ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Γενάρη 2021
Σελ. /20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Νέα χρονιά με νέους αγώνες για τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ

Αντιπροσωπεία της ΚΝΕ συζήτησε με εργάτες της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα και μοίρασε δώρα στα παιδιά
Αντιπροσωπεία της ΚΝΕ συζήτησε με εργάτες της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα και μοίρασε δώρα στα παιδιά
Τις επόμενες κινητοποιήσεις τους σχεδιάζουν τα σωματεία και οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, μετά και τη νέα στάση εργασίας που πραγματοποίησαν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, δίνοντας συνέχεια στον αγώνα τους ενάντια στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την επιχείρηση και παράλληλα διεκδικώντας την καταβολή έκτακτου επιδόματος, ως αντιστάθμισμα του κομμένου Δώρου Χριστουγέννων.

Με νωπή την ομόφωνη απόφαση της μαζικής Γενικής Συνέλευσης, όπου εκτός από τις δύο στάσεις εργασίας που έγιναν παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς αποφασίστηκε η διεξαγωγή δύο 24ωρων απεργιακών κινητοποιήσεων, τα σωματεία και οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ προετοιμάζουν πλέον το επόμενο βήμα τους, με προσανατολισμό για προκήρυξη 24ωρης απεργίας εντός του Γενάρη και κινητοποίηση στην πόλη της Λαμίας.

Τα σωματεία και οι εργαζόμενοι απαιτούν από την κυβέρνηση να σταματήσει το έγκλημα σε βάρος της ΛΑΡΚΟ και να διασφαλιστούν η ενιαία λειτουργία και παραγωγική διαδικασία της εταιρείας, οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Οπως επισημαίνουν, μέσα από τον πολύμηνο δίκαιο αγώνα τους αποκάλυψαν τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, ανέδειξαν τις πραγματικές δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ, κόντρα στην προπαγάνδα περί «βαρελιού δίχως πάτο». Απαιτούν να σταματήσει η εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων και του ορυκτού πλούτου της χώρας και να ξεκινήσει άμεσα η πλήρης παραγωγική λειτουργία της επιχείρησης.

Δώρα, ευχές και αλληλεγγύη από την ΚΝΕ

Τον οικισμό της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα επισκέφτηκε κατά τη διάρκεια των γιορτών αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας της ΚΝΕ, μοιράζοντας δώρα και ευχές για τη νέα χρονιά σε παιδιά εργατών της ΛΑΡΚΟ.

Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΣΠ, «είναι η ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης προς τους αγωνιστές εργάτες της ΛΑΡΚΟ και τις οικογένειές τους, που εδώ και ένα χρόνο κρατούν ψηλά τη σημαία του αγώνα και της διεκδίκησης, κόντρα στις επιδιώξεις του κεφαλαίου και της κυβέρνησης. Το 2020 το σύνθημα "Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες" ακούστηκε πιο δυνατά. Με υγεία, δύναμη και ακόμα πιο μαχητικούς αγώνες, συνεχίζουμε».

Η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ έτυχε θερμής υποδοχής τόσο από τα παιδιά όσο και από τις οικογένειές τους. Εκτός από τη συμβολική κίνηση της προσφοράς δώρων και της ανταλλαγής ευχών, η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ στο πλαίσιο της επίσκεψής της συζήτησε με τα παιδιά και τους γονείς τους για τα συμπεράσματα του πολύμηνου αγώνα τους, για το πώς οι εγκληματικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης έχουν επηρεάσει τις ζωές τους, για την πλατιά εργατική - λαϊκή αλληλεγγύη που έχει εκφραστεί στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και για την ανάγκη συνέχισης του αγώνα.

