ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Φλεβάρη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσία πλήθους αγωνιστών της Αντίστασης και του ΔΣΕ, φίλων και απογόνων τους, πολυμελούς αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ, Δ. Κουτσούμπα, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, εκπροσώπου της ΚΣ της ΚΝΕ και εκπροσώπων της ΠΕΚΑΜ και του «Σπιτιού του Αγωνιστή», η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα της την περασμένη Κυριακή.

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε με σύντομο χαιρετισμό ο αντιπρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Γρ. Τουγλίδης, ο οποίος έκανε ειδική αναφορά στους αγωνιστές που «έφυγαν» από τη ζωή το χρόνο που πέρασε. Σημείωσε πως «ο περασμένος χρόνος ήταν δύσκολος, καθώς είχαμε συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (...) και την Ευρωπαϊκή Ενωση για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου, με περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, με αύξηση της φορολογίας, με χειροτέρευση της Υγείας, της Πρόνοιας, της Παιδείας, κατασχέσεις κ.λπ.», με ενίσχυση των «μέτρων καταστολής των λαϊκών κινητοποιήσεων, με επιθέσεις ΜΑΤ και με δικαστικές διώξεις κατά πάντων που αγωνίζονταν». Κατήγγειλε «τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις με τα βάσανα που συνεπάγονται για τους λαούς και τους ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους».

«Στη χώρα μας η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα δίνει όλα στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς και την ιμπεριαλιστική ΕΕ, έχει μετατρέψει τη χώρα σε αμερικανοΝΑΤΟική βάση. Στα πλαίσια αυτά προώθησε και υπέγραψε τη ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών, που δημιουργεί νέους κινδύνους για τους λαούς της περιοχής - και το λαό μας φυσικά - προοπτικά. Ταυτόχρονα, και με ευθύνη της κυβέρνησης που συμμετέχει στα ευρωατλαντικά ιμπεριαλιστικά παιχνίδια, οξύνεται η αντιπαράθεση στο Αιγαίο και τη γύρω περιοχή, εντείνοντας τους κινδύνους, πράγμα που απαιτεί επαγρύπνηση από όλους μας», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις εκλογές, κάλεσε όλους να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για να βγουν ενισχυμένοι οι συνδυασμοί του ΚΚΕ, «του Κόμματός μας, που δεν ξεχνάμε πως ήταν ο οργανωτής, καθοδηγητής και ο κύριος αιμοδότης της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που απελευθέρωσε τη χώρα και πάλεψε κόντρα στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Το ΚΚΕ σε όλη την εκατοντάχρονη Ιστορία του αγωνίζεται με ηρωισμό για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, για να καταργηθεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».

Καταλήγοντας, θύμισε ότι φέτος συμπληρώνονται 75 χρόνια από την απελευθέρωση της χώρας από την τριπλή φασιστική κατοχή και 70 χρόνια από το τέλος της τρίχρονης εποποιίας του ηρωικού ΔΣΕ, ενώ εξέφρασε αλληλεγγύη στους αγρότες και στον δίκαιο αγώνα τους.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η εγκατάλειψη της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων αλλο ένα δείγμα εξαπάτησης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Ο χαιρετισμός του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη συνεστίαση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Ο Γρ. Τουγλίδης
Ο Γρ. Τουγλίδης
Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας, ανάμεσα σε φίλους και συντρόφους, ανάμεσα σε αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης, του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Ανάμεσα σε φίλους και απογόνους αυτής της γενιάς, που με τη δράση τους κρατούν ζωντανές τις ηρωικές σελίδες που έγραψε ο λαός μας, με μπροστάρη το ΚΚΕ.

Πάντα με αφορμή αυτές τις εκδηλώσεις, στην αρχή της χρονιάς, η σκέψη μας πάει σ' αυτούς που δεν είναι πια κοντά μας. Σ' αυτούς που έφυγαν πλήρεις ημερών, ορθοστατούντες και ορθοβαδίζοντες. Σ' αυτούς του τα έδωσαν όλα για τη λευτεριά της πατρίδας μας. Σ' αυτούς που έπεσαν σε άνιση μάχη και αγώνα για τη ζωή του λαού μας, για να ζήσουμε εμείς οι νεότεροι, τα παιδιά μας, καλύτερες μέρες. Για μια κοινωνία χωρίς φτώχεια, καταπίεση, πολέμους. Η παρακαταθήκη που μας άφησαν είναι πολύτιμη.

