ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Την Πέμπτη βγάζουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών

Δίνουν το σύνθημα για να ξεκινήσει ο νέος γύρος των κινητοποιήσεων με το στήσιμο μπλόκων πανελλαδικά

Από παλιότερη κινητοποίηση των αγροτών σε χωριά της Λάρισας
Από παλιότερη κινητοποίηση των αγροτών σε χωριά της Λάρισας
Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με πανελλαδικό συντονισμό προχωρούν αμέσως μετά τις γιορτές οι μικρομεσαίοι αγρότες. Οπως αποφασίστηκε στην τελευταία σύσκεψη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, που έγινε στις 6 Δεκέμβρη στον Παλαμά Καρδίτσας, το δεύτερο δεκαήμερο του Γενάρη θα στηθούν μπλόκα σ' όλη τη χώρα.

Στόχος είναι να ενταθεί η αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση, που προωθεί εξοντωτικά φορολογικά και άλλα μέτρα, στο πλαίσιο και της νέας ΚΑΠ. Το «σύνθημα» για την εκκίνηση του νέου γύρου κινητοποιήσεων θα δοθεί από την Καρδίτσα, όπου από την ερχόμενη Πέμπτη 7 Γενάρη τα τρακτέρ θα βγουν στις πλατείες των χωριών, περιμένοντας το «σινιάλο» για να ξεκινήσουν προς το σημείο όπου θα στηθεί το ισχυρό μπλόκο των Θεσσαλών αγροτών.

Η συγκεκριμένη ημερομηνία καταλήχθηκε σε σύσκεψη των Αγροτικών Συλλόγων του νομού. Ανάλογες συσκέψεις οργανώνει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας (ΕΟΑΣΛ) - χτες πραγματοποιήθηκαν στην Ελασσόνα και στα Φάρσαλα - καλώντας τους αγρότες του νομού να πάρουν μαζικά μέρος στην κλιμάκωση της πάλης.

Εκτός από τη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές εντείνονται οι προετοιμασίες για τον πανελλαδικό συντονισμό με μπλόκα. Την περασμένη Τετάρτη έγινε κοινή σύσκεψη των Διοικητικών Συμβουλίων των Αγροτικών Συλλόγων Ανθήλης - Λαμίας, Μακρακώμης, Εχιναίων - Στυλίδας και Πελασγίας.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκαν τα εξής: Η δημιουργία συντονιστικού οργάνου, ευρείς και κοινές συσκέψεις στα χωριά, με στόχο την ενημέρωση και την αγωνιστική έξοδο με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στα μπλόκα το δεύτερο δεκαήμερο του Γενάρη, συμμετοχή στις δραστηριότητες των σωματείων με αιχμή το Ασφαλιστικό και συντονισμός με το πλαίσιο κινητοποιήσεων της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Τέλος, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων καλεί τους Αγροτικούς Συλλόγους των Χανίων σε σύσκεψη την Τρίτη 5 Γενάρη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Χανίων. «Η ζωή μας στα χωριά γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, με σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς, με Κέντρα Υγείας και αγροτικά ιατρεία που υπολειτουργούν και άλλα πολλά τα οποία βιώνουμε καθημερινά, ως αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζεται πιστά από τις κυβερνήσεις οι οποίες στηρίζουν τους βιομήχανους και τους μεγαλεμπόρους, ενώ ταυτόχρονα ξεκληρίζουν όλους εμάς τους μικρομεσαίους» σημειώνει ανάμεσα σε άλλα η Ομοσπονδία.

Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα

Στο πρωτοχρονιάτικο χαιρετιστήριο μήνυμά της προς τους αγρότες της περιοχής, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα: «Το 2016 θα ενταθεί η επίθεση στο εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, καθώς θα υλοποιηθεί το τρίτο μνημόνιο και τα αντιαγροτικά μέτρα που περιέχει που ψήφισαν από κοινού ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μαζί με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα φέρει άμεσα προς ψήφιση το νέο ασφαλιστικό νόμο, που σημαίνει τουλάχιστον τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ, ενώ ήδη σήμερα το 38% των αγροτών και κτηνοτρόφων αδυνατούν να πληρώσουν τον ΟΓΑ.

Ακολουθεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα χαρατσώσει τους αγρότες με 26% φορολόγηση από το πρώτο ευρώ και 100% προκαταβολή, διατηρώντας και τη φορολόγηση με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης. Η νέα ΚΑΠ ήδη περιέκοψε κατά 15% τις ενισχύσεις και θα συνεχίσει την περικοπή με 6% κάθε χρόνο, με συνέπεια έως το 2019 οι ενισχύσεις να έχουν περικοπεί περίπου στο 60%.

Παραμένουν τα χαράτσια για τον ΕΝΦΙΑ, τις γεωτρήσεις, τη νομιμοποίηση των σταυλικών εγκαταστάσεων, σχεδιάζουν αυξήσεις στο αγροτικό και οικιακό ρεύμα, περικόπτουν και καταργούν το 2016 την επιστροφή του ειδικού φόρου στα καύσιμα, αυξάνουν το κόστος παραγωγής, ενώ οι τιμές πώλησης των προϊόντων παραμένουν χαμηλές έως και κάτω από το κόστος παραγωγής.

Μας χρωστάνε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από προγράμματα και ενισχύσεις, αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, παραμένουν χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά απλήρωτα από βιομηχανίες και εμπόρους, αλλά την ίδια στιγμή η κυβέρνηση, αντί να μας ξοφλήσει, ανοίγει το δρόμο για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς σπιτιών, χωραφιών και στάβλων.

Δεν μας τρομοκρατούν!

Προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους αγρότες ενόψει του νέου κύκλου των αγωνιστικών κινητοποιήσεων που θα ξεκινήσουν τη νέα χρονιά. Προσπαθούν να σπείρουν την απογοήτευση ότι δεν αλλάζει τίποτε και ότι οι αγώνες είναι αναποτελεσματικοί, ζητώντας στην ουσία να σκύψουμε το κεφάλι και να δεχτούμε τη φτώχεια, το ξεκλήρισμα και τον αφανισμό που μας ετοιμάζουν.

Εχουμε πλούσια εμπειρία από τους αγώνες μας. Ξέρουμε πως ό,τι κατακτήσαμε ήταν αποτέλεσμα σκληρών συγκρούσεων, αγώνων, πολυήμερων μπλόκων. Ποτέ και καμιά κυβέρνηση δεν μας χάρισε τίποτε. Είμαστε αποφασισμένοι με τον ενωμένο μαχητικό αγώνα μας, σε κοινή δράση και συμμαχία με τους εργατοϋπαλλήλους, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, να βάλουμε φρένο στο μνημόνιο, στην ΚΑΠ και τις πολιτικές που μας εξαθλιώνουν και μας καταστρέφουν.

Δίνουμε ραντεβού τη νέα χρονιά στα μπλόκα του αγώνα το δεύτερο δεκαήμερο του Γενάρη, στη Θεσσαλία και σε όλη την Ελλάδα, με το αγωνιστικό διεκδικητικό πλαίσιο της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, παλεύοντας για την επιβίωσή μας».

