ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Ιούλη 2019
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Νέα ένταση ανάμεσα σε Κοσοβάρους Αλβανούς και τη Σερβία

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Η κυβέρνηση του προτεκτοράτου του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, Κοσσυφοπεδίου, αποφάσισε να απαγορεύσει επ' αόριστον την είσοδο στο Κόσοβο για όλα τα στελέχη της σερβικής κυβέρνησης, κίνηση που προκαλεί αντιδράσεις. Την απόφαση ανακοίνωσε ο Γιετλίρ Ζουμπεράι, σύμβουλος του πρώτου αναπληρωτή πρωθυπουργού Μπεχτζέτ Πατσόλι, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Λόγω των υβριδικών απειλών που αντιμετωπίζει το Κόσοβο από τη Σερβία, της χρήσης συνεχών προπαγανδιστικών και ψευδών ειδήσεων για τη χώρα και τους πολίτες της, καθώς και πρόσφατων προσπαθειών πρόκλησης της αποκαλούμενης ανθρωπιστικής κρίσης στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου η οποία θέτει σε κίνδυνο τον σερβικό πληθυσμό που κατοικεί εκεί, αναγκάζοντάς τον να κλείσει τις επιχειρήσεις του για χάρη των πολιτικών στόχων του Βελιγραδίου, το υπουργείο Εξωτερικών δεν θα επιτρέψει σε κανέναν υπάλληλο από το Βελιγράδι να επισκεφθεί το Κόσοβο και όλα τα αιτήματα θα απαντώνται αρνητικά όσο συνεχίζει την ίδια συμπεριφορά».

Αντιδρώντας, ο Σέρβος ΥΠΕΞ Ιβιτσα Ντάστσιτς δήλωσε ότι «η διεθνής κοινότητα παραμένει επαίσχυντα σιωπηλή μπροστά στην παραβίαση όλων των πολιτισμικών κανόνων από τον Ράμους Χαραντινάι και τον Χασίμ Θάτσι». Μιλώντας δε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Novosti», τόνισε ακόμα ότι «καθώς εγκατέλειψαν τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο και στο Μετόχι χωρίς φάρμακα και τρόφιμα, υπερασπιζόμενοι τους γελοίους δασμούς τους με αυτήν την απαγόρευση, ουσιαστικά θέλουν να απομονώσουν τον κόσμο μας από οποιεσδήποτε επιπτώσεις προέρχονται από το Βελιγράδι». Επιπλέον, επισήμανε με νόημα ότι η κίνηση αυτή των Κοσοβάρων Αλβανών «σημειώνεται δύο μόλις μέρες μετά την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ του λεγόμενου Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας, με την οποία συμφωνία οι δύο πλευρές ουσιαστικά δεσμεύονται να κατευθυνθούν προς κοινή εξωτερική πολιτική. Η συμφωνία αυτή αποτελεί θεμέλιο για την ίδρυση της "Μεγάλης Αλβανίας", που χτίζεται στην καρδιά της Ευρώπης χωρίς παρεμπόδιση, ενώ ταυτόχρονα οι Σέρβοι αξιωματούχοι απαγορεύονται να μετακινούνται στο έδαφος του δικού τους κράτους».

Ο δε Μάρκο Τζούριτς, επικεφαλής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο, εκτίμησε ότι «η απόφαση αυτή της Πρίστινας αποτελεί την ταφόπλακα στον διάλογο για την ανεύρεση οριστικής λύσης που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Από την πλευρά του, ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός Ραμούς Χαραντινάι, πρώην στέλεχος του περιβόητου UCK, εκτίμησε προκλητικά ότι ο διάλογος Πρίστινας - Βελιγραδίου δεν πήγε στη σωστή κατεύθυνση γιατί «η Σερβία δεν βρήκε το θάρρος να αναγνωρίσει το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος» και υποσχέθηκε ότι αν αυτό γίνει «το Κόσοβο είναι έτοιμο να δημιουργήσει νέες σχέσεις με τη Σερβία και να ξεπεραστούν οι συγκρούσεις του παρελθόντος». Βέβαια, έστω και τυπικά, με βάση αποφάσεις του ΟΗΕ το Κοσσυφοπέδιο εξακολουθεί να αποτελεί τμήμα της σερβικής επικράτειας.

