ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Γενάρη 2021
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανασχηματισμός για την επιτάχυνση του αντιλαϊκού έργου

INTIME NEWS

Σήμα επιτάχυνσης και διεύρυνσης του αντιλαϊκού κυβερνητικού έργου δίνει ο ανασχηματισμός που ανακοινώθηκε χτες, σε μια περίοδο άλλωστε που η κυβέρνηση έχει στα σκαριά νέα νομοσχέδια τα οποία βαθαίνουν ακόμα περισσότερο τις αντεργατικές αναδιαρθρώσεις.

Την ίδια στιγμή, οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν στο κυβερνητικό σχήμα αποτελούν την επιβεβαίωση ότι η διαχείριση της πανδημίας, της εκρηκτικής κατάστασης στα νοσοκομεία, της οικονομικής κρίσης, της εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς κ.ο.κ. δεν έγκειται σε «αστοχίες» υπουργών αλλά αποτελεί μέρος της στρατηγικής της κυβέρνησης για τη θωράκιση των επιχειρηματικών ομίλων, τη γεωστρατηγική αναβάθμιση κ.λπ. Στη θέση τους παρέμειναν άλλωστε οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης, Υγείας, Εξωτερικών και Αμυνας.

Οσο για τα νέα πρόσωπα που επιλέχθηκαν, όπως στο υπουργείο Εργασίας, πρόκειται για δοκιμασμένα στελέχη του αστικού πολιτικού συστήματος, αποφασισμένα στην προώθηση της στρατηγικής του κεφαλαίου και του τσακίσματος των εργατικών δικαιωμάτων.

Στη βάση αυτή, οι όποιες μετακινήσεις ή αξιοποιήσεις νέων στελεχών «κουμπώνουν» ακριβώς με τα προτάγματα της στρατηγικής της κυβέρνησης.

Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας αναλαμβάνει ο Κωστής Χατζηδάκης, που έχει βγάλει τη «βρώμικη δουλειά» σε υποθέσεις όπως η ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ και η προώθηση των πράσινων μπίζνες με την «απολιγνιτοποίηση», ώστε να συνεχίσει το χτύπημα σε εργατικά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα, στη θέση του Γ. Βρούτση.

Υπουργός Εσωτερικών τοποθετήθηκε ο Μάκης Βορίδης στη θέση του Τ. Θεοδωρικάκου, με αναπληρωτή υπουργό τον μέχρι πρότινος κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στ. Πέτσα. Νέος εκπρόσωπος της κυβέρνησης ανέλαβε ο Χρ. Ταραντίλης, βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ από τον Ιούλη του 2019.

Νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι ο Κώστας Σκρέκας, στη θέση του Κωστή Χατζηδάκη, ενώ ο Γιώργος Αμυράς αναλαμβάνει υφυπουργός αρμόδιος για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Τη θέση του Μ. Βορίδη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανέλαβε ο Σπήλιος Λιβανός, ενώ ο Γιάννης Οικονόμου ανέλαβε χρέη υφυπουργού αρμόδιου για την κοινή αγροτική πολιτική.

Σε άλλες αλλαγές, υφυπουργός Παιδείας για θέματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής αναλαμβάνει η Ζέττα Μακρή, ενώ υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης αναλαμβάνει ο Αγγελος Συρίγος. Υφυπουργός Εργασίας αναλαμβάνει η Μαρία Συρεγγέλα και ο Βασίλης Κοντοζαμάνης ορίστηκε αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για τις υπηρεσίες Υγείας. Θέση υφυπουργού Πολιτισμού αρμόδιου για θέματα σύγχρονου πολιτισμού αναλαμβάνει ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης. Στο υπουργείο Δικαιοσύνης ο Γιώργος Κώτσηρας ορίστηκε υφυπουργός για θέματα διεθνούς συνεργασίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης υφυπουργός για ειδικά ψηφιακά έργα και το κτηματολόγιο ορίστηκε ο Γιώργος Στύλιος, ο οποίος θυμίζουμε ότι είχε απομακρυνθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ το 2014, ύστερα από απαράδεκτη φραστική επίθεση στη βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη. Στο υπουργείο Ναυτιλίας, υφυπουργός αρμόδιος για θέματα κλάδου πλοίων ανέλαβε ο Κώστας Κατσαφάδος. Στο υπουργείο Τουρισμού, η πρώην υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη ορίστηκε υφυπουργός αρμόδια για θέματα τουριστικής εκπαίδευσης και ειδικών μορφών τουρισμού. Στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου η Σοφία Βούλτεψη αναλαμβάνει υφυπουργός για την ένταξη. Τέλος, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ορίστηκε ο Θοδωρής Λιβάνιος.

