ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Γενάρη 2012
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΕΒ - ΕΣΕΕ - ΓΣΕΒΕΕ
Κλιμακώνουν τον πόλεμο για συνθήκες σύγχρονης δουλείας

Σε συνεννόηση με τη συγκυβέρνηση, οι βιομήχανοι καλούν τους «κοινωνικούς εταίρους» σε «διάλογο» εφ' όλης της ύλης τη Δευτέρα

Βιομήχανοι, συγκυβέρνηση και τρόικα στήνουν στα 11 βήματα τους εργαζόμενους. Ξεσηκωμός για να μείνουν τα σχέδιά τους στα χαρτιά, να ανατραπεί η πολιτική που συνυπηρετούν
Βιομήχανοι, συγκυβέρνηση και τρόικα στήνουν στα 11 βήματα τους εργαζόμενους. Ξεσηκωμός για να μείνουν τα σχέδιά τους στα χαρτιά, να ανατραπεί η πολιτική που συνυπηρετούν
Δεν πέρασαν λίγες ώρες από τη συνάντηση των βιομηχάνων με τον πρωθυπουργό και ο ΣΕΒ εξέδωσε πρόσκληση προς τους «κοινωνικούς εταίρους», τη ΓΣΕΕ, την ΕΣΕΕ και τη ΓΣΕΒΕΕ, για συνάντηση την ερχόμενη Δευτέρα, προκειμένου να συζητηθούν και να παρθούν αποφάσεις για όλα τα ζητήματα που θέτουν συγκυβέρνηση και τρόικα, σε σχέση με τους μισθούς και το λεγόμενο «μη μισθολογικό κόστος». Και μόνο αυτή η εξέλιξη είναι αποκαλυπτική για την προσυνεννοημένη επίθεση που κλιμακώνουν σε βάρος των εργαζομένων η συγκυβέρνηση, η τρόικα και η πλουτοκρατία, με δεκανίκι τη συμβιβασμένη συνδικαλιστική πλειοψηφία.

Οι μεγαλοεπιχειρηματίες, που πρώτοι συναντήθηκαν χτες με τον πρωθυπουργό, κάνουν σαφές ότι πάνε σε μια συζήτηση «για όλα τα εργασιακά θέματα», όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, μετά τη συνάντηση. Ακόμη και για το θέμα του κατώτατου μισθού, τον οποίο ο ΣΕΒ καμώνεται προκλητικά ότι «υποστηρίζει», οι μάσκες έπεσαν από τη δήλωση Δασκαλόπουλου ότι «ο ΣΕΒ θα κάνει ό,τι μπορεί» για να μη θιγεί, προσθέτοντας με νόημα ότι το κύριο ζητούμενο είναι «να δούμε πώς μπορεί να διαμορφωθεί το μέσο κόστος εργασίας σε ένα άλλο σημείο ισορροπίας».

Με απλά λόγια, ο ΣΕΒ προχωρεί ακάθεκτος, στοχεύοντας σε ριζικές ανατροπές στην αμοιβή (ύψος, ωριμάνσεις, ειδικότητες κλπ.), αλλά και στην ασφάλιση, όπου η αναδιαμόρφωση του κατώτατου μισθού προς τα κάτω θεωρείται δεδομένη, εάν παραμείνει ως έννοια.

Παρέμβαση εφ' όλης της ύλης

Προκειμένου να εκβιάσει συναίνεση από τους εργαζόμενους στη σφαγή τους, ο Δ. Δασκαλόπουλος αναπαρήγαγε το σύνολο των κάλπικων διλημμάτων που θέτουν από κοινού ΕΕ και συγκυβέρνηση, λέγοντας ότι «ο κίνδυνος μιας ολικής εθνικής χρεοκοπίας παραμένει» και ότι «θα απομακρυνθεί μόνο με την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης, που υποχρεωτικά θα περιέχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων». Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, συνέστησε στα «συμπράττοντα κόμματα (...) κατεπειγόντως να συνεργαστούν ειλικρινά, να συμφωνήσουν και να δεσμευτούν για την υλοποίηση αυτών των όρων».

