ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Κλιμακώνονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις και οι ενδοαστικές αντιθέσεις

Από τις συλλήψεις Κούρδων διαδηλωτών στην Κωνσταντινούπολη
Από τις συλλήψεις Κούρδων διαδηλωτών στην Κωνσταντινούπολη
ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέες διαστάσεις αποκτούν καθημερινά οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στα ανατολικά της χώρας, όπου όλο και περισσότερες πόλεις και χωριά θρηνούν αμάχους. Μόνο χτες, έγινε γνωστό ότι μια 35χρονη μητέρα τριών παιδιών σκοτώθηκε και άλλος ένας άνθρωπος τραυματίστηκε την Κυριακή, όταν ένας όλμος έπεσε στο σπίτι τους στην περιοχή Σουρ της πόλης Ντιγιάρμπακιρ, ένα από τα σημαντικότερα «προπύργια» των Κούρδων μαχητών του ΡΚΚ στα νοτιοανατολικά. Ακόμα, στην κοντινή Σιλώπη, ένας άνδρας που προσπάθησε να βγει από το σπίτι του (οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας είναι σχεδόν καθημερινές) σκοτώθηκε από πυρά, ενώ η γυναίκα και άλλοι πέντε συγγενείς του τραυματίστηκαν όταν επιχείρησαν να βγουν από το σπίτι τους.

Ο Πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισήμανε με αφορμή την έναρξη του 2016 ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα συνεχίζουν να «καθαρίζουν τα βουνά και τις πόλεις από τους τρομοκράτες», συμπληρώνοντας ότι από τον Ιούλη περίπου 3.100 «τρομοκράτες εξουδετερώθηκαν». Επιβεβαιώνοντας ότι το τουρκικό κεφάλαιο δε θα δεχτεί σχεδιασμούς κατακερματισμού της σημερινής τουρκικής επικράτειας και οποιαδήποτε «αναβάθμιση» των Κούρδων σε βάρος του, ο Ερντογάν κατήγγειλε ακόμα μια φορά τις πρόσφατες δηλώσεις της ηγεσίας του σοσιαλδημοκρατικού φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) περί αυτονόμησης ανατολικών περιοχών και υπογράμμισε: «Οι δηλώσεις των δυο ηγετών (του HDP) αποτελούν αναμφισβήτητα ένα αντισυνταγματικό έγκλημα... Θεωρώ ότι μια διαδικασία άρσης της (βουλευτικής) ασυλίας τους θα επιδρούσε θετικά στην ατμόσφαιρα που αφορά την πάλη κατά της τρομοκρατίας στη χώρα μας». Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Σαμπάχ» μετέδωσε χτες στην ιστοσελίδα της ότι ήδη ξεκίνησε η σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Από τη μεριά του HDP, ο εκπρόσωπος του κόμματος, Αϊχάν Μπιλγκέν, προανήγγειλε - σύμφωνα με ΜΜΕ όπως η «Χουριέτ» - ότι το κόμμα του θα οργανώσει και συγκεντρώσεις υπέρ της αυτονόμησης των περιοχών όπου πλειοψηφεί το κουρδικό στοιχείο.

Ολα δείχνουν, δηλαδή, ότι η ενδοαστική αντιπαράθεση θα δυναμώσει, με την επίδραση που θα ασκήσουν σε αυτή και οι επιλογές - σχεδιασμοί ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων που κατά καιρούς έχουν καθαρά εκφράσει την (τουλάχιστον) «συμπάθειά» τους για τους Κούρδους, αλλά και τη δυσαρέσκειά τους για την αναστολή των «ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων» μεταξύ ΡΚΚ και τουρκικής κυβέρνησης.

Μελετούν βήματα και στην εξωτερική πολιτική

Την ίδια στιγμή, η τουρκική κυβέρνηση μελετά τις επιλογές που θα υπηρετήσουν και τις προτεραιότητες που θέτει στην εξωτερική πολιτική, δεδομένων και των τετελεσμένων που δημιουργεί η επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία, μετά την κατάρριψη του ρωσικού «Su-24» στις 24/11/2015. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι «το Ισραήλ έχει ανάγκη από μια χώρα όπως η Τουρκία στην περιοχή», αλλά και ότι «πρέπει επίσης να παραδεχτούμε (το γεγονός) ότι εμείς έχουμε ανάγκη το Ισραήλ. Αυτή είναι η πραγματικότητα στην περιοχή». Είπε, ακόμα, ότι «εάν αμοιβαία μέτρα εφαρμοστούν με ειλικρίνεια, η εξομάλυνση (των σχέσεων) θα συνεχιστεί». Φυσικά, οι διαθέσεις «αποκατάστασης» των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων δε σημαίνει ότι τα πράγματα θα γίνουν όπως ήταν πριν, ούτε και ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έχει θετικές συνέπειες για τους λαούς της περιοχής. Αντίθετα, τα ανοιχτά ενδεχόμενα διαμορφώνονται σε συνθήκες ραγδαίας όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ενώ στη Μέση Ανατολή μεγαλώνει και η στρατιωτική «κινητικότητα», ισχυροί γεωπολιτικοί παίκτες συγκεντρώνουν υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα και διατυπώνουν την «ετοιμότητά» τους.

