ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟ
Φορτωμένο καλαντάρι ασκήσεων διαπερνά τα Βαλκάνια

Το «ενδιαφέρον» ΗΠΑ και ΝΑΤΟ να προωθήσουν τους σχεδιασμούς τους στα Βαλκάνια, στην κόντρα με άλλα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα, αποτυπώνεται και στο καλαντάρι ασκήσεων του ΝΑΤΟ για το 2018.

Ενα φορτωμένο χρονοδιάγραμμα δραστηριοτήτων στρατιωτικής προπαρασκευής, σε αρκετές από τις οποίες κομβικό ρόλο καλούνται να παίξουν και οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, με δεδομένη την απόφαση της κυβέρνησης να παίξει ενεργό ρόλο στους σχεδιασμούς ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ στην περιοχή.

Πολεμικά «σενάρια» σε όλα τα Βαλκάνια

Συγκεκριμένα, 13 - 21 Μάρτη και 7 - 18 Μάη γίνονται οι ΝΑΤΟικές ασκήσεις «KFOR ST I 18» και «KFOR KLT I 18» με στόχο να «εξοικειώσουν» τους νέους διοικητές της ΝΑΤΟικής δύναμης KFOR με τα νέα τους καθήκοντα. Πρόκειται για τη ΝΑΤΟική δύναμη που εδρεύει στο Κόσσοβο και κατά ΝΑΤΟικούς αξιωματούχους έχει υπό την «επίβλεψή» της όλη τη Βαλκανική. Επισήμως, αριθμεί 4.352 στρατιωτικούς από 31 «συνεισφέροντα έθνη», ανάμεσά τους και η Ελλάδα, με 112 στρατιωτικούς (βάσει στοιχείων του ΝΑΤΟ). Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, υπάρχει και προσωπικό, περί τα 100 στελέχη διαθέσιμα για τις ανάγκες της KFOR, στη Θεσσαλονίκη.

Ετοιμάζεται, επίσης, από 1 Ιούνη έως 1 Ιούλη, η «NAPLES RESERVE I 18», με ζώνη εκτέλεσής της γενικώς τα «Βαλκάνια», όπως αναφέρεται στο σχετικό ΝΑΤΟικό ενημερωτικό και επιμέρους στόχους να προετοιμάσουν τα αρμόδια στελέχη, σε Νάπολη και Πρίστινα, για μια «πιθανή επιχείρηση μέσα στη Ζώνη Επιχειρήσεων» που ελέγχουν, ακόμα «να ενισχύσουν την ικανότητα» της KFOR να ανταποκριθεί σε μια σειρά (πολεμικά) σενάρια.

Παράλληλα, ΝΑΤΟικές ασκήσεις ετοιμάζονται και σε άλλες χώρες της περιοχής:

Η «SEA SHIELD 18», 1 με 11 Φλεβάρη στη Ρουμανία, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να ασκηθούν σε ναυτικές πολεμικές επιχειρήσεις και τους σχετικούς κανόνες εμπλοκής του ΝΑΤΟ. Η «WIND SPRING 18», 1 με 16 Απρίλη επίσης στη Ρουμανία, για να δοκιμαστούν στην «πολυεθνική στρατιωτική συνεργασία». Η «STRIKE BACK 18», 1 με 31 Μάη στη Βουλγαρία. Η «ADRIATIC STRIKE 18», 6 με 11 Ιούνη στη Σλοβενία. Και η «IMMEDIATE RESPONSE 18», πολυεθνική άσκηση που θα διεξαχθεί με ευθύνη των Αμερικανών, 8 με 23 Ιούνη σε Κροατία και Σλοβενία.

Με την Ελλάδα σε κομβικό ρόλο

Ο κομβικός ρόλος που καλούνται να παίξουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις αναδεικνύεται από τη συμμετοχή τους σε μια σειρά ΝΑΤΟικές ασκήσεις μεγάλης σημασίας για τη λυκοσυμμαχία.

Σύμφωνα με το ΝΑΤΟικό προγραμματισμό, 14 με 19 Μάρτη γίνεται στην Ελλάδα η ΝΑΤΟική άσκηση «RAMSTEIN GUARD 2 18», άσκηση που συνδυάζει στοιχεία ηλεκτρονικού πολέμου με αεράμυνα.

