ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον της ανθρωπότητας

Στο Εργατικό Φεστιβάλ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Λάρισα μίλησε ο Τάσος Τσιαπλές, μέλος της ΚΕ

Εργαζόμενοι, νέοι, νέες, σπουδαστές, μαθητές, άνεργοι που προβληματίζονται για το πώς μπορεί να αλλάξει η σημερινή κατάσταση, έδωσαν το «παρών» στο Εργατικό Φεστιβάλ που διοργάνωσαν οι Οργανώσεις Λάρισας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, το βράδυ της Πέμπτης 29/6, στο «Φρούριο» της Λάρισας.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με χαιρετισμό από τον Παναγιώτη Κοδέλλα, μέλος του ΓΠ Θεσσαλίας της ΚΝΕ, και ακολούθησε συναυλία από νεανικό σχήμα.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη Μεγάλη Σοσιαλιστική Οκτωβριανή Επανάσταση μέσα από λογοτεχνικά κείμενα και ποίηση.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Τάσος Τσιαπλές, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η βραδιά έκλεισε με γλέντι με εργατικά και λαϊκά τραγούδια από τους «laΤΡΕΙΣ», ενώ στο χώρο λειτουργούσε έκθεση με τίτλο «Αλήθειες και Ψέματα για το Σοσιαλισμό» και βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

Συνεχίζουμε στο δρόμο που άνοιξε η Οκτωβριανή Επανάσταση

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Τ. Τσιαπλές σημείωσε ότι το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, μέσα και από τις εκδηλώσεις του 43ου Φεστιβάλ, απευθύνουν στη νεολαία της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων κάλεσμα οργάνωσης και αγώνα, όχι μόνο για να μπει φρένο στην αντιλαϊκή επίθεση κεφαλαίου, κυβέρνησης, ΕΕ, αλλά για να διεκδικήσουν την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών τους.

Ο Τ. Τσιαπλές
Ο Τ. Τσιαπλές
Αναφερόμενος στην ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και στις άλλες σοσιαλιστικές χώρες, ανάμεσα στα άλλα, επεσήμανε ότι παρά το προσωρινό πισωγύρισμα που συντελέστηκε με τις αντεπαναστατικές ανατροπές της περιόδου 1989-1991, ο σοσιαλισμός αποτελεί το μέλλον της ανθρωπότητας. «Η αναγκαιότητα και η επικαιρότητα του σοσιαλισμού, η δυνατότητα κατάργησης της ατομικής ιδιοκτησίας στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, πηγάζουν από την καπιταλιστική εξέλιξη που οδηγεί στη συγκεντρωμένη παραγωγή», ανέφερε ο ομιλητής, τονίζοντας ότι «η καπιταλιστική ιδιοκτησία ακυρώνει τη δυνατότητα να ζήσουν όλοι οι εργαζόμενοι σε κοινωνικά οργανωμένες καλύτερες συνθήκες, που να ανταποκρίνονται στις αυξανόμενες ανθρώπινες ανάγκες». Οπως είπε, αυτές τις δυνατότητες τις γεννά η εργατική τάξη με τη δουλειά της μέσα στον καπιταλισμό, τις διευρύνει η ανάπτυξη των επιστημών και της τεχνολογίας. Ομως, σε μια κοινωνία όπου το τι και πώς θα παραχθεί, καθορίζεται με γνώμονα το ατομικό, το καπιταλιστικό κέρδος, οι ανάγκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων συνθλίβονται.

Καταλήγοντας, ο Τ. Τσιαπλές τόνισε ότι το ΚΚΕ με βάση τη στρατηγική του «δίνει σήμερα μάχη για την κατάκτηση εκείνων των χαρακτηριστικών που θα του δώσουν τη δυνατότητα να δρα ως επαναστατική πρωτοπορία "παντός καιρού". Η πάλη στις σημερινές συνθήκες για την κατάργηση της ταξικής - εκμεταλλευτικής και την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας αποτελεί τη συνέχεια του δρόμου που άνοιξε η Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση.

Αυτή την προοπτική, στηριγμένοι και στη Διακήρυξη της ΚΕ για τα 100χρονα της Οκτωβριανής Επανάστασης, θέλουμε να συζητήσουμε μέσα από τις εκδηλώσεις του 43ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ, αλλά και άλλες που προγραμματίζουμε ως Κόμμα, ώστε να δώσουμε ώθηση στην άνοδο της πάλης της εργατικής τάξης για τη σοσιαλιστική επανάσταση».