Τέλος, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αντέδρασε έντονα σε σχόλιο της Μόσχας αναφορικά με την κατάσταση στις νοτιοανατολικές τουρκικές επαρχίες. Συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, εκφράζεται η «ανησυχία» με την οποία η Ρωσία παρακολουθεί «την κλιμάκωση της βίας που προκαλεί στη νοτιοανατολική Τουρκία η συνεχιζόμενη στρατιωτική επιχείρηση των τουρκικών αρχών» και καλείται η τουρκική κυβέρνηση «να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλιστεί ο τερματισμός της βίας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και η επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας». «Για μια χώρα που (...) έχει προκαλέσει παγκόσμια οργή για τις πράξεις άμεσου και υβριδικού πολέμου, για την κραυγαλέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου σε βάρος γειτόνων της, όπως η Ουκρανία και η Γεωργία (...) η απόπειρα διαλέξεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι παρά ένα παράδειγμα μαύρου χιούμορ» ήταν η απάντηση της τουρκικής πλευράς. Την ίδια ώρα, αίσθηση προκάλεσε η οδηγία της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, που κάνει συστάσεις σε αρραβωνιασμένους ότι «μπορούν να μιλούν μεταξύ τους για να γνωριστούν, αλλά θα πρέπει να αποφεύγουν να κρατιούνται από το χέρι και, πάνω απ' όλα, να μη φλερτάρουν».

ΙΣΠΑΝΙΑ
Παζάρια για κεντρική κυβέρνηση και σε Καταλονία

ΜΑΔΡΙΤΗ - ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ.--

Ενώ τα ενδοαστικά παζάρια στην Ισπανία, μετά τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της 20ής Δεκέμβρη συνεχίζονται και στην Καταλονία ως πιο πιθανό σενάριο φαντάζει η διεξαγωγή νέων εκλογών την άνοιξη, αφού έως τώρα δεν υπάρχει συμφωνία για την ανάδειξη του πρωθυπουργού στο τοπικό κοινοβούλιο.

Το κόμμα «Υποψηφιότητα για τη Λαϊκή Ενότητα», CUP, που εμφανίζεται με αντικαπιταλιστική φρασεολογία και είναι στην πραγματικότητα ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που θέλει να εξωραΐσει τον καπιταλισμό από τους πρωταγωνιστές της λεγόμενης ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την Ισπανία, κατέληξε το περασμένο Σάββατο να μη στηρίξει για πρωθυπουργό τον Αρτουρ Μας, προερχόμενο από το κεντροδεξιό κόμμα - συμμαχία «Μαζί για το Ναι» που εξασφάλισε την πρώτη θέση στις τοπικές εκλογές του περασμένου Σεπτέμβρη, αλλά χωρίς αυτοδυναμία. Η απόφαση αυτή οδήγησε στο να παραιτηθεί από τη βουλευτική έδρα ο επικεφαλής του CUP, Αντόνιο Μπάνιος, γιατί όπως είπε δεν κατάφερε να πείσει το κόμμα του για αυτό για το οποίο πήρε εντολή, «τη στήριξη μιας ισχυρής υποψηφιότητας για την προώθηση του σχεδίου της ανεξαρτησίας».

Οπως φαίνεται, πάντως, στην ηγεσία αυτού του κόμματος υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και ακούγονται σενάρια για τη στήριξη άλλου προσώπου, εκτός του Μας ακόμα και από το κόμμα του, αφού αυτός χαρακτηρίζεται ως ...πολύ φιλελεύθερος. Τέτοια ...αντικαπιταλιστική πολιτική!

Στο μεταξύ, στην αναζήτηση της «αριστερής σοσιαλδημοκρατίας» επιδίδεται το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Ποδέμος» (αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ) με τον επικεφαλής του Πάμπλο Ιγκλέσιας να δηλώνει ότι «υπάρχουν δύο Σοσιαλιστικά Κόμματα, ένα που είναι με το Λαϊκό Κόμμα και ένα που θέλει την αλλαγή». Ετσι, σημείωσε ότι το «Ποδέμος» απευθύνεται στους «λογικούς σοσιαλιστές» και ότι θα επιμείνει στην υπεράσπιση του δικαιώματος του δημοψηφίσματος στην Καταλονία, όπου ο λαός θα αποφασίσει αν θέλει την ανεξαρτησία ή όχι. Η απάρνηση αυτού του ζητήματος εμφανίζεται ως «κόκκινη γραμμή» για τους σοσιαλιστές και έτσι όλα δείχνουν ότι το παζάρι για κυβέρνηση αστικής διαχείρισης θα συνεχιστεί.