Παύουν να είναι υφυπουργοί οι Βασίλης Διγαλάκης (Παιδείας), Δημήτρης Οικονόμου (Περιβάλλοντος), Μάνος Κόνσολας (Τουρισμού), Γρηγόρης Ζαριφόπουλος (Ψηφιακής Διακυβέρνησης), Θεόδωρος Καράογλου (Εσωτερικών, με αρμοδιότητα Μακεδονίας - Θράκης). Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης, λίγες μέρες νωρίτερα, στο μήνυμα του για τη νέα χρονιά και αφού έκανε «ταμείο» για το 2020 - κατά το οποίο η κυβέρνηση πέρασε πάνω από 100 αντιλαϊκά νομοσχέδια - προανήγγειλε ότι και το 2021 «το κράτος θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία», δηλαδή τους επιχειρηματικούς ομίλους, και από το λαό ζήτησε «ενότητα» για τους παραπάνω «μεγάλους στόχους».

Η ορκωμοσία των νέων υπουργών και υφυπουργών ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα πραγματοποιηθεί σε τρεις ομάδες σήμερα, στις 11.00, 11.45 και 12.30 στο Προεδρικό Μέγαρο.

ΣΥΡΙΖΑ
«Αχρηστη» η κυβέρνηση για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας

«Φιάσκο» χαρακτηρίζει τον ανασχηματισμό ο ΣΥΡΙΖΑ, με το Γραφείο Τύπου του να κάνει λόγο για «κυβέρνηση αχρήστων», που δεν έχει σχέδιο για την πανδημία και που έχει «καταντήσει την Επιτροπή των ειδικών διακοσμητική».

Ενώ ο κυβερνητικός ανασχηματισμός δίνει το σήμα της έντασης της επίθεσης στο λαό για τη θωράκιση της οικονομίας, όπως λέει η κυβέρνηση, δηλαδή της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, με την ίδια ανησυχία ο ΣΥΡΙΖΑ προτάσσει την ανάγκη «προοδευτικής διακυβέρνησης». Οπως είπε ο τομεάρχης Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Παππάς, «για τη διάσωση της οικονομίας είναι αναγκαία μια προοδευτική διακυβέρνηση». Με βάση αυτό κάλεσε τις «προοδευτικές δυνάμεις» σε «κοινό πολιτικό και προγραμματικό βηματισμό».

Στο πλαίσιο μάλιστα της αναζήτησης του παραπάνω «κοινού βηματισμού» αναζωπυρώνονται διεργασίες στο σοσιαλδημοκρατικό χώρο, με τις τελευταίες να κάνουν λόγο για προσέγγιση του Αλ. Τσίπρα με τον Γ. Παπανδρέου, με αφορμή άρθρο του τελευταίου, όπου επίσης επιβεβαιωνόταν η «ανάγκη» για «μια προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης». Αν και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ τέτοια σενάρια δεν επιβεβαιώνονται, σε σχετικό σχόλιό του ο τομεάρχης Εσωτερικών του κόμματος, Κ. Ζαχαριάδης, σημείωσε ότι «ο Γιώργος Παπανδρέου είπε το αυτονόητο» και ότι «μακάρι να το λένε όλο και περισσότεροι μέσα στο ΚΙΝΑΛ». Ενώ ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της σύγκλισης αναφέροντας σε συνέντευξή του πως «είναι σαφές ότι υπάρχει μία αναγκαιότητα και ένα πεδίο συνεργασιών και συγκλίσεων του ευρύτατου χώρου της Αριστεράς και της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης».

Στη συζήτηση αυτή, που έχει ως συστατικό της στοιχείο την αναθέρμανση κάλπικων προσδοκιών και αυταπατών, παρεμβαίνει και η Φώφη Γεννηματά επιχειρώντας να θέσει τους δικούς της όρους, λέγοντας ότι το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να είναι πρωταγωνιστής σε μια «προοδευτική κυβέρνηση».

