ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΩΡΡΑ
Πολλά ερωτήματα από την προκαταρκτική εξέταση που διέταξε εισαγγελέας

Πολλά ερωτήματα προκαλεί η διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας που διέταξε εισαγγελέας της Βόρειας Ελλάδας, σε βάρος επικεφαλής μεγάλου Ταμείου του Δημοσίου, επειδή ο τελευταίος αρνήθηκε να δεχτεί τις αιτήσεις ασφαλισμένων που ζητούσαν συμψηφισμό οφειλών τους με ...ομόλογα του Aρτέμη Σώρρα, ο οποίος ηγείται ενός ακροδεξιού μορφώματος, που εμφανίζεται με το μανδύα μιας οργάνωσης που μπορεί να εξαγοράσει το δημόσιο χρέος της χώρας και να ξεπληρώσει χρέη πολιτών. Σύμφωνα με τον ιστότοπο «liberal.gr», ο εισαγγελέας ζητεί να εξεταστεί αν ο επικεφαλής του ασφαλιστικού ταμείου έχει τελέσει αδίκημα και αν πρέπει να τιμωρηθεί.

Σημειώνεται ότι βάσει απόφασης του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, αφήνεται να εννοηθεί ότι τα υποτιθέμενα 600 δισ. ευρώ του Σώρρα μπορεί να είναι υπαρκτά. Λέγεται, μάλιστα, ότι αρκετοί διευθυντές Εφοριών αναγκάστηκαν να ξεκαθαρίσουν ότι είναι αδύνατον να γίνουν δεκτά τα πληρεξούσια πολιτών με τα όποια τους ζητούν να εξοφληθούν χρέη τους με τα ομόλογα Σώρρα...

Ο ίδιος ο Σώρρας δηλώνει επιχειρηματίας και πρόεδρος του φορέα «Ελλήνων Συνέλευσις».

Πρόκειται για ακροδεξιό μόρφωμα δωδεκαθεϊστών και ταυτόχρονα επιχείρηση μαζικής εξαπάτησης λαϊκών στρωμάτων, καλλιεργώντας την ψευδαίσθηση ότι μπορούν έτσι να διαγράψουν τα χρέη τους. Η δραστηριότητα που έχει τους τελευταίους μήνες με την ίδρυση γραφείων και η προβολή που είχε από ΜΜΕ το προηγούμενο διάστημα φανερώνουν ότι η δράση τους εντάσσεται σε γενικότερους σχεδιασμούς, πολύ πιθανό να αφορά και τις διεργασίες που συντελούνται στον ακροδεξιό χώρο.

Ο εν λόγω εμφανίστηκε το 2012, λέγοντας ότι έχει δημιουργήσει μια ΜΚΟ, την END (End National Debt - Τέλος Δημόσιου Χρέους), και ότι είχε ήδη καταθέσει 600 δισ. για την Ελλάδα και 50 δισ. δολάρια για την Κύπρο, σε τράπεζες του Τορόντο και του Οντάριο του Καναδά αντίστοιχα, ώστε να εξαγοράσουν το δημόσιο χρέος.

Στις 30/9/2012, ο ίδιος και συνεργάτες του σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας έδιναν συνέντευξη Τύπου, στην οποία ανέφεραν ότι είχαν φέρει 514 δισ. στην ελληνική κυβέρνηση πριν το μνημόνιο, με τον όρο ότι για να πάρει η κυβέρνηση αυτά τα χρήματα, θα έπρεπε να γίνει λογιστικός έλεγχος του χρέους και να αποδοθούν ευθύνες σε όλους τους υπαιτίους διαχρονικά.

Λίγο αργότερα, το 2013, δημοσίευμα του «Εθνους» έγραφε ότι «προϊόν απάτης και δόλου είναι τα χρεόγραφα των εξακοσίων δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τα οποία ο Αρτέμης Σώρρας και η παρέα του θα έσωζαν την Ελλάδα», αποκαλύπτοντας ότι «στις 5/4/2013 (...) το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, ύστερα από αίτημα των ελληνικών Αρχών (στις 29 Μαρτίου 2013), που διερευνά τους εθνοσωτήρες, απάντησε ότι τα χρεόγραφά τους δεν είναι έγκυρα, οι λογαριασμοί στους οποίους αναφέρονται δεν υπάρχουν και ότι σε κάθε περίπτωση η διακίνησή τους πρέπει να κινητοποιήσει τον εισαγγελέα».

