ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Ιούλη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ελληνο-τουρκικό «πρόσωπο με πρόσωπο»

Δέκα επτά καλλιτέχνες από την Ελλάδα, μαζί με αντίστοιχο αριθμό Τούρκων καλλιτεχνών, θα πάρουν μέρος, για μία φορά ακόμη, στην έκθεση «Πρόσωπο με Πρόσωπο», που θα γίνει από 7 - 20 Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη. Οι εκδηλώσεις αυτές, που διοργανώνονται από το 1997, από την «Ομάδα Πρωτοβουλίας Τούρκων Καλλιτεχνών για τη συνεργασία Καλλιτεχνών από Τουρκία και Ελλάδα» και το «Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας», έχουν γίνει πλέον θεσμός και υλοποιείται κάθε χρόνο, εναλλάξ στις δύο χώρες.

Κατά τη διάρκεια αυτών των εκθέσεων, γίνονται συναντήσεις και ομιλίες που δίνουν τη δυνατότητα ανταλλαγής, εκτός των πολιτιστικών προϊόντων και εικαστικών απόψεων, όπως διαμορφώνονται στις δύο όχθες του Αιγαίου. Μέσα από την Τέχνη εκφράζεται, με έναν ακόμη τρόπο, η πρόθεση και η διάθεση των δύο λαών για τη σύσφιξη φιλικών δεσμών και αλληλεγγύης τους, πέρα από κάθε πολιτική σκοπιμότητα.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι Ελληνες καλλιτέχνες: Μαρία Αναστασίου, Ελένη Δερβίσογλου, Ράνια Καπελιάρη, Πέτρος Καρυστινός, Κλαίρη Κορέλη, Εύα Μελά, Λιάνα Μελισσαράτου, Γιώργος Πάλλης, Αμαλία Πετσάλη, Κωνσταντίνος Ράμμος, Μάγδα Σιαμκούρη, Ηρώ Σιδέρη, Μαρία Σταμάτη, Κασσιανή Τσακιρίδη, Εφη Φουρίκη, Βασιλική Χριστούλη και Αγγελική Χρυσοβιτσάνου. Στο πλαίσιο της έκθεσης, θα πραγματοποιηθεί στρογγυλό τραπέζι, με θέμα: «Ζητήματα ανάπτυξης τέχνης και πολιτισμού στις δύο χώρες».

Εξώνουν το Μουσείο Κινηματογράφου!

Αγνωστο το μέλλον και του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (της ανταποκρίτριάς μας).-

Μετά από σχετική εντολή του υπουργού Πολιτισμού, Θ. Πάγκαλου, η οποία στάλθηκε στον εποπτεύοντα φορέα, δηλαδή στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ζητείται η αποθήκευση της συλλογής του Μουσείου Κινηματογράφου και η έξωσή του από το κτίριο του ΟΣΕ, όπου στεγάζεται, στη συμβολή των οδών Αριστοτέλους και Ερμού, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, λόγω λήξης της μίσθωσης του χώρου.

Το έγγραφο του υπουργού αναφέρει: «Λόγω λήξης της παραχώρησης του κτιρίου του ΟΣΕ και της υποχρέωσης απόσυρσης της συλλογής από 1ης Ιούλη, παρακαλώ φροντίστε να μεταφερθεί σε ασφαλές μέρος η συλλογή του μουσείου αυτού, ενόψει οριστικής λύσης για τη μόνιμη έκθεσή της στο κοινό στο εγγύς μέλλον».

Ερμηνεύοντας την υπουργική απόφαση, ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του Μουσείου Κινηματογράφου, Α. Παπαγιαννόπουλος, σημειώνει πως πρόθεση του υπουργού είναι να μη λειτουργήσει το μουσείο σε μόνιμη βάση, αλλά να εκτίθενται κάποια αντικείμενα της συλλογής του την περίοδο διεξαγωγής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, πιθανά στον κινηματογράφο «Ολύμπιον», όπου εδρεύει το Φεστιβάλ. Παράλληλα, εκφράζει και φόβους για πιθανή κατάργηση του Μουσείου, αφού, όπως έγινε γνωστό, δύο χρόνια περίπου μετά την ανακοίνωση της λειτουργίας του, δεν έχει εγκριθεί ακόμη ο κανονισμός λειτουργίας του, δεν έχουν γίνει προσλήψεις προσωπικού και από τις αρχές του 2000 δεν έχει δοθεί κανένα κονδύλι από το ΥΠΠΟ.

