ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Γενάρη 2012
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Συλλαμβάνονται κατά χιλιάδες από τους μηχανισμούς καταστολής

Eurokinissi

Κατά χιλιάδες συλλαμβάνονται οι πρόσφυγες του ιμπεριαλισμού στα σύνορα, καθώς γιγαντώνεται η καταστολή σε βάρος τους κατ' εφαρμογή της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ. Χώρια τις απελάσεις, τον παραπέρα εξοπλισμό των μηχανισμών συνοριοφύλαξης για ακόμα «αποδοτικότερο» ανθρωποκυνηγητό.

Μόνο σε ένα μήνα, το Δεκέμβρη 2011, οι Αστυνομικές Διευθύνσεις Ορεστιάδας, Αλεξανδρούπολης, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας συνέλαβαν συνολικά 3.833 «μη νόμιμους» μετανάστες για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα. Τέτοιες συλλήψεις (για παράβαση του Νόμου περί Αλλοδαπών) έγιναν το ίδιο διάστημα και από άλλες Αστυνομικές Διευθύνσεις, π.χ. αυτές του Βόρειου και Νότιου Αιγαίου, αν και μικρότερες στον αριθμό εφόσον τα τελευταία χρόνια ο Εβρος αποτελεί το κύριο σημείο εισόδου στη χώρα.

Θυμίζουμε ότι βάσει στοιχείων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη το πρώτο δεκάμηνο του 2011 εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν στην Ελλάδα 80.844 χιλιάδες «μη νόμιμοι» μετανάστες, ενώ από τα αιτήματα χορήγησης ασύλου που κατατέθηκαν έγιναν δεκτά ελάχιστα. Ως αποτέλεσμα εκδιώχθηκαν πίσω στις πατρίδες τους χιλιάδες μετανάστες κατόπιν διοικητικών/δικαστικών αποφάσεων απέλασης.

Και η καταστολή δε σταματά εδώ, αλλά επεκτείνεται και εκσυγχρονίζεται. Σε αυτό το πλαίσιο, η Υπηρεσία Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του ΥΠΡΟΠΟ υπέβαλε αίτημα στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων (μηχανισμός της ΕΕ, ενισχύει οικονομικά τα κράτη μέλη που εφαρμόζουν τις διατάξεις Σένγκεν για τα εξωτερικά σύνορα, π.χ. στην Ελλάδα χρηματοδοτεί τις απελάσεις) για χρηματοδότηση προμήθειας έξι επιπλέον σκαφών θαλάσσιας περιπολίας για το Λιμενικό Σώμα, σκάφη που επίσης θα ριχτούν στο κυνήγι εναντίον των μεταναστών.

Βέβαια, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη για όσους καταφέρουν να μπουν και να παραμείνουν στη χώρα. Χιλιάδες ζουν κυριολεκτικά σε άθλιες συνθήκες, χωρίς να τους χορηγούνται νομιμοποιητικά ή ταξιδιωτικά έγγραφα. Πολλοί από αυτούς έχουν ως τελικό προορισμό άλλες χώρες της ΕΕ, όπου είναι ήδη εγκατεστημένοι συγγενείς ή φίλοι ομοεθνείς τους. Ελέω του ευρωενωσιακού κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙ» παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας χωρίς δικαιώματα, ζώντας σε εγκαταλειμμένα σπίτια ή σε πρωτόγονους καταυλισμούς, ιδιαίτερα σε Αθήνα, Πάτρα και Ηγουμενίτσα, αναζητώντας απεγνωσμένα διέξοδο διαφυγής.

Αλλοι πάλι, παρότι βρίσκονται στη χώρα μας για πολλά χρόνια, στερούνται άδειας παραμονής για εργασία ή διεθνούς προστασίας. Και αυτό επειδή είτε δεν κατάφεραν να λάβουν ποτέ άδεια παραμονής, αφού δεν είχαν τις ιδιαίτερα δύσκολες προϋποθέσεις που απαιτούσε η αντιμεταναστευτική νομοθεσία, είτε έλαβαν αλλά δεν μπόρεσαν να την ανανεώσουν εξαιτίας των απαράδεκτων απαιτήσεων (υψηλός αριθμός ενσήμων, σύμβαση εργασίας σε ισχύ, ακριβό παράβολο κ.ά.). Αναγκάζονται έτσι να προσφέρουν «μαύρη» και ανασφάλιστη εργασία, έχουν καταντήσει έρμαια της εργοδοσίας που τους εκμεταλλεύεται ασύστολα (π.χ. Μανωλάδα), θύματα των κατασταλτικών μηχανισμών και των ρατσιστικών ομάδων και συμμοριών, στόχοι για χρησιμοποίηση από διάφορα εγκληματικά κυκλώματα.

