ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Γενάρη 2021
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Στο «κόκκινο» η ένταση με την παρουσία του αεροπλανοφόρου «Νίμιτς»
  • Πεντάγωνο: «Κανείς να μην αμφιβάλλει για την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ»
  • Κατάληψη νοτιοκορεατικού δεξαμενόπλοιου από τους Ιρανούς «Φρουρούς της Επανάστασης»
  • Εναρξη διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου στον πυρηνικό σταθμό Φορντόβ

Το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ «Νίμιτς» σε παλιότερη άσκηση στην ευρύτερη περιοχή του Ειρηνικού

Public Domain

Το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ «Νίμιτς» σε παλιότερη άσκηση στην ευρύτερη περιοχή του Ειρηνικού
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Επικίνδυνα τεταμένη παραμένει η κατάσταση στον Περσικό Κόλπο. Αφενός παίζει ρόλο η χρονική συγκυρία της πρώτης επετείου από τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί από τις ΗΠΑ στις 3 Γενάρη 2020 στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Αφετέρου η ένταση φορτίζεται από την επιλογή της απερχόμενης κυβέρνησης του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επεξεργάζεται, μέχρι την τελευταία στιγμή, σχέδια όξυνσης της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης με το Ιράν, στο πλαίσιο στενής σχέσης σύγκλισης συμφερόντων με το Ισραήλ.

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Νίμιτς», που υποτίθεται πως είχε πάρει εντολή παραμονή Πρωτοχρονιάς να επιστρέψει σε ναυτική βάση της Καλιφόρνιας, διατάχθηκε χτες ξημερώματα από τον υπηρεσιακό υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ Κρίστοφερ Μίλερ να παραμείνει στον Περσικό Κόλπο με την ακόλουθη απειλή: «Κανείς δεν θα πρέπει να αμφιβάλει για την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ». Στην περιοχή βέβαια πλέουν και άλλες αμερικανικές δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού, μεταξύ των οποίων το πυρηνικό υποβρύχιο «USS Georgia» και τουλάχιστον δύο τορπιλάκατοι αλλά και ένα ισραηλινό υποβρύχιο.

Από χτες το μεσημέρι ωστόσο η ένταση ανέβηκε λίγο περισσότερο, όταν ανακοινώθηκε η κατάληψη του νοτιοκορεατικού δεξαμενόπλοιου «HANKUK CHEMI» από τους Ιρανούς «Φρουρούς της Επανάστασης», σε μια περίοδο υψηλής έντασης και μεταξύ Ιράν - Νότιας Κορέας, με αφορμή το πάγωμα ιρανικών κεφαλαίων σε νοτιοκορεατικές τράπεζες εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων. Η δικαιολογία που ανακοίνωσαν οι ιρανικές αρχές για την ανάσχεση του νοτιοκορεατικού σκάφους ήταν η ρύπανση της θαλάσσιας περιοχής με χημικά.

Το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων «Tasnim» μετέδωσε πως το πλήρωμα του πλοίου κρατείται στο ιρανικό λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα μέλη του πληρώματος είναι από τη Νότια Κορέα, την Ινδονησία, το Βιετνάμ και τη Μιανμάρ. Ωστόσο το πρακτορείο δεν διευκρινίζει τον αριθμό τους.

Νωρίτερα η ναυτιλιακή αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO) είχε αναφέρει στον ιστότοπό της πως ένα εμπορικό πλοίο στα Στενά του Ορμούζ άλλαξε πορεία και κατευθύνθηκε μέσα στα ιρανικά χωρικά ύδατα, αφού είχε μια «αλληλεπίδραση» με τις ιρανικές αρχές.

Παράλληλα, νωρίτερα το Ιράν ξεκίνησε τη διαδικασία για την παραγωγή ουρανίου εμπλουτισμένου κατά 20% στον υπόγειο πυρηνικό σταθμό του Φορντόβ, προχωρώντας στη βασικότερη παραβίαση των όρων της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

Τον Μάη 2019, ένα χρόνο μετά τη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, το Ιράν προχώρησε στην άρση ορισμένων δεσμεύσεων που είχε αναλάβει, μεταξύ των οποίων ήταν και ο περιορισμός του βαθμού εμπλουτισμού του ουρανίου.