Το δημοσίευμα συνέχιζε: «Στον αμερικανικό Τειρεσία της Μασαχουσέτης έχουν φτάσει έγγραφα που αποδεικνύουν ότι τα 600 δισ. εμπεριέχονται σε πλαστά χρεόγραφα που έχει τυπώσει και διακινεί ένας πρώην δικηγόρος ονόματι Στίβεν Λούις Γουόσνι. Ο εκδότης και υπογράφων τα ομόλογα είναι κάτοικος της πολιτείας της Ουάσιγκτον και το 2003 διεγράφη ως ανίκανος να ασκήσει δικηγορία, από τον Δικηγορικό Σύλλογο της πολιτείας, με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της πολιτείας (...) Μετά την αργία του λοιπόν, "είχε τη φαεινή ιδέα" (...) να αποδώσει σε αμερικανική εταιρεία με τον τίτλο "UNITED STATES" που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, την έκδοση χρεογράφων, τα οποία φέρονται να ενσωματώνουν χρέος των ΗΠΑ... έναντι διαφόρων που τα χρησιμοποιούν!».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Καβγάδες πάνω σε κοινό αντιλαϊκό έδαφος

Να φορτώσει η μία στην άλλη την προοπτική υπογραφής ενός νέου μνημονίου πασχίζουν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, την ώρα που μαζί έχουν ψηφίσει το τρίτο, ενώ ο κοινός τους στόχος για ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας τις οδηγεί σε παρεμφερείς αντιλαϊκές προτάσεις, είτε για επέκταση του δημοσιονομικού κόφτη και μετά το 2018, όπως προτείνει η κυβέρνηση, είτε για «κόφτη» στις κρατικές δαπάνες με αντίστοιχη μείωση της φορολογίας του κεφαλαίου, όπως προτείνει η ΝΔ.

«Το 2017, η συμφωνία του ψεύδους της ΝΔ ετοιμάζεται για νέες χυδαιότητες. Ο κ. Κικίλιας συνεχίζει να αντιστρέφει την ξεκάθαρη θέση για τη μη αποδοχή νέων μέτρων και να διαστρεβλώνει σαν κοινός συκοφάντης», έγραψε στο Τwitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, προσθέτοντας πως «το 4ο μνημόνιο δεν είναι τίποτε άλλο παρά το πολιτικό πρόγραμμα της ΝΔ, που υπόσχεται να κάνει περισσότερα από αυτά που ζητούν οι πλέον ακραίοι των δανειστών». Σύμφωνα με τον Δ. Τζανακόπουλο, «η χώρα θα συνεχίσει στο δρόμο της ανάκαμψης. Το πολιτικό κατεστημένο της διαπλοκής, του οποίου ηγείται η ΝΔ, θα συνεχίσει να βυθίζεται στο ψέμα».

Είχε προηγηθεί ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Β. Κικίλιας, που υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση Τσίπρα δίνει τα πάντα στους δανειστές με αντάλλαγμα την παραμονή της στην εξουσία», επικρίνοντας τον Δ. Τζανακόπουλο ότι σε συνέντευξή του παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ και για μετά το 2018. «Ομολογεί ότι η κυβέρνηση συζητά τα πρόσθετα μέτρα που θα πάρει για να επιτύχει αυτόν το στόχο. Ομολογεί, επίσης, ότι συζητά το νέο, 4ο Μνημόνιο», ανέφερε.

Ταυτόχρονα, απ' την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται προσπάθεια αποποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής, ερμηνεύοντάς την σαν συνέπεια «εκβιασμών», με την εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, να δηλώνει χτες στο «Πρώτο Πρόγραμμα»: «Η συμφωνία του Αυγούστου υπεγράφη μετά τα πραξικοπήματα και τους εκβιασμούς και τις προσπάθειες ανατροπής της κυβέρνησης που είχαν σχεδιάσει κύκλοι εντός και εκτός της χώρας».

Το σενάριο των εκλογών επανέφερε, στο μεταξύ, χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης. Μιλώντας στο ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης «NORTH 98», ανέφερε σχετικά πως «αυτό το ενδεχόμενο μπορεί να προκύψει όχι από επιλογή της κυβέρνησης, αλλά από μια πλήρη ανατροπή των σημερινών δεδομένων ή μέσα από ένα απόλυτο αδιέξοδο που κανείς δεν μπορεί να το αποκλείει, όταν βρισκόμαστε κάτω από καθεστώς μνημονίου, αλλά που σε καμία περίπτωση εμείς δεν το επιθυμούμε ως κυβέρνηση, και θα αγωνιστούμε για να μη γίνει αυτό».

ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ποικίλα σχέδια για το μέλλον στο φόντο ευρύτερων αναδιατάξεων

Μια εικόνα των όσων σχεδιάζει μαζί με τους πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, Αν. Διαμαντοπούλου και Γ. Ραγκούση, ώστε να ετοιμάσουν ένα νέο μόρφωμα στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, ως φορέα συσπείρωσης διάσπαρτων δυνάμεών της στο ευρύτερο πλαίσιο ανακατατάξεων στο αστικό πολιτικό σκηνικό, έδωσε χτες ο, επίσης πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Γ. Φλωρίδης, μιλώντας στο ρ/σ «Βήμα».

