ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Απαράδεκτη απόφαση για κατάργηση σχολικών εκδρομών στο εξωτερικό

Πλήρης υποκρισία κρύβεται πίσω από τη συζήτηση που ξεσηκώθηκε γύρω από τις σχολικές εκδρομές στο εξωτερικό, την κατάργηση μιας κατηγορίας αυτών των εκδρομών από την κυβέρνηση και τις αντιδράσεις των ιδιωτικών σχολείων και της ΝΔ. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Παιδείας, με την τελευταία του Υπουργική Απόφαση για τις σχολικές εκδρομές (που χρονολογείται από το Μάρτη του 2017), καταργεί για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση τις σχολικές εκδρομές στο εξωτερικό, που γίνονταν στο πλαίσιο πολιτιστικών ή περιβαλλοντικών προγραμμάτων. Ολες οι άλλες κατηγορίες εκδρομών στο εξωτερικό (πενταήμερη, αδελφοποιήσεις και ανταλλαγές σχολείων, ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus κ.λπ.) μπορούν να πραγματοποιούνται κανονικά, όπως γινόταν μέχρι τώρα.

Το επιχείρημα του υπουργείου Παιδείας για την κατάργηση της συγκεκριμένης κατηγορίας εκδρομών στο εξωτερικό είναι ότι «οι οικογένειες πολλών μαθητών και μαθητριών αδυνατούν να πληρώσουν τα έξοδα μιας εκδρομής εξωτερικού. Εξαιτίας αυτού η διοργάνωση τέτοιων εκδρομών βιώνεται τραυματικά από τα παιδιά που δεν μπορούν να συμμετάσχουν σ' αυτές», λέει το υπουργείο Παιδείας. Πρόκειται όμως για απαράδεκτη και άκρως υποκριτική απόφαση, αφού για όλες τις άλλες κατηγορίες εκδρομών στο εξωτερικό που διατηρούνται κανονικά, ισχύει επίσης το πρόβλημα πολλά παιδιά να μην μπορούν να τις ακολουθήσουν γιατί δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος. Πολύ περισσότερο που το ίδιο ισχύει και για τις εκδρομές στο εσωτερικό της χώρας, που μπορεί να φτάνουν τα 200 και 300 ευρώ! Επομένως, η λύση δεν είναι σε καμιά περίπτωση η κατάργηση μιας κατηγορίας εκδρομών, αλλά η εξασφάλιση ότι όλες οι κατηγορίες σχολικών εκδρομών πρέπει να είναι δωρεάν και για όλα τα παιδιά.

Στελέχη του υπουργείου Παιδείας επιχείρησαν να δικαιολογήσουν την κυβερνητική αυτή απόφαση, αφήνοντας αιχμές για το περιεχόμενο των εκδρομών αυτών που καταργούνται, με περίσσια για άλλη μια φορά υποκρισία, έως και... χυδαιολογία. Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Παιδείας, Δ. Μπαξεβανάκης, υποστήριξε πως το βασικό πρόβλημα με τις εκδρομές (κυρίως αυτές του εσωτερικού όπως είπε) είναι ότι έχουν στόχο τα ξενύχτια, ενώ θα πρέπει να επικεντρωθούν στο εκπαιδευτικό περιεχόμενο, ενώ ο υφυπουργός Παιδείας, Κ. Ζουράρις, είπε λίγο - πολύ ότι στις εκδρομές οι μαθητές πηγαίνουν στα μπορντέλα και ότι «μπορείς να απαγορεύσεις την εκδρομή επικαλούμενος οικονομικούς λόγους γιατί η Ελλάδα βρίσκεται από το 1910 εν χρεωκοπία». Είναι παραπάνω από προφανές, πάντως, ότι οι αιχμές για το περιεχόμενο των εκδρομών, το οποίο πρέπει να είναι εκπαιδευτικό, πολιτιστικό, αλλά και ψυχαγωγικό, δεν αφορούν τη συγκεκριμένη κατηγορία εκδρομών που καταργείται, αλλά το σύνολο των σχολικών εκδρομών. Επιπλέον, εκπαιδευτικοί που μέχρι πρότινος εκπονούσαν περιβαλλοντικά και πολιτιστικά προγράμματα που συνδυάζονταν με εκδρομές στο εξωτερικό, σημειώνουν ότι χάνεται ένα κίνητρο που υπήρχε για τέτοια προγράμματα. Επισημαίνουν, ακόμα, ότι τώρα θα μπορούν να οργανώνουν τέτοιες εκδρομές μόνο μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, στα οποία όμως δεν υπάρχει ελευθερία επιλογής στο περιεχόμενο και τα θέματα προς μελέτη, αλλά υπάρχουν συγκεκριμένα πλαίσια προκαθορισμένα από την ΕΕ.