Ακολουθεί 23 με 24 Απρίλη, σε Ελλάδα και Ουγγαρία, η «STEADFAST APPROVAL 18-1» με στοιχεία αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας.

Κορωνίδα των ΝΑΤΟικών ασκήσεων με επίκεντρο την Ελλάδα αποτελεί για το 2018 η «TRIDENT JAGUAR II 18», στις 2-12 Ιούνη στη Βόρεια Ελλάδα, με βασικό φορέα υλοποίησης το Γ' Σώμα Στρατού, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που ετοιμάζεται από 1/7/2018 έως 30/6/2020 να αναλάβει καθήκοντα Διακλαδικού Στρατηγείου Δυνάμεων (με πολυεθνικό επιτελείο) του ΝΑΤΟ, έτοιμο να συντονίσει πάσης φύσης αποστολές και επιχειρήσεις, ανάμεσά τους και προβλεπόμενες από το άρθρο 5 του Συμφώνου της λυκοσυμμαχίας, περί «συλλογικής απάντησης», με στρατιωτικά μέσα, σε επίθεση που δέχεται ένα κράτος - μέλος του. Θυμίζουμε ότι ως ετοιμασία του για να αναλάβει τα τέτοια καθήκοντα από 27/11 έως 7/12 έγινε στη Βόρεια Ελλάδα η άσκηση «Gordian Knot 2017».

Αντίστοιχες κινήσεις σε Τουρκία

Αξίζει να καταγραφεί ότι παρά τις «τριβές» στις σχέσεις με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, το καλαντάρι του ΝΑΤΟ είναι φορτωμένο με ΝΑΤΟικές ασκήσεις με επίκεντρο την Τουρκία:

Αμέσως μετά την «RAMSTEIN GUARD 2 18», 14 με 19 Μάρτη στην Ελλάδα, γίνεται στις 21 με 26 Μάρτη στην Τουρκία η αντίστοιχη άσκηση του ΝΑΤΟ, «RAMSTEIN GUARD 3 18».

Στις 7 με 20 Μάη γίνεται με επίκεντρο το Γ' Σώμα Στρατού της Τουρκίας που - όπως και το ελληνικό Γ' ΣΣ είναι χαρακτηρισμένο ως «NATO Rapid Deployable Corps» («NRDC-Ts») - η ΝΑΤΟική άσκηση «EURASIAN STAR 18» και το τουρκικό Γ' ΣΣ, με έδρα την Κωνσταντινούπολη, θα αξιολογηθεί στην αντιμετώπιση «υβριδικής απειλής».

Σχεδόν ταυτόχρονα, 14 με 20 Μάη γίνεται στην Τουρκία και η «STEADFAST FLOW I 18». Αποσκοπεί στη βελτίωση των ΝΑΤΟικών ικανοτήτων στη διεκπεραίωση δυνάμεων, μέσων, πολεμοφοδίων, στρατηγικός στόχος του ΝΑΤΟ, όπως έχει οριστεί για το 2018 η τέτοια «στρατιωτική κινητικότητα».

Στο ημερολόγιο των ΝΑΤΟικών έχει μπει και η εθνική - και επισήμως όχι ΝΑΤΟική - μεγάλη διακλαδική άσκηση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων «EFES 18», η διεξαγωγή της οποίας θα κρατήσει έναν ολόκληρο μήνα, από 11 Απρίλη έως 12 Μάη. Κατά τη διάρκεια της τουρκικής άσκησης δοκιμάζονται μια σειρά ανησυχητικά σενάρια (αποβατικά κ.ά.), ενώ κάθε χρόνο καταγράφεται και δραστηριότητα γεμάτη προκλήσεις στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου.

Φοβού τους ... Καλιφορνέζους

Σε πρόσφατο άρθρο στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα» ο αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Τόσκας, ανάμεσα στα άλλα αναφέρθηκε και σε ζητήματα εκσυγχρονισμού του Πυροσβεστικού Σώματος. Προανήγγειλε «μετεκπαιδευτικά προγράμματα με πυροσβέστες από την Καλιφόρνια, μία πολιτεία των ΗΠΑ με εμπειρία στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων». Μίλησε επίσης για «ανάλογα προγράμματα που θα γίνουν σε συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες στον τομέα των δασικών πυρκαγιών». Αναφέρθηκε μάλιστα σε αναθεώρηση της μέχρι σήμερα υπάρχουσας εκπαίδευσης, σε μία προσπάθεια να συνδεθεί η θεωρία με την πράξη, με ιδιαίτερο βάρος στην πρακτική, με την υιοθέτηση σύγχρονων μοντέλων στις σχολές και στο πεδίο των επιχειρήσεων. Ολες αυτές οι διακηρύξεις, όμως, δεν είναι τίποτε άλλο από ένα νέο πυροτέχνημα της κυβέρνησης, όπως έγινε πρόσφατα και με τον «κάλπικο» απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου.