Σ' αυτή την κατεύθυνση, οι αξιώσεις του ΣΕΒ στοχεύουν σε συνολική θωράκιση του αστικού συστήματος, αφού μεταξύ άλλων ζητάει από την κυβέρνηση:

  • Να ψηφίσει με νόμο συνταγματικής ισχύος την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού, όπως προβλέπεται από την «οικονομική διακυβέρνηση».
  • Να καθορίσει πλαφόν δαπάνης για μισθούς, συντάξεις και λειτουργικές δαπάνες του ευρύτερου Δημοσίου, ως ποσοστό επί του ετήσιου ΑΕΠ, που σημαίνει διαρκείς μειώσεις αποδοχών και απολύσεις στο Δημόσιο.
  • Να χρησιμοποιήσει τις δυνατότητες και το δυναμικό του ιδιωτικού τομέα, αναθέτοντάς του την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών για λογαριασμό του κράτους, σε οικονομικά και κοινωνικά συμφέρουσα σχέση τιμής και ποιότητας. Να μπάσει δηλαδή πιο βαθιά τους ιδιώτες στις μπίζνες με το κράτος, καταργώντας δημόσιους φορείς με αντίστοιχο αντικείμενο.
  • Να θέσει τις βάσεις για τη ριζική αναμόρφωση και απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, με νέες φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο.
  • Να άρει τα δαιδαλώδη εμπόδια που στραγγαλίζουν την παραγωγική ιδιωτική δράση, ανοίγοντας νέα πεδία κερδοφορίας για τις μεγαλοεπιχειρήσεις.
  • Να απελευθερώσει άμεσα όλες τις αγορές και να ανοίξει όλα τα επαγγέλματα, για να διευκολυνθεί η συγκέντρωση σε βάρος των μικρών και αυτοαπασχολούμενων.
Σιγόντο από ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ

Στην ίδια γραμμή πλεύσης με τον ΣΕΒ εμφανίστηκε και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, στη συνάντησή της με τον Λ. Παπαδήμο. Η ΕΣΕΕ προσέρχεται στο «διάλογο» με τις εξής προτάσεις:

  • «Πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα για τρία χρόνια, μέχρι το 2014, με παράλληλη μείωση κατά 10% του μη μισθολογικού κόστους», υπολογίζοντας ότι οι επιχειρήσεις θα κερδίσουν και οι εργαζόμενοι θα χάσουν 2 δισ. ευρώ ανά έτος.
  • Επιβολή «ασφαλιστικού τέλους 1 τοις χιλίοις επί του ετήσιου τζίρου των επιχειρήσεων», που θα μπορεί να καταβάλλεται μαζί με τον ΦΠΑ, αλλά θα υπολογίζεται ως δαπάνη της επιχείρησης και συνακόλουθα δεν θα φορολογείται, προκειμένου να αντισταθμιστεί ο «κίνδυνος κατάρρευσης των ασφαλιστικών ταμείων από τις απώλειες εσόδων κατά 5 δισ. ευρώ το 2011 και επιπλέον 7 δισ. ευρώ το 2012», που προκαλούν οι προτάσεις της!
  • Ενσωμάτωση του 13ου και 14ου μισθού στο βασικό μισθό, πρακτικά ως ένα μεταβατικό στάδιο πλήρους κατάργησης του αντικρίσματος των δώρων στις αποδοχές. Η υποκρισία της ΕΣΕΕ είναι απύθμενη, καθώς ο πρόεδρός της Β. Κορκίδης δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι επαναφέρει τη συγκεκριμένη πρόταση «σε περίπτωση που τεθεί από την τρόικα» το θέμα. Κάτι που είχε ήδη γίνει στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, λίγο νωρίτερα.

Παραπλήσια με της ΕΣΕΕ είναι και η πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ για το λεγόμενο «μη μισθολογικό κόστος». Ο πρόεδρός της, Δ. Ασημακόπουλος, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, δήλωσε ότι προτείνει τη μείωση του «μη μισθολογικού κόστους» (ασφαλιστικές εισφορές) κατά 5 μονάδες και επιβολή τέλους 1 τοις χιλίοις επί των τζίρων των επιχειρήσεων. Αναφορικά με τον κατώτερο μισθό, χαρακτήρισε «ψευτοδίλημμα» την κατάργησή του και είπε ότι δεν τέθηκε θέμα κατάργησης με νομοθετική ρύθμιση από τον πρωθυπουργό. Η διαπίστωσή του δεν έχει καμιά αξία, αφού οι «κοινωνικοί εταίροι» σκοπεύουν να τον αποκαθηλώσουν στην πράξη, μειώνοντας το ύψος του.