Σήμερα και από δω, απ' αυτή την εκδήλωση, απευθύνουμε κάλεσμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ σε όλες τις μάχες που έχουμε μπροστά μας. Στις εκλογικές μάχες, στις καθημερινές μάχες στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές.

Στις ευρωεκλογές, στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, στις βουλευτικές εκλογές όποτε κι αν γίνουν, με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, της «Λαϊκής Συσπείρωσης», μπορούμε να δώσουμε τη δική μας ενιαία απάντηση στην ενιαία επίθεση που εξαπολύουν οι κυβερνήσεις, η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Μπορούμε να δυναμώσουμε τον μοναδικό πόλο της αντίστασης και της προοπτικής για το λαό. Με ισχυρό ΚΚΕ παντού, κόντρα στο δίπολο ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, που στήνεται για να εγκλωβιστεί η λαϊκή δυσαρέσκεια. Μπορούμε να βάλουμε εμπόδια, να καθυστερήσουμε αντιλαϊκά μέτρα, να διεκδικήσουμε ανάσες ανακούφισης για τη λαϊκή οικογένεια, να ανοίξουμε το δρόμο για να επιβάλουμε ριζικές αλλαγές για να ζήσουμε καλύτερα εμείς και τα παιδιά μας. Μπορούμε μόνο με ισχυρό το ΚΚΕ παντού!

Επιτίθενται στο ΚΚΕ για να κρύψουν τις βρωμιές τους

Πριν από λίγες μέρες η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τη συμφωνία των Πρεσπών, δίνοντας στη γειτονική χώρα «πράσινη κάρτα» για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Ολα τα υπόλοιπα που αναμασούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δήθεν λύνουν ένα πρόβλημα δεκαετιών και συμβάλλουν στην ειρήνη και στη φιλία των λαών, είναι για να κρύψουν τις βρωμιές τους.

Γιατί τι άλλο από βρώμικη δουλειά είναι να μπαίνεις μπροστά για να στηρίξεις τα σχέδια των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια;

Τι άλλο από βρώμικη δουλειά είναι να βάζεις σε κινδύνους το λαό σου, μόνο και μόνο γιατί διεκδικείς, για λογαριασμό τμημάτων του μεγάλου κεφαλαίου, μερίδιο από τη μοιρασιά των ιμπεριαλιστών στην περιοχή;

Και επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κρύψει τις βρωμιές του, επιτίθεται στο ΚΚΕ που τον αποκαλύπτει, ότι έχει γίνει τσιράκι του Τραμπ και της Μέρκελ, των Αμερικανών και των Γερμανών.

Γιατί ξέρει ότι οι αγωνιστές, οι αριστεροί, οι προοδευτικοί, δεν θα ξεπλύνουν ποτέ τον ιμπεριαλισμό, δεν θα δώσουν ποτέ συγχωροχάρτι στο ΝΑΤΟ, στους Αμερικανούς, στους Γερμανούς και τους άλλους ευρωατλαντικούς για τα εγκλήματά τους.

Σήμερα, 74 χρόνια από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα οι οφειλές της Γερμανίας σε αποζημιώσεις και επανορθώσεις για:

-- Το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο - ληστεία, που επιβλήθηκε στην κατεχόμενη Ελλάδα.

-- Τις τεράστιες καταστροφές στις υποδομές που προκάλεσαν τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα και οι οποίες αναγνωρίστηκαν από τη Διάσκεψη των Συμμάχων στο Παρίσι (Δεκέμβρης 1945 - Γενάρης 1946).

-- Τις αποζημιώσεις των θυμάτων των φρικιαστικών ναζιστικών εγκλημάτων, των ομήρων στα ναζιστικά στρατόπεδα και στα εργοστάσια των γερμανικών μονοπωλίων.

-- Την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών ανεκτίμητης αξίας και των θησαυρών πολιτιστικής κληρονομιάς, που λεηλατήθηκαν από τις γερμανικές κατοχικές δυνάμεις.

