ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Χωρίς βασικά βιβλία τα ΕΠΑΛ Ναυτικού Τομέα

Ερώτηση του ΚΚΕ προς τον υπουργό Παιδείας

Να σταλούν άμεσα τα αναγκαία σχολικά βιβλία στους μαθητές του Ναυτικού Τομέα των ΕΠΑΛ ζητά το ΚΚΕ, με Ερώτηση βουλευτών του προς τον υπουργό Παιδείας, καθώς σήμερα λείπουν βιβλία ακόμα και για πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, με τη χρονιά να κυλά με φωτοτυπίες.

Ειδικότερα, οι μαθητές των ΕΠΑΛ που παρακολουθούν το Ναυτικό Τομέα και συγκεκριμένα τις ειδικότητες Πλοιάρχων και Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, δεν έχουν ακόμα παραλάβει όλα τα βιβλία για το μεγαλύτερο ποσοστό των μαθημάτων τους. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η σχολική χρονιά είναι ήδη στα μισά, καθώς έχουμε μπει ήδη στο 2017. Και, όπως σημειώνεται στην Ερώτηση, «αποδεικνύονται για άλλη μια φορά πόση σχέση είχαν με την πραγματικότητα τα λόγια της κυβέρνησης για επιστροφή στην κανονικότητα».

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται, οι μαθητές της Β' τάξης ΕΠΑΛ Ναυτικού Τομέα δεν έχουν τα βιβλία Ναυτιλία Ι, Ναυπηγία, ΜΕΚ (τομ. Α και Β), Βοηθητικά Μηχανήματα Πλοίου, Maritime English (I και ΙΙ), ΙΜΟ Τυποποιημένες Φράσεις και άλλα, ενώ οι μαθητές της Γ' τάξης τα βιβλία εκδόσεων «Ευγενίδης» των αντίστοιχων μαθημάτων ειδικότητας Πλοιάρχων και Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού.

Το πρόβλημα, μάλιστα, είναι ακόμα πιο έντονο για τους μαθητές της Γ' τάξης, γιατί τα μαθήματα Ναυσιπλοΐα ΙΙ, Μεταφορά Φορτίων και Μηχανές Πλοίου ΙΙ είναι και πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, των οποίων η διδακτέα και εξεταστέα ύλη περιλαμβάνεται αποκλειστικά σε βιβλία εκδόσεων «Ευγενίδης».

Τα σχολεία αναγκάζονται από την αρχή της σχολικής χρονιάς να αναπαράγουν φωτοτυπίες, προκειμένου να γίνει στοιχειωδώς το μάθημα, γεγονός που υποβαθμίζει κατάφωρα την εκπαιδευτική διαδικασία.

Παραθέτοντας την παραπάνω απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουν οι σπουδαστές, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Δελής, Χρ. Κατσώτης, Διαμ. Μανωλάκου, Μαν. Συντυχάκης και Στ. Τάσσος που υπογράφουν την Ερώτηση, ρωτούν τον υπουργό Παιδείας τι μέτρα θα πάρει για την άμεση αποστολή των σχολικών βιβλίων στους μαθητές του Ναυτικού Τομέα των Επαγγελματικών Λυκείων.


Την Τετάρτη 11 Γενάρη κυκλοφορεί ο «Οδηγητής»

Την Τετάρτη 11 Γενάρη θα κυκλοφορήσει εκτάκτως ο «Οδηγητής» του Γενάρη. Το πρώτο φύλλο για τη νέα χρονιά θα περιλαμβάνει ενδιαφέρουσα αρθρογραφία, ρεπορτάζ, αφιερώματα. Στην ύλη του ξεχωρίζουν:

-- Αρθρο για την οργάνωση της συζήτησης των Θέσεων της ΚΕ για το 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ.

-- Ανταποκρίσεις από τη διακίνηση του «Ριζοσπάστη» με τις Θέσεις της ΚΕ για το 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ.

-- Αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση.

-- Αρθρογραφία και σχόλια για τις διεθνείς και εγχώριες εξελίξεις.

-- Ρεπορτάζ από την επίσκεψη αντιπροσωπείας της ΚΝΕ στην Κωνσταντινούπολη.

