ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Σεπτέμβρη 2021 - Κυριακή 5 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
Φωτίζουμε τον δρόμο που πρέπει να διαλέξει κάθε νέος για να καταφέρει να ζήσει «αλλιώς»

Συνέντευξη με στελέχη της Οργάνωσης Εύβοιας της ΚΝΕ για το περιεχόμενο και την προετοιμασία των κεντρικών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ στον νομό που είναι αφιερωμένες στους πυρόπληκτους

Στους πυρόπληκτους θα είναι αφιερωμένες οι εκδηλώσεις

Eurokinissi

Στους πυρόπληκτους θα είναι αφιερωμένες οι εκδηλώσεις
Εντατικά δουλεύουν τα μέλη και τα στελέχη της ΚΝΕ στην Εύβοια για την προετοιμασία των κεντρικών εκδηλώσεων του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στον πολύπαθο νομό, που θα γίνουν στη Χαλκίδα, την Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη, στο «Κόκκινο Σπίτι».

Για την προετοιμασία και το περιεχόμενο του Φεστιβάλ ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με τον Κωνσταντίνο Κούκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας της ΚΝΕ και Γραμματέα του ΤΣ Εύβοιας της Οργάνωσης, και την Ελευθερία Αθανασοπούλου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας της ΚΝΕ.

Παραθέτουμε τη συνέντευξη:

-- Ποιο το μήνυμα που θέλει να στείλει η ΚΝΕ στους νέους και τις νέες της Εύβοιας μέσα από το φετινό Φεστιβάλ;

Κ. Κ.: Στέλνουμε μήνυμα στους νέους και τις νέες της Εύβοιας που οργίζονται από τις εικόνες καταστροφής της βόρειας Εύβοιας, από το αθωράκιστο σύστημα Υγείας που παραμένει και στο 4ο κύμα πανδημίας, από την απαράδεκτη κατάσταση των σχολείων που θα ανοίξουν χειρότερα από ό,τι έκλεισαν, από το γεγονός ότι τα πανεπιστήμιά τους είναι κλειστά και πως υπάρχει τρόπος, δρόμος αυτή η αγανάκτηση να πιάσει τόπο!

Κάθε νέος και νέα μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον αγώνα για να μπορεί να ζει και όχι απλά να επιβιώνει με τα λίγα, να μπορεί να απολαμβάνει, να αξιοποιεί τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας προς όφελος της κοινωνίας και όχι να περιμένει πότε θα καεί ή θα πνιγεί. Να μπορεί να σχεδιάζει, να κάνει όνειρα και να τα πραγματοποιεί, να είναι πραγματικά ελεύθερος και όχι να παραμένει εγκλωβισμένος στα δεσμά της ανασφάλειας, του άγχους για τη δουλειά, τις σπουδές, την υγεία, ακόμα και την προστασία της ζωής του.

Το σύνθημα «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό» γίνεται πράξη κάθε μέρα!

-- Πυρκαγιές, πλημμύρες, «κόφτης» για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια, πανδημία. Ποια η απάντηση και η διέξοδος στα δεινά που βιώνουν η νεολαία και ο λαός συνολικά;

Κ. Κ.: Οι κάτοικοι της βόρειας Εύβοιας τα έβαλαν με την πύρινη λαίλαπα σώμα με σώμα και με τη δική τους λαϊκή πρωτοβουλία και οργάνωση κατάφεραν να εξασφαλίσουν ότι δεν χάθηκε καμία ζωή, προστάτεψαν σπίτια, το βιος τους, το λίγο δάσος που συνεχίζει να υπάρχει, κόντρα στην ανυπαρξία και ανοργανωσιά του κρατικού μηχανισμού. Για μια ακόμα φορά αποδείχτηκε πως όταν το αστικό κράτος είναι να προστατέψει την ανθρώπινη ζωή γίνεται ανίκανο αλλά είναι ικανότατο όταν είναι να διασώσει, να φυλάξει και να στηρίξει μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και μπίζνες.

