ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Εντείνουν τις προετοιμασίες για τις κινητοποιήσεις ενάντια στο νέο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο

Οργανώνουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες και απεργιακή κινητοποίηση τη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου

Η αφίσα με την οποία το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους στη μάχη
Η αφίσα με την οποία το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους στη μάχη
Στο δρόμο θα «υποδεχτούν» το νέο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία, τα οποία καλούν τους εργαζόμενους και το λαό σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες και παίρνουν αποφάσεις για απεργία τη μέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, στα αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα» του οποίου περιλαμβάνεται και η επίθεση στο απεργιακό δικαίωμα.

«Κυβέρνηση - μεγάλο κεφάλαιο - ΕΕ, ακούστε το καλά! Κάτω τα ξερά σας από την απεργία. Είναι εργατικό δικαίωμα». Αυτό είναι το σύνθημα στην αφίσα με την οποία το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους στη μάχη.

Μετά την απόρριψη της πρότασης των ταξικών δυνάμεων για 24ωρη πανεργατική πανελλαδική απεργία από τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, οι οποίες επιβεβαίωσαν για ακόμα μια φορά το ρόλο τους στην προώθηση της αντιλαϊκής επίθεσης, το ΠΑΜΕ έχει καλέσει τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα και τα σωματεία να κάνουν δική τους υπόθεση την οργάνωση της αγωνιστικής απάντησης των εργαζομένων.

Ηδη, την κήρυξη 24ωρης απεργίας τη μέρα ψήφισης του αντιλαϊκού πολυνομοσχεδίου έχουν αποφασίσει τα Εργατικά Κέντρα Πειραιά, Λαυρίου, Λάρισας, Αγρινίου, Αρτας, Λαμίας, Νάουσας, Φωκίδας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης και Ζακύνθου.

Επίσης, οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ), Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου και Λογιστών (ΠΟΛ).

Επιπλέον, μπροστά στη συνεδρίαση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τρίτη μετά από πρόταση των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, μια σειρά από σωματεία της Αττικής παίρνουν απεργιακές αποφάσεις. Μεταξύ άλλων, σε απεργία καλούν τους εργαζόμενους τα Συνδικάτα Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Εργατοϋπαλλήλων, Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ), Οικοδόμων Αθήνας, Τύπου και Χάρτου, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος και Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής.

Προτάσεις για έκτακτες συνεδριάσεις και αποφάσεις για 24ωρη απεργία έχουν καταθέσει επίσης οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ σε μια σειρά από Ομοσπονδίες σε κλάδους όπου με την 3η «αξιολόγηση» προωθείται η παραπέρα ιδιωτικοποίηση (ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ, ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, ΟΣΜΕ), καθώς και στην ΟΤΟΕ.

Κάλεσμα για λήψη απεργιακών αποφάσεων απευθύνει επίσης στις Ομοσπονδίες και τα σωματεία του Δημοσίου η «Δημοσιοϋπαλληλική Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΔΑΣ). Πρόταση για έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας προκειμένου να πάρει απόφαση για 24ωρη απεργία έχει καταθέσει η ΔΑΣ στην ΠΟΕ ΟΤΑ.

Η πλειοψηφία της διοίκησης ΑΔΕΔΥ - ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ, ΕΑΚ (ΣΥΡΙΖΑ) και «Δημοσιοϋπαλληλική Ανατροπή» - αποφάσισε να κηρύξει στάση εργασίας και όχι απεργία. Συντασσόμενη με το μαύρο μέτωπο κεφαλαίου - ΕΕ - κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, η πλειοψηφία αυτή απέρριψε δύο φορές την πρόταση της ΔΑΣ για 24ωρη απεργία. Η στάση εργασίας θα είναι τρίωρης διάρκειας (από τις 12 το μεσημέρι έως τη λήξη του ωραρίου).