-- Πλούσια ρεπορτάζ και συνεντεύξεις για την κατάσταση που διαμορφώνεται σε Φοιτητικές Εστίες και ΙΕΚ αλλά και την αγωνιστική δραστηριότητα των νέων σε αυτούς τους χώρους.

-- Ρεπορτάζ από την προετοιμασία της 7ης Πανελλαδικής Συνάντησης του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Γενάρη.

-- Εκτενής αρθρογραφία και ανταποκρίσεις από τη ζωή και τη δραστηριότητα των μαθητών.

Φυσικά, από το πρώτο φύλλο του χρόνου δε θα μπορούσε να λείπει ο χιουμοριστικός ΚΑΖΑΜΙΑΣ του 2017!


ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Στη θεατρική παράσταση «Δωδέκατη Νύχτα»

Την Κυριακή 8 Γενάρη στο θέατρο «Χυτήριο»

Στη θεατρική παράσταση «Δωδέκατη Νύχτα» του Σαίξπηρ, σε διασκευή για παιδιά, από το θίασο «Μοντέρνοι Καιροί», καλούν την Κυριακή 8 Γενάρη οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Αττική.

Το έργο θα παιχτεί για τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στις 11 π.μ. στο θέατρο «Χυτήριο» (Ιερά Οδός 44) και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για κρατήσεις θέσεων στις τοπικές Οργανώσεις ή στο τηλέφωνο: 694.2693.007.

Πρόκειται για ένα συναρπαστικό ταξίδι στο μαγικό κόσμο του Σαίξπηρ, με αφορμή τα 400 χρόνια από το θάνατό του. Μια παράσταση που την απολαμβάνουν και ενθουσιάζει τόσο τα παιδιά όσο και τους γονείς και έχει συμπεριληφθεί στις 10 καλύτερες φετινές παραστάσεις παιδικού θεάτρου.

Το έργο, διασκευασμένο για παιδιά, είναι μια κωμωδία που μιλά και για τις πίκρες της ζωής, αλλά προκρίνει τις χαρές της, με θέμα τον έρωτα, μέσα από ένα παιχνίδι μεταμφιέσεων, τοποθετημένο στη φανταστική Ιλλύρια - «καθρέφτη» της ελισαβετιανής κοινωνίας και της ταξικής σύνθεσής της, με αριστοκράτες, παράσιτα και υπηρέτες.

Οι συντελεστές της παράστασης

Συγγραφέας: Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Διασκευή - Στίχοι: Κώστας Νταλιάνης. Σκηνοθεσία: Εβίτα Παπασπύρου. Μουσική και Τραγούδια: Μάριος Τσάγκαρης. Κίνηση: Βασίλης Γεωργοσόπουλος. Ξιφομαχία: Κωνσταντίνος Μπουμπούκης. Σκηνικά - Κοστούμια: Η Δημιουργική Ομάδα των «Μοντέρνων Καιρών». Φωτισμοί: Κώστας Νταλιάνης. Φωτογραφίες: Κατερίνα Αρβανίτη. Βίντεο: Αλέξανδρος Καραΐσκος. Μοντάζ: Κωνσταντίνος Ξενάκης. Συνεργάτης στο Φωτισμό: Ντίνος Μεταλλίδης. Υπεύθυνος Φωτισμού και Ηχου: Λοΐζος Λοΐζου. Κατασκευή Κοστουμιών: Λίτσα Καλημέρη.

Ενας νεανικός θίασος ερμηνεύει, τραγουδάει, μεταμορφώνεται. Αποτελείται από τους ηθοποιούς: Φάνια Νταλιάνη, Μαρία Κολοκυθά, Ματίνα Τζοβέννου, Δημήτρη Καλημέρη, Βιβή Τάγαρη, Γιάννη Πετρίδη, Ελένη Αυγούστη.

(Το έργο παίζεται στο θέατρο «Χυτήριο» κάθε Κυριακή στις 11.30 π.μ.).


ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Κοπή πίτας και λαϊκό γλέντι την ερχόμενη Κυριακή

Την πίτα της κόβει η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ την Κυριακή 8 Γενάρη στις 12.30 το μεσημέρι. Η εκδήλωση θα γίνει στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ του ΜΕΤΣ (Μάρκου Μουσούρη 70, Παγκράτι) και θα συνδυαστεί με λαϊκό γλέντι με μουσικό πρόγραμμα από το συγκρότημα της ΚΝΕ.

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org