Το σύνθημα «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό» γεννήθηκε τις μέρες με τις πυρκαγιές και από τότε γίνεται πράξη κάθε μέρα! Στη βόρεια Εύβοια ανθίζουν μέρα με τη μέρα η οργάνωση, ο συντονισμός, η διεκδίκηση, η συγκλονιστική αλληλεγγύη του λαού. Εργαζόμενοι, αγρότες, ρετσινάδες, κτηνοτρόφοι, νέοι και νέες, γυναίκες έχουν πάρει πάνω τους την υπόθεση να μείνουν στον τόπο τους! Μια επίσκεψη μόνο στο Στέκι Αλληλεγγύης και Αγώνα Πυρόπληκτων, στις Επιτροπές των πυρόπληκτων μπορεί να σε κάνει να δεις πως πραγματικά η δύναμη της συλλογικής δράσης, συζήτησης, διεκδίκησης είναι αξεπέραστη.

Είναι συγκλονιστική η εικόνα της συγκέντρωσης των πυρόπληκτων στη Στροφυλιά. Κατέβαινε κόσμος πραγματικά από παντού, από κάθε χωριό της περιοχής. Το κλίμα, ο παλμός, τα συνθήματα και η φωνή του λαού της βόρειας Εύβοιας έκαναν τον καθένα να νιώθει αισιοδοξία πως αυτός ο λαός είναι αποφασισμένος να ζήσει στον τόπο του. Αυτή η συγκέντρωση, και όλη η δράση του λαού της βόρειας Εύβοιας, φόβισε κυβέρνηση, περιφερειακές, δημοτικές αρχές, που τους ανάγκασε να κάνουν ελιγμούς και να συζητήσουν τις διεκδικήσεις των κατοίκων.

Αυτός είναι ο δρόμος που μπορεί και πρέπει να επιλέξει κάθε νέος και νέα για να καταφέρει να ζήσει «αλλιώς». Ο μαθητής που βλέπει πως το σχολείο του ξεκινά με χειρότερους όρους από πέρυσι, να γίνει ένα με τους συμμαθητές του στα μαθητικά συμβούλια, να παλέψει για ένα σχολείο που τα δίνει όλα σε όλους και όχι κάποια σε λίγους. Οι φοιτητές, που η κυβέρνηση τους έχει κλείσει τα πανεπιστήμια δύο χρόνια, να δυναμώσουν τους συλλόγους τους και όλοι μαζί να απαιτήσουν να ανοίξουν τα πανεπιστήμια με όλα τα μέτρα προστασίας.

Στο επίκεντρο η φωνή της νεολαίας και των κατοίκων της βόρειας Εύβοιας

-- Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ πρωτοστάτησαν τόσο στη μάχη με τις φλόγες στη βόρεια Εύβοια όσο και στην οργάνωση της αλληλεγγύης. Πώς οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στη Χαλκίδα αποτελούν συνέχεια αυτής της δράσης;

Ε. Α.: Από την πρώτη στιγμή των πυρκαγιών, τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ μπήκαν στη μάχη μαζί με τον λαό της περιοχής για την κατάσβεση της φωτιάς, την οργάνωση της αλληλεγγύης και του αγώνα των κατοίκων. Δυνάμεις της ΚΝΕ ακόμα και από την Αθήνα ήρθαν στην περιοχή να βοηθήσουν όπως μπορούν. Αυτό που ζει ο λαός της βόρειας Εύβοιας το έκαναν θέμα συζήτησης, δράσης στους φοιτητικούς συλλόγους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Ελλάδας.

Το φετινό μας Φεστιβάλ είναι προφανώς αφιερωμένο στον αγώνα των πυρόπληκτων. Σημείο συνάντησης κάθε νέου και νέας που θέλει «κάτι να κάνει», να αντιδράσει, να μιλήσει, να φωνάξει πως θέλει να ζήσει τον 21ο αιώνα όπως του αξίζει. Σταθμός αγώνα, συζήτησης για να οργανώσουμε τις μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στους χώρους δουλειάς, στα χωριά και τις πόλεις.

Το σύνθημά μας είναι κάλεσμα αγώνα σε κάθε νέο και νέα... Να ζήσει συλλογικά, μαχητικά, ανυπότακτα, να τολμήσει να τα βάλει με όσους σαρώνουν τα δικαιώματά του, με το σύστημα της αδικίας, που αφήνει απροστάτευτη τη ζωή και συνθλίβει τα όνειρά του, να περπατήσει στους δρόμους των ονείρων του που μπορούν να γίνουν πραγματικότητα σε μια κοινωνία πραγματικά ελεύθερη, τον σοσιαλισμό.

