ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Γενάρη 2022
Σελ. /24
Με «πρωτόκολλα υπερμετάδοσης» ξανανοίγουν τα σχολεία μετά τις γιορτές

Σχετικές ανακοινώσεις έγιναν χτες από το υπουργείο Παιδείας

Χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας, όπως αραίωση των μαθητών στις τάξεις, ανοίγουν την ερχόμενη Δευτέρα τα σχολεία

Eurokinissi

Χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας, όπως αραίωση των μαθητών στις τάξεις, ανοίγουν την ερχόμενη Δευτέρα τα σχολεία
Ενα επιπλέον self test για την πρώτη βδομάδα λειτουργίας των σχολείων και επέκταση των εβδομαδιαίων δωρεάν self test και στους εμβολιασμένους μαθητές πέραν των ανεμβολίαστων, είναι ουσιαστικά τα μόνα μέτρα που ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, χτες, για το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Γενάρη. Με κάποιες διαφοροποιήσεις στον αριθμό των ελέγχων στην περίπτωση που εντοπίζεται κρούσμα στην τάξη, η κυβέρνηση διατηρεί στο ακέραιο όλα τα άλλα στοιχεία των πρωτοκόλλων υπερμετάδοσης που ίσχυαν μέχρι τώρα, συμπεριλαμβανομένης και της προϋπόθεσης του να νοσούν ταυτόχρονα πάνω από τους μισούς μαθητές του τμήματος (50%+1) προκειμένου αυτό να κλείσει.

Στην πραγματικότητα, δηλαδή, τα σχολεία ανοίγουν όπως έκλεισαν πριν από τις γιορτές, σε συνθήκες ωστόσο εκτίναξης της πανδημίας.

Η υπουργός παραδέχτηκε ότι «αναμένουμε πολλά κρούσματα στα σχολεία το επόμενο διάστημα», ισχυριζόμενη όμως ότι αυτό αφορά μόνο το πρώτο διάστημα επιστροφής των μαθητών στα σχολεία, όπως σύμφωνα με τα λεγόμενά της έγινε και τον Σεπτέμβρη, που τα περισσότερα ημερήσια κρούσματα στα σχολεία σημειώθηκαν την πρώτη μέρα λειτουργίας τους.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι τα πρωτόκολλα που ίσχυαν μέχρι τώρα στα σχολεία λειτούργησαν «με υποδειγματικό τρόπο», κλείνοντας τα μάτια στο ότι τον Νοέμβρη και τον Δεκέμβρη το 25% - 30% των καθημερινών κρουσμάτων αφορούσε μαθητές και μόλις τα σχολεία έκλεισαν για τις γιορτές αυτό το ποσοστό έπεσε στο 12% - 13% των καθημερινών κρουσμάτων. Ετσι, με αλχημείες, προσπαθεί να πείσει ότι στα σχολεία δεν υπάρχει διασπορά και διατηρεί το 50%+1 για να μη φαίνεται από τον αριθμό των κλειστών τμημάτων η εξάπλωση του ιού. Στην ίδια λογική, ισχυρίζεται ότι στα τμήματα που υπήρχαν κρούσματα, ο ημερήσιος μέσος όρος των κρουσμάτων ήταν 1,5, δηλαδή στις περισσότερες περιπτώσεις είχαμε 1 - 2 κρούσματα σε μια μέρα. Σύμφωνα με τη λογική του υπουργείου, δηλαδή, το να εμφανίζεται κάθε μέρα κι από ένα κρούσμα σε ένα τμήμα δεν συνιστά διάδοση του ιού στο τμήμα, εφόσον σε αυτό δεν εμφανίζονται 4 και 5 κρούσματα την ίδια μέρα!

Με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν, λοιπόν, για την πρώτη βδομάδα λειτουργίας των σχολείων προβλέπονται τρία δωρεάν self tests, που το πρώτο προτείνεται να γίνει 48 ώρες πριν από την έναρξη των σχολείων (ιδανικά την Κυριακή για να ακολουθήσουν τα άλλα την Τρίτη και την Πέμπτη). Από την επόμενη βδομάδα επιστρέφουμε στα δύο self tests ανά βδομάδα. Τα τεστ αυτά θα διανέμονται όχι μόνο στους ανεμβολίαστους, όπως ίσχυε μέχρι τώρα, αλλά και στους εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς. Γονείς και εκπαιδευτικοί θα μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν από τα φαρμακεία τις επόμενες μέρες τα πέντε self tests για τις δύο πρώτες βδομάδες λειτουργίας των σχολείων (θα βγει σχετική ανακοίνωση).

