Σελ. /16
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Γενάρη 2013 - Κυριακή 6 Γενάρη 2013 - αριθ. φύλλου: 11447

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟ ΝΙΚΟ ΜΑΣΤΟΡΑΚΗ
Για το έργο του Μπρεχτ «Η Αγία Ιωάννα των σφαγείων»

Συζήτηση με το Νίκο Μαστοράκη, σκηνοθέτη της παράστασης «Η Αγία Ιωάννα των Σφαγείων» του Μπέρτολτ Μπρεχτ που παρουσιάζεται στο θέατρο «Ακροπόλ». Με αφορμή την παγκόσμια κρίση του 1929 και το αμερικανικό κραχ, ο Μπρεχτ αποκαλύπτει τον οικονομικό μηχανισμό του καπιταλιστικού οικοδομήματος και των σύμφυτών του κρίσεων, οδηγώντας μας στο συμπέρασμα πως μόνον η επαναστατική ανατροπή του μπορεί να μας απαλλάξει από τα αβάσταχτα δεινά που αυτό μας προκαλεί. Ο Νίκος Μαστοράκης ανέδειξε υποδειγματικά τον μπρεχτικό χαρακτήρα και το ήθος του έργου, αλλά και την επικαιρότητά του.


ΣΕΛ.  4  -  5


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρέμβαση στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών

Σύλλογοι και οι Ομάδες πήραν μια σειρά πρωτοβουλίες που απευθύνονταν σε γονείς και παιδιά, με στόχο όχι μόνο την ψυχαγωγία, αλλά και τη συζήτηση με μικρούς και μεγάλους για τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής, τις αιτίες από τις οποίες πηγάζει και την ανάγκη της πάλης για να ανατραπεί.


ΣΕΛ.  16
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Οι πόλεμοι των ιμπεριαλιστών σκοτώνουν δυο φορές

Επιστημονική μελέτη που πραγματοποιήθηκε επί ιρακινού εδάφους, για την εμφάνιση καρκίνου, τερατογενέσεων και άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας σε νεογέννητα παιδιά, δείχνει οτι ενοχοποιούνται τα πυρομαχικά του αμερικανικού κατοχικού στρατού (απεμπλουτισμένο ουράνιο και άλλα τοξικά στοιχεία), αρκετά από τα οποία πέρασαν στον υδροφόρο ορίζοντα.


ΣΕΛ.  9
ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ
Η τεχνολογία ως «θηλιά»

Δεν «έπιασε ο πόνος» τη ΕΕ για τα φιλμ καταστρέφονται με την πάροδο του χρόνου, αλλά ότι ακριβώς η διαδικασία ψηφιοποίησης τους έχει καθυστερήσει με αποτέλεσμα να μην είναι... «εμπορικά προσβάσιμος» στο κοινό.


ΣΕΛ.  3
ΠΟΜΠΗΙΑ
Από ιστορικό μνημείο στην επιχειρηματική εκμετάλλευση

Ενώ τα σπαράγματα της Πομπηίας κινδυνεύουν, το σύστημα προετοιμάζει την επόμενη, από τις αναστηλώσεις, επιχειρηματική μέρα.


ΣΕΛ.  6

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