ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Γενάρη 2012
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Παλαιστινιακές επιφυλάξεις και ισραηλινές προκλήσεις

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Χωρίς επίτευξη προόδου και χωρίς κανένα σημάδι τέτοιας πιθανότητας για το εγγύς μέλλον ολοκληρώθηκε, την Τρίτη το βράδυ, η πρώτη ισραηλινο-παλαιστινιακή συνάντηση μετά από ένα χρόνο. Μετά το πέρας της, στους δημοσιογράφους εμφανίστηκε μόνο ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών, διευκρινίζοντας ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ξανασυναντηθούν, αλλά και να μην κάνουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους, αν δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη απόφαση να ανακοινώσουν.

Η παλαιστινιακή πλευρά, διά μέσου διαρροών, επιβεβαίωσε τις επιφυλάξεις που ούτως ή άλλως είχε εκφράσει πριν τη συνάντηση, που διοργάνωσε το διαμεσολαβητικό κουαρτέτο (ΗΠΑ - ΕΕ - ΟΗΕ - Ρωσία) και όπου συμμετείχε με αντιπροσώπους του. Προκλητική εμφανίστηκε, μετά τη συνάντηση, και η ισραηλινή πλευρά, που διέρρεε ότι εφόσον ο Πρόεδρος Αμπάς «επιμένει να θέτει ως όρο την έναρξη της συζήτησης από τα όρια του 1967 και το πάγωμα του εποικισμού σε Δ. Οχθη και Ιερουσαλήμ, δεν υπάρχουν περιθώρια συζήτησης». Οι ίδιες πηγές, δηλαδή η κατοχική δύναμη, καλούσαν τον Αμπάς και τους Παλαιστινίους «να κάνουν υποχωρήσεις και συμβιβασμούς, αν θέλουν ειρήνη»!

ΗΠΑ
Το κεφάλαιο στηρίζει τους εκπροσώπους του

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με μόλις οκτώ ψήφους διαφορά από τον Ρικ Σαντόρουμ ο Μιτ Ρόμνι κέρδισε τις προκριματικές εκλογές στην Αϊόβα για το χρίσμα του επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές στις 6 Νοέμβρη 2012.

Οι δύο υποψήφιοι συγκέντρωσαν το ίδιο ποσοστό (περίπου 25%), την τρίτη θέση κατέλαβε ο Ρον Πολ (21%), ενώ οι υπόλοιποι υποψήφιοι έλαβαν: Νιουτ Γκίνγκριτς 13%, Ρικ Πέρι 10% και η Μισέλ Μπάκμαν ποσοστό 5%, η οποία τελικά χτες ανακοίνωσε την αποχώρησή της από την κούρσα. Είναι η πρώτη αποχώρηση και δεν θα είναι η τελευταία σε αυτήν τη μακρόχρονη και εξαιρετικά δαπανηρή εκστρατεία, που θα καθορίσει και τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είναι, ως νυν πρόεδρος, ο ντε φάκτο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης Μιτ Ρόμνι υποδέχτηκε πανηγυρικά τα αποτελέσματα και όχι τυχαία καθώς θεωρείται ο «αγαπημένος» του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου και έχει λάβει πακτωλό χρημάτων ως «δωρεές», τετραπλάσιο ποσό από όσο είχε συγκεντρώσει ο Ομπάμα τους πρώτους εννέα μήνες του προηγούμενου έτους και οκταπλάσιο από όλους μαζί τους άλλους υποψήφιους για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

KΑΪΡΟ.-- Ολοκληρώθηκαν οι τρεις φάσεις της εκλογικής διαδικασίας για τις 498 έδρες της βουλής που κρίνονται από τις λίστες των κομμάτων. Θεωρείται μάλλον βέβαιο ότι το κόμμα των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» προηγείται άνετα και ακολουθεί το κόμμα των ακραίων ισλαμιστών - σαλαφιστών - «αλ Νουρ». Οργανώσεις και πολιτικές δυνάμεις που μποϊκοτάρισαν τις εκλογές, επικαλούμενες ότι γίνονται υπό συνεχόμενο καθεστώς έκτακτης ανάγκης, υποστηρίζουν ότι οι ισλαμιστές, ιδιαίτερα οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», έχουν έρθει σε συνεννόηση με το στρατό για να διασφαλίσουν την εξουσία γι' αυτό και δεν έρχονται σε αντιπαράθεση με τη συνεχιζόμενη καταστολή. Παράλληλα, συνεχίστηκε η αγόρευση του εισαγγελέα στη δίκη Μουμπάρακ, όπου τονίστηκε ότι ο ίδιος και οι γιοι του υπάρχουν ενδείξεις ότι διέταξαν δολοφονίες διαδηλωτών.