Τώρα στην περίπτωση που εμφανιστεί κρούσμα σε ένα τμήμα όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές του τμήματος θα κάνουν δύο rapid και ένα self test σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών self tests τη βδομάδα, δηλαδή 5 τεστ σε 5 μέρες. Το αντίστοιχο προβλέπεται και για τους εκπαιδευτικούς. Με τα προηγούμενα πρωτόκολλα οι ανεμβολίαστοι μαθητές έκαναν πάλι δύο rapid tests (μαζί με τα self της βδομάδας δηλαδή είχαν τέσσερις ελέγχους) σε διάστημα 7 ημερών, ενώ μόνο όσοι κάθονταν δίπλα, μπρος και πίσω από τον μαθητή που νόσησε (ο λεγόμενος «σταυρός») έκαναν και επιπλέον self tests, είχαν δηλαδή 6 - 7 ελέγχους σε 7 μέρες.

Οι εμβολιασμένοι μαθητές και εκπαιδευτικοί σε τάξεις με κρούσμα, θα κάνουν τώρα ένα επιπλέον των εβδομαδιαίων self tests εκείνες τις μέρες (σύνολο 3 self tests). Με τα προηγούμενα πρωτόκολλα έκαναν 2 self tests σε διάστημα 7 ημερών.

Βέβαια, για όλους αυτούς τους ελέγχους, όπως και πριν η κυβέρνηση ρίχνει το μπαλάκι στην «ατομική ευθύνη», δηλαδή να βρει ο γονιός ραντεβού σε αντίστοιχο κέντρο και να στηθεί με το παιδί του στις τεράστιες ουρές, αναλαμβάνοντας συχνά και το κόστος σε ιδιωτικά διαγνωστικά, αφού η κυβέρνηση δεν συζητάει καν οι έλεγχοι να γίνονται στα σχολεία από κλιμάκια του ΕΟΔΥ. Αντίστοιχα, επιδεικτικά αγνοεί όλα τα αναγκαία μέτρα που διεκδικούν από πέρσι γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές, όπως η αραίωση των τμημάτων, το επιπλέον προσωπικό (εκπαιδευτικό και καθαριότητας), η διαρκής ανατροφοδότηση με υλικά προστασίας κ.λπ., αποδεικνύοντας ότι αντιμετωπίζει την υγεία και τη μόρφωση των παιδιών ως κόστος.

Η κυβέρνηση αγνοεί προκλητικά τις μεγάλες ανησυχίες γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Για τους όρους ανοίγματος των σχολείων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Οι όροι ανοίγματος των σχολείων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και που ουσιαστικά είναι σχεδόν ίδιοι με τους όρους που έκλεισαν - ενώ η κατάσταση έχει επιδεινωθεί - όχι μόνο δεν απαντούν στις μεγάλες ανησυχίες γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών, αλλά αντίθετα τις αγνοούν προκλητικά. Αντίστοιχα προκλητικές είναι και οι αναφορές της υπουργού "Παιδείας" στις ψυχοκοινωνικές ανάγκες των μαθητών, όταν η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους προβλήματα που δημιουργήθηκαν στις συνθήκες της πανδημίας, ενώ συχνά - πυκνά ενοχοποίησε τη νεολαία για τη διασπορά του ιού.

Από τον Σεπτέμβρη του 2020 ο εκπαιδευτικός κόσμος διεκδικεί και απαιτεί να ληφθούν μέτρα για ανοιχτά σχολεία και για την ασφαλή λειτουργία αυτών. Η κυβέρνηση είχε όλο τον χρόνο να υλοποιήσει τα λογικά και αυτονόητα αιτήματα, όμως δεν το έκανε, γιατί τα θεωρεί "κόστος" και γιατί αντιμετωπίζει εχθρικά τη μόρφωση των παιδιών του λαού. Σε συνθήκες εκτίναξης της πανδημίας τα σχολεία πρέπει να προστατευθούν ουσιαστικά, και αυτό δεν εξασφαλίζεται με τα απαράδεκτα πρωτόκολλα του 50%+1, ούτε με κάποια σελφ τεστ παραπάνω.