Συνεχίζονται οι συσκέψεις Εργατικών Κέντρων και Σωματείων

Την κήρυξη 24ωρης απεργίας τη μέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου αποφάσισε ομόφωνα, ύστερα από συνεδρίασή της την Τετάρτη, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου. Επιπλέον, αποφασίστηκε η έκδοση ανακοίνωσης που να ενημερώνει τους εργαζόμενους για τα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα, να προβάλλει τα αιτήματα για αποκατάσταση του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, την προστασία της λαϊκής κατοικίας από τις κατασχέσεις, την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων. Παράλληλα, το Εργατικό Κέντρο καταγγέλλει το ρόλο της πλειοψηφίας στη ΓΣΕΕ που αρνείται να προχωρήσει σε προκήρυξη απεργίας. Μετά τη συνεδρίαση της Διοίκησης ακολούθησε σύσκεψη σωματείων, στην οποία συζητήθηκε η πείρα από την πανεργατική απεργία στις 14 Δεκέμβρη και αποφασίστηκε πρόγραμμα περιοδειών κάθε σωματείου στο χώρο ευθύνης του.

Σύσκεψη των σωματείων της δύναμής του έκανε την Τετάρτη και το Εργατικό Κέντρο Λαμίας. Το Εργατικό Κέντρο έχει ήδη πάρει απεργιακή απόφαση και η συζήτηση στη σύσκεψη εστίασε στην οργάνωση της απεργίας και στη συμμετοχή των εργαζομένων. Τα σωματεία και το Εργατικό Κέντρο σχεδιάζουν περιοδείες σε χώρους δουλειάς, μεταξύ των οποίων και στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ. Επίσης, σχεδιάζουν κινητοποίηση την Τετάρτη στα Δικαστήρια ενάντια στους πλειστηριασμούς καθώς και άλλες παρεμβάσεις με βάση τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι και άνεργοι της περιοχής.

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας αποφάσισε την πραγματοποίηση πικετοφορίας διαμαρτυρίας τη μέρα που η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο και 24ωρης απεργίας τη μέρα της ψήφισής του. Για την προετοιμασία αυτών των αγωνιστικών δράσεων, μαζί με τα σωματεία υλοποιεί περιοδείες και συζητήσεις στους χώρους δουλειάς. Παράλληλα, προετοιμάζει μια σειρά ακόμα από αγωνιστικές δράσεις, καθώς και την ετήσια απολογιστική συνέλευση των αντιπροσώπων των σωματείων της δύναμης του Εργατικού Κέντρου, την Κυριακή 28 Γενάρη.

Αντίστοιχα, σε σύσκεψη που οργάνωσε με τη συμμετοχή αντιπροσώπων και των Διοικητικών Συμβουλίων των σωματείων της δύναμής του, το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου αποφάσισε να προχωρήσει σε συλλαλητήριο τη μέρα που θα έρθει το πολυνομοσχέδιο για συζήτηση στη Βουλή και σε 24ωρη απεργία τη μέρα ψήφισής του. Αποφάσισε, επίσης, να πάρει πρωτοβουλίες ώστε να υπάρξει ενιαία απάντηση στα αντιλαϊκά μέτρα από τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, από τους αυτοαπασχολούμενους και τη μικρομεσαία αγροτιά.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οργανώνουν συλλαλητήριο - απάντηση στην αναπτυξιακή «φιέστα» της κυβέρνησης

Με συλλαλητήριο τη Δευτέρα 22 Γενάρη απαντούν συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων και αγροτών της Δυτικής Ελλάδας στο «αναπτυξιακό συνέδριο» της κυβέρνησης στην Πάτρα, στη νέα «φιέστα» που οργανώνεται ως συνέχεια των ανάλογων συνεδρίων που έχουν στηθεί σε μια σειρά περιφέρειες της χώρας.

Την πρωτοβουλία για την οργάνωση της κινητοποίησης έχουν αναλάβει τα Εργατικά Κέντρα Αγρινίου και Αμαλιάδας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αχαΐας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηλείας, ο Σύνδεσμος Σιδηροδρομικών Νομού Αχαΐας, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας.

