ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Παζάρι με πολλούς «παίχτες» και σε πολλά επίπεδα

Η Διάσκεψη για την Ασφάλεια, που θα αρχίσει στις 12 Γενάρη, θα γίνει «υπό τη μορφή πενταμερούς», είπε χτες ο Κύπριος Πρόεδρος

Από τη χτεσινή συνάντηση Κοτζιά - Αϊντε

Copyright 2017 The Associated

Από τη χτεσινή συνάντηση Κοτζιά - Αϊντε
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Τη σφοδρότητα του παζαριού για το Κυπριακό που διευρύνεται διαρκώς, αλληλεπιδρώντας με «καυτά» πεδία ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, επιβεβαίωσε, χτες, ο ίδιος ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, με τις δηλώσεις που έκανε μετά την πρώτη συνάντηση που είχε για το 2017 με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο των προετοιμασιών των επαφών που θα γίνουν στη Γενεύη της Ελβετίας από τις 9 μέχρι τις 11 Γενάρη αλλά και ενόψει της Διάσκεψης για την Ασφάλεια, που θα αρχίσει στις 12 του μήνα.

Ο Κύπριος ηγέτης μίλησε ξανά για «δημιουργική συνάντηση» και εξήγησε ότι θα καταρτιστεί κατάλογος με όλες τις «εκκρεμούσες διαφορές», ώστε να υπάρχει μια «προγραμματισμένη διαβούλευση» στη Γενεύη.

Αναφερόμενος στη σύνθεση της Διάσκεψης για την Ασφάλεια, είπε: «Εχουμε επαναβεβαιώσει ότι στις 11 του μηνός θα κατατεθούν χάρτες και εν συνεχεία στις 12 θα προχωρήσουμε στη διάσκεψη για το Κυπριακό. Εχουμε συμφωνήσει ότι ο γγ (του ΟΗΕ) θα ενημερώσει περί της διάσκεψης τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και θα προσκαλέσει την ΕΕ να παρευρίσκεται». Πρόσθεσε ότι «(τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας) θα ενημερωθούν με σαφή την αναφορά ότι αν το επιθυμούν μπορούν να παρίστανται. Οχι μόνο τα πέντε (μόνιμα μέλη) αλλά και τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας», διευκρινίζοντας βέβαια ότι «όποιοι προσκληθούν δεν σημαίνει ότι θα είναι και μέρος της καθαυτής διαπραγμάτευσης της Συνθήκης Εγγυήσεων διότι αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία, τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και τις δύο κοινότητες. Συνεπώς θα είναι στην περιφέρεια και εάν οι δύο ηγέτες ή οποιοσδήποτε ηγέτης θελήσει να έχει τη συμβουλή ή τη συμβολή θα μπορεί να το πράξει».

Δηλαδή, με αυτή τη φόρμουλα, «επισημοποιήθηκε» η ανάμειξη ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που ενδιαφέρονται πολυεπίπεδα για την Ανατολική Μεσόγειο και δυναμώνουν σχέδια αλλά και μεταξύ τους κόντρες για την περιοχή, και στο συγκεκριμένο «τραπέζι» (χωρίς βέβαια αυτό να αποτελεί έκπληξη).

Ετσι, Βρετανία και Τουρκία ως «εγγυήτριες δυνάμεις» θα συγκαταλέγονται στους βασικούς συντελεστές της πενταμερούς Διάσκεψης. Από την άλλη μεριά, ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, ως μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (στο οποίο επίσης ανήκει και η Βρετανία), επίσης διασφαλίζουν (και επίσημα) δυνατότητα παρουσίας στη Γενεύη. Ενώ και η Γερμανία δε μένει εκτός, αφού πρόσκληση της ΕΕ σημαίνει πρώτα απ' όλα «δίοδο» παρέμβασης για το Βερολίνο. Ασφαλώς, η συμμετοχή ισχυρών ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στο αλισβερίσι που στήνεται σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο (τμήμα του οποίου είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό) δεν είναι ζήτημα μιας πολυμερούς συνάντησης. Ωστόσο, οι ίδιες οι διεργασίες για τη σύνθεση της Διάσκεψης φανερώνουν πόσα μονοπωλιακά συμφέροντα θα επηρεαστούν από το αποτέλεσμα των επαφών στη Γενεύη, όποιο κι αν είναι αυτό. Ενδεικτικά είναι τα «σενάρια» που εμφανίστηκαν χτες στον κυπριακό Τύπο, σύμφωνα με τα οποία υπάρχουν σκέψεις από κυπριακής πλευράς «για ένα σκηνικό διευρυμένων εγγυήσεων, που θα περιλαμβάνει πολλά μέρη (χώρες και οργανισμοί)». Σε αυτό το πλαίσιο, εξάλλου, εδώ και καιρό συζητιέται το ενδεχόμενο ανάμειξης της ΕΕ στην επίβλεψη εφαρμογής της όποιας συμφωνίας, όπως και η παρουσία «πολυεθνικής» αστυνομικής ή στρατιωτικής δύναμης στο νησί.

