ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καύση καρκινογόνων αποβλήτων από ΑΓΕΤ στο Βόλο

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή, παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο από τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Νέα τροποποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) ζητά η ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ στο Βόλο, με σκοπό την αύξηση της ποσότητας της καρκινογόνας καύσης στερεών αποβλήτων από σκουπίδια (RDF). Σήμερα, η βιομηχανία, που εφάπτεται στην κυριολεξία με το πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου, για τις ανάγκες παραγωγής Ενέργειας, μαζί με τους 154.217 τόνους (2015) τοξικού πετρελαϊκού άνθρακα (πετ-κοκ), που ήδη χρησιμοποιεί, ζητά να έχει τη δυνατότητα μεταφοράς με πλοία του RDF, για να αυξήσει την καύση των στερεών αποβλήτων από σκουπίδια, από 7.386 τόνους που ήταν το 2015, σε 200.000 τόνους το χρόνο, 100.000 τόνους ως «καύσιμα προερχόμενα από απορρίμματα» (κωδ. ΕΚΑ 19.12.10) και 100.000 τόνους ως «άλλα απόβλητα από τη μηχανική κατεργασία αποβλήτων» (κωδ. ΕΚΑ 19.12.12).

Ερώτηση για το θέμα κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ, στην οποία, ανάμεσα στα άλλα, επισημαίνεται: «Είναι γνωστό ότι όλες διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις εναρμονίζουν την περιβαλλοντική νομοθεσία με αυτήν της ΕΕ, που ανοίγει νέα πεδία κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτή η συνειδητή πολιτική επιλογή, στο πλαίσιο της λεγόμενης "πράσινης" ανάπτυξης, της αποδοτικότητας των πόρων και της "στρατηγικής για την κλιματική αλλαγή", δίνει ζωτικό χώρο στα συσσωρευμένα κεφάλαια, ιδιαίτερα μέσα στις συνθήκες της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, και για κερδοφόρες επενδύσεις σε διάφορα επιβλαβή "εναλλακτικά" (απορριμματογενή στην προκείμενη περίπτωση) καύσιμα και γενικότερα στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ετσι γενικεύεται η χρήση των καρκινογόνων καυσίμων από σκουπίδια (SRF, RDF), που περιέχουν υψηλό ποσοστό πλαστικών (πλούσιων σε χλώριο) και βαρέων μετάλλων (με πιο επικίνδυνο τον πτητικό υδράργυρο). Πράγματι, με την καύση τους και στις τσιμεντοβιομηχανίες εκπέμπονται ιδιαίτερα επικίνδυνοι αέριοι ρύποι, όπως: διοξίνες, πτητικός υδράργυρος, άλλες τοξικές - και όχι μόνο - ουσίες, καθώς και επικίνδυνα μικροσωματίδια, ρύποι που μπορούν να προκαλέσουν καρκινογενέσεις και άλλες σοβαρές βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό.

Αυτή η πολιτική υλοποιείται και στην περίπτωση της ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ, ύστερα από την έγκριση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τόσο στο Βόλο (ΑΕΠΟ Α.Π. 184437/10-1-2014), όπως και στο Μηλάκι Αλιβερίου της Εύβοιας (ΑΕΠΟ Α.Π. 164449/4-9-2014), για τη χρήση των πιο πάνω τοξικών - καρκινογόνων "εναλλακτικών" καυσίμων. Στο πλαίσιο της ίδιας πολιτικής, η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει ακόμη παραπέρα, 25πλασιάζοντας σε σχέση με το 2015, με βάση τη νεότερη ΜΠΕ του 2016, την καύση των υπόψη απορριμματογενών αποβλήτων άγνωστης προέλευσης, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων αυτών των περιοχών, ενώ συνεχίζει να αποδέχεται τις σχετικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, συνεχίζει να τις τροποποιεί και να τις συμπληρώνει, επιδεινώνοντας τους όρους που απειλούν την υγεία των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων».

Και ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας εάν προτίθεται να απορρίψει τη χρήση απορριμματογενούς καυσίμου στην υπόψη εγκατάσταση, που βρίσκεται σε απόσταση ανάσας από την οικιστική περιοχή του Βόλου, με βαριές επιπτώσεις σε βάρος της υγείας των κατοίκων της περιοχής του Βόλου και του περιβάλλοντος.