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΣΕΕ
Βάζει πλάτη στις εφιαλτικές ανατροπές

Υπερθεματίζει για τον «κοινωνικό διάλογο» και υιοθετεί ατζέντα ίδια με αυτή των βιομηχάνων

Μπροστά στην ανελέητη και προκλητική επίθεση κυβέρνησης - τρόικας - μεγαλοεργοδοσίας, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος αυτό που βρήκε πρώτο να σχολιάσει μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, είναι ότι «τον κοινωνικό διάλογο πολύ αργά τον θυμήθηκαν...». Εξέφρασε δηλαδή δυσαρέσκεια επειδή η κυβέρνηση δεν σέβεται τον «κοινωνικό διάλογο», κρύβοντας ότι μέσα από αυτόν ξεδιπλώθηκε και ξεδιπλώνεται η αντεργατική επίθεση.

Πρόσθεσε μάλιστα πως «ποτέ δεν υπήρξε στην Ελλάδα, ούτε μέτρα αναλογικά ελήφθησαν για να αντιμετωπιστεί η κρίση, παρά μόνο επιβλήθηκαν μέτρα άδικα, άνισα και αναποτελεσματικά, και ούτε περιορισμένη χρονική διάρκεια είχαν...». Επανέλαβε δηλαδή το γνωστό παραπλανητικό επιχείρημα, ότι δήθεν τα μέτρα είναι «αναποτελεσματικά», ό,τι ακριβώς λένε και διάφοροι εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας. Ρίχνει και αυτός νερό στο μύλο όλων εκείνων των δυνάμεων που πιέζουν για νέα μέτρα και σκόπιμα σιωπά μπροστά στο γεγονός πως τα μέτρα είναι πέρα για πέρα αποτελεσματικά για το κεφάλαιο.

Μετά απ' αυτήν την άσφαιρη εισαγωγή, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ εμφανίστηκε να υπερασπίζεται την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση και να ζητά από τις εργοδοτικές οργανώσεις να τη σεβαστούν! Ομως την εθνική σύμβαση και γενικά τις συλλογικές συμβάσεις, τις έχει ήδη υπονομεύσει διαχρονικά η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, με τις μηδενικές αυξήσεις, με το πάγωμα ουσιαστικά των κατώτερων μισθών στην τελευταία σύμβαση, που έχει ισχύ για τρία χρόνια (2010-2012), με το γεγονός ότι στήριξε τις επιχειρησιακές συμβάσεις και την κατάργηση των κλαδικών συνδέοντάς τες με την «προστασία των θέσεων εργασίας».

Το έκανε και χτες, όταν, ενώ υποτίθεται δεν συζητά για την ΕΓΣΣΕ, δήλωσε ότι «μπορούμε να συζητήσουμε ζητήματα που αφορούν μη μισθολογικά κόστη, μπορούμε να συζητήσουμε ζητήματα που αφορούν προστασία των θέσεων εργασίας...». Εδωσε δηλαδή νομιμοποίηση στις αξιώσεις της κυβέρνησης, της τρόικας και των βιομηχάνων για μείωση των εισφορών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία και την ίδια στιγμή συνέδεσε τα μέτρα με τη δήθεν προστασία των θέσεων εργασίας, όταν οι απολύσεις σαρώνουν σε όλους τους κλάδους.

Ο ίδιος επιχείρησε να υποβαθμίσει το μέγεθος της επίθεσης και τη μεθόδευση που ακολουθείται με το «διάλογο», ενώ μπροστά στον απύθμενο εκβιασμό του Λ. Παπαδήμου, τον έβγαλε... λάδι. Ερωτηθείς σχετικά, είπε για τη στήριξη που η ΓΣΕΕ παρέχει σε όλη αυτή τη μεθόδευση ότι απλά «με τον πρωθυπουργό άνοιξε μια συζήτηση. Οχι διαπραγμάτευση, όχι διάλογος. Και είναι χαρακτηριστικό αυτό που είπε ότι "εγώ δεν σας ζητώ να πάρετε αυτά τα μέτρα, σας λέω τι λένε και τι ζητούν οι δανειστές, εσείς θα τα συζητήσετε με τις εργοδοτικές οργανώσεις"».