θα γίνει σούπερ μάρκετ;

Την απαράδεκτη πολιτική της κυβέρνησης και του υπουργού Πολιτισμού καταγγέλλει η Δημοτική Παράταξη «Θεσσαλονίκη Αντεπίθεση Τώρα», σημειώνοντας ότι «ο υπουργός Πολιτισμού, με την πρακτική του αυτή, θέλει να ισοπεδώσει τα πάντα στην πόλη μας και να γίνει "χαλίφης στη θέση του χαλίφη", αδιαφορώντας για το σοβαρό πρόβλημα στέγασης που αντιμετωπίζει το Μουσείο Κινηματογράφου, καθώς και άλλοι φορείς του πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη». Παράλληλα, με αφορμή την παρελθούσα τακτική του ΟΣΕ, η δημοτική παράταξη θέτει, δικαίως με δηκτικό τρόπο, το ερώτημα, μήπως το ΥΠΠΟ «ζητά την παράδοση του κτιρίου του ΟΣΕ όπου στεγάζεται το Μουσείο Κινηματογράφου, για να γίνει σούπερ μάρκετ, όπως έγινε και το κτίριο, όπου στεγαζόταν παλιότερα η Πυροσβεστική Υπηρεσία του κεντρικού τομέα της πόλης;».

Τέλος, η παράταξη «Θεσσαλονίκη Αντεπίθεση Τώρα», αναφέρει ότι δεν μπορεί να εναπόκεινται οι ελπίδες για την ανάπτυξη του πολιτισμού σ' αυτούς που είναι υπεύθυνοι για το δραματικό σήμερα. «Στα πολιτιστικά πράγματα της πόλης μας, πρώτο ρόλο πρέπει να έχει ο ενεργός δημότης», υπογραμμίζει και καλεί τον δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο και τους φορείς της Θεσσαλονίκης «να αντιδράσουν σ' αυτή την πολιτική της κυβέρνησης και από κοινού να δώσουν τη μάχη, ώστε να μην ξεσπιτωθεί το Μουσείο Κινηματογράφου και, παράλληλα, να διεκδικήσουν χώρους για τις ανάγκες της ανάπτυξης του πολιτισμού, την ανάδειξη των πνευματικών ανθρώπων, των καλλιτεχνών, την προβολή και προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της δημιουργίας της πόλης».

Μετέωρο και το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Αγνωστο παραμένει, μέχρι ...νεωτέρας, και το μέλλον του πολυδιαφημισμένου «Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης». Σύμφωνα με τις δηλώσεις του δημάρχου Θεσσαλονίκης και προέδρου του «Φεστιβάλ», Β. Παπαγεωργόπουλου, το Νοέμβρη θα αποφανθεί ο ΥΠΠΟ Θ. Πάγκαλος για το μέλλον του Θεσμού, τον οποίο καθιέρωσε ο πρώην ΥΠΠΟ Ε. Βενιζέλος. Το παρόν του, πάντως, διασφαλίστηκε με την προγραμματική σύμβαση, που υπογράφτηκε πριν μερικές μέρες με το υπουργείο Πολιτισμού, βάσει της οποίας προβλέπεται η χρηματοδότησή του με 150 εκατ. δραχμές.

Σε συνέντευξη Τύπου, διευκρινίστηκε πως φέτος δε θα πραγματοποιηθούν οι ανταλλαγές με το Φεστιβάλ Αθηνών, που προβλέπονται από το πλαίσιο της σύμβασης που υπέγραψαν οι δύο Οργανισμοί. Ετσι, το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, που διαμορφώθηκε πριν το διορισμό του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή Δημήτρη Ιωάννου, αποτελείται από τρεις ενότητες. Η πρώτη περιλαμβάνει τις παραγωγές των φορέων και των δημιουργών της Θεσσαλονίκης, η δεύτερη εκδηλώσεις προσκεκλημένων σχημάτων και προσώπων και η τρίτη αφορά στην ανάδειξη της βαλκανικής πολιτιστικής συνεργασίας. Επίσης, στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, έχει ενταχθεί μεγάλος αριθμός εκδηλώσεων του δήμου.

