ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΛΟΥΚΑΣ
Στην ακούραστη δράση του λαού η διέξοδος

Σε πολιτική συγκέντρωση στην Καρδίτσα μίλησε την περασμένη Κυριακή ο Στέφανος Λουκάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, όπου παρουσίασε την πολιτική πρόταση του Κόμματος. Ανάμεσα σε άλλα υπογράμμισε: «Μέσα στο ζοφερό κλίμα των ημερών, της σκανδαλολογίας και της αντιλαϊκής πολιτικής, της απόπειρας χειραγώγησης του λαού, το ΚΚΕ λέει ότι υπάρχει διέξοδος, υπάρχει λύση. Λύση και διέξοδος που δε θα προέλθει από τις όποιες αλλαγές και μασκαρέματα στο επίπεδο κορυφών των πολιτικών δυνάμεων του συστήματος, αλλά από την καθημερινή, ακούραστη, γεμάτη αυτοθυσία δράση των λαϊκών δυνάμεων, μαζί με τους κομμουνιστές και άλλους ριζοσπάστες, κόντρα στην πολιτική της πλουτοκρατίας για την ικανοποίηση των αναγκών τους.

Το εκλογικό αποτέλεσμα έβγαλε πιο αδύνατη την κυβέρνηση της ΝΔ. Ταυτόχρονα το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν κατάφερε να καρπωθεί τη χασούρα της, αλλά έχασε και το ίδιο. Αυτές οι διεργασίες συνεχίζονται. Συνεχίζεται η φθορά της αστικής πολιτικής και των κομμάτων της και είναι απόλυτα δικαιολογημένη, αφού την αποστρέφονται λαϊκές δυνάμεις.

Η αστική τάξη ξέρει λοιπόν καλά πως το εργατικό, το κομμουνιστικό κίνημα έχει μέσα του τη δυναμική ρήξης, σύγκρουσης και ανατροπής. Φαίνεται λοιπόν πως τα επιτελεία της επεξεργάζονται διάφορα σενάρια μασκαρέματος του πολιτικού συστήματος. Ετσι που να φαίνεται νέο, ενώ θα είναι το ίδιο παλιό, όσο και ο καπιταλισμός. Ισως να κάνουν αλλαγές στα υπάρχοντα πρόσωπα, στελέχη των αστικών κομμάτων και όχι μόνο, ή ακόμα και να γίνει διάσπαση σε ορισμένα κόμματα, ή να θυσιάσουν κάποια παραδοσιακά και πιστά στελέχη τους. Οι αστοί δε διστάζουν μπροστά σε τίποτα.

Στρέφεται εναντίον του λαού η δρομολόγηση και διαμόρφωση κεντροαριστερών σεναρίων. Αποδείχτηκαν οδυνηρές για τους λαούς, χρήσιμες όμως για το κεφάλαιο, οι δήθεν εναλλακτικές κυβερνητικές λύσεις. Ολες οι δήθεν εναλλακτικές προτάσεις της "εκσυγχρονιστικής", "ανανεωτικής" "αριστεράς" σε όλη την Ευρώπη (σε Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία) κλπ. κατέληξαν όχι απλά σε φιάσκο, αλλά σε ενδυνάμωση των αντιδραστικών αλλαγών και αναδιαρθρώσεων, σε βάρος της εργατικής τάξης και των λαών. Διέλυσαν το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, αδυνάτισαν μέχρι και εξαφάνισαν Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα».

Συνεχίζοντας σημείωσε: «Οι "αριστερές συμμαχίες", που προβάλλει υποκριτικά ο ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ, οδηγούν αποδεδειγμένα στην ενσωμάτωση και στην υποταγή του λαϊκού κινήματος, στον εξωραϊσμό της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Στην πολιτική του δεν υπάρχει κανένα μέτρο που να θίγει το κύριο, τη δύναμη και την εξουσία του κεφαλαίου. Συγκαλύπτει την ουσία της πολιτικής του και υποστηρίζει ότι υπάρχουν λύσεις που εξυπηρετούν και τους μεγαλοεπιχειρηματίες και την εργατική τάξη, το λαό.

Το ΚΚΕ με την εναλλακτική πολιτική λύση που προβάλλει και παλεύει, μένει σταθερό στο πεδίο του καθημερινού αγώνα, για τα λαϊκά προβλήματα, με την επιδίωξη να αποσπαστούν ακόμα και μερικές, έστω και προσωρινές, κατακτήσεις, ξέροντας ταυτόχρονα ότι μόνο στο έδαφος της πάλης διαμορφώνεται πείρα για να περάσουμε στην αντεπίθεση, στη ρήξη και στην ανατροπή στην πορεία.

Καθημερινά αναδείχνουμε πως μειώνεται συνεχώς το μερίδιο του πλούτου που καρπώνεται η εργατική τάξη, τα άλλα λαϊκά στρώματα από το συνολικό πλούτο που παράγεται. Αναδεικνύουμε την εντατικοποίηση της δουλειάς, την ανασφάλεια, την ανεργία, τη μείωση του εισοδήματος της φτωχής αγροτιάς και των αυτοαπασχολούμενων, την υποβάθμιση της μόρφωσης, την πολιτιστική εξαθλίωση, τη μη δυνατότητα απόλαυσης διακοπών από τους λαϊκούς ανθρώπους, την κακή ποιότητα και το μεγάλο κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών σε Υγεία, Πρόνοια κλπ. Αναδεικνύουμε την ανάγκη πολιτικής για την προστασία της μητρότητας, τα δικαιώματα των γυναικών, το περιβάλλον - μείζον σήμερα πρόβλημα. Εχουμε στόχους πάλης για όλα αυτά και παλεύουμε καθημερινά να συσπειρωθεί ο λαός για τη διεκδίκηση λύσεων σε όφελός του, κόντρα στην πολιτική της ολιγαρχίας, για να ικανοποιηθούν όλες οι ανάγκες του.