Μεγάλα προβλήματα στο Νοσοκομείο Ζακύνθου

Χωρίς υλικά έχει μείνει εδώ και μέρες η ορθοπεδική κλινική του Νοσοκομείου Ζακύνθου, επειδή όπως καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου (ΕΚΖ), έχουν «στερέψει» τα χρήματα του προϋπολογισμού του νοσοκομείου για το 2015. Ετσι, «αυτή τη στιγμή υπάρχει κόσμος που δεν μπορεί να νοσηλευτεί (...) Καλούνται μάλιστα οι ασθενείς, που χρήζουν νοσηλείας, να περιμένουν έως τις 16 Γενάρη, για να εισπραχθούν τα χρήματα από τον πενιχρό προϋπολογισμό του 2016»! Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΚΖ καταγγέλλει τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τις τραγικές ελλείψεις υλικών στην ορθοπεδική κλινική. «Καλούμε άμεσα τον υπουργό Υγείας και την κυβέρνηση να καλύψουν τις ανάγκες των κλινικών σε υλικά και να πληρωθούν οι υπερωρίες των εργαζομένων του Νοσοκομείου Ζακύνθου. Σε περίπτωση που δεν λυθεί άμεσα το πρόβλημα της ορθοπεδικής, αλλά και των άλλων κλινικών του Νοσοκομείου - κυρίως της παιδιατρικής - το Εργατικό Κέντρο θα αναλάβει πρωτοβουλίες μαζί με τα σωματεία του νησιού και θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προς την κυβέρνηση και τον υπουργό Υγείας, για να καλυφθούν επαρκώς οι ανάγκες του Νοσοκομείου», σημειώνει.

Απλήρωτες καθαρίστριες σε σχολεία της Λάρισας

Απλήρωτοι για πολλούς μήνες παραμένουν οι συμβασιούχοι στην καθαριότητα των σχολείων σε δήμους της Λάρισας, με ευθύνη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και των δημοτικών αρχών. Η διοίκηση του Σωματείου Καθαριστών - Καθαριστριών Ν. Λάρισας οργάνωσε τις μέρες των γιορτών παράσταση διαμαρτυρίας στη δημοτική αρχή του δήμου Τεμπών, απαιτώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων που οφείλονται στους εργαζόμενους για τους τελευταίους οκτώ μήνες. Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι για πρώτη φόρα δεν πληρώθηκε ακόμα και το μόνιμο προσωπικό στην καθαριότητα των σχολειών του δήμου Τεμπών, καθώς στις 8 Δεκέμβρη έλαβαν μόνο το ήμισυ του μισθού.

Παρόμοια είναι η κατάσταση για τους εργαζόμενους στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Τυρνάβου, στους οποίους οφείλονται αποδοχές τεσσάρων μηνών και η δημοτική αρχή (ΣΥΡΙΖΑ) τους εμπαίζει, επικαλούμενη «διαδικαστικά ζητήματα» για τις καθυστερήσεις στη μισθοδοσία.

Ερωτηματολόγιο σε εργαζόμενους χαλβαδοποιίας

Ερωτηματολόγιο, με το οποίο επιχειρεί να φτιάξει κλίμα για νέες αντεργατικές ανατροπές, έδωσε στο τέλος της χρονιάς προς συμπλήρωση στους εργαζόμενους, η εργοδοσία της επιχείρησης «Χαλβάς Ολυμπος, Αφοί Παπαγιάννη», στη Λάρισα. Σε ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Ν. Λάρισας, αφού επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη χαλβαδοποιία δε χρειάζεται ερωτηματολόγια, για να μάθει πόσες λιποθυμίες έχει κάθε χρόνο, όταν οι εργαζόμενοί της «χτυπούν» 12ωρα, με απλήρωτες υπερωρίες και εκ περιτροπής εργασία, σημειώνει:

«Με τέτοιου είδους τακτικές, οι εργοδότες θέλουν να δημιουργούν κλίμα ανοχής σε νέες αντιδραστικές αλλαγές στις συμβάσεις. Για παράδειγμα, δεν είναι τυχαία και αθώα η ερώτηση για το τι κάνουν οι εργαζόμενοι στο χρόνο που βρίσκονται μέσα στο εργοστάσιο και δεν δουλεύουν. Αξιοποιώντας τις οδηγίες της ΕΕ, η επιχείρηση μπορεί να χωρίσει τις ώρες εργασίας σε "ενεργό" κι "ανενεργό" χρόνο. Τις ώρες που η επιχείρηση ορίζει ως "ανενεργό" χρόνο μπορεί να μην τις πληρώνει. Αυτό είναι ένα μόνο μέτρο από όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που διαθέτει και που μπορεί να αξιοποιήσει».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org