Τέλος, στην πρόσφατη συνάντηση Πάγκαλου - Παπαγεωργόπουλου, εκτός των άλλων, συζητήθηκε και η ανάδειξη και αξιοποίηση του κτιρίου της ΥΦΑΝΕΤ. Και ήδη στέλεχος του ΥΠΠΟ ανέλαβε να πραγματοποιήσει επαφές με φορείς της Θεσσαλονίκης, καθώς και του απόδημου ελληνισμού, προκειμένου να καταλήξουν σε οριστική πρόταση.

Μουσική, χορός, θέατρο

Με τον Δ. Σγούρο ανοίγει η αυλαία του 4ου Φεστιβάλ «Μανώλης Καλομοίρης»
Με τον Δ. Σγούρο ανοίγει η αυλαία του 4ου Φεστιβάλ «Μανώλης Καλομοίρης»
Με έμφαση στην προβολή της ελληνικής μουσικής δημιουργίας, ξεκινά αύριο, στη Σάμο, το 4ο Φεστιβάλ «Μανώλης Καλομοίρης». Ενας διεθνής πολιτιστικός θεσμός, που κεντρίζει κάθε χρόνο το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων Ελλήνων και ξένων φιλότεχνων, με τη συμμετοχή στο πρόγραμμά του σημαντικών καλλιτεχνών. Καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ είναι η διεθνούς φήμης πιανίστα Ελενα Μουζάλα και πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής, η Χαρά Καλομοίρη.

Η εναρκτήρια συναυλία θα δοθεί αύριο (9 μ.μ.) στο Θέατρο Πυθαγορείου, με σολίστ πιάνου τον Δημήτρη Σγούρο. Συμμετέχει η Ορχήστρα Νέων της Ρηνανίας. Θα διευθύνει ο Κλάους Αρπ. Το φετινό πρόγραμμα, που θα διαρκέσει έως τις 18 Αυγούστου, περιλαμβάνει συναυλίες κλασικής και ελαφράς μουσικής με την παρουσία καθιερωμένων καλλιτεχνών από την Ελλάδα, την Κύπρο, τον Καναδά και τη Γερμανία: Alain Lefevre, Nadia Weinberg, Ελενα Μουζάλα, Διονύσης Μαλλούχος, Θεόδωρος Κερκέζος, Νίνα Καλούτσα, Νίκος Πίττας, Νότης Μαυρουδής, Διονύσης Σαββόπουλος, Μάριος Τόκας κ.ά. Παράλληλα με τις μουσικές βραδιές, θα πραγματοποιηθούν και διεθνή σεμινάρια μουσικής, καθώς και έκθεση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του διάσημου μαέστρου Δημήτρη Μητρόπουλου.

  • Με συναυλία του Γιώργου Νταλάρα στο Ενετικό Κάστρο Αντιρρίου, ξεκινά την Παρασκευή, το Φεστιβάλ Ζεύξεια 2000, που διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αντιρρίου. Ακολουθεί (14/7) συναυλία παραδοσιακής μουσικής από όλη την Ελλάδα, σε αυθεντικές εκτελέσεις από κορυφαίους οργανοπαίκτες. Η επιστημονική και καλλιτεχνική επιμέλεια είναι του μουσικολόγου Λάμπρου Λιάβα. Στο Ενετικό Κάστρο, στις 15/7 θα πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ Νεολαίας, με συναυλία ροκ συγκροτημάτων. Στις 21/7, στον ίδιο χώρο, το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου θα παρουσιάσει «Το Μελτεμάκι». Στο Αρχαίο Θέατρο Μακρύνειας, στις 22/7 θα φιλοξενηθεί «Ο κήπος των Ονείρων». Μια μουσικοχορευτική παράσταση αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη με μελοποιημένα έργα των: Λόρκα και Οδ. Ελύτη από τη μεικτή χορωδία και τη θεατρική ομάδα Ναυπάκτου. Στον ίδιο χώρο, στις 23/7, θα πραγματοποιηθεί βραδιά τζαζ και έθνικ μουσικής. Το φεστιβάλ θα κλείσει στις 26 Αυγούστου στο Ενετικό Κάστρο Αντιρρίου, με παραδοσιακούς χορούς από τον κόσμο. Στο χώρο του Κάστρου θα λειτουργήσει έκθεση ζωγραφικής του Θωμά Κουτσομπίνα, ενώ η Αννα Βάσιτς Αγγελοπούλου θα πραγματοποιήσει εικαστική παρέμβαση.
Ατμοσφαιρικό «ταξίδι»