ΑΧΑΪΑ
Νέος αποκλεισμός της χωματερής στην Ξερόλακκα

Με νέο αποκλεισμό του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) της Πάτρας στην Ξερόλακκα (το τελευταίο 8μηνο είχαν προηγηθεί άλλοι δύο, τον Απρίλη και τον Ιούνη) συνεχίζουν από προχτές τις κινητοποιήσεις τους οι κάτοικοι της περιοχής μετά από απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα και απαιτούν το άμεσο κλείσιμό του, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει ουσιαστικά μετατραπεί σε επικίνδυνη χωματερή.

Οι κάτοικοι της περιοχής, ειδικά τα τελευταία χρόνια, βιώνουν μια αφόρητη κατάσταση, καθώς τα προβλήματα στον κατ' όνομα ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας υπάρχουν από το 1997. Σημαντική ευθύνη για την κακή λειτουργία και διαχείρισή του ανήκει και στη Δημοτική Αρχή Πάτρας. Τα απορρίμματα πλέον δε θάβονται επαρκώς, με τη δυσοσμία να είναι ανυπόφορη, ενώ σκουπίδια, όπως σακούλες, χαρτιά κ.ά., μεταφέρονται από τον άνεμο στις αυλές των σπιτιών.

Παρά το γεγονός ότι η νέα δημοτική αρχή της Πάτρας (έχει τη στήριξη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, της Δημοκρατικής Αριστεράς, καθώς και στελεχών πρώτης γραμμής από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τον ΛΑ.Ο.Σ.) είχε αρχικά υποσχεθεί πως την 1η Γενάρη του 2011 θα κλείσει η Ξερόλακκα, στη συνέχεια ζήτησε νέα παράταση μέχρι το τέλος του 2011, την οποία εκ νέου αθέτησε, εμπαίζοντας έτσι ουσιαστικά τους κατοίκους. Την ίδια στιγμή, υπάρχει η δυνατότητα να μεταφερθούν τα απορρίμματα της Πάτρας στο ΧΥΤΑ του Φλώκα, όπως έχει προτείνει κατ' επανάληψη η «Λαϊκή Συσπείρωση Πάτρας, αλλά η δημοτική αρχή αρνείται, καθώς το χώρο αυτό διεκδικούν ιδιωτικά συμφέροντα για την κατασκευή εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΥΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
Επιστολή Γιαννίτση παραπέμπει σε νέες περικοπές

Την ώρα που οι δήμοι - ως κομμάτι του μηχανισμού του κράτους - προχωρούν σε απολύσεις προσωπικού αλλά και δραστικές περικοπές σε κοινωνικές υπηρεσίες, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης, και την ώρα που ο κρατικός προϋπολογισμός του 2012 τούς αφαιρεί - σε σχέση με αυτά που προέβλεπε ο περσινός - πάνω από ένα δισ. ευρώ, ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Γιαννίτσης με επιστολή που έστειλε χτες στους δημάρχους και τους Περιφερειάρχες ζητεί να κάνουν «οικονομία» με αιτιολογία... «για το καλό της δοκιμαζόμενης, από την κρίση, κοινωνίας».

Στην επιστολή και σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας, ο υπουργός λέει: «Οι περιστάσεις επιβάλλουν και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μια διαφορετική διαχείριση των πόρων αυτών σε σύγκριση με το παρελθόν. Η ανεργία, οι τεράστιες δυσκολίες και η ανάγκη για πρόσθετη προσπάθεια στο κοινωνικό μέτωπο είναι πρώτες προτεραιότητες». Και τα λέει αυτά τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει οδηγήσει στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους και στους δήμους με απολύσεις μόνιμων και συμβασιούχων και που έχει απαγορεύσει την πρόσληψη προσωπικού με τραγικές επιπτώσεις στην υλοποίηση κοινωνικών προγραμμάτων (π.χ. Βοήθεια στο Σπίτι, παιδικοί σταθμοί, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης κ.ά.).

