ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ
Επαναφέρει το θέμα της στράτευσης γυναικών και των στρατιωτικών λυκείων

«Τα συζητάμε όλα» επιβεβαιώνει και ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Δ. Βίτσας

Το γεγονός ότι οι επικίνδυνες προαναγγελίες Καμμένου βρίσκονται στο τραπέζι της κυβέρνησης, επιβεβαιώνει και το αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Βίτσας

ΥΠΕΘΑ

Το γεγονός ότι οι επικίνδυνες προαναγγελίες Καμμένου βρίσκονται στο τραπέζι της κυβέρνησης, επιβεβαιώνει και το αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Βίτσας
Το θέμα της στράτευσης των γυναικών και της ίδρυσης στρατιωτικών λυκείων επανέφερε ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, μιλώντας το Σάββατο στο «MEGA». «Τα συζητάμε όλα» δηλώνει ουσιαστικά από την πλευρά του το αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Δ. Βίτσας.

Συγκεκριμένα, ο Π. Καμμένος τόνισε ότι τα εν λόγω θέματα παραμένουν στο τραπέζι και ότι θα μιλήσει γι' αυτά ο ίδιος, όχι μόνο με τον πρωθυπουργό, αλλά και με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Θα συζητήσουμε την εθελοντική στράτευση των γυναικών για εξάμηνη θητεία για να καλύψει τις ελλείψεις σε προσωπικό», συνέχισε, αποφεύγοντας ωστόσο να θέσει εκ νέου το ζήτημα της υποχρεωτικής στράτευσης των γυναικών που επιθυμούν να προσληφθούν στα Σώματα Ασφαλείας.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η εθελοντική στράτευση γυναικών μελετάται για «να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες που έχει το στράτευμα από τη μείωση της θητείας που έχει επέλθει», καθώς - όπως ισχυρίστηκε - «προσωπικό δεν μπορούμε να προσλάβουμε». «Το να μπορέσουμε να καλέσουμε εθελοντικά εκείνες τις γυναίκες που θέλουν να έρθουν από μόνες τους να υπηρετήσουν μια εξάμηνη θητεία, είναι κάτι που το βάζουμε στο τραπέζι», είπε.

Σε ό,τι αφορά στα στρατιωτικά λύκεια, ο υπουργός Αμυνας, επιχειρώντας να ανασκευάσει τα όσα είχε πει προηγούμενα ανοίγοντας το θέμα, ...στην ουσία τα επιβεβαίωσε! «Δεν είπα ότι θα κάνουμε στρατιωτικά λύκεια», ισχυρίστηκε, προσθέτοντας ότι αυτό που είπε είναι να υπάρχουν «κάποιες δυνατότητες». Εσπευσε, ωστόσο, να συμπληρώσει: «Δεν υπάρχουν τα ναυτικά λύκεια;Να υπάρχουν τα αεροπορικά λύκεια για να λαμβάνουν κάποιες γνώσεις εκείνοι που θέλουν να πάνε στην Πολεμική Αεροπορία», προσθέτοντας μάλιστα ότι η «βασική εκπαίδευση» σε αυτά τα «λύκεια» «θα δίνει μόρια για τις στρατιωτικές σχολές».

Υπενθυμίζεται ότι ο Π. Καμμένος έχει προαναγγείλει την καθιέρωση υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας όσων γυναικών διεκδικούν θέση στα Σώματα Ασφαλείας (Αστυνομία, Πυροσβεστική και Λιμενικό), αλλά και ίδρυση στρατιωτικών λυκείων που θα συνδέονται με τις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων, σηματοδοτώντας (και) έτσι την προσήλωση της κυβέρνησης στις κατευθύνσεις ΝΑΤΟ και ΕΕ για παραπέρα στρατιωτικοποίηση των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και για προσαρμογή της επιλογής και της εκπαίδευσης των μελλοντικών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου και των λυκοσυμμαχιών του.