Τεράστια είναι η ευθύνη όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων της χώρας, αλλά και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ουσιαστικά δεν έθεσαν ποτέ ζήτημα πραγματικής διεκδίκησης των γερμανικών επανορθώσεων.

Κι αυτό χρησιμοποιώντας διάφορες αστήρικτες δικαιολογίες και προσχήματα, όπως ότι «δεν είναι τώρα η κατάλληλη η στιγμή για να τεθεί το ζήτημα», ότι «πρέπει να βρούμε την κατάλληλη στιγμή» - που ποτέ δεν την βρίσκουν - και άλλα σχετικά.

Δεν θα μπορούσε να λείψει και το γλέντι από τη συνεστίαση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Δεν θα μπορούσε να λείψει και το γλέντι από τη συνεστίαση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει εξαγγείλει ότι θα φέρει την «Εκθεση της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών».

Η συγκεκριμένη έκθεση στην πραγματικότητα στέλνει ξανά τη διεκδίκηση στις ελληνικές καλένδες, γιατί ουσιαστικά μιλάει για πρωτοβουλία που θα πάρει η Βουλή για την εκπόνηση και υλοποίηση «ενός σχεδίου εθνικής στρατηγικής» στα θέματα των γερμανικών οφειλών!

Και αφού οριοθετήσει όπως λέει και «χαράξει τις γενικές και επί μέρους κατευθύνσεις και στόχους, πρέπει να ανοίξει εθνικό διάλογο»!

Οποιος δε θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει

Οποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει, λέει ο λαός μας και έχει δίκιο.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο επίσης για σύσταση Επιστημονικής Επιτροπής από διεθνολόγους, πανεπιστημιακούς, οικονομολόγους και νομικούς, Ελληνες και ξένους, για να συντάξουν πόρισμα με βάση την απόφαση της Χάγης του '12 και την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ιταλίας του '14!

Οσο για τις αποζημιώσεις προς τα θύματα και τους συγγενείς τους, οι οφειλές και αποζημιώσεις από τη Γερμανία προς αυτούς θεωρούνται ιδιωτικές απαιτήσεις και δεν συμψηφίζονται με άλλες απαιτήσεις της Ελλάδας κατά της Γερμανίας!

Κατά συνέπεια, σε περίπτωση διακρατικών διαπραγματεύσεων Ελλάδας - Γερμανίας πρέπει να υπάρξει φροντίδα και έλεγχος ώστε σε περίπτωση διεκδίκησης να μην παρακαμφθούν οι απαιτήσεις χρηματικής αποζημίωσης των θυμάτων και των οικογενειών τους.

Βέβαια, για να μην κοροϊδευόμαστε, δεν έχουν αποφασιστεί ακόμη ούτε καν οι διακρατικές διαπραγματεύσεις Ελλάδας - Γερμανίας για τις επανορθώσεις.

Η κυβέρνηση ουσιαστικά κάνει πλάτες στην άρνηση της Γερμανίας να πληρώσει τις οφειλές, η οποία θεωρεί ότι το θέμα και νομικά έχει λήξει, επιδιώκοντας να αμβλύνει έως και να καταστήσει ανενεργή κάθε πρωτοβουλία και δράση διεκδίκησης των επανορθώσεων.

Είτε αυτές αφορούν το κατοχικό δάνειο και τις καταστροφές στην Ελλάδα, είτε τις οικογένειες που ξεκληρίστηκαν στα ολοκαυτώματα στις μαρτυρικές πόλεις και στα χωριά.

Συμπράττει ουσιαστικά η κυβέρνηση στον τρόπο με τον οποίο η Γερμανία προσπαθεί να αντιπαρέλθει την υποχρέωση να πληρώσει τις οφειλές της για τα εγκλήματά της στην Ελλάδα κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Γι' αυτόν το σκοπό η Ομοσπονδιακή Κάτω Βουλή της Γερμανίας αποφάσισε τη δημιουργία του ονομαζόμενου «ελληνογερμανικού ταμείου για το μέλλον».