ΤΕ ΜΕΝΙΔΙΟΥ - ΦΥΛΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η πάλη της εργατικής τάξης θα τσακίσει τους φασίστες

Σήμερα η συγκέντρωση στο Μενίδι για τη δολοφονική επίθεση φασιστοειδών σε μετανάστη εργάτη γης

Τη δολοφονική επίθεση φασιστοειδών με μαχαίρι σε μετανάστη εργάτη γης, την Πέμπτη 29 Ιούνη, καταδικάζει η ΤΕ Μενιδίου - Φυλής του ΚΚΕ, καλώντας σε μαζική συγκέντρωση στο Μενίδι σήμερα, Τετάρτη, στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Θυμίζουμε ότι τα φασιστοειδή επιτέθηκαν στον μετανάστη την περασμένη Πέμπτη, αφού τον καταδίωξαν όταν κατέβηκε από το λεωφορείο 724 για να πάει στη δουλειά του.

Η ΤΕ Μενιδίου - Φυλής του ΚΚΕ, σε ανακοίνωση καταγγελίας της δολοφονικής επίθεσης, καλεί το λαό και τη νεολαία να δώσουν μαζικό και αποφασιστικό «παρών» στη συγκέντρωση, να δυναμώσουν την ενότητα και την κοινή πάλη με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες εργάτες ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης. «Αυτή η δύναμη μπορεί να σαρώσει κυβερνήσεις, αντιλαϊκούς νόμους, ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς. Να τσακίσει τους φασίστες, που είναι γέννημα - θρέμμα αυτού του συστήματος, και όσους τολμούν να σηκώνουν χέρι σε Ελληνες και μετανάστες εργάτες», αναφέρει η Οργάνωση του Κόμματος.

  • Πούλμαν για τη συμμετοχή στη συγκέντρωση θα αναχωρήσουν από το Περιστέρι: Στις 6.30 μ.μ. από Θηβών & Πελασγίας, στις 6.30 μ.μ. από Θηβών & Τζ. Κένεντι και στις 6.45 μ.μ. από Θηβών & Π. Τσαλδάρη.
ΧΑΝΙΑ
Κηδεύτηκε ο κομμουνιστής Μακρονησιώτης Λεωνίδας Μεντάκης

Πέθανε την Κυριακή 2 Ιούλη και κηδεύτηκε τη Δευτέρα 3 Ιούλη στο χωριό του στο Κουρνά Χανίων ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, ο Μακρονησιώτης Λεωνίδας Μεντάκης. Στην κηδεία του παρευρέθηκε πλήθος κόσμου, συγγενείς, χωριανοί και σύντροφοι. Επικήδειο εκφώνησε ο Γραμματέας της ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ Αλέκος Μαρινάκης, και ο ανιψιός του, καθηγητής κ. Ζυμβραγουδάκης.

Στον επικήδειο ο Αλέκος Μαρινάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο Λεωνίδας Μεντάκης ήταν ένας από τους τελευταίους στα Χανιά της ηρωικής γενιάς κομμουνιστών της περιόδου της Εθνικής Αντίστασης, του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και Μακρονησιώτης (...).

Ο σύντροφος Λεωνίδας, με την εισβολή της φασιστικής Ιταλίας και Γερμανίας στη χώρα μας ανταποκρίνεται στο κάλεσμα του ΚΚΕ για γενικευμένη αντίσταση από τον ελληνικό λαό, εντάσσεται στην ΕΠΟΝ και αργότερα στον ΕΛΑΣ, γίνεται μέλος του ΚΚΕ. Ελαβε μέρος στις σημαντικότερες μάχες που έδωσε η ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση στον Αποκόρωνα και γενικότερα στο νομό Χανίων, ενάντια στους κατακτητές και στους ντόπιους συνεργάτες τους, όταν οι άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις ή εγκατέλειπαν την Ελλάδα ή συνεργάζονταν με τον κατακτητή. Διακρίνεται σε όλα τα καθήκοντα που αναλαμβάνει. Με την απελευθέρωση της χώρας από τους κατακτητές, ο σ. Λεωνίδας είχε την πορεία που είχαν οι περισσότεροι αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης σαν ανταμοιβή για την αντιστασιακή αντιφασιστική τους δράση, διώξεις και κατατρεγμούς. Εντάσσεται στον ΔΣΕ και δίνει τη μάχη της κορυφαίας στιγμής του ταξικού κινήματος που δόθηκε στη χώρα μας, κόντρα στην αστική τάξη και τους Εγγλέζους και Αμερικάνους ιμπεριαλιστές. Συλλαμβάνεται και στέλνεται στο κολαστήριο της Μακρονήσου πριν από 70 χρόνια ακριβώς. Δέχεται φοβερά βασανιστήρια και κατά τύχη γλιτώνει από το θάνατο λόγω μιας πλευρίτιδας που τον έπιασε και τον παράτησαν για να πεθάνει, οπότε και γλίτωσε τη δολοφονία του. (...)