«Υπό μορφή πενταμερούς» η Διάσκεψη

Απαντώντας σε ερώτημα για το αν η Διάσκεψη θα είναι εξαμερής, ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι «θα είναι υπό μορφή πενταμερούς» και ότι ο ίδιος θα παραβρεθεί εκεί «με την ιδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας και του εκπροσώπου της ελληνοκυπριακής κοινότητας παρόντος».

Από την άλλη μεριά, επιβεβαιώνοντας εξίσου χαρακτηριστικά ότι όλα είναι ανοιχτά και ότι το παζάρι θα γίνει για τα πάντα, ο Ν. Αναστασιάδης τόνισε ότι από 9 έως 11 Γενάρη θα συζητηθούν «όλες οι εκκρεμότητες επί ουσιωδών θεμάτων, θα καταγραφούν και θα γίνει διασταυρούμενη διαπραγμάτευση εφ' όλης της ύλης». Επίσης, είπε ότι «αν υπάρξουν εκκρεμότητες από τη συζήτηση των ουσιωδών κεφαλαίων» (σ.σ. στη συνάντηση 9 - 11 Γενάρη) και «παρατηρηθεί πρόοδος στα θέματα της Ασφάλειας μπορεί να επανέλθουμε για να δούμε την παραπέρα διαπραγμάτευση, έτσι ώστε να υπάρξουν περαιτέρω συγκλίσεις επί των εκκρεμούντων θεμάτων».

Πάντως, να σημειωθεί ότι ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μ. Ακιντζί, στις δικές του δηλώσεις μετά τη συνάντηση, απέρριψε τα - όπως είπε - «λεγόμενα» ότι ο Ν. Αναστασιάδης θα εκπροσωπεί και την Κυπριακή Δημοκρατία, σχολιάζοντας πως «ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει». Επέμεινε ότι όλα τα θέματα θα συζητηθούν σε αλληλεξάρτηση, υποστηρίζοντας ότι «ο λόγος αποτυχίας στο Μοντ Πελεράν ήταν η προσέγγιση "να πάρουμε ένα θέμα και να το ολοκληρώσουμε"» και ότι συμφωνήθηκε πως «αυτή η προσέγγιση δεν θα υπάρξει και μπορεί να μην έχουν ολοκληρωθεί όλα τα θέματα μέχρι τις 12 Ιανουαρίου, ούτε πρέπει να αναμένεται ότι όλα θα ολοκληρωθούν στο εδαφικό και στους χάρτες». Εάν προκύψει αποτέλεσμα σχετικά με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις - συνέχισε - τότε θα ξεκαθαρίσουν και εκκρεμότητες σε άλλα ζητήματα (π.χ. περιουσιακό). Μεταξύ άλλων, είπε και ότι όλοι οι παράγοντες, χωρίς κανέναν διαχωρισμό, πρέπει να παίξουν το ρόλο τους, συμπληρώνοντας ότι χωρίς λύση, το 2017 θα είναι μια δύσκολη χρονιά, ότι την άνοιξη μπορεί να «ζεσταθεί» το θέμα των υδρογονανθράκων, να έρθουν στην ατζέντα νέες γεωτρήσεις και να υπάρξουν εντάσεις σε ένα πεδίο που ο ίδιος επιθυμεί να γίνει πεδίο συνεργασίας.

Συναντήσεις και συνομιλίες

Στο μεταξύ, ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, που χτες είχε επαφές στην Αθήνα, άλλαξε το πρόγραμμά του και αντί για την Αγκυρα (όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά) θα πάει στη Νέα Υόρκη, όπου θα πάρει μέρος στις χωριστές συναντήσεις που θα έχει ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τους ΥΠΕΞ Τουρκίας και Ελλάδας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Νίκο Κοτζιά, σήμερα και αύριο, αντίστοιχα.

Σήμερα, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μ. Ακιντζί, θα συναντήσει στην Αγκυρα τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν.

Χτες, στην τουρκική πρωτεύουσα βρέθηκε ο υπεύθυνος για θέματα ΕΕ του βρετανικού ΥΠΕΞ, σερ Αλαν Ντάνκαν, που πριν αναχωρήσει από το Λονδίνο προέτρεψε όλους όσοι «εμπλέκονται να προσεγγίσουν τις συνομιλίες τον Ιανουάριο με την ίδια ευελιξία και δημιουργικότητα που οι δύο ηγέτες των κυπριακών κοινοτήτων έχουν επιδείξει μέχρι στιγμής. Τρέφω ελπίδες ότι μια λύση είναι εφικτή χάρη στο θάρρος και την αφοσίωση που έχουν δείξει και οι δύο πλευρές».