Συνειδητά δηλαδή επιχειρεί να καλύψει τον πρωθυπουργό της συγκυβέρνησης και να παρουσιάσει τον ωμό εκβιασμό που απευθύνει προς το σύνολο της εργατικής τάξης, ως μια πρόταση για συζήτηση της ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις. Ετσι, και με αυτό τον τρόπο, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, με τη στάση και την τακτική της, με ό,τι λέει και κάνει, συμμετέχει στο μαύρο μπλοκ της αντεργατικής επίθεσης. Σκόπιμα υποβαθμίζει τον κίνδυνο και αφοπλίζει την εργατική τάξη μπροστά στη νέα αντεργατική λαίλαπα που εξαπολύθηκε και σηματοδοτήθηκε στις χτεσινές συναντήσεις.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Επί της ουσίας στήριξη στο αντεργατικό ξεκλήρισμα

Για όλα τα μέτρα που αποκαθιστούν την «ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας», δεσμεύτηκε ο Α. Σαμαράς

Σταθερή και πλήρη στήριξη στην κυβέρνηση Παπαδήμου για να περάσει το σύνολο των μέτρων, προσφέρει η ηγεσία της ΝΔ, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι η ίδια θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αντιλαϊκού πολέμου, που θα κλιμακωθεί καταιγιστικά το επόμενο διάστημα. Το μήνυμα αυτό έστειλε εκ νέου χτες ο Α. Σαμαράς, επιχειρώντας ταυτόχρονα να ψαρέψει σε θολά νερά με υποκριτικές διακηρύξεις συμπάθειας και ευαισθησίας για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

«Πρόθεσή μας είναι να διευκολύνουμε την οριστική αποκατάσταση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Αυτό το επιβάλλει το αίσθημα ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό κι αυτό πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό», τόνισε μιλώντας στην Εκτελεστική Γραμματεία της ΝΔ, επιβεβαιώνοντας ότι θα βάλει πλάτες για να εφαρμοστούν ταχύτατα όχι μόνο τα μέτρα που έχουν ήδη αποφασιστεί, αλλά και εκείνα που θα περιλαμβάνει το νέο μνημόνιο διαρκείας, το οποίο συνοδεύει τη δανειακή σύμβαση.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, διαβεβαίωσε ότι «με τη νέα δανειακή σύμβαση (...) θα ξεκαθαρίσουμε και θα συμφωνήσουμε στους στόχους που πρέπει να επιτύχουμε την επόμενη τριετία: για να εκμηδενίσουμε το έλλειμμα και να ελέγξουμε το χρέος, να αποκαταστήσουμε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας», επισημαίνοντας ότι «σε αυτούς τους στόχους έχουμε ήδη συμφωνήσει - σε γενικές γραμμές, αλλά και σε λεπτομέρειες ακόμα».

Προκειμένου να μην αφήσει περιθώρια αμφιβολιών για την έμπρακτη στήριξη που προσφέρει, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν ανέφερε το παραμικρό για τη σφαγή των μισθών και την κατάργηση των συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα, αφήνοντας όμως σαφώς να εννοηθεί ότι τα θεωρεί «αναγκαία», προκειμένου «να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας». Για τον ίδιο λόγο, εξάλλου, ζητά επίμονα εδώ και δύο χρόνια τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών και του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους».

Στην ίδια ομιλία, ο Α. Σαμαράς είπε ότι «πρόθεσή μας είναι να βοηθήσουμε να επιτύχει η κυβέρνηση Παπαδήμου το στόχο της, να λυθεί οριστικά το πρόβλημα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους» και συμπλήρωσε ότι «πρέπει να ολοκληρωθεί το "κούρεμα" και να ψηφιστεί η νέα δανειακή σύμβαση». Στο πλαίσιο αυτό επαναβεβαίωσε τη συμφωνία του στην παράταση της θητείας της συγκυβέρνησης, λέγοντας ότι «αν ολοκληρωθεί επιτυχώς η ανταλλαγή ομολόγων, τότε μέσα σε ένα μήνα μπορεί να έχει ολοκληρωθεί η νέα δανειακή σύμβαση και να πάμε σε εκλογές ως τα τέλη Μαρτίου».

Στην προσπάθειά του να δείξει ότι δεν ταυτίζεται πλήρως με την εφαρμοζόμενη πολιτική, εξαπέλυσε φραστικά πυροτεχνήματα για τη νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων. Μάλιστα, επιχειρώντας να κερδίσει χρόνο, παρέπεμψε το ζήτημα των επικουρικών «σε μια συνολική λύση του ασφαλιστικού», ανοίγοντας το δρόμο για την επόμενη αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι συναινεί με το κούρεμα της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Οργάνωση χωρίς να χαθεί ούτε λεπτό

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας για τη συνάντηση Παπαδήμου - ΣΕΒ

Για τις δηλώσεις του ΣΕΒ, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή της:

«Η αποστολή εθνικής σωτηρίας της κυβέρνησης Παπαδήμου για την οποία νοιάζεται ο ΣΕΒ, είναι η σωτηρία του κεφαλαίου και των κερδών. Ο κίνδυνος αποτυχίας αυτής της αποστολής, κάνει τον ΣΕΒ να εγκαλεί τους πολιτικούς υπαλλήλους και διαχειριστές της αστικής εξουσίας να μιλούν με μια φωνή και ενιαία θέληση, ώστε να είναι η κυβέρνηση αποτελεσματική στην αποστολή της.