Στα δύσκολα χρόνια που πέρασε το Κόμμα μας το 1989 - 1991 ο σύντροφος Λεωνίδας στάθηκε αταλάντευτος στις αρχές του μαρξισμού - λενινισμού και στην υπεροχή του σοσιαλισμού σαν μοναδική λύση στη βαρβαρότητα του καπιταλισμού, αντίληψη στην οποία εναντιώνονταν όλοι αυτοί που αποχώρησαν τότε από το Κόμμα.

Εδωσες τον καλύτερο σου εαυτό σε όλες τις μάχες του λαϊκού κινήματος στην Κρήτη. Δεν έλειπες από πουθενά, από συγκεντρώσεις, πορείες, μπλόκα των αγροτών, εκδηλώσεις, όλων των μαζικών φορέων, συνταξιούχων, αντιστασιακών, της Επιτροπής Ειρήνης, των συνδικάτων και φυσικά του Κόμματος μας. (...) Το παράδειγμα σου, οι αγωνιστικοί σου δεσμοί με τον λαό, τους αγρότες, τους εργάτες, τους επαγγελματίες της περιοχής, θα είναι παρακαταθήκη για εμάς τους νεότερους.

Η παρουσία σου, παρότι μας άφησες, θα είναι κοντά μας, ζωντανή, ανθεκτική στους δρόμους του αγώνα μέχρι τη νίκη. Ιδιαίτερα σήμερα που η επίθεση που δέχεται ο λαός μας έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Το χάρισμα που είχες να περνάς το μήνυμα της ελπίδας και της προοπτικής στο λαό, όπως και η σεμνότητά σου και τα λίγα λόγια και πολλά έργα, πρέπει να μας γίνει παράδειγμα».

Σήμερα η εκδήλωση τιμής για την Ηλέκτρα Αποστόλου

Σήμερα Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ., στο Ηράκλειο Αττικής, πραγματοποιείται από τις Οργανώσεις Βόρειου Τομέα Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το Παράρτημα Ηρακλείου Αττικής της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ η εκδήλωση τιμής στην ηρωίδα κομουνίστρια Ηλέκτρα Αποστόλου. Η εκδήλωση θα γίνει στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου» (Κουντουριώτου & Νεότητος) και θα μιλήσει η Γιώτα Ταβουλάρη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Ενόψει της εκδήλωσης, μέλη, φίλοι και οπαδοί του Κόμματος, μετά από κάλεσμα της ΚΟΒ Περισσού, μπροστά στα 100 χρόνια του ΚΚΕ και τιμώντας τους αλύγιστους της ταξικής πάλης, συγκέντρωσαν και προσφέρουν στο Κόμμα το ποσό των 1.200 ευρώ ως ελάχιστο φόρο τιμής στη θυσία της Ηλέκτρας Αποστόλου, 73 χρόνια μετά την αποτρόπαια δολοφονία της.

Εκθέσεις βιβλίου στην Αττική

Προβολές ταινιών και βιβλιοπαρουσιάσεις, στο πλαίσιο αφιερωμάτων στην Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, περιλαμβάνει η Γιορτή Βιβλίου της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, μαζί με τις εκθέσεις εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής».

-- Στο Περιστέρι, η έκθεση ολοκληρώνεται σήμερα, με ωράριο 10 π.μ. - 1 μ.μ. και 6 μ.μ. - 9 μ.μ., στο Μουσείο Εθν. Αντίστασης (Εθν. Αντίστασης 33). Στις 9 μ.μ. προβάλλεται η ταινία «Ο δρόμος προς τη ζωή».

-- Στο Κερατσίνι, η έκθεση λειτουργεί μέχρι τις 7 Ιούλη και ώρες 6 μ.μ. - 9 μ.μ., στα γραφεία του Κόμματος στην Αμφιάλη (Ξάνθου 41 & Τσαλδάρη). Στο πλαίσιο της έκθεσης, στις 8 μ.μ., πραγματοποιούνται οι εξής προβολές: Σήμερα η ταινία «Πώς δενότανε τ' ατσάλι», στις 7/7 το «Παιδαγωγικό Ποίημα», στις 10/7 «Εμπρός Σοβιέτ» και στις 12/7 «Οκτώβρης».

-- Στο Πέραμα, η έκθεση λειτουργεί από σήμερα μέχρι τις 7 Ιούλη, στον «Αρμό» (δίπλα στα γηπεδάκια 5x5). Στις 8 μ.μ., πραγματοποιούνται προβολές και βιβλιοπαρουσιάσεις, ως εξής: Σήμερα, θα παρουσιαστεί η έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» «Από τη μαχητική πείρα των μπολσεβίκων». Στις 6/7, θα προβληθεί η ταινία «Η μάνα» και στις 7/7, η ταινία «Πώς δενότανε τ' ατσάλι».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org