«Πλάτες» από το Δήμο Βόλου

Επερώτηση για το ίδιο ζήτημα κατέθεσαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», επισημαίνοντας ότι η «LAFARGE», στην οποία ανήκει η ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ, επιδιώκει τη μείωση του κόστους των καυσίμων για την αύξηση των κερδών και της ανταγωνιστικότητάς της, εις βάρος του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων της περιοχής. Η ίδια, άλλωστε, η ΜΠΕ επικαλείται στην παρ. 3.1.2.1, ως «στόχο» της αιτούμενης «αναβάθμισης», την «επίτευξη οικονομιών κλίμακας»!

Αναφερόμενοι στις ευθύνες της Τοπικής Διοίκησης, υπογραμμίζουν ότι κάνει «πλάτες» για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής και αναφέρουν ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη στάση της δημοτικής αρχής Βόλου, που «στήριξε με τη θετική της γνωμοδότηση την περιβαλλοντική μελέτη για εγκατάσταση επιχείρησης στην Α' Βιομηχανική Περιοχή Βόλου, για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από "βιοκαύσιμα" (τηγανέλαια), 120 τόνων ημερησίως, επιβαρύνοντας επικίνδυνα το περιβάλλον στο πολεοδομικό συγκρότημα και ιδιαίτερα στις περιοχές που γειτνιάζουν με την Α' Βιομηχανική Περιοχή».

Οι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι επερωτούν τη δημοτική αρχή: Τι μέτρα θα πάρει για να σταματήσει το έγκλημα εις βάρος του περιβάλλοντος και κυρίως την καρκινογόνα καύση σκουπιδιών (RDF - SRF) και άλλων επικίνδυνων «εναλλακτικών» καυσίμων, όπως το πετ-κοκ, από την ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ; Τι πρωτοβουλίες θα πάρει για την ανάπτυξη - προώθηση της ανακύκλωσης και την κατασκευή μονάδων βιολογικής αερόβιας επεξεργασίας προδιαλεγμένου οργανικού κλάσματος - κομποστοποίησης, με διαλογή των απορριμμάτων στην «πηγή», με κρατική χρηματοδότηση και με εθνικό σχεδιασμό για τη συνολική διαχείριση των ΑΣΑ, χωρίς εμπορευματοποίηση, χωρίς να μετατοπίζονται τα οικονομικά βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων, χωρίς την ιδιωτικοποίηση και ΣΔΙΤ; Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει για τον έλεγχο των υπολοίπων εστιών περιβαλλοντικής επιβάρυνσης στην πόλη και την προστασία του πληθυσμού (αέρια ρύπανση, λιμάνι, βιομηχανική δραστηριότητα, κυκλοφοριακό κ.ά.);

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
«Οχι» στον προϋπολογισμό του 2017

Το αντιλαϊκό περιεχόμενο του προϋπολογισμού του Δήμου Αμαρουσίου για το 2017 καταδεικνύει η «Λαϊκή Συσπείρωση», καθώς τα προβλεπόμενα έσοδα από την άμεση τοπική φορολόγηση των δημοτών αυξάνονται κατά 6,5% σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2016, την ίδια ώρα που προβλέπονται πενιχρά κονδύλια, τόσο για έργα που αφορούν τις λαϊκές ανάγκες όσο και για τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων.

Χαρακτηριστικά, σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου, η «Λαϊκή Συσπείρωση» υπογράμμισε ότι «η διοίκηση Πατούλη συμπλέει απόλυτα με την πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την παραπέρα αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος». Ανέφερε συγκεκριμένα ότι το σύνολο των εσόδων του δήμου παρουσιάζουν μείωση κατά 11,8% έναντι του 2016, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει και μείωση της τοπικής φοροεπιδρομής. Είναι ενδεικτικό ότι τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού αυξάνονται κατά 6,1% και ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων κατά 13%.

Το δε τεχνικό πρόγραμμα του δήμου προβλέπει μηδενικούς πόρους για νέα έργα ομβρίων και αντιπλημμυρικής προστασίας, ελάχιστους για νέα έργα οδοποιίας - οδικής ασφάλειας, ενώ από το κονδύλι για τις μελέτες δεν προβλέπεται ούτε ένα ευρώ για εργασίες αντισεισμικής ενίσχυσης κτιρίων, όπου στεγάζονται υπηρεσίες του δήμου, όπως βρεφονηπιακοί σταθμοί, δημόσια σχολεία κ.ά.

