα" διαρκεί χρόνια. Τα μεροκάματα για τις νεοπροσλαμβανόμενες είναι 4.000, για τις παλιότερες δεν ξεπερνούν τις 5.500 δρχ. Σύμφωνα, δε, με πρόχειρους υπολογισμούς, μόνο οι δύο στις εκατό εργαζόμενες μ' αυτό τον τρόπο είναι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ, ενώ όσες κάνουν υπερωρίες ποτέ δεν τις πληρώνονται. Στα χέρια τους δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο για το χρόνο πρόσληψης, το ύψος του ημερομισθίου, τη χρονική διάρκεια που απασχολήθηκαν. Ετσι όταν θελήσει κάποια από τις εργαζόμενες να διεκδικήσει τα χρήματα που πραγματικά δικαιούται ή να ζητήσει ασφάλιση, υπάρχει μόνο η δική της μαρτυρία.

Οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό στη Θεσσαλονίκη και κάθε μήνα απασχολούν, με τους παραπάνω "όρους", εκατοντάδες πωλήτριες είναι κυρίως η ΜΑΡΚΕΤ ΛΑΪΝ, ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ, ΛΙΝΤΕΡ ΠΡΟΜΟΣΙΟΝ, ΧΑΪΤ ΠΡΟΜΟΣΙΟΝ, ΚΑΡΑΝΤΙ, ΚΟΥΑΛΕΝΤΙ, ΠΡΟΜΑ ΜΑΡΚΕΤΙΓΚ, ΘΕΜΑ.

Οι εργαζόμενες αυτής της κατηγορίας, γνωστές ως "προωθήτριες", αναλαμβάνουν κυρίως το πλασάρισμα προϊόντων. Ετσι, αν μια βιομηχανία αλλαντικών ή α γαλακτοβιομηχανία θέλει να διαφημίσει τα προϊόντα της και να προωθήσει τις πωλήσεις της στα μεγάλα σούπερ - μάρκετ, δίνει παραγγελία σε μια από τις παραπάνω εταιρίες και αυτή βρίσκει το προσωπικό, για να εκτελέσει μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο το πρόγραμμα.

"Είναι δύσκολο να βρεις πού εδρεύουν αυτές οι εταιρίες, να συναντήσεις κάποιον υπεύθυνο, κι αυτό για να αποφεύγουν τους ελέγχους. Για μας, το χειρότερο πέρα από την ελαστικότητα της εργασίας είναι ότι οι εργαζόμενες αυτές δε φαίνονται πουθενά, καθώς είναι ανασφάλιστες, είναι στην πραγματικότητα ανύπαρκτες σαν εργαζόμενες", δηλώνει η Πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Σοφία Καλαντίδου."Θεωρούμε - προσθέτει - τις εργαζόμενες στην προώθηση των προϊόντων, συναδέλφισσες που μπορούν να βρουν τους τρόπους να έρθουν να μας συναντήσουν και να γραφούν στο σωματείο μας. Παράλληλα, χρειάζεται να οργανωθούν καλύτερα για να αγωνιστούν για την κατάργηση του απαράδεκτου καθεστώτος κάτω από το οποίο δουλεύουν".

Παρόμοιες είναι οι εργασιακές σχέσεις και στον κλάδο των μερσετάιζερ, των εργαζομένων, δηλαδή, που τοποθετούν τα προϊόντα στα ράφια των πολυκαταστημάτων. Και φυσικά οι "ελαστικές" σχέσεις εργασίας αντικαθιστούν καθημερινά τη μονιμότητα στα πολυκαταστήματα, όπως είναι για παράδειγμα τα ωράρια των γυναικών που δουλεύουν στα ταμεία, οι οποίες στα μεγαλύτερα πολυκαταστήματα της πόλης δουλεύουν κατά μέσο όρο 2 - 3 ώρες καθημερινά.

Α. Ν.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