Σκοπός τους είναι η χρηματοδότηση συγκεκριμένων έργων, ώστε Γερμανία - Ελλάδα, όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, να επεξεργαστούν από κοινού την κοινή τους Ιστορία των τελευταίων 200 ετών με σκοπό την εγκαθίδρυση μίας ελληνογερμανικής ιστορικής μνήμης, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο, ιδιαίτερα στη Γερμανία, τη συνείδηση για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην Ελλάδα, και τη συμβολή στη συμφιλίωση της Γερμανίας με τις μαρτυρικές και τις εβραϊκές κοινότητες της Ελλάδας.

Τι ακριβώς σχεδιάζουν; Επιστημονικά συμπόσια, ερευνητικά προγράμματα και άλλα σχετικά...

Γι' αυτό προχωρούν και τη δημιουργία «Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας», που απ' ό,τι φαίνεται δεν είναι άσχετο με τις γερμανικές αποζημιώσεις. Αφού κι αυτοί που το διαφημίζουν, όπως ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Τόμας Στέφεν, λένε ότι υπάρχουν μεν δυνατότητες συνεργασίας με Ελληνες μέσω έργων για τους νέους και του «ελληνογερμανικού ταμείου για το μέλλον», από την άλλη όμως θεωρεί ότι το να μιλάμε για τις πολεμικές αποζημιώσεις είναι ο «λάθος δρόμος»!

Ολες οι ελληνικές κυβερνήσεις και ιδιαίτερα η σημερινή, που επικαλείται καπηλευόμενη την Ιστορία των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ - ΔΣΕ, μολύνοντάς την, αφού την ταυτίζει με την πολιτική της, ακολουθεί την ίδια ρότα με τις προκατόχους της και δεν διεκδικεί τις επανορθώσεις - αποζημιώσεις από τη Γερμανία.

Γιατί ταυτίζεται με τις επιλογές και τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης, που δεν θέλει να διαταραχθούν η θέση και η σχέση της με την ΕΕ και ιδιαίτερα με τη Γερμανία, αφού είναι το ηγετικό κράτος στη διακρατική αυτή ιμπεριαλιστική ένωση.

Ακόμη η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει στο ερώτημα αν θα διεκδικήσει τις οφειλές από το γερμανικό κράτος, στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, όπως ειπώθηκε από τους Ελληνες ευρωβουλευτές στη συνεδρίαση στις 27/6/2016.

Το βασικό επιχείρημα που η κυβέρνηση επικαλείται, ότι χρειαζόταν να προηγηθεί η τεκμηρίωση για να εγείρει το ζήτημα των επανορθώσεων, είναι έωλο και προβάλλεται εκ του πονηρού.

Στοιχεία υπήρχαν.

Αλλωστε ολόκληρη τη δεκαετία του '90, αλλά και του 2000 και στη συνέχεια, υπήρχαν ατράνταχτα στοιχεία που τεκμηρίωναν και τις επανορθώσεις και το ύψος τους.

Υπάρχουν οι εκθέσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Το ΚΚΕ συνεχίζει να αναδεικνύει το ζήτημα της διεκδίκησης των πολεμικών επανορθώσεων

Να γιατί λέμε ότι η διεκδίκηση των επανορθώσεων από τη Γερμανία είναι καθαρά θέμα πολιτικής βούλησης και μόνο.

Το Κόμμα μας, που ήταν ο αιμοδότης, ο καθοδηγητής, ο νους και η ψυχή των αγώνων του λαού και της νεολαίας μας στη ναζιστική κατοχή, που συσπειρωμένος σε ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ αγωνίστηκε νικηφόρα με το όπλο στο χέρι ενάντια στις φασιστικές ορδές, από την πρώτη στιγμή ανέδειξε και συνεχίζει να αναδεικνύει πολύμορφα το ζήτημα της διεκδίκησης των πολεμικών επανορθώσεων από τη Γερμανία.

Με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις στο ελληνικό Κοινοβούλιο, Ερωτήσεις και Επερωτήσεις, με επιστολές στους Προέδρους και πρωθυπουργούς της Γερμανίας.

Με κοινή επιστολή της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας και της ΠΕΑΕΑ προς τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και τις μόνιμες αντιπροσωπείες των κρατών - μελών της, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις πρεσβείες των κρατών - μελών της ΕΕ στην Ελλάδα.