Στην κοινή τους ανακοίνωση αναφέρουν, μεταξύ άλλων:

«Η κυβέρνηση οργανώνει τα αναπτυξιακά περιφερειακά συνέδρια προτάσσοντας προτεραιότητες για την ανάπτυξη που εξυπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου πάνω στα αποκαΐδια των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων. Με τη γνωστή, ψεύτικη και παραπλανητική προπαγάνδα "βγαίνουμε από τα μνημόνια και την επιτροπεία", "μπαίνουμε στην κανονικότητα", "έρχεται η δίκαιη ανάπτυξη που όλοι θα επωφεληθούν". Προσπαθεί να εγκλωβίσει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, να στρατευτούν και να δείξουν ανοχή στους στόχους της πολιτικής που εξυπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου. Την ίδια περίοδο προχωρά στην ψήφιση των 85 προαπαιτούμενων της 3ης αξιολόγησης, χτυπώντας τη μεγαλύτερη κατάκτηση των εργαζομένων, το δικαίωμα στην απεργία, προχωρά στην ψήφιση μέτρων ποινικοποίησης και καταστολής των αγώνων του λαϊκού κινήματος. Παράλληλα διατηρεί ανέπαφα τα αμέτρητα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα που έχουν ψηφίσει στα προηγούμενα μνημόνια και κάνουν τη ζωή της εργατικής τάξης κόλαση.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση που διαμορφώνει η πολιτική τους, δεν μπορεί να υπάρχει ανοχή και αναμονή. Παίρνουμε την πρωτοβουλία για οργάνωση μεγάλου συλλαλητηρίου αγωνιστικής "υποδοχής" του κυβερνητικού κλιμακίου και του πρωθυπουργού τη Δευτέρα 22 Γενάρη».

ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νέες παρεμβάσεις για την ακύρωση της απόλυσης στην ΚΡΜG

Την ανάκληση την απόλυσης εργαζόμενου από την επιχείρηση KPMG συνεχίζει να διεκδικεί η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ). Οπως καταγγέλλει το σωματείο, ο εργαζόμενος απολύθηκε στις 22/12, λίγες μέρες μετά τη συμμετοχή του στην πανελλαδική απεργία στις 14/12, με πρόσχημα τη «μείωση της δουλειάς» στο τμήμα όπου εργαζόταν. Μετά από την παρέμβαση στην εταιρεία και την αλληλεγγύη που επέδειξαν οι συνάδελφοι του απολυμένου, το σωματείο συναντήθηκε στις 28 Δεκέμβρη με την εργοδοσία και απαίτησε να παρθεί πίσω η απόλυση. Επιπλέον, μετά από αίτημα του σωματείου, έχει οριστεί τριμερής συνάντηση την Τρίτη 9/1, στο ΣΕΠΕ Αγίας Παρασκευής.

Στη συνάντηση που είχε με το σωματείο, η εργοδοσία προσπάθησε να αποδώσει την απόλυση στη «μείωση των εργασιών» στο τμήμα όπου δούλευε ο εργαζόμενος. Στην ανακοίνωσή του, το σωματείο απαντά πως ο πραγματικός λόγος της απόλυσης είναι η συνδικαλιστική δράση του εργαζόμενου, που ενημέρωνε τους συνάδελφους και τους καλούσε να παλέψουν για να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας στην εταιρεία. «Η εργοδοσία προετοιμάζει χειροτέρευση των όρων εργασίας μας και δεν θέλει να βρίσκει αντίσταση. Γι' αυτό ξεκινά με την απόλυση του συναδέλφου που πρωτοστάτησε. Η απαίτηση όλων για την επαναπρόσληψή του θα δώσει το μήνυμα πως δεν μπορεί να συνεχίσει ανενόχλητη», τονίζει μεταξύ άλλων. Καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για την επαναπρόσληψη του συναδέλφου τους και να βρεθούν απέναντι σε οποιαδήποτε απόλυση επιχειρήσει η εταιρεία - που πρόσφατα ανακοίνωσε αύξηση των εσόδων της - επικαλούμενη πως «δεν έχει δουλειά» κάποιο τμήμα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