Τώρα η κυβέρνηση, χωρίς καμία καθυστέρηση, πρέπει να προχωρήσει στα εξής μέτρα:

-- Να αραιώσουν τώρα οι σχολικές τάξεις, να ανακληθούν άμεσα όλες οι συγχωνεύσεις και συμπτύξεις τμημάτων. Να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών παντού, ώστε να μην υπάρξει καμία διδακτική ώρα χαμένη και να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα μαθησιακά και ψυχοκοινωνικά προβλήματα που όξυνε η πανδημία.

-- Μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία, με ευθύνη του ΕΟΔΥ, για όλους τους εκπαιδευτικούς και όλους τους μαθητές. Δωρεάν μοριακά τεστ για όλους σε περίπτωση κρούσματος στις σχολικές τάξεις, για να γίνει ουσιαστική ανάσχεση της μεταδοτικότητας.

-- Να χορηγούνται δωρεάν - με έκτακτη κρατική χρηματοδότηση - οι ειδικές μάσκες που απαιτούνται σε όλους τους μαθητές και τους εργαζόμενους στα σχολεία.

-- Επιστημονικά τεκμηριωμένη καμπάνια εμβολιασμού στα σχολεία. Κέντρα ενημέρωσης, εμβολιασμού, εξατομικευμένης παρακολούθησης συνδεδεμένα με τα σχολεία.

-- Προσλήψεις όλου του αναγκαίου βοηθητικού προσωπικού για τα σχολεία, καθαριότητας κ.ά.

-- Ούτε σκέψη για διεξαγωγή εξετάσεων με Τράπεζα Θεμάτων στο Λύκειο. Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Ολα τα άλλα είναι "άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε" και οδηγούν σε κατάσταση διασποράς του ιού και τελικά κλεισίματος των σχολείων».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ «Ο ΒΥΡΩΝ»
Παράσταση διαμαρτυρίας για μέτρα προστασίας στα φροντιστήρια

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας σήμερα Τετάρτη στις 10 π.μ. προχωρά ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Νομού Αττικής «Ο Βύρων», απαιτώντας μέτρα προστασίας από την πανδημία στα φροντιστήρια, που λειτουργούν ήδη από αυτήν τη βδομάδα.

Οπως καταγγέλλει ο Σύλλογος, «κάποιοι εργοδότες απαιτούν από τους συναδέλφους να προσκομίσουν τεστ με δική τους ευθύνη και το κόστος να το επωμιστούν οι ίδιοι. Κάποιοι άλλοι καταφεύγουν στη λύση της τηλεκπαίδευσης, καλώντας μας να αξιοποιήσουμε τον δικό μας τεχνολογικό εξοπλισμό, με δικά μας και πάλι έξοδα. Σε πολλά φροντιστήρια υπήρχαν εκβιασμοί προς τους συναδέλφους για αναμετάδοση του μαθήματος, με τις κάμερες να μπαίνουν μέσα στις τάξεις με το ζόρι. Ουσιαστικά η κυβέρνηση επιτρέπει στους εργοδότες να χειριστούν την έξαρση της πανδημίας με βάση το συμφέρον τους, και όχι με βάση την προστασία της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών και της εκπαιδευτικής διαδικασίας».

«Βεβαίως υπάρχει η ανάγκη όλοι οι εργαζόμενοι και οι μαθητές να κάνουμε τακτικά τεστ, αίτημα που έχουμε προβάλει επανειλημμένα στα υπουργεία, αλλά σε καμία περίπτωση το κόστος δεν πρέπει να επιβαρύνει εμάς, ούτε τις οικογένειες των μαθητών μας. Είναι αδιανόητο οι εργοδότες να απαντούν αρνητικά στην κάλυψη αυτών των εξόδων, πόσο μάλλον όταν πρόκειται και για μεγάλο φροντιστηριακό όμιλο», σημειώνει ο Σύλλογος και απαιτεί μια σειρά μέτρων για ασφαλή διά ζώσης διδασκαλία σε αυτούς τους χώρους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