Χτες το απόγευμα πάντως εκπρόσωπος της ΕΕ στις Βρυξέλλες προειδοποίησε πως ο εμπλουτισμός του ουρανίου στο 20% που ανακοινώθηκε από το Ιράν, συνιστά σημαντική παραβίαση των πυρηνικών του δεσμεύσεων στο πλαίσιο της Συμφωνίας της Βιέννης «με σοβαρές συνέπειες στον τομέα της μη διάδοσης» των πυρηνικών όπλων.

ΛΙΒΥΗ
Πρόταση Γκουτέρες για αποστολή άοπλων παρατηρητών

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Την ανάπτυξη αποστολής άοπλων παρατηρητών σε ορισμένες περιοχές της Λιβύης με επίκεντρο τη Σύρτη, απαρτιζόμενης από πολιτικό προσωπικό και απόστρατους στρατιωτικούς από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Αφρικανικής Ενωσης και του Αραβικού Συνδέσμου, πρότεινε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Στόχος της αποστολής φέρεται να είναι η επιτήρηση της διαδικασίας απομάκρυνσης των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων που βρίσκονται στο λιβυκό έδαφος, στο πλαίσιο της συμφωνίας εκεχειρίας του περασμένου Οκτώβρη.

Η Αμερικανίδα διπλωμάτης Στέφανι Γουίλιαμς, αναπληρώτρια ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ στη Λιβύη, τον περασμένο Νοέμβρη είχε εκτιμήσει ότι στο λιβυκό έδαφος έχουν αναπτυχθεί περίπου 20.000 ξένοι στρατιωτικοί και μισθοφόροι, κάτι που είχε χαρακτηρίσει «σοκαριστική παραβίαση» των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Η ίδια προ ημερών ανακοίνωσε ότι από το 75μελές Πολιτικό Ενδολιβυκό Φόρουμ, που εδώ και μήνες επιχειρεί να καταλήξει στη σύνθεση νέας μεταβατικής κυβέρνησης και νέου πρωθυπουργού, συγκροτήθηκε 15μελής επιτροπή η οποία θα αναλάβει να καταλήξει σε μία φόρμουλα για την ανάδειξη νέου, αντιπροσωπευτικού πρωθυπουργού, ως αντικαταστάτη του τελούντα υπό παραίτηση Φαγιέζ Σάρατζ.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ είχαν ανεβάσει σε 580 δισ. δολάρια το κόστος του πολέμου στη Λιβύη μετά την επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους το 2011.

Επιπλέον, ο γγ του ΟΗΕ απηύθυνε για πολλοστή φορά έκκληση σε όλα τα κράτη - μέλη να εφαρμόσουν το εμπάργκο όπλων που επιβάλλει ο ΟΗΕ στη Λιβύη, αλλά μένει κενό γράμμα και παραβιάζεται συστηματικά. Με βάση τους όρους της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, όλες οι ξένες δυνάμεις έπρεπε να είχαν αποχωρήσει από τη Λιβύη μέσα σε τρεις μήνες.

Ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος υποστηρίζεται από τη Ρωσία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συμφώνησε να κηρυχθεί ανακωχή, καθώς τα στρατεύματά του απωθήθηκαν σε ευρείας κλίμακας αντεπίθεση δυνάμεων που δηλώνουν πίστη στην «κυβέρνηση γενικής συμφωνίας» του Σάρατζ, η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και υποστηρίζεται σθεναρά από την Τουρκία.

Τι προβλέπει η πρόταση του Γκουτέρες

Η πρόταση του γγ του ΟΗΕ προβλέπει ότι στο αρχικό στάδιο οι παρατηρητές θα επιχειρούν σε μια τριγωνική ζώνη στη Λιβύη, στα περίχωρα της Σύρτης, γενέτειρας του πρώην δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος ανατράπηκε και δολοφονήθηκε το 2011 έπειτα από εξέγερση που υποστηρίχθηκε από το NATO. Την ανατροπή του ακολούθησε μια δεκαετία χάους στη χώρα.