Ο κ. υπουργός «πέταξε στην εξέδρα» το μπαλάκι των ευθυνών για τις μεγάλες καταστροφές που προκαλούν οι δασικές πυρκαγιές, δηλαδή στους πυροσβέστες που είναι ανεκπαίδευτοι, όπως είχε υποστηρίξει και κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Ποια εμπειρία, άραγε, θα μεταφέρουν οι Καλιφορνέζοι πυροσβέστες; Αυτήν που αποκτούν όταν γίνονται θεατές κάθε χρόνο, παρά τη θέλησή τους και τον δικό τους τιτάνιο αγώνα, στην καταστροφή εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων δασικού πλούτου, χιλιάδων καμένων κατοικιών ή των δεκάδων νεκρών συμπολιτών τους; Γιατί γίνονται άραγε αυτές οι καταστροφές και στην Καλιφόρνια, μία από τις μεγαλύτερες και πιο εύρωστες πολιτείες της μητρόπολης του καπιταλισμού, αλλά και σε χώρες της ΕΕ (βλέπε Πορτογαλία, Γαλλία, Ισπανία κ.λπ.); Γιατί απλούστατα και εκεί, όπως και στη χώρα μας, εφαρμόζονται πολιτικές ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων, με την ταυτόχρονη περικοπή κονδυλίων που προορίζονται για δαπάνες που αφορούν ακόμα και τις στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες. Και στη χώρα μας, έχουν συρρικνωθεί δραματικά οι δαπάνες για την πρόληψη και την προστασία του δασικού πλούτου.

Με ευθύνη, λοιπόν, όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και της σημερινής ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η Δασική Υπηρεσία συρρικνώνεται ακόμη περισσότερο, και παράλληλα διατηρούν αναξιοποίητους δεκάδες ειδικούς και αξιόλογους επιστήμονες, δασολόγους και δασοπόνους, που υπάρχουν ήδη στο Πυροσβεστικό Σώμα. Ενώ κρατούν «στο γύψο» το Πυροσβεστικό Σώμα, με τη διατήρηση της χουντικής έμπνευσης στρατιωτικοποίησής του. Διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις έχουν περικόψει, με μέσο όρο δεκαετίας, 120 εκατομμύρια από τον προϋπολογισμό της Πυροσβεστικής κατ' έτος. Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν προσλαμβάνει το απαραίτητο προσωπικό, ενώ αντιθέτως αποσπά και μεταθέτει εκατοντάδες πυροσβέστες από τους υπάρχοντες, για τη λειτουργία των ιδιωτικών αεροδρομίων της «Fraport» και των ιδιωτικών εθνικών οδών. Η κυβέρνηση προωθεί παραπέρα την ίδρυση εθελοντικών δημοτικών πυροσβεστικών σταθμών, με την ταυτόχρονη συρρίκνωση υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος. Με όλα τα παραπάνω επιχειρούν να μπαλώσουν τα τεράστια κενά του Πυροσβεστικού Σώματος.

Στην Καλιφόρνια και γενικότερα στις ΗΠΑ εφαρμόζεται η ανταποδοτικότητα στην παροχή υπηρεσιών πυροπροστασίας. Το ίδιο επιδιώκουν και εδώ. Δηλαδή, ένα σημαντικό μέρος της πυροπροστασίας, που αφορά κυρίως τα λαϊκά στρώματα, επιδιώκουν να μετατραπεί από υποχρέωση του κεντρικού κράτους, σε ανταποδοτικού χαρακτήρα υπηρεσία. Δηλαδή, για να έχει κάποιος παροχή υπηρεσιών πυροπροστασίας, θα πρέπει να καταβάλλει τα αντίστοιχα τέλη, για να μη βρεθεί στη δυσάρεστη θέση που βρέθηκε πολίτης του Τενεσί, που έβλεπε το σπίτι του να καίγεται γιατί δεν είχε πληρώσει ο δόλιος το αντίστοιχο τέλος! Μένει να δούμε αν η κυβέρνηση σκέφτεται να εφαρμόσει και την πολύ «καινοτόμα» πρακτική για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών που εφαρμόστηκε πριν από κάποια χρόνια στην Καλιφόρνια, με την αξιοποίηση φυλακισμένων έναντι τριών δολαρίων την ώρα!! Φοβού λοιπόν τους ...Καλιφορνέζους και δώρα φέροντας!