-- Ποιο το περιεχόμενο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ στη Χαλκίδα; Γιατί να έρθει κάποιος; Τι θα συναντήσει εκεί;

Κ. Κ.: Το σύνολο των δραστηριοτήτων μας έχουν στο επίκεντρο τη φωνή της νεολαίας και των κατοίκων της βόρειας Εύβοιας που διεκδικούν 100% αποζημιώσεις όλων των πυρόπληκτων, άμεσα αντιπλημμυρικά - αντιδιαβρωτικά μέτρα, μέτρα ενίσχυσης των δομών Υγείας, Παιδείας, για να μπορέσουν να ζήσουν στον τόπο τους, να μορφωθούν, να έχουν υγεία, δουλειά, εισόδημα, αξιοπρεπή ζωή σε κάθε επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο στο Φεστιβάλ θα υπάρχει χώρος συλλογής ειδών πρώτης ανάγκης, ενώ θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης με τους «Κοινούς Θνητούς» και τους «Γκιντίκι». Ως ελάχιστη ένδειξη στήριξης αποφασίσαμε να διαθέσουμε τα έσοδα από τις εκδηλώσεις μας για τις ανάγκες των πυρόπληκτων.

Ξεχωριστή σημασία έχει η πολιτική ομιλία με τον σύντροφο Τηλέμαχο Δημουλά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στην οποία μπορούν να βρουν απαντήσεις όλοι αυτοί με τους οποίους συναντηθήκαμε σε μαθητικές και φοιτητικές κινητοποιήσεις, σε χώρους δουλειάς το προηγούμενο διάστημα.

Με την έκθεση που οι δυνάμεις της ΚΝΕ έχουμε διαμορφώσει αποκαλύπτουμε τα ψέματα και τις ευθύνες της κυβέρνησης και όλων όσοι κυβέρνησαν, όπως του ΣΥΡΙΖΑ, για την καταστροφή στο νησί. Αναδεικνύουμε τι σημαίνει πραγματική προστασία του λαού, τις ανάγκες και τι δυνατότητες υπάρχουν σήμερα για να ζήσουμε πραγματικά στον τόπο μας. Θέλουμε να συζητήσουμε τη δυνατότητα του σοσιαλισμού να προστατέψει την ανθρώπινη ζωή, να ανεβάσει συνολικά και καθολικά το επίπεδο ζωής και διαβίωσης, να εξασφαλίσει την ισόρροπη συνύπαρξη ανθρώπου - φύσης.

-- Ποιες εκδηλώσεις στην Εύβοια προηγήθηκαν της κεντρικής φεστιβαλικής εκδήλωσης στη Χαλκίδα; Ποιο το περιεχόμενό τους;

Ε. Α.: Οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» άνοιξαν με τουρνουά ποδοσφαίρου στην πλέον πυρόπληκτη Κήρινθο, όπου με την καθιερωμένη κάθε χρόνο μαζική συμμετοχή της νεολαίας αναδεικνύεται η ανάγκη για αναβάθμιση της περιοχής και με χώρους άθλησης και δημιουργίας, που υπάρχει πολύ καιρό πριν από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Αντίστοιχα η φεστιβαλική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Αλιβέρι κρίνεται ιδιαίτερα επιτυχημένη. Τα ζητήματα του περιβάλλοντος και της «πράσινης» ανάπτυξης, ανεξάρτητα από την έκτακτη εξέλιξη της πυρκαγιάς, είναι σταθερά στον προβληματισμό της νεολαίας της περιοχής. Η καύση RDF, το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ και της ΔΕΗ που δεσπόζει σχεδόν στο κέντρο της πόλης, είναι ζητήματα που απασχολούν ιδιαίτερα. Με αυτήν την έννοια, ήταν μεγάλη η συμμετοχή της νεολαίας τόσο στην εκδήλωση με τίτλο «Η "πράσινη" ανάπτυξη μάς γεμίζει στάχτη και ασφυξία, μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό» όσο και στη συναυλία που ακολούθησε με το συγκρότημα «Κοινοί Θνητοί».

Σε όλες μέχρι τώρα τις εκδηλώσεις μας το στοιχείο της αλληλεγγύης ξεχωρίζει προς τους πυρόπληκτους της βόρειας Εύβοιας, με μεγάλες ποσότητες τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης να συγκεντρώνονται σε κάθε εκδήλωση. Η φεστιβαλική μας δραστηριότητα, πέρα από τις κεντρικές εκδηλώσεις μας στη Χαλκίδα, θα συνεχιστεί με πολύμορφες εκδηλώσεις το επόμενο διάστημα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