Ο ΣΕΒ, όταν λέει απευθυνόμενος στη ΓΣΕΕ ότι υπάρχει ωριμότητα και υπευθυνότητα, γνωρίζει καλά ότι απευθύνεται σε "ευήκοα ώτα". Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ χρόνια δίνει χέρι στον ΣΕΒ για να ισοπεδώσουν τα εργατικά δικαιώματα. Η δήθεν ευαισθησία του ΣΕΒ για τον κατώτερο μισθό, μόνο ως πρόκληση μπορεί να εκληφθεί, όταν ιδιαίτερα οι τόποι δουλειάς - ιδιοκτησίας των μεγαλοεργοδοτών - έχουν μετατραπεί σε αντεργατικές γαλέρες, όταν εκατοντάδες χιλιάδες αμείβονται κάτω από την εθνική σύμβαση και όταν απαίτησή του είναι από την παρακρατημένη υπεραξία της δουλειάς των εργατών να μην πληρώνουν οι εργοδότες τίποτα για ασφάλιση και σύνταξη.

Η εργατική τάξη έχει δρόμο. Είναι αυτός των εργαζομένων της χαλυβουργίας Ασπροπύργου. Καλούμε τα συνδικάτα να απορρίψουν τις αξιώσεις του ΣΕΒ και της τρόικας. Να υπερασπιστούν τον κατώτερο μισθό, τις όποιες κατακτήσεις έχουν απομείνει. Κανένας εφησυχασμός. Το πρόβλημα δεν είναι το "κόστος εργασίας", όπως λέει ο ΣΕΒ και οι παρατρεχάμενοί του, αλλά η ληστεία από την πλουτοκρατία, τα αμύθητα πλούτη που έχουν συσσωρευτεί από τους βιομηχάνους, τους κεφαλαιοκράτες. Από αυτούς πρέπει να απαλλαγούμε.

Να ακουστεί παντού, σε όλους τους χώρους δουλειάς το σύνθημα "χωρίς εμάς γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά". Το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη να μη χάσει χρόνο. Η επιτυχία της απεργίας στις 17 Γενάρη είναι αποφασιστικής σημασίας ζήτημα. Κανείς εργάτης στη δουλειά στις 17 Γενάρη. Ολοι στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια στις 11π.μ.».

Εσωκομματική αναμπουμπούλα στο ΠΑΣΟΚ

Πρόταση Παπανδρέου για διαρχία μέχρι τις επόμενες εκλογές

Μοντέλο «διαρχίας» για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μέχρι τις εθνικές εκλογές, πρότεινε χτες στο Πολιτικό Συμβούλιο ο Γ. Παπανδρέου, με τον ίδιο να παραμένει στη θέση του πρόεδρου και κάποιο άλλο στέλεχος να λάβει το χρίσμα του υποψήφιου πρωθυπουργού. Παράλληλα, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να μην είναι υποψήφιος ούτε για πρωθυπουργός ούτε για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Στελέχη του κόμματος έσπευσαν να εκφράζουν τη διαφωνία με την προεδρική πρόταση, προμηνύοντας κλιμάκωση της έντασης στο εσωκομματικό πεδίο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Π. Μπεγλίτης, ο Γ. Παπανδρέου πρότεινε το εξής χρονοδιάγραμμα: «Εκλογές από τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ με κάλπες για την ανάδειξη του νέου προέδρου, μετά από τις εθνικές εκλογές. Ο υποψήφιος πρωθυπουργός, θα είναι άλλο στέλεχος, και η εκλογή του θα γίνει είτε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα είτε από άλλο κομματικό όργανο του ΠΑΣΟΚ, μέσα στο Γενάρη». Πρότεινε επίσης τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου μέσα στο Γενάρη ή αρχές Φλεβάρη και τη σύγκληση προγραμματικού συνεδρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες με την πρόταση του Γ. Παπανδρέου, φαίνεται να συμφωνεί ο Ευ. Βενιζέλος, αφού όπως σημείωναν στελέχη του ΠΑΣΟΚ τον «βολεύει» η ανάδειξη υποψήφιου πρωθυπουργού από «μικρό εκλογικό σώμα», ενώ οι υπόλοιποι υποψήφιοι «δελφίνοι» απέφυγαν χτες να πάρουν θέση. Σύμφωνα με διαρροές, με την πρόταση του Γ. Παπανδρέου διαφώνησαν τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου Σ. Ράπτη, Γ. Μίχας, Ν. Σαλαγιάννης και Κ. Πανταζής.