Σ' ένα μελωδικό, ατμοσφαιρικό ταξίδι προσκαλεί ο Βρετανός τροβαδούρος Μπράιαν Φέρι (φωτογραφία), για δεύτερη βραδιά σήμερα στο θέατρο Λυκαβηττού και αύριο στη Θεσσαλονίκη («Θέατρο της Γης», Νταμάρι), συνοδευόμενος από τη 15μελή μπάντα του. Οι συναυλίες του Φέρι εντάσσονται στην ευρωπαϊκή περιοδεία του, που γίνεται με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου του άλμπουμ «As Time Goes By». Ο δίσκος ηχογραφήθηκε με ακουστικά όργανα χωρίς τη χρήση κομπιούτερ, προκειμένου ν' αποδοθεί η ατμόσφαιρα της δεκαετίας του '30. Είναι μια συλλογή με διασκευές, ανάμεσα στις οποίες υπάρχουν συνθέσεις του Κουρτ Βάιλ. Εξάλλου, ο ιδρυτής των «Ρόξι Μιούζικ» (μαζί με τον Μπράιαν Ινο) αρέσκεται ιδιαίτερα στο να ερμηνεύει τραγούδια άλλων καλλιτεχνών, καταθέτοντας τη δική του προσωπική άποψη.

Το πρόγραμμα που παρουσιάζει ο Φέρι περιλαμβάνει όλες τις επιτυχίες του από την εποχή του συγκροτήματος (αρχές του '70) μέχρι σήμερα.

Σεναριογραφικό σεμινάριο

Στη Νίσυρο, για τρίτη χρονιά, από 2 - 8 Ιουλίου, διοργανώθηκε το εργαστήρι σεναρίων από το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου, με στόχο την παροχή ποιοτικής κατάρτισης και εκπαίδευσης πάνω σε προβληματικούς τομείς του ελληνικού κινηματογράφου, όπως είναι και το σενάριο.

Το εργαστήρι χρηματοδοτείται από το κοινοτικό πρόγραμμα MEDIA II Training και εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχέδιο δράσης με την επωνυμία «MFI Script Workshops», στο οποίο περιλαμβάνονται δύο εργαστήρια, ετησίως. Αφορά επαγγελματίες του χώρου και συνδυάζει τη θεωρητική κατάρτιση και την εργαστηριακή πρακτική.

Συνδιοργανωτές του εργαστηρίου είναι η ΕΤ-1, η Κρατική Ακαδημία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης του Μονάχου και η εταιρία παραγωγής Strada. Με το Ινστιτούτο συνεργάζονται και άλλοι φορείς, όπως το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το Σωματείο Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Εργων, αλλά και ξένοι φορείς και ιδρύματα.

Το εργαστήρι του Ιουλίου θα γίνεται στα αγγλικά και οι μισές θέσεις θα διατεθούν σε συμμετέχοντες από άλλες χώρες της ΕΕ.

Το νέο βιβλίο του Κώστα Ζουράρι «Χεσαίτο ει μαχεσαίτο» , θα παρουσιάσουν αύριο (6/7) στις 8.30 μ.μ., στο βιβλιοπωλείο «ΑΒΑΚΙΟ» (Κομνηνών 39, Καλαμαριά), οι καθηγητές του ΑΠΘ Λάμπρος Σιάσος και Ζήσης Παπαδημητρίου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