ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Ιούνη 2007
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ
Τη Δευτέρα η δίκη του Δημήτρη Αγκαβανάκη

Σέρνεται ξανά στο εδώλιο για την ανάρτηση αντιπολεμικού πανό στην Ακρόπολη, το 2003

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου σέρνεται για μια ακόμη φορά την ερχόμενη Δευτέρα 11 Ιούνη η συνεπής ταξική συνδικαλιστική δράση, καθώς επαναλαμβάνεται στα δικαστήρια της Αθήνας η εξ αναβολής δίκη του Δημήτρη Αγκαβανάκη, μέλους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, με την κατηγορία ότι συμμετείχε στο κρέμασμα αντιπολεμικών πανό στην Ακρόπολη από τις ταξικές δυνάμεις, στις 15 Φλεβάρη 2003, μέρα αντιιμπεριαλιστικών συλλαλητηρίων σε όλη τη χώρα ενάντια στη δολοφονική επέμβαση στο Ιράκ. Η δίωξη ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και συνεχίζεται σήμερα από τη ΝΔ, με βασικό μάρτυρα κατηγορίας τον Ι. Δημακάκη, συνδικαλιστή της ΠΑΣΚΕ.

Απαιτώντας να σταματήσει τώρα η δίωξη, το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον συναγωνιστή Δ. Αγκαβανάκη και να παραβρεθούν στη δίκη που θα γίνει στα δικαστήρια (πρώην Σχολή Ευελπίδων) στις 9 το πρωί στο κτίριο 7.

«Είμαστε υπερήφανοι ως ΠΑΜΕ που τότε όλη η ανθρωπότητα είδε την Ακρόπολη στολισμένη με το ΣΤΟΠ στον βρώμικο αμερικανοΝΑΤΟικό πόλεμο και έτσι μ' αυτήν την ενέργειά μας συμβάλαμε στην αντιιμπεριαλιστική αντιπολεμική αφύπνιση των λαών. Είμαστε υπερήφανοι που τα στελέχη του ταξικού κινήματος είναι στην πρωτοπορία, όχι μόνο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων, αλλά και σε όλα τα μέτωπα της ταξικής πάλης και των κοινωνικών αγώνων», σημειώνει το ΠΑΜΕ και ξεκαθαρίζει:

«Προειδοποιούμε την κυβέρνηση και κάθε παρατρεχάμενο του ιμπεριαλισμού ότι δε μας τρομάζουν οι διώξεις τους, αλλά αντίθετα μας πεισμώνουν και μας ατσαλώνουν περισσότερο για να συνεχίσουμε ανυπότακτα αγωνιζόμενοι για τα δίκια των εργαζομένων, ενάντια στους καθημερινούς κοινωνικούς, αλλά και στους θερμούς βρώμικους πολέμους των καπιταλιστών ιμπεριαλιστών».

Να σταματήσει αμέσως κάθε δικαστική ή άλλη δίωξη σε βάρος του Δ. Αγκαβανάκη απαιτεί με ψήφισμά του και το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ.

3η ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες

Συνεδρίασε χτες η Εκτελεστική Γραμματεία. Πλατιά διεθνής παρουσία στις εργασίες. Το Σάββατο η κεντρική σύσκεψη της Γραμματείας Αθήνας

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για την 3η Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ, που θα γίνει στις 16 και 17 Ιούνη στο ξενοδοχείο «Νοβοτέλ» της Αθήνας. Καθώς σε όλη τη χώρα συνεχίζονται οι εξορμήσεις και οι πλατιές συνδικαλιστικές συσκέψεις που διοργανώνουν οι κλαδικές και τοπικές Γραμματείες του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, χτες συνεδρίασε η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ για να εξετάσει τα οργανωτικά ζητήματα της Συνδιάσκεψης.

Τόσο εισηγητικά, από τον Γ. Μαυρίκο, όσο και στις τοποθετήσεις των μελών της Γραμματείας τονίστηκε η μεγάλη σημασία της Συνδιάσκεψης, που ενισχύεται από το γεγονός ότι τη συγκεκριμένη περίοδο εντείνεται η ολομέτωπη αντεργατική επίθεση, όπως επιβεβαίωσε και η πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ. Κάτω από αυτό το πρίσμα, αναδεικνύεται η ανάγκη η 3η Συνδιάσκεψη να αποτυπώσει τον αγωνιστικό, ταξικό παλμό των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, να συνοψίσει τα βήματα που έχουν γίνει από τα ταξικά συνδικάτα στην οργάνωση των εργαζομένων, να αποτελέσει εφαλτήριο για την ένταση της ταξικής πάλης, την ακόμα μεγαλύτερη ισχυροποίηση του ΠΑΜΕ, την ανάδειξη νέων στελεχών στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Εκτός από τους εκατοντάδες συνδικαλιστές, που αυτές τις μέρες αναδεικνύονται από τις κατά τόπους συσκέψεις, τις εργασίες της Συνδιάσκεψης θα παρακολουθήσουν και δεκάδες εκπρόσωποι συνδικαλιστικών Οργανώσεων από χώρες όλου του κόσμου (όπως από την Παλαιστίνη, το Λίβανο, την Ινδία, την Κούβα, το Σουδάν, το Βιετνάμ κ.ά.).

Το πρόγραμμα των συσκέψεων

Στο δρόμο για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ διοργανώνει την κεντρική σύσκεψη το Σάββατο 9 Ιούνη, στις 10 π.μ., στο ξενοδοχείο «Τιτάνια». Επίσης, η κεντρική Παμπατραϊκή Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ θα γίνει στις 11/6 (6.30 μ.μ., Μέγαρο Λόγου και Τέχνης).

