ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Πρώτη «προειδοποίηση εποπτείας» για την Πολωνία

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

Φουντώνει η αντιπαράθεση των επιτελείων της ΕΕ με την κυβέρνηση του κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη» της Πολωνίας, που κέρδισε τις εκλογές τον περασμένο Οκτώβρη εκφράζοντας τμήματα του κεφαλαίου που διεκδικούν άλλη, πιο αναβαθμισμένη, σχέση με την ΕΕ, κατά τα πρότυπα και άλλων «ευρωσκεπτικιστών» που μιλάνε για «Ευρώπη των εθνών». Ετσι χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει τις επιπτώσεις των νόμων που προωθούνται από την κυβέρνηση για τη δημόσια τηλεόραση και τη σύνθεση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Γίνεται λόγος για «επίθεση στο κράτος δικαίου» που υποτίθεται υπερασπίζεται η λυκοσυμμαχία της ΕΕ.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς είπε ότι στις 13 του μήνα η ΕΕ θα κάνει μια συζήτηση για το κράτος δικαίου στην Πολωνία. Ο επίτροπος Γκίντερ Ετινγκεν, αρμόδιος για την ψηφιακή οικονομία και την κοινωνία, δήλωσε χθες πως η Βαρσοβία θα πρέπει να τεθεί υπό την εποπτεία της ΕΕ αναφορικά με το κράτος δικαίου, μια διαδικασία τριών βημάτων που μπορεί να φτάσει και μέχρι την άρση των δικαιωμάτων ψήφου της Πολωνίας στους κόλπους της 28μελούς ΕΕ (κάτι που έως τώρα δεν έχει συμβεί).

Το λεγόμενο «πλαίσιο της εποπτείας για την τήρηση του κράτους δικαίου» υιοθετήθηκε το 2014, με διακηρυγμένο στόχο «να αντιμετωπίζονται συστημικές απειλές για τις αξίες της ΕΕ». Δημιουργήθηκε εν μέσω ανησυχιών για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης στην Ουγγαρία και τη Ρουμανία. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου, η συζήτηση που θα γίνει δεν είναι το πρώτο στάδιο της εποπτείας, αλλά θα εξεταστεί η κατάσταση.

  • Για άλλη μια χρονιά το κρύο σκοτώνει ανθρώπους στην καπιταλιστική Πολωνία. Είκοσι ένας άνθρωποι, οι περισσότεροι άστεγοι ή απόκληροι, έχασαν τη ζωή τους το Σαββατοκύριακο όταν το θερμόμετρο έφτασε κάτω από τους -20 βαθμούς Κελσίου. Δεκάδες έως εκατοντάδες άνθρωποι πεθαίνουν από το κρύο όλα τα τελευταία χρόνια μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση.
ΙΝΔΙΑ
Επίθεση ενόπλων σε στρατιωτική βάση

Λίγο μετά την επίθεση στην ινδική αεροπορική βάση
Λίγο μετά την επίθεση στην ινδική αεροπορική βάση
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Ενοπλη επίθεση σε αεροπορική βάση του ινδικού στρατού πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, ενώ και χτες αναφέρθηκαν νέες ανταλλαγές πυροβολισμών. Πρόκειται για τη στρατιωτική βάση στην Πάθανκοτ, που βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, σε μια περιοχή που συνδέει την (διαφιλονικούμενη μεταξύ Ινδίας - Πακιστάν) περιοχή του Κασμίρ με την υπόλοιπη ινδική επικράτεια.

Ολα ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου, με πυρά και εκρήξεις στη βάση όπου οι ένοπλοι που εισέβαλαν φέρονται να ανήκουν στην ισλαμιστική οργάνωση «Τζάις ε Μοχάμεντ» (που έχει έδρα στο Πακιστάν), αν και επίσημα δεν είχε αναληφθεί η ευθύνη, τουλάχιστον έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές. Πάντως, μέχρι χτες, είχε καταγραφεί ο θάνατος 11 ατόμων, 7 στρατιωτικών και δεν μπορούσε να διασταυρωθεί η κατάσταση στο συγκεκριμένο σημείο, παρά την ανακοίνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, 14 ώρες μετά την έναρξη της επίθεσης, ότι ανακτήθηκε ο έλεγχος της βάσης.

Στελέχη της κυβέρνησης δήλωσαν ότι θα υπάρξει συνεργασία με το Πακιστάν, του οποίου η κυβέρνηση καταδίκασε την επίθεση ως «τρομοκρατική».