Σε συμβολική κίνηση αλληλεγγύης προχώρησε τις μέρες των γιορτών και το επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, προσφέροντας δώρα στα παιδιά των εργαζομένων.«Μας άφησαν χωρίς Δώρο Χριστουγέννων. Καλούμαστε να βγάλουμε αυτές τις μέρες με ένα σακατεμένο μηνιάτικο. Εκοψαν και τα συμβολικά δώρα - παιχνίδια που έδινε η ΛΑΡΚΟ εδώ και δεκαετίες στα παιδιά μας. Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα για την υλοποίηση των δίκαιων και τίμιων αιτημάτων μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Συγκεντρώνουν και διανέμουν αλληλεγγύη σε εργαζόμενους και ανέργους

Για δεύτερη βδομάδα συνεχίστηκε η δράση αλληλεγγύης σωματείων στον Βόλο
Για δεύτερη βδομάδα συνεχίστηκε η δράση αλληλεγγύης σωματείων στον Βόλο
Πολύμορφες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες, που βρίσκονται αντιμέτωπες με τις επιπτώσεις της ανεργίας και τα νέα χτυπήματα στο εισόδημά τους, συνεχίζουν να οργανώνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικοί φορείς. Σε αυτό το πλαίσιο, τις προηγούμενες μέρες μοιράστηκαν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, ενώ η συγκέντρωση βοήθειας συνεχίζεται.

Είδη πρώτης ανάγκης σε 40 οικογένειες εργαζομένων παρέδωσε ο Σύνδεσμος Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά. «Είναι ανάγκη αυτή την περίοδο να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους τους εργαζόμενους, στους ανέργους, στις οικογένειές τους, στα παιδιά», σημειώνει το Σωματείο και καλεί τους εργαζόμενους να συνεχίσουν την προσπάθεια ώστε «να μη μείνει κανένας μόνος του στην επίθεση που δεχόμαστε στη ζωή μας».

Τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και φαγητού που μαγείρεψαν, διένειμαν σε οικογένειες εργαζομένων τα Σωματεία Επισιτισμού, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Κατασκευών και Τροφίμων και Ποτών στα Χανιά. H πλειοψηφία των εργαζομένων, στους συγκεκριμένους κλάδους, «βρισκόμαστε σε μακρά περίοδο ανεργίας, χωρίς στήριξη που να διασφαλίζει την κάλυψη των αναγκών μας», καταγγέλλουν. Απέναντι στην κατάσταση αυτή, διαμηνύουν πως ο αγώνας τους θα συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη ένταση.

Ανάλογη πρωτοβουλία διανομής ειδών σε ανέργους και εργαζόμενους του κλάδου υλοποίησε τις προηγούμενες μέρες και το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Η συγκέντρωση και διανομή βοήθειας από το Συνδικάτο και τα επιχειρησιακά σωματεία θα συνεχιστεί.

Στον Βόλο, η δράση αλληλεγγύης Σωματείων και φορέων συνεχίζεται για δεύτερη βδομάδα. Ηδη βοήθεια έχει μοιραστεί σε δεκάδες σπίτια εργαζομένων και ανέργων, ενώ η συγκέντρωση ειδών συνεχίζεται και σήμερα (6 μ.μ. έως 8 μ.μ.) στο Στέκι της Λαϊκής Αλληλεγγύης των Σωματείων (Μεταξουργείο, είσοδος από Καραμπατζάκη). Τηλέφωνα επικοινωνίας: 693.77.34.033 (Ρίτσα Κωττή - Ρούση, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών της ΟΓΕ) και 697.62.07.869 (Δημήτρης Μαριεττάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικών Υπ. Π.Θ.).

Συμβολικές πρωτοβουλίες στα νοσοκομεία

Εργαζόμενοι στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο τραγούδησαν τα κάλαντα σε ασθενείς που νοσηλεύονται με Covid-19
Εργαζόμενοι στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο τραγούδησαν τα κάλαντα σε ασθενείς που νοσηλεύονται με Covid-19
Τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς τραγούδησαν, τηρώντας όλα τα αναγκαία μέτρα, εργαζόμενοι στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο για τους ασθενείς που νοσηλεύονται με Covid-19, στέλνοντας μήνυμα συμπαράστασης στον αγώνα που δίνουν.