Από τη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας
Από τη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας
Σήμερα, συσκέψεις διοργανώνουν:

  • Οι εργαζόμενοι στην Υγεία (7 μ.μ., αίθουσα Συνδικάτου Οικοδόμων).
  • Το ΠΑΜΕ στο Χρηματοπιστωτικό Τομέα (4.30 μ.μ., «Τιτάνια»).
  • Οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ (3.30 μ.μ., Χαλκοκονδύλη 37).
  • Οι εργαζόμενοι στις Αερομεταφορές (7 μ.μ., αίθουσα Λογιστών).

Επίσης, οι εργαζόμενοι στα Πετρέλαια, το Συνδικάτο Τηλεπικοινωνιών και το ΕΚ Ζακύνθου. Τέλος, σήμερα πραγματοποιείται και η συνέλευση του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (6 μ.μ., ΕΚΑ).

Ακόμα:

  • Στις 6/6, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού. Οι καθαρίστριες στα ιδιωτικά συνεργεία, οι οδοντοτεχνίτες καιοι ιδιωτικοί υπάλληλοι (6.30 μ.μ. ΕΚΑ). Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ (6 μ.μ., Συνδικάτο Οικοδόμων) και η Ναυτεργατική Συνδικαλιστική Κίνηση (11 π.μ., αίθουσα ΠΕΜΕΝ).
  • Στις 8/6, το Αγωνιστικό Μέτωπο Εργαζομένων στα ΜΜΕ (6 μ.μ., αίθουσα Λογιστών «Ναπολέων Σουκατζίδης», Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).
ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ - ΔΕΗ
Κατάληψη για μετεγκατάσταση και προσλήψεις

Πρωτοβουλίες συντονισμού από Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια

Σε 48ωρη κατάληψη των ταινιόδρομων μεταφοράς τέφρας και λιγνίτη, στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό (ΑΗΣ) Αγίου Δημητρίου, στην Κοζάνη προχώρησαν από τις 5 το απόγευμα της Κυριακής οι κάτοικοι του δημοτικού διαμερίσματος Ακρινής του Δήμου Ελλησπόντου, ζητώντας τη μετεγκατάσταση του οικισμού τους. Στο πλευρό τους βρέθηκε αντιπροσωπεία της ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ και της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας. Οι κάτοικοι θα συνεχίσουν την κατάληψη μέχρι και σήμερα στις 5 το απόγευμα, οπότε, μέσα από γενική συνέλευση θα αποφασίσουν τα επόμενα βήματα του αγώνα τους.

Παράλληλα με τη μετεγκατάσταση του οικισμού τους, οι κάτοικοι παλεύουν και για προσλήψεις, ώστε να αντιμετωπιστεί το οξύτατο πρόβλημα ανεργίας που δημιουργείται με την αναγκαστική απαλλοτρίωση της γης.

Μπροστά στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Δυτικής Μακεδονίας, ανέλαβε την πρωτοβουλία και οργανώνει δύο συσκέψεις με στόχο το συντονισμό της δράσης του εργαζόμενου λαού της περιοχής. Την Πέμπτη 7 Ιούνη στις 7 μ.μ. θα γίνει σύσκεψη στον Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας και την Παρασκευή 8 Ιούνη στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο, «ο λαός της περιοχής βιώνει ακόμα πιο βαριές τις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και της απελευθέρωσης της ενέργειας. Η ασύδοτη δραστηριότητα της ΔΕΗ ΑΕ έχει προκαλέσει τεράστια ρύπανση του περιβάλλοντος, με αρνητικές συνέπειες για την ίδια την υγεία των κατοίκων και τη βιωσιμότητα ολόκληρων οικισμών».

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις

Συνεχίζουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά απαιτώντας από τη γερμανική διοίκηση που έχει διορίσει η αγοράστρια εταιρία «Thyssen Krupp» να ανακαλέσει τις απολύσεις των 11 συναδέλφων τους. Χτες έκαναν νέα στάση εργασίας ενώ αύριο στις 8 το πρωί θα γίνει γενική συνέλευση για να αποφασίσουν την κλιμάκωση του αγώνα τους. Οι απολύσεις έγιναν στο όνομα της ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας» της επιχείρησης ενώ η διοίκηση κάνει λόγω για συνολικά 100 απολύσεις και νέες «περικοπές» σε δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, η «Thyssen» προσπαθεί να αποσπάσει από το Δημόσιο, δηλαδή τις τσέπες των εργαζομένων της χώρας, κι άλλο «ζεστό χρήμα» και να εξασφαλίσει νέα εξοπλιστικά προγράμματα. Μάλιστα, την ερχόμενη Πέμπτη έχει καθοριστεί συνάντηση μεταξύ της διοίκησης του ναυπηγείου και του υφυπουργού Απασχόλησης Γερ. Γιακουμάτου.

ΛΟΓΙΣΤΕΣ
Κινητοποίηση την Πέμπτη για τη Σύμβαση

Συγκέντρωση και πορεία στα γραφεία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη, 7 Ιούνη, οι λογιστές της Αθήνας με απόφαση της Ενωσης Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης. Η συγκέντρωση έχει οριστεί στις 7 μ.μ. στα γραφεία της Ενωσης. Οι λογιστές κλιμακώνουν τον αγώνα τους μπροστά στην αδιαλλαξία των εργοδοτικών οργανώσεων για την υπογραφή ικανοποιητικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org