Και συνεχίζει η επιστολή Γιαννίτση: «Ενόψει αυτών, η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να μηδενίσει ή να περιορίσει στο ακραία ελάχιστο και μη προκλητικό επίπεδο δαπάνες για κάθε μορφής εορταστικές εκδηλώσεις, δράσεις προβολής ή παρεμφερείς δαπάνες. Τα εξοικονομούμενα ποσά μπορούν να διατεθούν σε δραστηριότητες που μεγιστοποιούν το κοινωνικό όφελος των τοπικών κοινωνιών, π.χ. ωφέλιμες κοινωνικές δράσεις ή επενδυτικές δραστηριότητες που δημιουργούν απασχόληση και ιδίως αναπτυξιακές προοπτικές σε τοπικά επίπεδα». Στην πραγματικότητα, την κυβέρνηση την απασχολεί το ζήτημα των επενδύσεων από επιχειρηματίες για έργα σε κάθε δήμο και περιφέρεια, με πόρους που θα προέρχονται από τη φορολόγηση των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών. Αλλωστε, το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων των δήμων προέρχεται από την τοπική φορολογία, αφού έτσι κι αλλιώς λειτουργούν ως φορομπηχτικοί μηχανισμοί.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΦΕΔΡΕΙΑ: Προσφυγές στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά της λεγόμενης εργασιακής εφεδρείας κατέθεσαν η ΑΔΕΔΥ και η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης υποστηρίζοντας ότι η εφαρμογή της παραβιάζει πλειάδα συνταγματικών διατάξεων (άρθρα 103, 80,73, 74, 2, 4, 5), καθώς και την εργατική νομοθεσία. Επίσης, ζητούν οι προσφυγές να εισαχθούν προς συζήτηση απευθείας στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου.

ΣΥΛΛΗΨΗ ΓΙΑ ΧΡΕΗ: Κάτι παραπάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ φέρεται να χρωστούσε ένας 55χρονος που συνελήφθη χτες από αστυνομικούς του Τμήματος Αιγάλεω. Η σύλληψη του ιδιοκτήτη εταιρείας μαρμάρων στα Γιάννενα, έγινε μετά από εντάλματα εις βάρος του, για χρέη προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών.

ΤΡΕΙΣ ΕΝΟΠΛΟΙ κουκουλοφόροι εισέβαλαν, χτες τα ξημερώματα, στο ξενοδοχείο «Τασία» στα Χάνια Πηλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δράστες ακινητοποίησαν και έδεσαν την ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου, χτύπησαν το γιο της που έχασε τις αισθήσεις του και, αφού έκλεψαν χρυσαφικά και χρήματα, εξαφανίστηκαν με αυτοκίνητο της οικογένειας, το οποίο βρέθηκε εγκαταλειμμένο στην εθνική οδό Τσαγκαράδας - Βόλου, κοντά στο Δέλτα Νεοχωρίου.

Νέα αίτηση αποφυλάκισης λόγω υγείας

Εκδικάστηκε χτες στο Συμβούλιο Εφετών και νέα αίτηση για την αποφυλάκιση της Στέλλας Αντωνίου που κατηγορείται για συμμετοχή στην αυτοαποκαλούμενη οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Η Στ. Αντωνίου αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας και χρειάζεται εξειδικευμένη ιατρική παρακολούθηση. Γι' αυτό το θέμα, έχουν γίνει πολλές αιτήσεις και έχουν προσκομισθεί και ιατρικές γνωματεύσεις για τη σοβαρότητα της κατάστασης. Χτες, μάλιστα, έληξε και η αποχή από το συσσίτιο (από 30/12) που είχαν προχωρήσει σε ένδειξη αλληλεγγύης κρατούμενοι στις φυλακές που κατηγορούνται ή εκτίουν ποινές για συμμετοχή στην αυτοαποκαλούμενη οργάνωση.

Μαζί με τη Στ. Αντωνίου, ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών, οδηγήθηκαν μέλη (έχουν αναλάβει την ευθύνη) καθώς και άτομα που κατηγορούνται για συμμετοχή στην αυτοαποκαλούμενη οργάνωση για να αποφασιστεί ποιοι και με ποιες κατηγορίες θα παραπεμφθούν σε δίκη για τις συλλήψεις του Δεκέμβρη του 2010 και για την αποστολή εκρηκτικών δεμάτων. Αίσθηση προκάλεσε πάλι η ισχυρή δύναμη των κουκουλοφόρων αστυνομικών που είχαν ζώσει το Εφετείο στην είσοδο, στις σκάλες και στον όροφο που παρουσιάζονταν οι κατηγορούμενοι. Οι συνήγοροι διαμαρτυρήθηκαν για τις ασφυκτικές συνθήκες που διεξαγόταν η όλη διαδικασία (μικρή αίθουσα - πολλοί κατηγορούμενοι μαζί με τους συνηγόρους).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