Ο δε ισολογισμός του 2015 αποτυπώνει πιστά την αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοσε η δημοτική αρχή Πατούλη το χρόνο που πέρασε, καθώς όπως σημειώνει η «Λαϊκή Συσπείρωση», το 69% των εσόδων του δήμου προήλθαν από την απευθείας αφαίμαξη του λεηλατημένου εισοδήματος των λαϊκών στρωμάτων (ανταποδοτικά τέλη και δικαιώματα, φόροι, πρόστιμα, προσαυξήσεις και άλλα).

Από την πλευρά της, η «Λαϊκή Συσπείρωση» κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις και για το Τεχνικό Πρόγραμμα, που περιλαμβάνουν τις ανεγέρσεις σχολείων σε Φιλοθέη και Αγ. Θωμά, αντιπλημμυρικά και όμβρια σε όλες τις περιοχές, ένταξη στο σχέδιο πόλης Ηπειρώτικων και Σωρού, αντισεισμική θωράκιση, κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου, ανέγερση του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης και άλλα.

Παράλληλα, ζητά να αποδοθούν από την κυβέρνηση όλα τα χρήματα που οφείλονται στους δήμους, έκτακτη χρηματοδότηση και προσλήψεις αναγκαίου προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών του δήμου, «πάγωμα» της πληρωμής των τραπεζικών δανείων και διαγραφή τόκων και προστίμων, δραστική μείωση των δημοτικών τελών για τις λαϊκές οικογένειες - σε συνδυασμό με αντίστοιχη αύξηση στους μονοπωλιακούς ομίλους που δρουν στα όρια του δήμου - με προοπτική την πλήρη κατάργησή τους, κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς, πολιτισμός και αθλητισμός δωρεάν για όλους.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ περίπου 60 χρόνων έχασε τη ζωή της από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χτες τα ξημερώματα σε διαμέρισμα του πρώτου ορόφου στον Πειραιά, στην οδό Φραγκιάδων 34, κοντά στο Τζάνειο. Στο διαμέρισμα υπήρχε μεγάλος όγκος σκουπιδιών, με αποτέλεσμα η φωτιά να πάρει γρήγορα διαστάσεις. Οι ένοικοι των υπόλοιπων διαμερισμάτων εγκατέλειψαν την πολυκατοικία για λόγους ασφαλείας. Αμεση ήταν η επέμβαση της Πυροσβεστικής με έξι οχήματα και 15 πυροσβέστες, με αποτέλεσμα η φωτιά να μην επεκταθεί σε παρακείμενα διαμερίσματα.

ΕΥΡΕΙΑΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ επιχείρηση της Αστυνομίας, σε συνεργασία με τις γερμανικές διωκτικές αρχές και το Λιμενικό, βρίσκεται σε εξέλιξη, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και στη Γερμανία, για την εξάρθρωση οργανωμένης, διεθνούς σπείρας διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων ινδικής κάνναβης. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από την ΕΛ.ΑΣ., η συμμορία εισήγαγε την κάνναβη με φορτηγά από την Αλβανία στην Ελλάδα και στη συνέχεια ένα μεγάλο μέρος το συσκεύαζαν και το προωθούσαν στη Γερμανία και άλλες χώρες της Ευρώπης. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί τρία άτομα ελληνικής υπηκοότητας στην Ηγουμενίτσα και ένα ακόμα μέλος του κυκλώματος στη Γερμανία, ενώ έχουν κατασχεθεί 216 κιλά ακατέργαστης κάνναβης και ένα φορτηγό διεθνών μεταφορών.

Οικογένεια κινδύνευσε από αναθυμιάσεις ξυλόσομπας

Παρά λίγο τραγωδία χτες τα ξημερώματα για μια οικογένεια από το χωριό Ορεινό της Ιεράπετρας Λασιθίου, τα μέλη της οποίας μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με συμπτώματα δηλητηρίασης από αναθυμιάσεις.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στις τέσσερις τα ξημερώματα, τέσσερα παιδιά ηλικίας από 8 έως 13 χρόνων, οι γονείς τους και η γιαγιά τους υπέστησαν δηλητηρίαση από τις αναθυμιάσεις της ξυλόσομπας που είχαν ανάψει.

Το ΕΚΑΒ που ειδοποιήθηκε έφτασε άμεσα στο Ορεινό και μετέφερε τα τέσσερα παιδιά στο νοσοκομείο. Επίσης, στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν και οι τρεις ενήλικες με συμπτώματα ζάλης, όπου τους δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Τα τέσσερα παιδιά νοσηλεύονται στην παιδιατρική κλινική εκτός κινδύνου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