Υποκριτικές απέναντι στην υπόθεση ήταν και οι αντιδράσεις από την πλευρά της ΝΔ, που όχι μόνο παραγνωρίζει πλήρως το υπαρκτό πρόβλημα να μην μπορούν να ανταποκρίνονται οι λαϊκές οικογένειες στο κόστος των εκδρομών, αλλά βρίσκουν αφορμή για ωμό αντικομμουνισμό, με τον Β. Κικίλια να λέει ότι «ακόμα και στην ανατολική Γερμανία μπορούσες να ταξιδέψεις, μετά τα 60»... Αντίστοιχα, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης, προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα για επιδότηση των σχολικών εκδρομών, προτείνει να σταματήσει η δωρεάν διανομή συγγραμμάτων και αυτά να επαναχρησιμοποιούνται κάθε χρόνο και να προχωρήσουν περισσότερες συγχωνεύσεις σχολείων, κοινώς να υποβαθμιστούν άλλοι τομείς, να κόψουν από τη μια τσέπη για να βάλουν στην άλλη...


ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ
Διαφωνίες για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Με αντικείμενο το σχέδιο νόμου για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η δημόσια διαβούλευση για το οποίο ολοκληρώθηκε χτες, συνήλθε εκτάκτως η Σύνοδος Πρυτάνεων, η οποία ζητά να επανεξεταστούν μια σειρά ζητήματα πριν από την ψήφισή του στη Βουλή.

Μεταξύ άλλων θέτει θέμα «ακαδημαϊκής αξιοπιστίας του αποτελέσματος», αναφερόμενη στην επιχειρούμενη ίδρυση πανεπιστημιακών τμημάτων μέσω της συγχώνευσης τμημάτων ΤΕΙ, σημειώνοντας επίσης ότι «είναι πιθανόν να δημιουργήσει ζητήματα αποκλίσεων από τη διεθνή και ευρωπαϊκή πρακτική, τα οποία θα αμφισβητήσουν το κύρος των παρεχόμενων τίτλων σπουδών από το νέο Ιδρυμα». Η Σύνοδος κάνει λόγο για «δημιουργία νέων Προγραμμάτων Σπουδών τετραετούς διάρκειας, χωρίς διαδικασία αξιολόγησης από την ΑΔΙΠ και με αυτόματη πιστοποίηση, ενώ όλα τα υπόλοιπα ιδρύματα και τμήματα της χώρας θα πρέπει σύντομα να υποβληθούν στις διαδικασίες πιστοποίησης τίτλων σπουδών». Διατυπώνει τη θέση ότι «τα νέα προτεινόμενα τμήματα θα πρέπει να απονέμουν πτυχίο πανεπιστημίου μόνο στους φοιτητές που θα παρακολουθήσουν τα νέα Πανεπιστημιακά Προγράμματα Σπουδών». Σχετικά με το γενικότερο πλαίσιο στο οποίο εντάσσεται και η δημιουργία του νέου ιδρύματος, η Σύνοδος «θεωρεί ότι πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση μετατροπής Τμημάτων ΤΕΙ σε πανεπιστημιακά, προϋποθέτουν την πρότερη θέσπιση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου ακαδημαϊκών κριτηρίων».

Οι θέσεις που εκφράζει η Σύνοδος Πρυτάνεων δεν είναι ξεκομμένες από τη λογική του επιχειρηματικού - ανταγωνιστικού πανεπιστημίου, που κυνηγά την «αριστεία» και την οποία καλούνται να υπηρετήσουν και οι διοικήσεις του, ενώ είναι αξιοσημείωτη η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στο μεγάλο ζήτημα, που δεν είναι άλλο από το να σπουδάζουν οι φοιτητές χωρίς εμπόδια, να βγαίνουν επιστήμονες με ολοκληρωμένη γνώση γύρω από το αντικείμενό τους, να έχουν πρόσβαση σε δουλειά με δικαιώματα.