«Θέλουμε κάτι καινούργιο και μεγάλο στο χώρο του Κέντρου», τόνισε χαρακτηριστικά. Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι σε αντίθεση με άλλες τέτοιες ενέργειες που προηγήθηκαν, «θα δούμε φως αυτή τη φορά». Εβαλε στόχο τους να εμπλέξουν «ενεργά τον κόσμο του χώρου», να συμβάλουν όλοι τους στη δημιουργία ενός «κινήματος που θα βγάλει μπροστά την άλλη πρόταση για τη χώρα».

Οπως είπε, τις επόμενες μέρες αναμένεται να δημοσιοποιηθεί ένα κείμενο - «πρόταση» εκατοντάδων, όπως είπε, προσώπων, ως πρόσκληση προς τους άλλους «όμορους» χώρους (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Κινήσεις Πολιτών κ.ά.), με στόχο τη σύμπραξη όλων τους στο στήσιμο ενός «φορέα» που θα μετεξελιχθεί, στο τέλος, σε κόμμα, μέσα κι από μια «συντακτική συνέλευση», όπου θα εκλεγεί και αρχηγός από τη «βάση».

Βέβαια, καθώς αυτό προσκρούει στην άρνηση του ΠΑΣΟΚ και των δυνάμεών του σε σωματεία, φορείς, ενώσεις κ.λπ. να αναστείλει τη λειτουργία του, ο Γ. Φλωρίδης έδειξε ότι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν το εγχείρημά τους και παρά την ενδεχόμενη άρνηση του ΠΑΣΟΚ, από κύκλους του οποίου, άλλωστε, ήδη ακούγονται διάφορα εναντίον του νέου εγχειρήματος, όπως ότι οι τρεις μπροστάρηδές του είναι «νεοφιλελεύθεροι, δεξιοί και δεκανίκια του Μητσοτάκη»...

Σε κάθε περίπτωση, το νέο εγχείρημα ετοιμάζει την πρώτη του δημόσια εμφάνιση στις 15/1 στη Θεσσαλονίκη, σε εκδήλωση με τίτλο «Ωρα αποφάσεων για το νέο ενωμένο προοδευτικό κίνημα της χώρας» (θυμίζουμε, μια μέρα νωρίτερα η Φώφη Γεννηματά έχει κανονίσει συνάντηση με όλους τους νυν και πρώην βουλευτές και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα...). Οι 3 προγραμματίζουν την επόμενη τέτοια εμφάνισή τους, στις 25/1, σε εκδήλωση στο Ηράκλειο Κρήτης, ενώ σκέφτονται ανάλογες εμφανίσεις σε Πάτρα, Λάρισα και Αθήνα.

Από την πλευρά της, η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας χτες στον «ΑΝΤ1», έσπευσε να τονίσει ότι «αυτή τη στιγμή στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, υπάρχει ομοψυχία (...) έχουμε άριστη συνεργασία και γι' αυτό έχουμε δεθεί και έχουμε μια δυναμική Κοινοβουλευτική Ομάδα».

Ξανάβαλε πρόταγμα να αποφασίσουν τις επόμενες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις «όλοι μαζί, όλες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις». «Εάν δεν το πετύχουμε αυτό και περιοριστούμε σε ένα δήθεν δίπολο, που πάνε να χτίσουν ξανά ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, για να κρατήσουν τα ποσοστά τους, τότε οδηγούμαστε σε άλλη μια χαμένη χρονιά», εκτίμησε με έγνοια για την πορεία της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας.

Σε μια τέτοια κυβέρνηση διεκδικεί για το ΠΑΣΟΚ ενισχυμένο ρόλο: «Η δική μας η ενίσχυση μπορεί να βοηθήσει στην εθνική συνεννόηση. Γι' αυτό μιλάμε για αλλαγή συσχετισμών. Οσο στηρίζονται τα δυο αυτά κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να πετύχουμε την εθνική συνεννόηση που έχει ανάγκη ο τόπος», κατέληξε.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ακροδεξιό μόρφωμα που εκμεταλλεύεται αγωνίες απελπισμένων ανθρώπων

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε το ακόλουθο σχόλιο στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» για την υπόθεση της οργάνωσης «Ελλήνων Συνέλευσις»:

«Πρόκειται για ένα ακροδεξιό μόρφωμα, που εκμεταλλεύεται τις αγωνίες απελπισμένων φτωχών ανθρώπων και χρησιμοποιεί τις μεθόδους της εξαπάτησης και της δημαγωγίας, όπως κάνουν κι άλλα παρόμοια σχήματα αυτού του χώρου, για να διασπείρει αντιδραστικές, φασιστικές, ρατσιστικές αντιλήψεις. Ανήκει στην κατηγορία εκείνη των σαλτιμπάγκων που ξεφύτρωσαν στα χρόνια της κρίσης, με τη στήριξη που τους παρείχαν και διάφορα ΜΜΕ».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