ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Δεκαήμερο δράσης στο Εμπόριο από το ΠΑΜΕ

Συγκεκριμένες πρωτοβουλίες θα αναλάβει η Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών από τις 10 έως τις 20 Ιούλη

Από παλιότερη κινητοποίηση των σωματείων του Εμπορίου στην Αθήνα
Από παλιότερη κινητοποίηση των σωματείων του Εμπορίου στην Αθήνα
Δεκαήμερο δράσης από τις 10 έως τις 20 Ιούλη διοργανώνει η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ, με βασική επιδίωξη την ενημέρωση και κινητοποίηση των εργαζομένων του κλάδου απέναντι στα προβλήματα που οξύνονται.

Το δεκαήμερο θα περιλαμβάνει:

 • Ενημέρωση των εργαζομένων για τα ζητήματα της απλήρωτης δουλειάς, της κυριακάτικης αργίας, των εργασιακών σχέσεων, των Συλλογικών Συμβάσεων, του ασφαλιστικού με ανακοινώσεις, περιοδείες σε χώρους δουλειάς, πικετοφορίες στις γειτονιές, με συνεδρίαση των διοικητικών συμβουλίων και των Γενικών Συνελεύσεων.
 • Πρωτοβουλίες για να ασκηθεί πίεση σε εργοδότες και κυβέρνηση για την απλήρωτη δουλειά και τις απολύσεις.
 • Πρωτοβουλίες κοινής δράσης με τα σωματεία των αυτοαπασχολουμένων, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ, τους γυναικείους συλλόγους της ΟΓΕ.

Δίνοντας μια συνοπτική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στον κλάδο του Εμπορίου, η Γραμματεία σημειώνει:

 • Παρά την κρίση, μεγάλες επιχειρήσεις στον κλάδο του εμπορίου και των υπηρεσιών συνεχίζουν να αναπτύσσονται και να συσσωρεύουν κέρδη. Την ίδια περίοδο, ακόμα και σε αυτές τις επιχειρήσεις με την τεράστια κερδοφορία χιλιάδες εργαζόμενοι μένουν άνεργοι, οι μισθοί και συνολικά οι αμοιβές των εργαζομένων στο εμπόριο και τις υπηρεσίες έπεσαν στα τάρταρα και εξακολουθούν να μειώνονται.
 • Οι ώρες εργασίας αυξήθηκαν και οι εργαζόμενοι εργάζονται όλες τις μέρες της βδομάδας, όποτε θέλει ο εργοδότης, σε συνθήκες εντατικοποίησης και χειροτέρευσης των συνθηκών εργασίας. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταργήσει εντελώς και παντού την κυριακάτικη αργία.
 • Για τους εργαζομένους και τα φτωχά - λαϊκά στρώματα τα προϊόντα έγιναν ακριβότερα, οι αυξήσεις συνεχίζονται, η ποιότητα των προϊόντων υποβαθμίζεται με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.
 • Οι μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου (σούπερ μάρκετ), που ξεζουμίζουν εργαζόμενους και καταναλωτές, έχουν στην πράξη καταργήσει τους μεσάζοντες και προμηθεύονται τα προϊόντα τους απευθείας από τους παραγωγούς, εκμεταλλεύονται άγρια ένα μεγάλο μέρος των φτωχών αγροτών, των κτηνοτρόφων της χώρας μας.

Με αφορμή και το δεκαήμερο δράσης, η Γραμματεία καλεί τα σωματεία του κλάδου:

 • Να συνεχίσουν τη δουλειά για τις ΣΣΕ, κλαδικές και επιχειρησιακές, απαιτώντας την υπογραφή τους με αυξήσεις.
 • Σε κάθε εταιρεία και ιδιαίτερα σε αυτούς τους επιχειρηματικούς ομίλους με τα απίστευτα κέρδη, να απαιτηθεί η υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης με επαναφορά των μισθών στα προ της προηγούμενης μείωσης επίπεδα.
 • Να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις προσωρινής απασχόλησης σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.
 • Υπεράσπιση της Κυριακής ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.
 • Για τους εργαζόμενους στο εμπόριο 8ωρο - 5ήμερο 40ωρο με μόνιμη και σταθερή εργασία. Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
 • Να καταβληθούν τα δεδουλευμένα σε όσους είναι απλήρωτοι για μήνες, και είναι χιλιάδες.
 • Να σταματήσει κάθε συζήτηση από την πλειοψηφία της ΟΙΥΕ για υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με μείωση μισθών και να απαιτηθεί η υπογραφή νέας σύμβασης με επαναφορά των μισθών στα προ μείωσης επίπεδα.
Διαμαρτυρία των ΕΒΕ στη Θεσσαλονίκη