Σε αντίστοιχο πνεύμα με τη Σύνοδο των Πρυτάνεων, η Εκτελεστική Γραμματεία της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), αναφερόμενη στο σχέδιο νόμου, σημειώνει μεταξύ άλλων πως «στηρίζεται σε σκέψεις και προτάσεις αποσπασματικές, χωρίς σχέδιο, όραμα και διάλογο και κυρίως χωρίς ακαδημαϊκά και επιστημονικά κριτήρια». Οπως αναφέρει, «η "πανεπιστημιοποίηση" των ΤΕΙ είναι ένα σοβαρό θέμα που αφορά την Ανώτατη Εκπαίδευση. Φοβόμαστε ότι εξελίσσεται μια ψηφοθηρική προσπάθεια της κυβέρνησης χωρίς βάθος και όραμα, χωρίς διάλογο, με αποσπασματικές διαδικασίες που δεν εντάσσονται σε έναν γενικότερο σχεδιασμό και με αμφιλεγόμενα, μη ακαδημαϊκά κριτήρια».


ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Κόβει την πίτα της την Κυριακή

Στην κοπή της πίτας της, που θα συνδυαστεί με λαϊκό γλέντι, καλεί η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ, την Κυριακή 7 Γενάρη, στις 12 το μεσημέρι, στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου (Δωδεκανήσου 106, πρόσβαση από σταθμό Ανθούπολης). Στο λαϊκό αντάμωμα της νεολαίας παρών θα είναι και ο Νίκος Φάκαρος, που θα δώσει το ρυθμό για να ξεκινήσει το γλέντι.

Στην εκδήλωση, που συμπίπτει με την κορύφωση της μεγάλης μάχης για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ, θα βραβευτούν οι πρώτες μαθητικές Οργανώσεις για την άμιλλα στη στρατολογία, ενώ θα ανακοινωθούν και οι πρώτες Οργανώσεις στην άμιλλα της υπερκάλυψης των πλάνων στην Οικονομική Εξόρμηση.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Χρειάζεται ειδικό κονδύλι ώστε να μπορούν όλοι οι μαθητές να συμμετέχουν στις εκδρομές

Σε συνέντευξή του χτες στο ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα», ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ρωτήθηκε για την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να καταργήσει κάποιες σχολικές εκδρομές στο εξωτερικό με την αιτιολογία ότι κάποιοι μαθητές δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά και σχολίασε για το θέμα:

«Η συμμετοχή των μαθητών στις σχολικές εκδρομές πρέπει να είναι δικαίωμα όλων των μαθητών. Είναι απαράδεκτο, κατά τη γνώμη μας, η κυβέρνηση να καταργεί σχολικές εκδρομές στο εξωτερικό με τη δικαιολογία ότι οι οικογένειες κάποιων μαθητών αδυνατούν να πληρώσουν τα έξοδα κ.λπ. Οχι ότι δεν είναι υπαρκτό αυτό το πρόβλημα. Και εδώ δεν χρειάζεται να κάνουν σπέκουλα οι άλλες πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης, και η ΝΔ, που έχουν συγκεκριμένες ευθύνες και γι' αυτό το ζήτημα. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να δυναμώσει το αίτημα και εφόσον τέθηκε το ζήτημα, πρέπει να μπει επί τάπητος, ότι χρειάζεται ειδικό κονδύλι για τις σχολικές εκδρομές ώστε να μπορούν όλοι οι μαθητές να συμμετέχουν χωρίς να πληρώνουν. Αυτό είναι το πρόβλημα και βεβαίως και το περιεχόμενο πρέπει να είναι πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό φυσικά, αλλά κυρίως πολιτιστικό, εκπαιδευτικό».

Αναφορικά δε με τις δηλώσεις του υφυπουργού Κ. Ζουράρι για το ίδιο θέμα, που του ζητήθηκε να σχολιάσει, ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε:

«Ο εκχυδαϊσμός του πολιτικού λόγου του κ. Ζουράρι δεν νομίζω ότι χρήζει σχολιασμού. Και αλίμονο τώρα αν για παιδιά, για εφήβους, που βεβαίως έχουν και τις φυσιολογικές ανησυχίες της ηλικίας τους, καταλήξουμε σε αυτό το ζήτημα να απαγορεύσουμε τις εκδρομές για αυτό που λέει ή υπονοεί ο κ. Ζουράρις. Πρέπει να ντρέπονται, δηλαδή, οι υπουργοί της κυβέρνησης που χρησιμοποιούν τέτοια επιχειρήματα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