Πάντως, να σημειωθεί ότι η επίθεση - που χαρακτηρίστηκε «ασυνήθιστη» - σημειώθηκε σε μια περίοδο που Ινδία - Πακιστάν δηλώνουν ότι επιδιώκουν ενίσχυση των διμερών διαβουλεύσεων (και για τις διαφορές τους), ενώ στο όνομα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας» ψήνονται διάφορες διμερείς και πολυμερείς επαφές και σε όλη την Κεντρική και Νότια Ασία.

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες τα ξημερώματα σημειώθηκε σεισμός έντασης 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη βορειοανατολική ινδική επαρχία Μανιπούρ. Τα πρώτα στοιχεία κατέγραφαν συνολικά εννιά νεκρούς και πάνω από 200 τραυματίες, στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας, καθώς η δόνηση έγινε αισθητή και σε Νεπάλ, Μπανγκλαντές, ακόμα και τη Μιανμάρ. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 57 χιλιομέτρων και το επίκεντρό του ήταν 29 χλμ. δυτικά της πόλης Ιμφαλ, πρωτεύουσας της επαρχίας Μανιπούρ. Ενδεικτικό των ακατάλληλων υποδομών στις οποίες ζουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, είναι ότι από τη δόνηση κατέρρευσαν στέγες αλλά και σκάλες κτιρίων.
ΠΓΔΜ
Διεργασίες για υπηρεσιακή κυβέρνηση έως τις 15 Γενάρη

ΣΚΟΠΙΑ.--

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, διαβεβαίωσε χτες πως θα παραιτηθεί εντός χρονοδιαγράμματος της διακομματικής συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού, ώστε να οριστεί έως τα μέσα τρέχοντος μηνός υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα στις πρόωρες εκλογές της 24ης Απρίλη.

Οι διαβεβαιώσεις του Γκρούεφσκι δεν έπεισαν κάποια από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που διατήρησαν επιφυλακτική στάση, εκτιμώντας ότι ο απερχόμενος πρωθυπουργός θα δημιουργήσει διάφορα εμπόδια μέχρι τις εκλογές της 24ης Απρίλη. Αλλα θεώρησαν ως απαραίτητη μία ολιγόμηνη αναβολή των βουλευτικών εκλογών, προκειμένου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για τη διεξαγωγή «τίμιων και αδιάβλητων» εκλογών.

Σε κάθε περίπτωση, η πολύμηνη τεταμένη πολιτική κατάσταση στα Σκόπια παρακολουθείται στενά στις Βρυξέλλες από το γραφείο του Επιτρόπου για τις Σχέσεις Καλής Γειτονίας, Γιοχάνες Χαν, ο οποίος σχεδιάζει να μεταβεί στην ΠΓΔΜ πιθανώς στις 14-15 Γενάρη, οπότε προβλέπεται πως θα έχει συγκροτηθεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση. Ο Χαν, σε επιστολή που απέστειλε πριν από λίγες βδομάδες στους αρχηγούς των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ είχε από τότε εκφράσει «ανησυχία» για τυχόν προβλήματα σε σχέση με την εφαρμογή της διακομματικής συμφωνίας που είχε επιτευχθεί τον περασμένο Ιούλη και με δική του μεσολάβηση.