ΚΙΤΟ.-- Εφετείο του Ισημερινού επικύρωσε το πρόστιμο των 18 δισ. δολαρίων στη «Chevron Corp» για τη μόλυνση της ζούγκλας του Αμαζονίου. Πρωτοδίκως η «Chevron» είχε υποχρεωθεί να καταβάλει 8,6 δισ. δολάρια για περιβαλλοντικές ζημιές όμως το ποσό αποζημίωσης υπερδιπλασιάστηκε καθώς δε ζήτησε δημόσια συγγνώμη, όπως προέβλεπε η απόφαση. Πάντως, η πετρελαϊκή εταιρεία άσκησε και πάλι έφεση. Η «Chevron» αντιμετωπίζει παρόμοια δίωξη για περιβαλλοντικά θέματα στη Βραζιλία.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Σε ισόβια κάθειρξη για τη ρατσιστική δολοφονία του Στίβεν Λόρενς, ενός μαύρου εφήβου το 1993, καταδικάστηκαν χτες δύο άνδρες, μια απόφαση που κλείνει μια από τις πιο διαβόητες υποθέσεις φόνων που δεν είχαν διαλευκανθεί στην πρόσφατη ιστορία της Βρετανίας και υπήρξε εμβληματική για το «θεσμικό ρατσισμό» στη Βρετανία, ειδικά όσον αφορά τη λειτουργία της αστυνομίας και της δικαιοσύνης.

BΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Στις 16 του μήνα θα πραγματοποιηθεί ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Σέρβους και Κοσσοβάρους Αλβανούς διαπραγματευτές στις Βρυξέλλες αναφέρει χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Βετσέρνιε Νόβοστι», σύμφωνα με το οποίο βασικό θέμα συζήτησης θα είναι η εκπροσώπηση του Κοσσυφοπεδίου σε περιφερειακούς οργανισμούς, οι τηλεπικοινωνίες και η ενέργεια.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Ο Αμερικανός αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ανατολικής Ασίας και Ειρηνικού Κουρτ Κάμπελ κάλεσε χτες από το Πεκίνο «όλες τις πλευρές» που εμπλέκονται στις κορεατικές υποθέσεις να απέχουν από «οποιαδήποτε πρόκληση» μετά το θάνατο του Κιμ Γιονγκ-Ιλ. Οι δηλώσεις Κάμπελ έγιναν μετά τη συνάντησή του με τους Κινέζους υφυπουργούς Εξωτερικών Ζιανγκ Ζιτζούν και Κούι Τιανκάι.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Επιστρέφει στο Παρίσι ο Τούρκος πρέσβης, τις επόμενες μέρες, προκειμένου - όπως σημειώνει η τουρκική πρεσβεία - να «προσπαθήσει να εμποδίσει την ψήφιση του νομοσχεδίου» για τη γενοκτονία των Αρμενίων, στη γαλλική γερουσία.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Στηρίζει «γραφείο» Ταλιμπάν ο Καρζάι

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Υπέρ των αμερικανικών σχεδίων που προωθούν διμερή διαπραγμάτευση με τους Ταλιμπάν, με πρόσχημα την «εθνική συμφιλίωση στο Αφγανιστάν», τάχθηκε σε χθεσινές του δηλώσεις ο Αφγανός πρόεδρος - μαριονέτα των ιμπεριαλιστών, Χαμίντ Καρζάι. Ο Αφγανός πρόεδρος χαιρέτισε παράλληλα το άνοιγμα του «πολιτικού γραφείου» των Ταλιμπάν στο Κατάρ, κάτι για το οποίο είχε αντιδράσει τον περασμένο μήνα, ανακαλώντας και τον πρέσβη της χώρας από το Κατάρ. Σε χτεσινή του ανακοίνωση ο Χ. Καρζάι αναφέρει ότι η χώρα του «συναινεί στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους Ταλιμπάν, οι οποίες θα οδηγήσουν στη λειτουργία ενός γραφείου στο Κατάρ» ισχυριζόμενος ότι «οι συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις θα λυτρώσουν το Αφγανιστάν από τις συγκρούσεις, τις συνωμοσίες και τους σκοτωμούς αθώων ανθρώπων».

ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Διαμαρτυρίες για το νέο Σύνταγμα

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.--

Πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο διάστημα σχετικά με το νέο Σύνταγμα της Ουγγαρίας που υπερψηφίστηκε στα μέσα του Απρίλη του 2011 και τέθηκε σε εφαρμογή από την 1η Γενάρη του 2012. Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, ενώ χτες έγινε γνωστό πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει τη λήψη μέτρων κατά της ουγγρικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν. Πρόκειται για ένα Σύνταγμα, που, σύμφωνα με τους επικριτές του, δίνει μεγαλύτερες εξουσίες στον πρωθυπουργό, περιορίζει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, τις δικαιοδοσίες του Συνταγματικού Δικαστηρίου, την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας, την ελευθερία του Τύπου και των Μέσων Ενημέρωσης. Επιπλέον καταργείται το δικαίωμα διενέργειας δημοψηφίσματος μετά από λαϊκή εντολή και μόνο μέσω της πλειοψηφίας του Κοινοβουλίου.

Στις διαδηλώσεις κατά του νέου Συντάγματος πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα, καθώς και το νέο κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Φέρεντς Γκιούρτσανι «Δημοκρατική Συμμαχία», που συγκρότησε στις αρχές του 2011 μετά την αποχώρησή του από το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Αυτές οι δυνάμεις που προώθησαν σκληρά μέτρα λιτότητας, απολύσεις, επιβολή διδάκτρων στα πανεπιστήμια και την ιδιωτικοποίηση της Υγείας βλέπουν με τις λαϊκές αντιδράσεις ευκαιρία να κερδίσουν επιρροή. Η δήθεν ευαισθησία τόσο αυτών των δυνάμεων της αντιπολίτευσης όσο και της ΕΕ είναι κάλπικη. Ο ουγγρικός λαός, που βιώνει τις βαριές συνέπειες της καπιταλιστικής παλινόρθωσης μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού, επιχειρείται να αποπροσανατολιστεί για να περνάει απρόσκοπτα η πολιτική στήριξης του κεφαλαίου.

ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ
Κατά χιλιάδες η φυγή αμάχων

ΤΖΟΥΜΠΑ.-- Χιλιάδες Νοτιοσουδανοί, που έχουν πληγεί από τις πρόσφατες βίαιες συγκρούσεις ενόπλων της φυλής των Λου Νούερ και μελών της φυλής των Μούρλε στην κομητεία Πιμπόρ της μεγαλύτερης επαρχίας της χώρας, Τζονγκλέι, έχουν ανάγκη επείγουσας βοήθειας, ανακοίνωσαν χτες αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών. Προέβλεψαν μάλιστα ότι μέχρι την ερχόμενη βδομάδα θα χρειαστεί μία έκτακτη επιχείρηση παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στις πολλές δεκάδες χιλιάδες αμάχους που εγκατέλειψαν τις εστίες τους μέσα στις τελευταίες δύο βδομάδες, καθώς οι επιθέσεις νεαρών της φυλής των Λου Νούερ έχουν προκαλέσει το θάνατο πολλών δεκάδων ανθρώπων (ανάμεσά τους πολλά γυναικόπαιδα).

Υπολογίζεται ότι μέσα στον τελευταίο χρόνο έχουν σκοτωθεί στη νοτιοσουδανική πολιτεία Τζονγκλέι, από φυλετικές συγκρούσεις, ζωοκλοπές και αντίποινα βιαιοτήτων, πάνω από 1.100 άνθρωποι και ότι πάνω από 60.000 άλλοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