ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Γενάρη 2011
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Κανένας μόνος του

Κρίση τέλος! Το βεβαιώνουν οι ουρές στα καταστήματα τροφίμων όπου έσπευσαν χτες χιλιάδες να αγοράσουν με νέες μειωμένες τιμές.

Πού το είδαμε; Δεν το είδαμε! Το διαλαλούσαν, όμως, τα τηλεοπτικά κανάλια, που μετέδιδαν τη βεβαιότητα του αρμόδιου υπουργείου ότι από χτες τρώμε φτηνότερα. Είναι σαν την ιστορία των εκπτώσεων. Ολο το χρόνο τινάζουν τις τιμές στα ουράνια και για 15 μέρες κόβουν ένα μικρό τμήμα από τις ήδη υπέρογκες τιμές, έτσι που αντί για 300% κέρδος να έχουν 298% κέρδος.

Χτες, στα σούπερ μάρκετ δεν έγινε ούτε καν αυτό. Κανονικά, όπως κάθε αρχή βδομάδας, κολλήθηκαν οι νέες αυξημένες τιμές στο σύνολο των προϊόντων και για τις τηλεοπτικές κάμερες κολλήθηκαν και μερικές τιμές χαμηλότερες σε σχέση με το Σάββατο, πάντα όμως ακριβότερες από το πιο προηγούμενο Σάββατο.

Η προβολή μιας αντεστραμμένης πραγματικότητας, ώσπου να γίνει δεκτή αυτή ως πραγματικότητα δεν αφορά μόνο στις τιμές.

***

Αυτοί που βομβαρδίζουν το λαό του Αφγανιστάν μπορούν να μπαινοβγαίνουν στα σύνορα. Τα θύματά τους όχι. Αυτός είναι ο νόμος που θέλει τα πάντα να κινούνται με το κεφάλι κάτω. `Η τον ανατρέπεις, ή κάθεσαι και μετράς πνιγμένους στη θάλασσα. Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν και ο πόλεμος στα σύνορα είναι μέρος του ίδιου μεγάλου πολέμου που έχουν εξαπολύσει οι ιμπεριαλιστές κι εκεί κι εδώ. Κι αυτό σημαίνει πως η αλληλεγγύη στους μετανάστες πάει μαζί με την πάλη ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στις χώρες προέλευσής τους.

***

Τα έντυπα της αστικής τάξης βγαίνουν όλο και πιο επιθετικά για να υπερασπίσουν ως μονόδρομο την πολιτική του κεφαλαίου. Στην περίπτωση των συγκοινωνιών δίνουν ρέστα. Πατάνε στη συνδικαλιστική πραγματικότητα του χώρου, στην αναξιοπιστία των εργατοπατέρων και στο γεγονός ότι αυτός ο χώρος χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από τα κόμματα της αστικής τάξης έτσι ώστε να βγαίνει αδίστακτα ως και ο Πάγκαλος να χαρακτηρίζει «κοπρίτες» τους εργαζόμενους.

Η αποκατάσταση της αλήθειας απαιτεί να μην αφεθούν μόνοι τους οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες. Για να αποκρουστούν οι ιδιωτικοποιήσεις χρειάζονται κι άλλες δυνάμεις σ' αυτή τη μάχη. Ηδη το ΠΑΜΕ κάλεσε στην οργάνωση μιας πολύμορφης αλληλεγγύης.

***

Μόνοι τους δεν πρέπει να μείνουν ούτε οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια όπου οι εργατοπατέρες σπεύδουν να υπογράψουν μειώσεις μισθών, τσάκισμα των εργατών. Η πάλη για την ανατροπή τέτοιων συμβάσεων δεν μπορεί παρά να ξεκινά από την εκδίωξη των ίδιων των εργατοπατέρων. Να συνεχίζει με συσπείρωση στα ταξικά συνδικάτα. Ετσι που δυναμωμένα να γίνονται κορμός μιας πλατιάς συμμαχίας που θα υπερασπίζει τα λαϊκά συμφέροντα, θα οργανώνει την πάλη για την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής κάτω από μια λαϊκή εξουσία.

Ασχετο; Αυτοί που έπιναν νερό στο όνομα της ενότητας δεν άντεξαν πολύ. Την ώρα που το σύστημα κάνει καθαρό πως όλο και πιο άγριο θα γίνεται όσο δεν ανατρέπεται, αυτοί εμφανίζονται ξανά πρόθυμοι να το εξωραΐσουν. Πασχίζουν να εγκλωβίσουν κόσμο σε μια τέτοια προοπτική, σε σημείο που αναγκαστικά να αναρωτιέσαι για το πού σταματάει ο οπορτουνισμός τους και πού αρχίζει η προκλητική υπηρέτηση εχθρικών για την εργατική τάξη συμφερόντων.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

«ΦΩΝΑΖΕΙ Ο ΚΛΕΦΤΗΣ»: «Οι ευθύνες των κομμάτων είναι μεγάλες. Ευθύνες όμως έχουν κι άλλοι. Οι εργαζόμενοι, π.χ., οι οποίοι διεκδικούν χωρίς να υπολογίζουν το οικονομικό αποτέλεσμα των οργανισμών που τους μισθοδοτούν, συνέβαλαν στο πρόβλημα. Πριν ακριβύνουν, οι συγκοινωνίες είχαν ήδη χειροτερέψει (...) Είναι αδιανόητο οι αμοιβές των εργαζομένων να μην υπακούουν στη θεμελιώδη σχέση κόστους - απόδοσης. Οι αστικές συγκοινωνίες (...) ήταν και παραμένουν απόδειξη (...) μιας επιδεικτικής αδιαφορίας για την πρόοδο οργανισμών οι οποίοι λειτουργούν υπό την αιγίδα του Δημοσίου. Την αδιαφορία αυτή αναδεικνύουν τόσο το «κίνημα» όσων διεκδικούν να μην πληρώνουν εισιτήριο όσο και οι διοικήσεις των οργανισμών και οι οργανώσεις του προσωπικού που δεν σκέφτηκαν αποτελεσματικές λύσεις για να αποθαρρύνονται όσοι δεν πληρώνουν εισιτήριο» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).

ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ: «Η πρώτη επιχειρησιακή σύμβαση στην Ελλάδα υπογράφτηκε ανάμεσα στη "Βιομηχανία Γάλακτος Δράμας Α.Ε." και τους 120 εργαζομένους της και προβλέπει μείωση στις αποδοχές των εργαζομένων κατά 9% από την 1η Ιανουαρίου (...) Η επιχειρησιακή σύμβαση υπεγράφη στις 29 Δεκεμβρίου και ήδη βρίσκεται στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας για γνωμοδότηση. Θα έχει ισχύ για δύο χρόνια. Στη συνοδευτική αιτιολογική έκθεση υποστηρίζεται ότι "η μείωση των αποδοχών κατά 9% κρίθηκε ότι είναι εύλογη για να αποφευχθεί η αύξηση τιμής των προϊόντων της εταιρείας και η περαιτέρω μείωση της ανταγωνιστικότητάς της και προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας στις νέες συνθήκες της αγοράς" (αύξηση ΦΠΑ, σκληρός ανταγωνισμός, μείωση τζίρου)» (το θέμα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ / ηλεκτρονική έκδοση).

ΣΥΝΤΑΓΗ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ: «Η αριστερά του σήμερα πρέπει να δώσει πειστικές απαντήσεις υπέρβασης της κρίσης, δεν αρκεί η διάγνωση της παθογένειας του καπιταλιστικού συστήματος, χρειάζονται προτάσεις για το οικονομικό και πολιτικό μέλλον της χώρας και μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα, αλλά και έξω από τις ρυθμίσεις της τρόικας» (από άρθρο στην ΑΥΓΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΦΟΡΟΠΡΟΝΟΜΙΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ φοροτσεκούρωμα στολαό

ΤΑ ΝΕΑ: Στο Αυτόφωρο για παρακράτηση ΦΠΑ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Πότε είναι νόμιμη η μείωση μισθών

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΥΒΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ του Πάγκαλου

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Προσλήψεις απολύσεις αμοιβές

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΡΥΘΜΙΣΗ χρεών στα Ειρηνοδικεία

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΠΩΣ (ΔΕΝ) ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΦΕΤΟΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σκληρή γραμμή για κλειστά επαγγέλματα

Η ΑΥΓΗ: Τείχος ντροπής

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΤΙ ΤΡΕΜΕΙ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΒΟΜΒΑ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Χειροκρότημα για το τείχος

«Η πρωτοβουλία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη για τη διασφάλιση των ελληνικών συνόρων από τους χιλιάδες λαθρομετανάστες που εισρέουν κάθε χρόνο είναι πολύ θετική. Οσοι είναι αντίθετοι θα πρέπει πρώτον, να προτείνουν άλλες λύσεις για να σταματήσει αυτό το φαινόμενο και δεύτερον, να αντιληφθούν ότι πρόκειται για εξαιρετικά κρίσιμο και μείζον θέμα για τη χώρα. Είναι, άλλωστε, παράδοξο για μία χώρα να μη φρουρεί αποτελεσματικά τα σύνορά της όταν υποτίθεται ότι ξοδεύει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ γι' αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ξέφραγο αμπέλι και προφανώς τα σύνορά της πρέπει να είναι ανοικτά μόνο σε όσους νομίμως δικαιούνται να τα περάσουν» (από το κύριο άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Απάνθρωπη και αδιέξοδη αντιμετώπιση των μεταναστών

«Ο φράχτης που σχεδιάζει η κυβέρνηση να κατασκευάσει στον Εβρο μόνο πιο απάνθρωπη και αδιέξοδη μπορεί να κάνει την αντιμετώπιση των μεταναστών και προσφύγων. Δε θα σταματήσει τη μαζική μετανάστευση και προσφυγιά, όπως δεν τη σταμάτησε και το τείχος στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού. Αν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να λύσει το πρόβλημα της συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού μεταναστών, θα απελευθέρωνε την έξοδό τους προς τις χώρες της ΕΕ, κάτι που το μεγαλύτερο μέρος τους επιθυμεί, και δε θα μετέτρεπε τη χώρα διαρκώς σε στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών. Η εφαρμογή του Κανονισμού του Δουβλίνου, οι βάρβαρες συμφωνίες και οδηγίες της ΕΕ, που οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ εφαρμόζουν, η παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στον Frontex μετατρέπουν τη χώρα σε εμπροσθοφυλακή της ΕΕ κατά των μεταναστών που η ΕΕ δεν επιθυμεί, την ώρα που ΕΕ και κυβερνήσεις συμβάλλουν με την πολιτική τους στην όξυνση του μεταναστευτικού φαινομένου» (το σχόλιο του ΚΚΕ / ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