Στις 11 Γενάρη, αναμένεται να φθάσει στα Σκόπια αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου, αποτελούμενη από τους βουλευτές Ιβο Βάιγκλ, Ρίτσαρντ Χόουιτ και Εντουαρντ Κούκαν.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΟΚΙΟ.-- Με τον Πρόεδρο Πούτιν μοιραζόμαστε την άποψη ότι είναι «ασυνήθιστο» το να μην υπάρχει συμφωνία ειρήνης ανάμεσα στις δύο χώρες, δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε. «Αλλά χωρίς μια Συνάντηση Κορυφής το πρόβλημα με τα Βόρεια Εδάφη (σ.σ. περιοχή διαφιλονικούμενη μεταξύ των δύο χωρών) δεν μπορεί να λυθεί», πρόσθεσε ο Αμπε, υποστηρίζοντας ότι «όταν εμφανιστεί ευκαιρία» θα συζητήσει το ζήτημα με τον Ρώσο ηγέτη.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Μισθοφόροι του «Ισλαμικού Κράτους» ανατίναξαν χτες δύο αυτοκίνητα (παγιδευμένα με εκρηκτικά) σε φυλάκιο ελέγχου κοντά σε διυλιστήρια στο λιμάνι Ες Σίντερ της ανατολικής Λιβύης και μετά συγκρούστηκαν με δυνάμεις του λιβυκού στρατού, με αποτέλεσμα το θάνατο έξι στρατιωτών και πέντε τζιχαντιστών.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-- Η διαρροή τόνων φυσικού αερίου από υπόγειο αγωγό στο Πόρτερ Ραντς του Λος Αντζελες των ΗΠΑ συνεχίζεται έξι μήνες μετά την έναρξή της, υποστηρίζει χτεσινό ρεπορτάζ των «Τάιμς του Λος Αντζελες». Η εφημερίδα, επικαλούμενη πληροφορίες της εταιρείας «Southern California Gas Co.», που διαχειρίζεται τον αγωγό, σημειώνει πως η διαρροή δεν πρόκειται να σταματήσει τουλάχιστον πριν από το τέλος Φλεβάρη.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΚΑΪΡΟ.-- Ισραηλινοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την Πρωτοχρονιά την άφιξη του νέου πρέσβη της Αιγύπτου στο Τελ Αβίβ, περίπου τέσσερα χρόνια μετά την αποχώρησή του, το Νοέμβρη του 2012, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δολοφονία πέντε Αιγυπτίων αστυνομικών στη διάρκεια επιχείρησης του ισραηλινού στρατού κατά των Παλαιστινίων στη μεθόριο της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Κυριακή πως έκλεισαν τη βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών που λειτουργούσαν στο Αρμπα Μιντς (450 χλμ. νοτίως της πρωτεύουσας της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα), η οποία είχε δημιουργηθεί μυστικά το 2011 στο πλαίσιο των λεγόμενων «αντιτρομοκρατικών» επιχειρήσεων των ΗΠΑ στο Κέρας της Αφρικής, όπου δρουν κυρίως τζιχαντιστές της οργάνωσης «Σαμπάμπ». Νωρίτερα, έγινε γνωστό πως τζιχαντιστές της «Αλ Σαμπάμπ» χρησιμοποιούν βίντεο από τις πρόσφατες ρατσιστικές δηλώσεις του Αμερικανού πολυεκατομμυριούχου και υποψήφιου για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη, Ντόναλντ Τραμπ, κατά των μουσουλμάνων για να στρατολογήσουν νέα μέλη.

ΣΕΝΤ ΛΙΟΥΙΣ.-- Το θάνατο τουλάχιστον 24 ανθρώπων σε Μιζούρι και Ιλινόις και πολλές εκατοντάδες άστεγους προκάλεσαν μέσα στην τελευταία βδομάδα οι καταστροφικές πλημμύρες στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ.

ΗΠΑ
Κατάληψη στο Ορεγκον από γαιοκτήμονες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΑΛΕΜ.--

Συνεχίστηκε χτες, για δεύτερο 24ωρο, η κατάληψη από ενόπλους κτιρίου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο Ορεγκον, σε ένδειξη συμπαράστασης για την καταδίκη δύο ιδιοκτητών ράντσου της οικογένειας Χάμοντ σε πολύμηνη ποινή φυλάκισης για πυρκαγιές που είχαν προκαλέσει το 2001 και το 2006 στο προστατευόμενο καταφύγιο άγριας ζωής «Μαλέρ».

Οπως μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ, την Κυριακή στο Μπερνς του Ορεγκον δεκάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι είχαν διοργανώσει πορεία υποστήριξης για τον 73χρονο Ντουάιτ Χάμοντ και τον 43χρονο γιο του, Στίβεν. Ωστόσο, το απόγευμα της ίδιας μέρας, μικρή ομάδα αποσπάστηκε από την πορεία και κατέλαβε τα άδεια (λόγω κυριακάτικης αργίας...) γραφεία διοίκησης του καταφυγίου άγριας ζωής «Μαλέρ». Επικεφαλής της ομάδας είναι ο Αμον Μπάντι, που προέρχεται από οικογένεια ιδιοκτητών ράντσων στη Νεβάδα, που είναι γνωστή ευρύτερα στις ΗΠΑ ως μία από τις «μαχητικές ομάδες» λευκών γαιοκτημόνων που καταπατούν δημόσια γη. Οι καταληψίες παραμένουν στα γραφεία διοίκησης του «Μαλέρ», δηλώνοντας «έτοιμοι» να παραμείνουν εκεί «για μέρες, βδομάδες ή και μήνες».

Ο σερίφης της κομητείας, Ντέιβιντ Γουάρντ, υποστήριξε πως η ομάδα ενόπλων του Μπάντι κατέλαβε το κτίριο σαν «πολιτοφυλακή» που υποστηρίζει τα «δικαιώματα» της οικογένειας Χάμοντ, επιδιώκοντας στην πραγματικότητα να δημιουργήσει ευρύτερο κίνημα στις ΗΠΑ υπέρ της αύξησης των δικαιωμάτων των ιδιοκτητών ράντσων σε δημόσια γη και μεγαλύτερα περιθώρια εκμετάλλευσής της, χωρίς «παρεμβάσεις» από την κεντρική εξουσία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