Συμβολικά δώρα και ευχετήριες κάρτες μοίρασαν την Πρωτοχρονιά μέλη της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ στους εργαζόμενους του νοσοκομείου.

Μέλη του Συνδικάτου Εργαζομένων στις Τουριστικές Επισιτιστικές Επιχειρήσεις Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ), σε μια συμβολική πρωτοβουλία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, επισκέφθηκαν τα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και «Θεαγένειο» και είπαν τα κάλαντα, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους σε υγειονομικούς και ασθενείς.

Συνεχίζεται η δραστηριότητα

Είδη πρώτης ανάγκης, παιχνίδια κ.τ.λ. συνεχίζουν να μαζεύουν:

-- Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, μέχρι αύριο (11 π.μ. - 2 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ.) στα γραφεία του (Αγ. Φιλοθέης 5Β, πλ. Μητροπόλεως). Τηλ. για πληροφορίες: 210.3232.463 και 210.3236.287.

-- Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής. Τηλ. επικοινωνίας: 6938.338.890 για Λαυρεωτική, Μαρκόπουλο, Κορωπί. 6982.148.452 για Γέρακα, Παλλήνη, Γλυκά Νερά. 6977.120.661 για Μαραθώνα, Ραφήνα, Νέα Μάκρη.

-- Το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης «Καίτη Πανοπούλου», κάθε Τετάρτη (11 π.μ. έως 1 μ.μ.) και Πέμπτη (5 μ.μ. έως 7 μ.μ.). Τηλ. επικοινωνίας: 211.7056.482 (τις παραπάνω μέρες και ώρες), 6975.700.363 (για το 5ο Διαμέρισμα) και 6944.813.301 (για το 6ο Διαμέρισμα).

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, στα κεντρικά γραφεία του (8 π.μ. - 3 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8.30 μ.μ.) και στα κατά τόπους παραρτήματα (6 μ.μ. - 8.30 μ.μ.).

-- Η Επιτροπή Αλληλεγγύης του Σωματείου Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα, στην έδρα του Σωματείου (Σαπφούς 10) από Δευτέρα έως Τετάρτη (10 π.μ. - 2 μ.μ.) και Πέμπτη (10 π.μ. - 12 μ.)

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΔΡΑΜΑΣ
Καταγγέλλουν εργοδότη που ζήτησε πίσω το Δώρο Χριστουγέννων

Αποκαλύπτοντας ένα ακόμα περιστατικό εργοδοτικής ασυδοσίας που βάζει στο στόχαστρο την καταβολή των Δώρων στους εργαζόμενους, σωματεία της Δράμας καταγγέλλουν εργοδότη σε επιχείρηση εστίασης που απαίτησε να του επιστρέψουν οι εργαζόμενοι το Δώρο Χριστουγέννων.

Συγκεκριμένα, μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Δράμας, μαζί με αρμόδιες υπηρεσίες, πραγματοποίησαν τις προηγούμενες μέρες επιτόπιο έλεγχο σε κλειστή επιχείρηση εστίασης, όπου και διαπιστώθηκε η παρουσία πέντε εργαζομένων και του εργοδότη. Ο τελευταίος υποστήριξε πως τους κάλεσε προκειμένου να τους δώσει ...δώρο βασιλόπιτα. Στη συνέχεια, ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, κάλεσε τους εργαζομένους να του επιστρέψουν τα χρήματα του Δώρου Χριστουγέννων την επόμενη μέρα, στην τουαλέτα της επιχείρησης, όπου δεν υπάρχουν κάμερες.

Τα σωματεία επισημαίνουν πως με την αποκάλυψη του συμβάντος, ήρθαν στο φως και άλλες αντίστοιχες καταγγελίες, ενώ καλούν τους εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν τέτοια περιστατικά να τα καταγγείλουν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