Μιχάλης ΜΙΧΑΗΛ
Ανθυποπυραγός ε.α.

«Πληρώστε τα χρέη σας», λέει τώρα ο Σώρρας

Ηχητικό μήνυμα, με το οποίο καλεί τους υποστηρικτές του να αποπληρώσουν τα χρέη που έχουν σε δημόσιους οργανισμούς και τράπεζες με ...κανονικά χαρτονομίσματα, δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα από τον Αρτέμη Σώρρα. Θυμίζουμε ότι ο συγκεκριμένος, που ηγείται ενός ακροδεξιού μορφώματος ονόματι «Ελλήνων Συνέλευσις», από τότε που εμφανίστηκε επιδίδεται σε μια επιχείρηση μαζικής εξαπάτησης απελπισμένων ανθρώπων - που έχει προβληθεί δεόντως από τα αστικά ΜΜΕ - λέγοντας πως διαθέτει 600 δισ. για να ξεπληρώσει το δημόσιο χρέος και καλώντας τους πολίτες να μην πληρώνουν τα χρέη προς το Δημόσιο και τις τράπεζες. Τώρα με το νέο ηχητικό μήνυμά του που έρχεται τέσσερις μήνες περίπου μετά τις προτροπές για εξώδικα και αποφυγή πληρωμών οφειλών καλεί τους οπαδούς του να πληρώσουν ακόμα και τη ΔΕΗ. Μάλιστα, στο νέο του ηχητικό παραλήρημα, αναφέρει πως η απελευθέρωση όλων και - κυρίως - η δική του κρέμεται από τη διευθέτηση των χρεών...

Πάντως, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά ερωτήματα με αφορμή την «υπόθεση Σώρρα». Για παράδειγμα, θα ήταν λογικό να αναρωτηθεί κάποιος: Γιατί προβλήθηκε τόσο πολύ ο συγκεκριμένος, όταν ξεκίνησε η ιστορία με τα υποτιθέμενα 600 δισ. ευρώ που τα διέθετε για να ξεπληρώσει το δημόσιο χρέος; Ποιους εξυπηρετούσε αυτή η φιλολογία από το 2012 κιόλας, όταν μάλιστα κάποιοι εκκολαπτόμενοι τότε διεκδικητές της εξουσίας μιλούσαν για διαγραφή του χρέους μέσα από αστική διακυβέρνηση; Πώς έφτασε ο Σώρρας και η παρέα του να είναι πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων και να αναπαράγεται ότι οι συγκεκριμένοι μπορούν να ξεπληρώσουν χρέη ελληνικών λαϊκών νοικοκυριών; Ποιους εξυπηρετούσε αυτή η φιλολογία, σε μια περίοδο που πράγματι αυτά τα νοικοκυριά πάλευαν για την επιβίωση και ήταν ευάλωτα σε κάθε πολιτικό ή άλλου τύπου σκιτζή; Απλά θυμίζουμε ότι την ίδια περίοδο, όσοι πρόβαλλαν τον Σώρρα, πρόβαλλαν και τα συσσίτια μίσους των δολοφόνων της Χρυσής Αυγής, που εμφανίζονταν να ταΐζουν φτωχούς, και άλλα ανάλογα μορφώματα.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση με απόφοιτους σχολών σοσιαλιστικών χωρών

Στο πλαίσιο των 100χρονων από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση με απόφοιτους σχολών σοσιαλιστικών χωρών. Τίτλος της εκδήλωσης είναι «Εμείς που σπουδάσαμε στο σοσιαλισμό» και θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Γενάρη 2018, στις 6 μ.μ., στη Μουσική Σκηνή «Κρεμλίνο», στον Πειραιά (Καραΐσκου 119, πλατεία Κοραή).

Θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με απόφοιτους σχολών από τις σοσιαλιστικές χώρες.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