Δ. Βίτσας: «Είναι ένα θέμα που το συζητάμε»

Στο ίδιο μοτίβο, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Δ. Βίτσας, μιλώντας χτες στον τηλεοπτικό «ΣΚΑΪ» και ερωτηθείς σε τι τον «προβληματίζει» η «εθελοντική» στράτευση γυναικών, απάντησε: «Εμένα τίποτα δεν με προβληματίζει ή με ενοχλεί. Κάθομαι και τα συζητάω όλα. Λέω το εξής πράγμα: Επειδή η εθελοντική στράτευση των γυναικών έχει έρθει στην Ελλάδα πέντε φορές, δεν είναι η πρώτη φορά - το είχαν θέσει και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Ανδρέας Παπανδρέου - ή θα ανοίξουμε τη συζήτηση για το τι στρατό θέλουμε ή δεν θα την ανοίξουμε. Είναι μια μεγάλη κουβέντα η κουβέντα περί εθελοντισμού, που υπάρχει έτσι κι αλλιώς σε πολλές χώρες. Είναι ένα θέμα που το συζητάμε, διατυπώνουμε τις διαφορετικές μας προσεγγίσεις και από κει και πέρα προχωράμε».

Μάλιστα, έσπευσε να επισημάνει ότι: «Μην ξεχνάμε πως οι γυναίκες αυτή τη στιγμή στελεχώνουν τις Ενοπλες Δυνάμεις και μάλιστα σε πολύ υψηλές θέσεις. Συγχρόνως και στα άλλα σώματα, στελεχώνουν πολύ υψηλές θέσεις στα Σώματα Ασφαλείας. Το ζήτημα τώρα αν η εθελοντική στράτευση των γυναικών ή η εθελοντική στράτευση των ανδρών είναι ένα θέμα που χρειάζεται πολύ μεγάλη επεξεργασία και συζήτηση. Δεν περνάει αυτή τη στιγμή ότι έχουμε αυτό το πρόβλημα και πάμε να το λύσουμε. Για τα στρατιωτικά λύκεια είναι θέμα του πώς συγκροτείται η Παιδεία, άρα είναι θέμα του υπουργείου Παιδείας. Η δική μου γνώμη είναι πως στο επίπεδο των Λυκείων και των Γυμνασίων πρέπει να παρέχεται γενική γνώση και να αφήνει τη δυνατότητα της επαγγελματικής επιλογής μέσω του επαγγελματικού προσανατολισμού. Γνωρίζω τι γίνεται στην Αμερική και σε μια σειρά άλλες χώρες».

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Σταθερά στον επικίνδυνο στόχο του «ενεργειακού κόμβου»

Την προσήλωση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο στόχο του εγχώριου κεφαλαίου να καταστήσει τη χώρα «ενεργειακό κόμβο», μέσα από βαθύτερη εμπλοκή της στους εντεινόμενους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, αποτύπωσε με χαρακτηριστικό τρόπο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

«Το ζητούμενο είναι η Ελλάδα να καταστεί ενεργειακός κόμβος και η χώρας μας, στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης ενεργειακής πολιτικής, να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο» ανέφερε, για να προσθέσει χαρακτηριστικά ότι «ο ενεργειακός χάρτης της ευρύτερης περιοχής μας αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς». Πρόκειται, βέβαια, για τις αλλαγές και τις ανακατατάξεις στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή, με τους λαούς χωρών όπως η Ουκρανία, η Συρία, το Ιράκ, η Λιβύη κ.ο.κ. να βιώνουν από πρώτο χέρι τα «καλά» των «ενεργειακών κέντρων» στο έδαφος της εξουσίας του κεφαλαίου και των λυκοσυμμαχιών του.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Π. Σκουρλέτης αναφέρθηκε στην επανεκκίνηση του «μεγάλου», όπως το χαρακτήρισε, έργου του αγωγού TAP, για το οποίο ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση βελτίωσε «στο μέτρο του δυνατού» την προϋπάρχουσα συμφωνία, ενώ δεν παρέλειψε τη δρομολόγηση του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB και το συνδεδεμένο με αυτόν έργο κατασκευής πλωτού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη, το οποίο η ΕΕ έχει χαρακτηρίσει «έργο προτεραιότητας». Στάθηκε, ακόμη, στις διαπραγματεύσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, αλλά και στο νέο κοίτασμα φυσικού αερίου ΖΟΡ στην Αίγυπτο, που, όπως είπε, «αλλάζει τα δεδομένα».