Αυτό που πάντως φαίνεται ξεκάθαρα και στην περίπτωση της κεντρικής κυβέρνησης και στην περίπτωση της Καταλονίας είναι ότι πίσω από τις διαφοροποιήσεις κρύβεται ότι όλες οι αστικές δυνάμεις συμφωνούν στα βασικά, δηλαδή στο πώς θα εξασφαλιστεί η καπιταλιστική ανάκαμψη που πατάει στο χτύπημα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων και στη συμμετοχή της χώρας στις συμμαχίες του κεφαλαίου.

ΔΥΤΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
Συλλήψεις και σενάρια για τρομοκρατικές επιθέσεις

ΠΑΡΙΣΙ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Στον πυρετό του «αντιτρομοκρατικού αγώνα» που οι αστοί οργανώνουν με στόχο την υπεράσπιση των αντιλαϊκών τους σχεδιασμών, έγινε η υποδοχή της νέας χρονιάς σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, δεδομένων και των «πληροφοριών» που οι διωκτικές αρχές έλεγαν ότι υπήρχαν για επικείμενες επιθέσεις.

Ετσι, το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, στο Μόναχο της νότιας Γερμανίας εκκενώθηκαν ο σιδηροδρομικός σταθμός και εκείνος του Πάσινγκ, εξαιτίας υποψιών για απειλή «μιας επίθεσης αυτοκτονίας». Οπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο αρχηγός της αστυνομίας, Χουμπέρτους Αντρα, αναζητούνταν συνολικά 5 ως 7 άτομα από Ιράκ και Συρία. Ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών της τοπικής κυβέρνησης (Βαυαρία), Γιοάχιμ Χέρμαν, συνέδεσε τις πληροφορίες με «μια επίθεση του Ισλαμικού Κράτους (...) που είχε σχεδιαστεί να γίνει», προσθέτοντας ότι οι πληροφορίες «δεν είναι 100% αξιόπιστες, όμως δεν μπορούμε να τις αγνοήσουμε».

Στη Γαλλία, πάνω από 100.000 άνδρες και γυναίκες των δυνάμεων ασφαλείας «κινητοποιήθηκαν». Μόνο στη διάρκεια των πρωτοχρονιάτικων εκδηλώσεων έγιναν 622 συλλήψεις, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με την περασμένη χρονιά, τουλάχιστον όπως ισχυρίστηκε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρντ Καζνέβ. Σε σχετική ανακοίνωση μάλιστα, οι άφθονες συλλήψεις εμφανίστηκαν ως απόδειξη επαγρύπνησης των αρχών. Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, στη νότια πόλη Βαλάνς, ένας 29χρονος άνδρας (με καταγωγή από την Τυνησία) κατηύθυνε το όχημα που οδηγούσε πάνω σε στρατιώτες οι οποίοι περιπολούσαν έξω από μουσουλμανικό τέμενος. Ωστόσο, ο τοπικός εισαγγελέας, Αλέξ Περέν, είπε ότι «δε διαθέτουμε στοιχεία που θα μπορούσαν να υποδείξουν μια τρομοκρατική ενέργεια».

Τέλος, «αντιτρομοκρατικές» συλλήψεις έγιναν και στο Βέλγιο. Χτες, το επίπεδο συναγερμού που στις 28 Δεκέμβρη είχε ανέβει στο 3 έπεσε στο 2, ωστόσο η «ετοιμότητα» αστυνομίας και στρατού παραμένει σε όλη τη χώρα.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συσσώρευση στρατιωτικών ουκρανικών δυνάμεων

ΛΟΥΓΚΑΝΣΚ.--

Στην καταγγελία ότι συνεχίζεται η ανάπτυξη βαρέος οπλισμού του ουκρανικού στρατού στη γραμμή της αντιπαράθεσης, προχώρησαν οι πολιτοφυλακές της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ. Ο επικεφαλής των πολιτοφυλακών, Ιγκόρ Γιασένκο, ανέφερε ότι αναπτύσσονται 10 άρματα μάχης και στοιχεία πυροβολικού, παραβιάζοντας κατάφωρα την υποτιθέμενη συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ που προέβλεπε την απόσυρσή τους.

Ιδια κατάσταση επικρατεί στην Ανατολική Ουκρανία και στο μέτωπο της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, με συσσώρευση νέων στρατιωτικών δυνάμεων παρότι από την Πρωτοχρονιά δεν έχουν γίνει βομβαρδισμοί. Πάντως, κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, με τις δύο πλευρές να προαναγγέλλουν κυρώσεις στις εμπορικές συναλλαγές που διατηρούνται ακόμα μετά την έναρξη της σύγκρουσης, που σε λίγο θα συμπληρώσει 2 χρόνια.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