Από παλιότερη διαμαρτυρία των ΕΒΕ για την απειλή κατασχέσεων λόγω οφειλών στον ΟΑΕΕ

MotionTeam

Από παλιότερη διαμαρτυρία των ΕΒΕ για την απειλή κατασχέσεων λόγω οφειλών στον ΟΑΕΕ
Παράσταση διαμαρτυρίας στο Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ) στη Θεσσαλονίκη, διοργανώνουν την Τετάρτη 9 Ιούλη, στις 9 το πρωί, ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων, ο Σύνδεσμος Βιοτεχνών Επιπλοποιών, ο Εμπορικός Σύλλογος Ευόσμου, το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, το Σωματείο Δερμάτινων Γουναρικών και οι αγωνιστικές συσπειρώσεις των κλαδικών σωματείων, που εντάσσονται στην ΠΑΣΕΒΕ.

Με κοινή ανακοίνωση, καταγγέλλουν τη δημιουργία του ΚΕΑΟ, που λειτουργεί σαν ένας επιπλέον μηχανισμός εκβιασμού και κατασχέσεων, σε βάρος κυρίως των μικρών και αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ. Σημειώνουν ότι το 80% των οφειλών στο Ταμείο δημιουργήθηκαν στην περίοδο της κρίσης. Οι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι που χρωστούν στο Ταμείο, κινδυνεύουν να χάσουν τα λεφτά πολλών χρόνων που έδιναν ως εισφορές, να χάσουν το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα, ενώ χιλιάδες οικογένειες αυτοαπασχολούμενων δεν έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Με δεδομένο ότι οι πλειστηριασμοί για χρέη βρίσκονται σε εξέλιξη, τα σωματεία καλούν τους ΕΒΕ σε ετοιμότητα, αλληλεγγύη, οργανωμένο αγώνα για να διεκδικήσουν: Να σταματήσουν τώρα οι κατασχέσεις. Αποποινικοποίηση των οφειλών. Πάγωμα των χρεών στους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Αφαίρεση των τόκων, των προσαυξήσεων και των προστίμων. Να μειωθούν δραστικά οι εισφορές. Ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας. Αποδέσμευση των δόσεων από τυχόν ρυθμίσεις από τις τρέχουσες εισφορές.

Να θεωρηθούν όλα τα βιβλιάρια ασθενείας ανεξαρτήτως οφειλών. Επίδομα ανεργίας σε όλους που κλείνουν την επιχείρησή τους από αδυναμία συνέχισης. Να επιστραφούν τα δισεκατομμύρια ευρώ που κλάπηκαν από το Ταμείο. Κρατική χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ στα 2/3 των εξόδων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η ΠΑΣΕΒΕ για τα φάρμακα στους ανασφάλιστους

Για την παροχή φαρμακευτικής περίθαλψης στους ανασφάλιστους ενημερώνει τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ η ΠΑΣΕΒΕ, με βάση την Υπουργική Απόφαση που δημοσιοποιήθηκε στις αρχές της βδομάδας. Σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Οι ασφαλισμένοι που έχουν χάσει την ασφαλιστική τους ικανότητα, λόγω οφειλών π.χ. στον ΟΑΕΕ, θα μπορούν να συνταγογραφούν τα φάρμακά τους μόνο στα Δημόσια Νοσοκομεία ή τις δομές του ΠΕΔΥ. Αφού πρώτα βρουν ειδικότητα και ραντεβού, αφού πληρώσουν το 5ευρω της εισόδου στο νοσοκομείο και αφού πληρώσουν τη νοσοκομειακή δαπάνη και αφού κάνουν εξω-νοσοκομειακά τις απαραίτητες εξετάσεις τους. Τότε θα μπορούν να αγοράζουν τα φάρμακά τους (από δημόσια και ιδιωτικά φαρμακεία) σαν να ήταν ασφαλισμένοι, δηλαδή με συμμετοχή τουλάχιστον 25%».