Την ίδια ώρα, ο πρώην πρωθυπουργός επιχείρησε να εμφανιστεί σαν θύμα των «συγκροτημάτων» του Τύπου και των «συμφερόντων» που με την πολιτική του υπηρετεί. Επιτέθηκε μάλιστα προσωπικά στον πρόεδρο του ΔΟΛ και εκδότη της εφημερίδας «Το Βήμα» Στ. Ψυχάρη, ισχυριζόμενος ότι «υπονόμευσε» την κυβέρνηση όταν δεν του δόθηκε δάνειο από την Εθνική. Απαντώντας ο Στ. Ψυχάρης κάλεσε τον Γ. Παπανδρέου «να δηλώσει υπό ποιες συνθήκες συναντηθήκαμε τελευταία φορά στο Μέγαρο Μαξίμου και γιατί ζητήθηκε να πάμε από την πίσω πόρτα του κτιρίου. Και ποιος ζήτησε κάτι από τον άλλο».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Δε δεχόμαστε τον όρο «μισθολογικό κόστος»

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το ζήτημα που θέτουν συγκυβέρνηση και μεγαλοεπιχειρηματίες για μείωση του «μισθολογικού κόστους» σημείωσε: «Δεν δεχόμαστε ούτε καν τον όρο μισθολογικό και εργατικό κόστος, γιατί χωρίς εργάτες, τους υπάλληλους, τους μισθωτούς δεν υπάρχει κερδοφορία. Επομένως, δεν υπάρχει κόστος. Οταν ζητούμε αυξήσεις, ουσιαστική περίθαλψη, ουσιαστικές συντάξεις, διεκδικούμε οι επιχειρηματίες, το κεφάλαιο να έχουν λιγότερα κέρδη. Δεν υπάρχει για εμάς η έννοια του "μισθολογικού κόστους". Αυτό που υπάρχει είναι ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία, άρα όσο πέφτουν οι μισθοί, όσο αυξάνονται για τους εργαζόμενους οι ασφαλιστικές εισφορές, η αγορά φαρμάκων και το κόστος Υγείας και Παιδείας, τόσο μεγαλώνει η κερδοφορία και γίνεται φθηνότερη η εργατική δύναμη».

ΠΑΜΕ
«Καμιά συζήτηση - κανένας διάλογος»

Σε σχόλιο για τη συνάντηση που καλεί ο ΣΕΒ, το ΠΑΜΕ σημειώνει: «Καμιά συζήτηση - κανένας διάλογος με τους εκβιαστές και τρομοκράτες των εργαζομένων ΣΕΒ, κυβέρνηση, ΓΣΕΕ. Αγώνας για την ανατροπή τους».

ΠΑΜΕ
Στην ίδια γραμμή εργατοπατέρες - βιομήχανοι

Σε ανακοίνωση για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και τις δηλώσεις Παναγόπουλου που ακολούθησαν, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ μετά από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Παπαδήμο δήλωσε ότι δε συζητά τη μείωση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης (την ίδια ώρα που βεβαίως αποδέχεται οι νέοι εργαζόμενοι να αμείβονται με 500 ευρώ), λέγοντας ότι συζητά μόνο τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ δήλωσε και αυτός μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να μη θιγεί ο κατώτερος μισθός της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, αλλά πως πρέπει να δούμε τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και ο ΣΕΒ, για μια ακόμα φορά, στην ίδια γραμμή. Ανοίγουν δρόμο για να τσεκουρώσουν κι άλλο τα μεροκάματα. Ετοιμάζουν την απαλλαγή των εργοδοτών από τις ασφαλιστικές εισφορές, την παροχή νέου κρατικού χρήματος και νέων φοροαπαλλαγών στους καπιταλιστές. Για μια ακόμη φορά, επιβεβαιώνεται ότι οι εργαζόμενοι αν θέλουν να αντισταθούν στους καπιταλιστές και στις κυβερνήσεις τους πρέπει να ξεμπερδέψουν ταυτόχρονα από τους εργατοπατέρες, από τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