Στο μεταξύ, ως μέρος των προσπαθειών γύρω από τη διασφάλιση συναίνεσης μπροστά σε προκλήσεις και αβεβαιότητες που θα έχει η οποιαδήποτε κυβέρνηση του επόμενου διαστήματος αντιμετωπίζεται το άρθρο της Προέδρου της Δημοκρατίας στην «Εφημερίδα των Συντακτών» με τίτλο «Δημοκρατία, κράτος δικαίου και δικαιώματα». Η εφημερίδα, απαντώντας σε σχόλια σχετικά με τη δημοσίευση του άρθρου, χαρακτήρισε «συνωμοσιολογία» σενάρια όπως ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας προετοιμάζει το έδαφος ακόμα και για επικείμενη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καμιά περίοδος χάριτος - καμιά εμπιστοσύνη στο νέο κυβερνητικό σχήμα

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε το ακόλουθο σχόλιο για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό:

«Ο κυβερνητικός ανασχηματισμός σηματοδοτεί δύο πράγματα: Αφενός την επιδίωξη για πιο αποτελεσματική προώθηση του αντιλαϊκού έργου, αφετέρου την "επικύρωση" των εγκληματικών ευθυνών στη διαχείριση κρίσιμων τομέων, επιβεβαιώνοντας ότι αυτές ήταν προϊόν συνειδητής πολιτικής επιλογής και όχι αστοχίας κάποιων υπουργών.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σε συγκεκριμένα υπουργεία, π.χ. Εργασίας, επιλέγονται γνωστοί "άνθρωποι ειδικών αποστολών", προκειμένου να φέρουν σε πέρας τις περαιτέρω αντιδραστικές αλλαγές σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Συνεπώς, δεν πρόκειται για "επανεκκίνηση", αλλά για "επιτάχυνση" της πολιτικής που θυσιάζει συνεχώς τις λαϊκές ανάγκες, για να υπηρετήσει τις προτεραιότητες και τις στοχεύσεις του κεφαλαίου. Το συμπέρασμα αυτό θα γίνεται ολοένα και πιο φανερό, όσους επικοινωνιακούς χειρισμούς κι αν επιστρατεύσει η κυβέρνηση.

Για τον λαό δεν μπορεί να υπάρχει ούτε περίοδος χάριτος, ούτε πολύ περισσότερο εμπιστοσύνη στο νέο κυβερνητικό σχήμα της ΝΔ. Αυτό που χρειάζεται είναι να δυναμώσει η λαϊκή παρέμβαση και πάλη, για να ηττηθεί η πολιτική που θυσιάζει τη ζωή και τα δικαιώματά του, ανεξαρτήτως κυβερνητικού σχήματος».

ΠΑΜΕ
Αγωνιστική απάντηση στην πιο αποφασιστική προώθηση των αντεργατικών ανατροπών

Τον ανασχηματισμό και τις αλλαγές και στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, με τα οποία η κυβέρνηση στοχεύει στην πιο αποφασιστική προώθηση των αντεργατικών ανατροπών, σχολιάζει το ΠΑΜΕ. Στην ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

«Οι αλλαγές υπουργών που έγιναν στην κυβέρνηση δείχνουν την αποφασιστικότητά της να περάσει τις πιο άγριες μεταρρυθμίσεις και ανατροπές που έχει στα συρτάρια της σε βάρος της εργατικής τάξης. Τη 10ωρη δουλειά, την απλήρωτη εργασία, την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, ξεκινώντας από την επικουρική, το παραπέρα χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης και του απεργιακού δικαιώματος.

Ολα αυτά εν μέσω πανδημίας, όπου μετράμε χιλιάδες νεκρούς, εκτόξευση της ανεργίας, ανασφάλεια για το αύριο. Επιλέγει, εκτός των άλλων, έναν γνωστό εκπρόσωπο του κεφαλαίου, άνθρωπο των ειδικών αποστολών, ως υπουργό Εργασίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις "επιτυχίες του": Το κλείσιμο της "Ολυμπιακής", την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, της ΛΑΡΚΟ κ.λπ.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να μετατρέψει τη χώρα σε μια απέραντη οικονομική ζώνη, επεκτείνοντας τους νόμους του ΣΥΡΙΖΑ και φέρνοντας νέους. Μια οικονομική ζώνη - παράδεισος για το μεγάλο κεφάλαιο και κόλαση για τους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι δεν θα μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα. Καμία αυταπάτη. Ούτε λεπτό χαμένο. Θα πάρουν απάντηση με το δυνάμωμα των αγώνων, με αγωνιστικές πρωτοβουλίες και δράση στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