Η ΠΑΣΕΒΕ καταγγέλλει ότι «την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση μας δίνει ψίχουλα με το ένα χέρι, με το άλλο μας παίρνει όλο το καρβέλι». Προειδοποιεί όλους τους αυτοαπασχολούμενους ότι δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού και ότι οι όποιες αποφάσεις ανακούφισης «παίρνονται για να διαχειριστούν τα φαινόμενα ακραίας φτώχειας και μόνο κάτω από τις δικές μας πιέσεις».

Ο

ΕΡΓΑΤΙΚΟ «ΑΤΥΧΗΜΑ»: Ενας εργαζόμενος οδηγός φορτηγού έχασε χτες τη ζωή του πάνω στο μεροκάματο, στο Καπαρέλι της Βοιωτίας. Πρόκειται για έναν 51χρονο, που μετέφερε τμήμα ανεμογεννήτριας. Κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, το φορτηγό που οδηγούσε εξετράπη από την πορεία του και ανατράπηκε πέφτοντας στο πρανές του δρόμου.

ΟΠΑΠ: Πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου προσωπικού ετοιμάζεται στην «ΟΠΑΠ Παροχής Υπηρεσιών ΑΕ», θυγατρική εταιρεία του Ομίλου ΟΠΑΠ. Ενα χρόνο μετά την πώληση του ομίλου από το ΤΑΙΠΕΔ, οι 656 υπάλληλοι της συγκεκριμένης εταιρείας βλέπουν την πόρτα της ανεργίας και εκβιάζονται να δεχτούν «εθελούσια» τις ομαδικές απολύσεις, με το επιχείρημα ότι μπορεί και να χάσουν τη δουλειά τους όταν προχωρήσει η σχεδιαζόμενη κατάργηση τμημάτων.

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ: Τετράωρες στάσεις εργασίας (11 π.μ. ως τις 3 μ.μ.) στο Νομό Ηρακλείου τη Δευτέρα 7/7 και την Τρίτη 8/7 προκήρυξε το Συνδικάτο Οικοδόμων και το ΔΣ του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων, με αφορμή τη μη καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζομένους, εργατοτεχνίτες και αρχαιολόγους, στο έργο για την ανέγερση του 64ου Νηπιαγωγείου στην περιοχή Αγιος Ιωάννης Κνωσού που διενεργείται από την ΚΓ' ΕΠΚΑ. Διεκδικούν: Αμεση καταβολή των δεδουλευμένων. Τακτική μηνιαία εκκαθάριση αποδοχών. Αμεση επίλυση όλων των ζητημάτων που συνευθύνονται για την πρόκληση προβλημάτων στους εργαζόμενους των έργων αυτεπιστασίας.

ΛΟΓΙΣΤΕΣ: Παρέμβαση στη Συνέλευση των Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου οργανώνουν η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης (ΕΕΛΠ) και το παράρτημα Λογιστών Πειραιά, σήμερα Σάββατο 5/7, στις 12 μ., στο χώρο που θα γίνουν οι εργασίες του Συμβουλίου (ξενοδοχείο «Μετροπόλιταν», Συγγρού 385). Οι λογιστές κινητοποιούνται ενάντια στην επαναφορά των εξετάσεων για την αναβάθμιση από τη Β' στην Α' τάξη.

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΤΥΠΟΥ: Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενοι στα Πρακτορεία Τύπου, από τις 6 μ.μ. την Τρίτη 8 Ιούλη έως την ίδια ώρα της Τετάρτης.

ΡΟΔΟΣ: Σε αγώνα ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και για μόνιμη και σταθερή εργασία με δικαιώματα, καλεί το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου, με αφορμή τη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο για άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους σε επτά περιοχές, ανάμεσά τους και η Ρόδος. Το Σωματείο υπενθυμίζει ότι πριν λίγο καιρό, είχε παρέμβει στο Περιφερειακό Συμβούλιο, καταγγέλλοντας τη μεθόδευση της κυβέρνησης (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) για κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, κατόπιν εντολής του μεγάλου εμπορικού κεφαλαίου.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org