Τέλος, το Κυπριακό βρέθηκε στο επίκεντρο και της προχτεσινής τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν οι Πρόεδροι ΗΠΑ - Τουρκίας Μπαράκ Ομπάμα και Ρ. Τ. Ερντογάν, στην οποία - σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο - «εξέφρασαν την ελπίδα ότι οι επικείμενες διπλωματικές διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν σε μια συμφωνία επανένωσης του νησιού σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΤΖΙΑ - ΑΪΝΤΕ
Ολα τα σενάρια ανοιχτά

Με τον ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ε. Μπ. Αϊντε, συναντήθηκε χτες στην Αθήνα ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιάς, που δήλωσε κατόπιν ότι υποχρέωση της κυβέρνησης είναι «να προετοιμασθεί για όλα τα ενδεχόμενα και να έχει τη δυνατότητα να διατυπώσει εναλλακτικές λύσεις».

Πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει περίπτωση να αποτύχει η διαπραγμάτευση. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να αναβληθεί ή να καθυστερήσει (...) Εχουμε λάβει διασφαλίσεις από τον ΟΗΕ ότι η διαπραγμάτευση (...) και σε περίπτωση που σταματήσει δεν θα θεωρείται ότι κατέρρευσε, αλλά θα μπορεί να συνεχιστεί, με καλύτερη προετοιμασία, στο μέλλον».

Απέκλεισε, εξάλλου, αναβολή της: «Θα γίνει η διεθνής Διάσκεψη, αλλά μπορεί σε κάποιο σημείο να χρειαστεί να σταματήσει και να συνεχίσει αργότερα (...) Μπορεί δηλαδή να συζητήσουν οι τρεις ηγέτες, να δώσουν τη γενική γραμμή και η συζήτηση να συνεχισθεί σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων».

Ο Αϊντε δήλωσε ότι «οι βασικοί παράγοντες που εμπλέκονται, που μπορεί να έχουν τις διαφορές τους σε πολλά θέματα, φαίνεται να πιστεύουν ότι η λύση στο Κυπριακό είναι καλύτερη για όποια ευρύτερη ατζέντα έχουν, από ό,τι το αντίθετο μιας λύσης». Συνέδεσε, τέλος, το Κυπριακό με ευρύτερα ιμπεριαλιστικά σχέδια, λέγοντας ότι η επανένωση «θα στείλει ένα σήμα και παραπέρα, στη Μέση Ανατολή, στην Ευρώπη, ότι ο κατακερματισμός δεν είναι η μόνη επιλογή, ότι η επανένωση είναι επίσης μια επιλογή σε έναν πολύ δύσκολο και ευμετάβλητο κόσμο».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνεχείς επαφές και δηλώσεις ενόψει της Διάσκεψης

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου άφηναν χτες ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ερχόμενη βδομάδα, μετά τις συναντήσεις τη Δευτέρα με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Σε ό,τι αφορά τη Διάσκεψη της Γενεύης, σχολίαζαν (στο ΑΜΠΕ) ότι «δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε την τουρκική στάση υποχωρώντας από τις αρχές μας», αλλά «ούτε και να ακολουθήσουμε την τουρκική λογική καλλιέργειας και αξιοποίησης του εθνικισμού για εσωτερική κατανάλωση». Επίσης, επισήμαιναν τη σημασία να συνεχιστεί το παζάρεμα, παρά την ξεκάθαρη προκλητικότητα της Τουρκίας: «Δεν προχωράμε με αυταπάτες, δεδομένης και της διαχρονικής τουρκικής στάσης στο Κυπριακό αλλά και των πρόσφατων εξελίξεων στη χώρα. Ωστόσο, δεν μπαίνουμε στις συνομιλίες με λογική διαχείρισης blame game», έλεγαν χαρακτηριστικά.

Πάντως, ενδεικτικό της συνθετότητας των διεργασιών, αλλά και του πώς προετοιμάζεται το έδαφος για επόμενα βήματα, είναι ότι οι ίδιοι κύκλοι χαρακτήριζαν ιδιαίτερα σημαντική τη θέση του ΟΗΕ ότι πρέπει να κατοχυρωθεί η δυνατότητα διακοπής και επανέναρξης της πολυμερούς Διάσκεψης, εάν χρειαστεί να διαρκέσουν περισσότερο οι διαπραγματεύσεις.

Σε ό,τι αφορά την από καιρό φημολογούμενη συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν, οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν: «Εχουν καλλιεργηθεί - ιδιαίτερα στο πλαίσιο διαχείρισης του Προσφυγικού - δίαυλοι σταθερής επικοινωνίας των δύο ηγετών, που θα αξιοποιηθούν τις επόμενες ημέρες. Είναι θετικό ότι υπήρξε, επιτέλους, εκκίνηση των διμερών διαβουλεύσεων για τα ζητήματα ασφάλειας, όπως είχε προτείνει η ελληνική πλευρά εδώ και καιρό. Μένει να διαπιστωθεί αν οι διαβουλεύσεις θα οδηγήσουν στην πραγματοποίηση της συνάντησης Τσίπρα - Ερντογάν».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