Σύνοδος για τα Δυτικά Βαλκάνια στην Πολωνία

Σε αυτό το τεταμένο κλίμα πραγματοποιείται αύριο στο Πόζναν της Πολωνίας Σύνοδος Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια, στο πλαίσιο της λεγόμενης Διαδικασίας του Βερολίνου, που ξεκίνησε από την Γερμανία το 2014, ως μέρος του σχεδίου της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» της ευρύτερης περιοχής, δηλαδή της ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Δεν είναι τυχαίο ότι η αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών, που υπέγραψαν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση Ζάεφ της ΠΓΔΜ (σήμερα Βόρειας Μακεδονίας) προβάλλεται ως «πρότυπο για επίλυση διαφορών».

Οπως δήλωνε προ ημερών η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ,«οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων είναι γείτονές μας και έχουν προοπτική ένταξης στην ΕΕ, όταν υλοποιήσουν όλες τις προϋποθέσεις» και «υπάρχουν κάποιες εντάσεις που πρέπει να υπερβούμε και πρέπει να υλοποιηθεί ακόμη ένας αριθμός υποχρεώσεων προκειμένου όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να πληρούν τις προϋποθέσεις για ένταξη στην ΕΕ».

Την Τετάρτη και την Πέμπτη, στο πλαίσιο της φετινής συνάντησης στην Πολωνία, έγιναν φόρουμ της λεγόμενης «κοινωνίας των πολιτών» και επιχειρηματιών. Στόχος της Συνόδου είναι να ελεγχθούν έργα υποδομής, δίκτυα μεταφορών, αγορές, σφαίρες επιρροής, για να περιοριστεί η επίδραση ανταγωνιστών όπως η Ρωσία και η Κίνα, προς όφελος ευρωενωσιακών μονοπωλίων. Αλλωστε το προ 20ετία αιματοκύλισμα της περιοχής, με τη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, είχε ουσιαστικά τον ίδιο στόχο, μέσω της τακτικής της υπόθαλψης εθνικισμών, της καλλιέργειας μίσους ανάμεσα στους λαούς και τελικά του «διαίρει και βασίλευε», που οδηγεί και στη σημερινή νέα μοιρασιά.

Στη Σύνοδο θα παρευρεθεί εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση - που πρωτοστατεί στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς - ο ΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλος, ενώ το απόγευμα της Παρασκευής η Μέρκελ θα παραχωρήσει κοινή συνέντευξη Τύπου με τους πρωθυπουργούς της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, και της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Το 90% απορρίπτει το σχέδιο των ΗΠΑ

Το Ισραήλ με τις πλάτες των ΗΠΑ και της ΕΕ εντείνει την επιθετικότητα για να κατοχυρώσει την κλοπή της Παλαιστινιακής γης

Copyright 2017 The Associated

Το Ισραήλ με τις πλάτες των ΗΠΑ και της ΕΕ εντείνει την επιθετικότητα για να κατοχυρώσει την κλοπή της Παλαιστινιακής γης
ΡΑΜΑΛΑ.--

Εννέα στους δέκα Παλαιστίνιους, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Παλαιστινιακό Κέντρο για την Πολιτική και την Ερευνα, από 27 έως τις 30 Ιούνη, δεν εμπιστεύονται το λεγόμενο οικονομικό σχέδιο των ΗΠΑ υποτίθεται για βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στα Παλαιστινιακά εδάφη.

Η αμερικανική κυβέρνηση του Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, παρουσίασε σε διεθνή διάσκεψη, που διοργάνωσε στις 25 και 26 Ιούνη στο Μπαχρέιν, την οικονομική πτυχή του λεγόμενου ειρηνευτικού σχεδίου που είχε εξαγγείλει με τίτλο «Από την ειρήνη στην ευημερία». Αυτό έκανε λόγο για επενδύσεις ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη των Παλαιστινιακών εδαφών, της Ιορδανίας, της Αιγύπτου και του Λιβάνου.

Αραβικά κράτη συμμετείχαν στη διάσκεψη, αλλά οι Παλαιστίνιοι αρνήθηκαν να παραστούν, κατηγορώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες για προκατάληψη υπέρ των Ισραηλινών, ενώ και στη Σύνοδο δεν έγινε η παραμικρή αναφορά στην ισραηλινή κατοχή.

Η έρευνα είναι η πρώτη που δημοσιεύεται από τότε που παρουσιάστηκε το αμερικανικό σχέδιο και το 90% των 1.200 ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν πιστεύει, ούτε εμπιστεύεται τις δηλώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης ότι η διάσκεψη του Μπαχρέιν είχε ως στόχο τη βελτίωση των οικονομικών τους συνθηκών. Σύμφωνα με την έρευνα, το 79% των Παλαιστινίων τάχθηκε υπέρ του μποϊκοτάζ της διάσκεψης, ενώ μόνο το 15% εξέφρασε την αντίθεσή του σε αυτό. Περισσότεροι από τα 3/4 των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι το σχέδιο των ΗΠΑ δεν θα φέρει ευημερία στην παλαιστινιακή οικονομία.