Αλλά και με πολλές πρωτοβουλίες κοινής δράσης με την Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης - Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, την ΠΕΑΕΑ, που σας είναι γνωστές.

Το ΚΚΕ, εξοπλισμένο με την πείρα των πολύχρονων παρεμβάσεών του, συνεχίζει και θα πρωτοστατεί στη δράση για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων - αποζημιώσεων, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος του λαού μας. Σ' αυτή τη ρότα θα συνεχίσουμε και από κοινού με την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Απλώνουμε το χέρι σε κάθε αγωνιστή!

Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Σήμερα, άνθρωποι αγωνιστές, που τα προηγούμενα χρόνια για διάφορους λόγους οι δρόμοι μας χωρίστηκαν, παίρνουν ξανά τη θέση τους στο κίνημα, στο πλάι του ΚΚΕ.

Πολλοί απ' αυτούς που εμπιστεύτηκαν τον ΣΥΡΙΖΑ, ή άλλα κόμματα, όπως το ΠΑΣΟΚ παλιότερα, σήμερα, παρά τις επιμέρους διαφωνίες τους, βλέπουν στο ΚΚΕ τη μοναδική δύναμη αντίστασης, δύναμη οργάνωσης του λαού.

Σε όλους αυτούς απευθυνόμαστε.

Πρέπει να παλέψουμε ώστε να μην εγκλωβιστούν ξανά οι αγωνιστές της Αντίστασης, του ΔΣΕ, της πολιτικής προσφυγιάς, οι απόγονοι όλων αυτών, στα κάλπικα διλήμματα του διπολισμού, ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, που ορκίζονται και οι δυο τους στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ, και επιλέγουν εκμεταλλευτές του ιδρώτα του λαού μας για να κάθονται στο σβέρκο του λαού κάθε τετραετία.

Απευθυνόμαστε σε όλους αυτούς που γιόρτασαν μαζί μας τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, στις εκατοντάδες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, και αναθάρρησαν, είδαν πως η ελπίδα είναι εδώ, στο ΚΚΕ, στην πάλη για την ανατροπή, για ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την κοινωνία, για μια νέα κοινωνία ειρήνης και ευημερίας για όλους και όλες.

Εμείς απλώνουμε το χέρι σε κάθε αγωνιστή και αγωνίστρια, σε κάθε άνθρωπο καλής θέλησης, να συμπορευτούμε μαζί σε όλες τις μάχες, και στους αγώνες και στις εκλογές, για ισχυρό ΚΚΕ παντού!

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πάει πολύ ο πρέσβης των ΗΠΑ να μιλάει για εγκλήματα

Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε για ακόμη μία φορά ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, επιβεβαιώνοντας τη «γεωπολιτική δυναμική» της περιοχής για τα σχέδια των αμερικανικού ιμπεριαλισμού στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή, που υπηρετούν με συνέπεια η κυβέρνηση, τα υπόλοιπα αστικά κόμματα και τα τοπικά τους στελέχη, για λογαριασμό της «αναβάθμισης» της αστικής τάξης.

Στη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο της πόλης Γιάννη Μπουτάρη, τον ευχαρίστησε «για τη μεγάλη συνεργασία» που έχουν όλα αυτά τα χρόνια και σημείωσε ότι «η συμβολή στην ανανέωση της Θεσσαλονίκης ως πύλης προς την ευρύτερη περιοχή θα είναι μια διαχρονική κληρονομιά».

Με τον περιφερειάρχη Α. Τζιτζικώστα συμφώνησαν ότι «τώρα είναι η ώρα να αξιοποιήσουμε την εξαιρετικά ευνοϊκή στιγμή στις σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ και της γεωπολιτικής δυναμικής στην περιοχή», όπως βαφτίζονται τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ που ανοίγουν την πόρτα σε μεγάλους κινδύνους για το λαό.

Ο Αμερικανός πρέσβης συναντήθηκε ακόμη με τον μητροπολίτη Ανθιμο, «αναδεικνύοντας τον σημαντικό ρόλο της Εκκλησίας στην υποστήριξη των ΗΠΑ στην περιοχή». Τέλος, συναντήθηκε και με τη διοίκηση της ΔΕΘ - HELEXPO.