Βάσει της πρότασης του Γκουτέρες, οι παρατηρητές θα συνεργάζονται στο πεδίο με τις λιβυκές δυνάμεις για να επαληθεύουν την τήρηση της κατάπαυσης του πυρός, την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων, την άρση ναρκοπεδίων και την απομάκρυνση άλλων εκρηκτικών. Κατόπιν, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα επεκτείνουν την ακτίνα δράσης τους στη χώρα, ωσότου καταστεί εφικτό να αντικατασταθούν από μια ενιαία λιβυκή δύναμη.

Παρότι η ανακωχή που συμφωνήθηκε τον Οκτώβρη γενικά τηρείται, ο Χάφταρ πρόσφατα κάλεσε τους άνδρες του να πάρουν τα όπλα για «να διώξουν τα στρατεύματα κατοχής» της Τουρκίας, με την Αγκυρα να αντιδρά, απειλώντας ότι αν οι δυνάμεις της δεχτούν επίθεση, θα προχωρήσει σε αντίποινα.

Οξύνεται η κόντρα στην Ενέργεια

Ολο και βαθύτερα στους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστικών κέντρων για τον έλεγχο των διαύλων Ενέργειας μπαίνει ο λαός, από το «ρόλο - κλειδί» που αναλαμβάνει η χώρα στην προώθηση του ενεργειακού σχεδιασμού των ΗΠΑ στα Βαλκάνια και ευρύτερα.

Με ανάρτησή του ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζ. Πάιατ, ενημέρωσε και επισήμως ότι στις 31/12 ξεκίνησαν οι ροές φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, μέσω του αγωγού TAP, προς Ελλάδα, Βουλγαρία (μέσω του διασυνδετηρίου κόμβου της Νέας Μεσημβρίας) και Ιταλία. Ο πρέσβης μίλησε για «μια ιστορική μέρα για τις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές προσπάθειες να προωθηθεί η ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποίηση των πηγών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», έδωσε «συγχαρητήρια σε όλους όσοι δούλεψαν μαζί στις δύο πλευρές του Ατλαντικού για να το κάνουν να συμβεί, και φυσικά στους Ελληνες εταίρους που έπαιξαν ρόλο - κλειδί», ενώ παρέπεμψε και σε δηλώσεις στελεχών του αγωγού TAP ότι «αλλάζει το ενεργειακό τοπίο στην Ευρώπη».

Αντιδρώντας στα παραπάνω, η ρωσική πρεσβεία διακινεί ότι «την 1η Ιανουαρίου 2021 άρχισε η προμήθεια του φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Σερβία και στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη μέσω του αγωγού "Turkish Stream"». «Η εναλλακτική διαδρομή αυξάνει την ενεργειακή ασφάλεια των Βαλκανίων», επιμένει από τη δική της πλευρά, θυμίζοντας ότι «συνολικά 6 χώρες λαμβάνουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία μέσω του αγωγού "Turkish Stream" - η Βουλγαρία, η Ελλάδα, η Βόρεια Μακεδονία, η Ρουμανία, η Σερβία και η Βοσνία - Ερζεγοβίνη».

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Επικοινωνία με τον Σαουδάραβα ομόλογό του

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, Φαϊζάλ Αλμπίν Φαρχάν, είχε χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας. Επισήμως συζήτησαν την «ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας» και τις «τρέχουσες περιφερειακές εξελίξεις». Θυμίζουμε ότι μεταξύ των δύο κυβερνήσεων υπάρχει καταρχήν συμφωνία για αποστολή συστοιχίας ελληνικών «Patriot» προς ενίσχυση της σαουδαραβικής αεράμυνας, με την «κάννη» στραμμένη στο Ιράν. «Τρέχουν» κι άλλες τέτοιες συνεννοήσεις σε στρατιωτικά θέματα και ζητήματα επιχειρηματικών συμφωνιών, στην προσπάθεια της ντόπιας αστικής τάξης να αναβαθμιστεί στον αμερικανοΝΑΤΟικό καταμερισμό, διεκδικώντας ακόμα πιο ενεργό ρόλο στην προώθηση του ευρωατλαντικού σχεδιασμού, μεταξύ άλλων και «προς Ανατολάς», έως τον Περσικό Κόλπο και παραπέρα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