Πρόσθεσε, ακόμα, πως ταυτόχρονα η Ελλάδα συνεχίζει τις συζητήσεις με τη ρωσική πλευρά για το «νότιο ευρωπαϊκό αγωγό», ο οποίος, όπως είπε, «παρά τα προβλήματα στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις, στηρίζεται και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
Παράταση μέχρι τις 8 Γενάρη

Μέχρι την Παρασκευή 8 Γενάρη διαρκεί η παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας οχημάτων του 2016, την οποία ανακοίνωσε παραμονή Πρωτοχρονιάς το υπουργείο Οικονομικών, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «δε θα υπάρξει άλλη παράταση».

Επισημαίνεται, ακόμα, ότι η παράταση αφορά και την κατάθεση πινακίδων.

Να σημειωθεί ότι τυχόν καθυστέρηση πληρωμής των τελών κυκλοφορίας συνεπάγεται το διπλασιασμό του ποσού που θα οφείλεται στην Εφορία.

Νέα ποινική δίωξη για εξοπλιστικά προγράμματα

Μια ακόμα δικογραφία για εξοπλιστικά προγράμματα διαβιβάστηκε χτες, σε ανακριτή διαφθοράς μετά την άσκηση ποινικής δίωξης από τους Εισαγγελείς σε βάρος στελεχών του υπουργείου Αμυνας το έτος 2003, για κακουργηματική απιστία. Η υπόθεση παίρνει και τον δρόμο για τη Βουλή (σ.σ. αντίγραφα της δικογραφίας αποστέλλονται μέσω της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου), για να ερευνηθούν ενδεχόμενες ευθύνες του τότε υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπαντωνίου.

Η δίωξη αφορά στη συμφωνία αντισταθμιστικών ωφελημάτων που υπεγράφη με αφορμή τη σύμβαση Εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής έξι φρεγατών τύπου «S» του Πολεμικού Ναυτικού, στις 12/2/2003, έναντι συμβατικού τιμήματος 381,5 εκατ. ευρώ, με κύριο ανάδοχο τα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ και κύριο υποκατασκευαστή την εταιρεία THALES NEDERLAND B.V.

Η υπόθεση ερευνήθηκε με εντολή της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελ. Ράικου από τον εισαγγελέα Αντ. Ελευθεριάνο, που άσκησε ποινική δίωξη για απιστία, σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος του πρώην γγ Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων, Σπ. Τραυλού και επτά υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Στο πλαίσιο της έρευνας, σύμφωνα με όσα είδαν την δημοσιότητα, πραγματοποιήθηκε ανάλυση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων από ειδικό επιστημονικό προσωπικό, από την οποία φαίνεται να προέκυψε ότι η επίμαχη Σύμβαση υπογράφηκε κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας και των Κατευθυντήριων Οδηγιών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και προκλήθηκε ζημιά στο Δημόσιο.

ΤΑΙΠΕΔ
Και επίσημη ανακοίνωση για τον «Αστέρα Βουλιαγμένης»

Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2016 αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία πώλησης του «Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης». Οι υπογραφές για τη μεταβίβαση του υψηλής αξίας ακινήτου στο αραβο-τουρκικό επενδυτικό fund «Jermyn Street Real Estate Fund IV LP» μπήκαν στις 31 Δεκέμβρη 2015. Οπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ, η συμφωνία προσαρμόζεται στη γνωμοδότηση που εξέδωσε σχετικά το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), ενώ διατηρεί το ίδιο τίμημα, ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζουμε πως τον περασμένο Μάρτη, το ΣτΕ είχε «μπλοκάρει» την πώληση του «Αστέρα», καθώς είχε απορρίψει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που προέβλεπε τη συνολική «ανάπλαση» της περιοχής και την κατασκευή μεγάλου αριθμού πολυτελών κατοικιών στη χερσόνησο Μικρό Καβούρι.

Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, το επενδυτικό σχήμα - στο οποίο συμμετέχουν εκτός από την τουρκική «Dogus» και κρατικά κεφάλαια της Σ. Αραβίας και του Κουβέιτ - δέχτηκε την ανέγερση μικρότερου αριθμού κατοικιών από τον αρχικά συμφωνηθέντα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