Ο Τζάρεντ Κούσνερ, σύμβουλος και γαμπρός του Αμερικανού Προέδρου, επαναλαμβάνει τακτικά ότι προσπαθεί να προσεγγίσει τους απλούς Παλαιστινίους και όχι τους πολιτικούς ηγέτες τους.

Η δημοσκόπηση, ωστόσο, αποκάλυψε ότι τα 3/4 των Παλαιστινίων επιθυμούν οι ηγέτες τους να απορρίψουν το αμερικανικό σχέδιο. Μόλις το 15% δήλωσε ότι πρέπει να γίνει δεκτό το σχέδιο με επιφυλάξεις, ενώ μόνο το 4% ζήτησε την άνευ όρων αποδοχή του.

Η λεγόμενη πολιτική πτυχή του σχεδίου των ΗΠΑ, που δεν αναμένεται να ανακοινωθεί πριν από τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ τον Σεπτέμβρη, υπάρχει η βάσιμη εκτίμηση ότι αμφισβητεί το αίτημα για τη δημιουργία ανεξάρτητου κυρίαρχου και βιώσιμου κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και παγιοποιεί τα τετελεσμένα της ισραηλινής κατοχής, που κάνει το βίο αβίωτο σε εκατομμύρια Παλαιστινίους σε Γάζα και Δυτική Οχθη, συχνά δολοφονεί και φυλακίζει εφήβους και νέους. Πρόκειται για το ίδιο βάρβαρο καθεστώς που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και τα άλλα αστικά κόμματα στη χώρα μας, έχουν αναγάγει σε «στρατηγικό εταίρο» μέσα από τα διάφορα σχήματα που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων στην Ενέργεια και άλλους τομείς.

ΗΠΑ
Με στρατιωτική παρέλαση η φετινή Μέρα Ανεξαρτησίας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με άρματα μάχης στους κεντρικούς δρόμους της Ουάσιγκτον, πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών, πυροτεχνήματα και ομιλία του Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, αποφάσισε η αμερικανική κυβέρνηση να γιορταστεί φέτος η Μέρα Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, η 4η Ιούλη. Εχουν περάσει σχεδόν 70 χρόνια από τότε που Πρόεδρος των ΗΠΑ εκφώνησε λόγο τη Μέρα της Ανεξαρτησίας και χτες ο Ντ. Τραμπ είχε ανακοινώσει πως θα μιλήσει «εξ ονόματος της μεγάλης χώρας μας» σε ένα «φαντασμαγορικό θέαμα», το οποίο αποκάλεσε «Χαιρετισμό στην Αμερική» τιμώντας τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας.

Την τελευταία φορά που ο τότε Αμερικανός Πρόεδρος, Χάρι Τρούμαν, μίλησε σε μεγάλη συγκέντρωση στο Μνημείο της Ουάσιγκτον την 4η Ιούλη, οι ΗΠΑ είχαν εισβάλει στην Κορέα. Η φετινή χρονική συγκυρία, κατά την οποία η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέλεξε να κάνει επίδειξη στρατιωτικής ισχύος, χαρακτηρίζεται από ένταση της επιθετικότητας του αμερικανικού ιμπεριαλισμού σε διάφορα μέτωπα του πλανήτη, από τη Μέση Ανατολή έως τη Βενεζουέλα και από την Κορεατική Χερσόνησο έως τη Μαύρη Θάλασσα.

Απαντώντας στις επικρίσεις για το υψηλό κόστος των στρατιωτικών επιδείξεων, ο Ντ. Τραμπ απάντησε ότι το κόστος «θα είναι πολύ λίγο σε σχέση με αυτό που αξίζει» και θα περιλαμβάνει μόνο το κόστος ...για τα καύσιμα, αφού το στρατιωτικό προσωπικό είναι διαθέσιμο. Επίσης η αντιπολίτευση τον κατηγόρησε ότι διοργανώνει αυτήν τη δαπανηρή εκδήλωση για δικούς του εκλογικούς σκοπούς, δεδομένου ότι την ερχόμενη χρονιά είναι οι προεδρικές εκλογές. Επίσης είχαν προγραμματιστεί διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Ουάσιγκτον και άλλες πόλεις.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org