ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Γενάρη 2021
Σελ. /20
Ξεπέρασαν τις 5.000 οι θάνατοι από την πανδημία στη χώρα

«Μπρος πίσω» από την κυβέρνηση στο lockdown, αντί για όλα τα απαραίτητα μέτρα στην Υγεία και στους κρίσιμους για το λαό χώρους

Eurokinissi

Αλλοι 130 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες τρεις μέρες, με τον συνολικό αριθμό των θανάτων να ξεπερνά πλέον τις 5.000 (5.011 χτες).

Την ίδια στιγμή 407 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με διάμεση ηλικία τα 68 έτη.

Στο ίδιο τριήμερο, μέσα από έναν χαμηλό αριθμό τεστ (μόλις 16.786) εντοπίστηκαν 1.079 νέα κρούσματα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 140.526.

Αναλυτικότερα, χτες Δευτέρα έχασαν τη ζωή τους 54 άνθρωποι, ενώ εντοπίστηκαν 427 νέα κρούσματα. Στην Αττική εντοπίστηκαν 199 (Ανατολική Αττική 26, Βόρειος Τομέας Αθήνας 20, Δυτική Αττική 15, Δυτική Αθήνα 38, Κεντρικός Τομέας 48, Νότιος Τομέας 17, Πειραιά 35), στη Θεσσαλονίκη 64, στη Λάρισα 18, στη Φθιώτιδα 11, ενώ 23 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας.

Tην Κυριακή 3/1 ανακοινώθηκαν 36 θάνατοι και 390 νέα κρούσματα. Στην Αττική καταγράφηκαν 124 κρούσματα (19 στην Ανατολική Αττική, 23 στον Βόρεια Τομέα Αθήνας, 14 στον Δυτικό Τομέα Αθήνας, 7 στη Δυτική Αττική, 37 στον Κεντρικό Τομέα Αθήνας, 14 στον Νότιο Τομέα Αθήνας, 10 στον Πειραιά), 78 στη Θεσσαλονίκη, 19 στη Λάρισα, 15 στην Αχαΐα, 13 στη Βοιωτία, 12 στον Εβρο, 10 στη Ροδόπη, 8 στη Χαλκιδική.

Το Σάββατο 2/1 άλλοι 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ανακοινώθηκαν 262 νέα κρούσματα. 111 καταγράφηκαν στην Αττική (16 στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής, 18 στο Βόρειο Τομέα Αθηνών, 25 στη Δυτική Αθήνα, 7 στη Δυτική Αττική, 26 στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών, 13 στον Νότιο τομέα Αθηνών, 6 στον Πειραιά), 36 στη Θεσσαλονίκη, 11 στη Λάρισα, 8 στη Ροδόπη.

Παλινωδίες χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας του λαού

Και ενώ ο λαός εξακολουθεί να πληρώνει βαρύ τίμημα και η πολύ αργή αποκλιμάκωση της πανδημίας επιβεβαιώνει την απουσία ουσιαστικών μέτρων στους χώρους δουλειάς και σε άλλους κρίσιμους χώρους, η κυβέρνηση, χωρίς να κάνει τίποτα για όλα αυτά και για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, συνεχίζει τα «μπρος πίσω» στα περιοριστικά μέτρα του lockdown.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε το Σάββατο 2/1, από την Κυριακή 3/1 μέχρι το πρωί της Δευτέρας 11/1 αναστέλλεται η λειτουργία όλων των δραστηριοτήτων και υπηρεσιών που είχαν σταδιακά επιτραπεί πριν από τα Χριστούγεννα.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση, «ανακαλύπτοντας» ότι «η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας συνεχίζεται» - χωρίς η ίδια να κάνει τίποτα για την ενίσχυσή του - και στο όνομα του ανοίγματος των σχολείων - το οποίο επίσης προχωρά «σπαστά» και χωρίς τα απαραίτητα μέτρα - ανακοίνωσε ότι:

-- Σταματά η «παράδοση εκτός» (click away) στα εμπορικά καταστήματα, η λειτουργία βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων, υπηρεσιών περιποίησης νυχιών, ΚΤΕΟ και οι δραστηριότητες κυνηγιού και ψαρέματος.