Λέμε ταυτόχρονα ότι δε φθάνει ειδικά σήμερα, να διεκδικείς μια προσωρινή ανεπαρκή ανακούφιση με αίτημα τη "δικαιότερη" κατανομή του εισοδήματος. Η κατανομή του εισοδήματος καθορίζεται πριν απ' όλα από τις σχέσεις ιδιοκτησίας, δηλαδή από το γεγονός ότι η μεγάλη ιδιοκτησία βρίσκεται στα χέρια της ολιγαρχίας, γι' αυτό και καρπώνεται τον τεράστιο πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι.

Γι' αυτό απαιτείται, είναι υπερώριμο, η ιδιοκτησία να γίνει κοινωνική για να ευημερήσει ο λαός. Και γι' αυτό απαιτείται κοινωνικοπολιτική συμμαχία για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία. Δε μιλάμε για εναλλαγή κομμάτων στην κυβέρνηση, αλλά να διώξουμε την αστική τάξη από την εξουσία. Για τέτοια αλλαγή μιλάμε. Να περάσει ο λαός στην εξουσία».

ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΠΕΝΕΤΑΤΟΣ
Στα δικαστήρια πάλι σήμερα για τις χαφιεδοκάμερες

Στα δικαστήρια του Πειραιά και για πολλοστή φορά σέρνεται και πάλι σήμερα ο δήμαρχος Νίκαιας, Στέλιος Μπενετάτος, για φθορά σε κάμερες παρακολούθησης στην πόλη της Νίκαιας. Στις 22 του περασμένου Γενάρη, ο δήμαρχος Νίκαιας δικάστηκε πάλι με την ίδια κατηγορία και μηνυτή τότε το ΥΠΕΧΩΔΕ και αθωώθηκε ομόφωνα. Τώρα η δίκη επαναλαμβάνεται με μηνυτή την εταιρεία ΑΚΤΩΡ που είχε αναλάβει την τοποθέτηση των καμερών.

Υπενθυμίζουμε πως το Γενάρη του 2004 η Δημοτική Αρχή της Νίκαιας μαζί με κατοίκους και μαζικούς φορείς της πόλης, σε μια συμβολική πολιτική πράξη, απενεργοποίησαν κάμερες παρακολούθησης που στήθηκαν στη Νίκαια, από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με πρόσχημα την τρομοκρατία.

Σε ανακοίνωσή της, η Δημοτική Αρχή της Νίκαιας επισημαίνει πως «συνεχίζει σταθερά στο δρόμο της διεκδίκησης και του αγώνα για την προστασία των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού» και πως «παρά τη δικαστική τρομοκρατία συνεχίζει μαζί με το λαό της πόλης και το ταξικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα την πάλη ενάντια σε κάθε κρατική καταστολή, την πάλη ενάντια στις αιτίες που γεννούν τα προβλήματα των εργαζομένων και της νεολαίας». Παράλληλα, καλεί το λαό και τους μαζικούς φορείς της πόλης σε παράσταση διαμαρτυρίας, στις 9 σήμερα το πρωί, έξω από τα δικαστήρια του Πειραιά.

Η πίτα του ΣΦΕΑ

Με την ευχή το νέο έτος να αποτελέσει την αφετηρία για μια δίκαιη αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου, ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-1974 πραγματοποίησε την καθιερωμένη του εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Μέλη και φίλοι του Συνδέσμου, συναντήθηκαν σε αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας την Κυριακή το πρωί, δηλώνοντας ότι και φέτος θα δηλώνουν «παρών» σε όλους τους αγώνες του λαού για το ψωμί, τη δημοκρατία, την εθνική ανεξαρτησία. «Το 2008 ας αποτελέσει ένα ακόμη βήμα προς την οριστική αμφισβήτηση της ιδιοποίησης της παραγόμενης υπεραξίας» ευχήθηκε στο σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Δ. Πρωτοψάλτης. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε η Εύα Μελά, βουλευτής του ΚΚΕ, καθώς και αντιπροσωπείες του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.

ΝΕ ΗΛΕΙΑΣ ΚΚΕ
Σύσκεψη για τη σωτηρία του Νοσοκομείου Κρεστένων

Σε ενεργοποίηση και αγώνα των κατοίκων του Δήμου Σκιλλούντος για να δοθούν άμεσα τα απαραίτητα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για την αναβάθμιση και πλήρη στελέχωση του Νοσοκομείου Κρεστένων, ώστε να παρέχει στον εργαζόμενο λαό της περιοχής υπηρεσίες πλήρους Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας - Πρόληψης και μερικώς Δευτεροβάθμιας, για να μην πεθαίνει κανείς ασθενής στο δρόμο για το άγνωστο, καλεί με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή (ΝΕ) Ηλείας του ΚΚΕ. Στα πλαίσια αυτά διοργανώνει σύσκεψη - συζήτηση αύριο, Τετάρτη 6 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ. στο Δημαρχείο Σκιλλούντος.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org