Στο πλαίσιο της παρουσίας του (Κυριακή και Δευτέρα) επισκέφθηκε και το εβραϊκό ταφικό μνημείο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το οποίο πριν από λίγες μέρες βεβηλώθηκε από τους φασίστες.

Μάλιστα, σε ανάρτησή του στο «Twitter» ο Τζ. Πάιατ αναφέρει: «Μετέφερα στον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης τη λύπη και την οργή μας για την καταστροφή που έγινε στο μνημείο του Εβραϊκού νεκροταφείου. Πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε μαζί για να τερματίσουμε τα εγκλήματα μίσους και να κάνουμε τον κόσμο πιο ανεκτικό».

«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί»

Με αφορμή την παρουσία του Αμερικανού πρέσβη στη Θεσσαλονίκη, το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ καλεί τους φοιτητές να απαντήσουν έμπρακτα στους σχεδιασμούς ΝΑΤΟ - ΗΠΑ, στις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή και διεθνώς, με τη συμμετοχή τους στη σημερινή κινητοποίηση της ΚΝΕ ενάντια στην επέμβαση στη Βενεζουέλα, που θα ξεκινήσει τις 7 μ.μ. από το Αγαλμα Βενιζέλου, με προορισμό το αμερικάνικο προξενείο.

Επίσης, με αφορμή την επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη στο μνημείο του εβραϊκού ολοκαυτώματος στο ΑΠΘ, σχολιάζει: «Τον ενημερώνουμε ότι: Το μνημείο στο ΑΠΘ είναι για τα θύματα του ολοκαυτώματος των Εβραίων από τους ναζί. Ο κ. Πάιατ εκπροσωπεί μια κυβέρνηση που στηρίζεται από μια σειρά φασιστικές ομάδες, όπως η "Κου Κλουξ Κλαν", προβαίνει τακτικά σε ρατσιστικές δηλώσεις, θέλει να υψώσει νέο τείχος μίσους στα σύνορα με το Μεξικό και με μια σειρά ενέργειες καλλιεργεί το μίσος και το ρατσισμό ανάμεσα στους λαούς. Ταυτόχρονα στηρίζει ανοιχτά φασιστικές κυβερνήσεις, όπως αυτή της Ουκρανίας.

Το μνημείο καταστράφηκε από φασιστικές ομάδες και χρυσαυγίτες, για τους οποίους δεν βρήκε λέξη να πει. Λογικό το βρίσκουμε, αφού του είναι χρήσιμη εφεδρεία για τη συνέχεια. Αλλωστε και οι ίδιοι οι Χρυσαυγίτες πλέον "βαράνε προσοχή" στους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ. Τα έχει αναθέσει στα "καλά παιδιά" των Αμερικανών, στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, να τους ξεπλύνουν, σουλατσάροντας με τα ναζιστοειδή σε στρατιωτικές ασκήσεις και βάσεις.

Τέλος, όσον αφορά τις δηλώσεις του για "να σταματήσουν τα εγκλήματα", στην Ελλάδα λέμε ότι "στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί". Πάει πολύ ο πρέσβης των ΗΠΑ να μιλά για κάτι τέτοιο όταν η χώρα του έχει βάλει τη σφραγίδα της στο ματοκύλισμα λαών σε κάθε γωνιά του πλανήτη και ετοιμάζεται να κάνει μια ακόμη ανοιχτή επέμβαση, στη Βενεζουέλα».

Προβολές του Ντοκιμαντέρ «Ο Δρόμος μας»

Το Ντοκιμαντέρ «Ο Δρόμος μας», που είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια του ΚΚΕ, προβάλλεται, σήμερα Τρίτη 5 Φλεβάρη, στις 8 μ.μ., στον Δημοτικό Κινηματογράφο Καρδίτσας (πληροφορίες στο τηλ. 2441076080)

Η ΚΟ Λιμεναρίων Θάσου του ΚΚΕ προβάλλει το Ντοκιμαντέρ, σήμερα Τρίτη 5 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., στο καφέ «COOL» στα Λιμενάρια.

Η ΤΟ Αρτας του ΚΚΕ καλεί στις προβολές του Ντοκιμαντέρ καθημερινά έως την Τετάρτη 6 Φλεβάρη, στις 7.30 μ.μ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org