-- Επανέρχεται η απαγόρευση μετακινήσεων στο αυστηρότερο ωράριο, από τις 9 μ.μ. μέχρι και τις 5 π.μ., με μόνη εξαίρεση τους εργαζόμενους και όσους έχουν ανάγκη ιατρικής βοήθειας.

-- Οι χώροι λατρείας θα μείνουν κλειστοί και τη μέρα των Θεοφανείων δεν θα γίνει αγιασμός των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους.

Αναφέρεται επίσης ότι στο τέλος της 2ης βδομάδας του Γενάρη θα αξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και με βάση αυτήν την αξιολόγηση θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις για τους υπόλοιπους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας.

Στο μεταξύ, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, αποφασίστηκε η λήψη ενισχυμένων περιοριστικών μέτρων για την Κοινότητα Σπερχειάδας του δήμου Μακρακώμης της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, τα οποία θα είναι σε ισχύ από σήμερα μέχρι και τη Δευτέρα 14/1, όταν και θα επαναξιολογηθούν. Αντίστοιχα μέτρα πάρθηκαν την περασμένη Παρασκευή, με ισχύ μέχρι και την Κυριακή 10/1, για την Τοπική Κοινότητα Στροφής του δήμου Αρριανών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Κρούσματα με τη μετάλλαξη που ανιχνεύθηκε στη Βρετανία

Τέσσερα κρούσματα θετικά στην Covid-19 με το μεταλλαγμένο στέλεχος που ανιχνεύθηκε στη Βρετανία, και φέρεται να σχετίζεται με αυξημένη μεταδοτικότητα, εντοπίστηκαν στην Ελλάδα. Πρόκειται για ταξιδιώτες από τη Βρετανία και το μεταλλαγμένο στέλεχος βρέθηκε σε 4 από 6 θετικά κρούσματα ταξιδιωτών από τη συγκεκριμένη χώρα.

ΤΕ ΘΑΣΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κυβέρνηση και εφοπλιστές βάζουν σε κίνδυνο την υγεία του λαού

Οι μεγάλες ελλείψεις και οι ανεπάρκειες σε προσωπικό και υποδομή στο Κέντρο Υγείας Πρίνου αναδείχθηκαν στην περιοδεία που πραγματοποίησε στο χώρο κλιμάκιο της ΤΕ Θάσου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γραμματέα της, Αλέξανδρο Λουβουλούδη.

Τα μέλη του Κόμματος ενημερώθηκαν για την κατάσταση του ΚΥ, όπου μόλις το 50% των οργανικών θέσεων είναι καλυμμένο, χωρίς να έχει προκηρυχτεί μόνιμη θέση εδώ και δύο χρόνια. Σε ό,τι αφορά τα μέσα του ΚΥ είναι χαρακτηριστικό ότι αν και διαθέτει μοριακό αναλυτή, αυτός δεν αξιοποιείται λόγω κόστους. Ακόμα, το νησί στερείται την απαραίτητη κοινωνική υποδομή και μέριμνα για τους ανθρώπους που νοσούν και είναι μόνοι τους, οι οποίοι δεν μπορούν να μετακινηθούν και να φροντίσουν μόνοι τον εαυτό τους.

Σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Θάσου του Κόμματος σημειώνει πως την ίδια στιγμή που ο λαός του νησιού έχει αφεθεί από την κυβέρνηση απροστάτευτος μπροστά στην πανδημία, «η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης να επιμένει να υλοποιεί τις απαράδεκτες απαιτήσεις των πλοιοκτητών για διακοπή των δρομολογίων Πρίνος - Καβάλα οξύνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα αντιμετώπισης περιστατικών που χρειάζονται διακομιδή και νοσηλεία στο Νοσοκομείο της Καβάλας».

Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν γίνεται διακομιδή ασθενούς στο Νοσοκομείο Καβάλας, το Κέντρο Υγείας «χάνει» ένα ασθενοφόρο και το πλήρωμα για μια ολόκληρη μέρα. Μάλιστα, με απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, οι πλοιοκτήτες δεν είναι υποχρεωμένοι να διατηρούν πλοίο επιφυλακής, κι έτσι χάνεται πολύτιμος χρόνος στις μετακινήσεις ασθενών που μετά το πέρας των δρομολογίων μετακινούνται με σκάφη του Λιμενικού ή με ρυμουλκό από την Καβάλα.

Ακόμα, η ανακοίνωση μεταφέρει τα ερωτήματα που έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα σχετικά με τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων στο νησί.

Η ΤΕ Θάσου του ΚΚΕ σημειώνει τις ευθύνες τόσο της κυβέρνησης, που αντιμετωπίζει την κατάσταση με κριτήριο τη λογική κόστους - οφέλους, όσο και της δημοτικής αρχής που αντί να στηρίζει τα δίκαια αιτήματα φορέων και σωματείων της Θάσου για την αναβάθμιση του ΚΥ υιοθετεί την κυβερνητική πολιτική. Παράλληλα, καλεί τα σωματεία, τους εργαζόμενους, το λαό του νησιού να δυναμώσουν τον αγώνα τους για τη στήριξη του Κέντρου Υγείας, για τη δημιουργία μονάδας τεχνητού νεφρού και φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ, για προσλήψεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, προμήθεια εξοπλισμού και μηχανημάτων, ουσιαστικά μέτρα προστασίας από την εξάπλωση της πανδημίας.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Επέκταση παρεμβάσεων για επιχειρήσεις

Στην επέκταση των παρεμβάσεων για επιχειρήσεις προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, σε μια εξέλιξη που έρχεται να διευρύνει τη μάζα με τα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού που φορτώνονται στις πλάτες του λαού.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή έως τις 11/1/2021 δεν θα καταβάλουν ενοίκιο για το μήνα Γενάρη, ενώ το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η ρύθμιση αφορά όλες τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου ανεξαρτήτως αν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ' οίκον, τις επιχειρήσεις της Εστίασης ανεξαρτήτως αν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή και με παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, τις επιχειρήσεις των κλάδων Πολιτισμού, τα γυμναστήρια και άλλες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή.

Παράλληλα, τις επόμενες μέρες αναμένεται να ξεκινήσει ο νέος κύκλος της λεγόμενης επιστρεπτέας προκαταβολής, από όπου το 50% θα είναι μη επιστρεπτέο.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο λαός πληρώνει το τίμημα γιατί είναι «εκτός κάδρου» τα αναγκαία μέτρα προστασίας του

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του το Σάββατο 2 Γενάρη για τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης σχετικά με την επιβολή νέου αυστηρού lockdown από την Κυριακή, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Αφού επί τόσες μέρες καλλιέργησε τον εφησυχασμό, με αφορμή την έναρξη του αναγκαίου, πλην όμως μακρόχρονου εμβολιασμού, σήμερα η κυβέρνηση ανακάλυψε ότι τα προβλήματα και η πίεση στο δημόσιο σύστημα Υγείας παραμένουν, επαναφέροντας μέτρα αυστηρού lockdown.

Αυτά τα "μπρος - πίσω" είναι το τίμημα που πληρώνει ο λαός για το γεγονός ότι το δημόσιο σύστημα παραμένει αθωράκιστο, ενώ αγνοούνται ακόμη τα απαραίτητα μέτρα σε σειρά χώρους, όπως οι εργασιακοί χώροι και τα σχολεία, των οποίων επίκειται το άνοιγμα ξανά με όρους ανασφάλειας».

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ
«Δεν συναινεί» στην κυβερνητική απόφαση για τα Φώτα

«Δεν συναινεί» στα νέα μέτρα για τη λειτουργία των ναών, όπως ανακοίνωσε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) που συνεδρίασε χτες, διά τηλεδιάσκεψης, σε αντίθεση με ό,τι εξήγγειλε προηγουμένως η κυβέρνηση για εορτασμό των Θεοφανείων δίχως πιστούς. Κατά πληροφορίες, η ΔΙΣ προσανατολίζεται να ανοίξει τους ναούς επικαλούμενη προηγούμενη ΚΥΑ με προσέλευση συγκεκριμένου αριθμού πιστών ανά ναό. Απαντώντας η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της επιμένει «να γίνει η λειτουργία των Θεοφανείων χωρίς την παρουσία πιστών». Για την απόφαση της ΔΙΣ σημειώνει ότι «ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί». Και καλεί την Εκκλησία «να αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για την κοινωνία, όπως έως σήμερα με υπευθυνότητα έπραξε. Η εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης αποτελεί υποχρέωση αλλά και πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης όλων μας».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