ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΤΡΑΣ
Θερμό χειροκρότημα για τον «Προμηθέα Δεσμώτη»

Με τον σκηνοθέτη της παράστασης Σ. Τσακίρη και την Κάθριν Χάντερ
Με τον σκηνοθέτη της παράστασης Σ. Τσακίρη και την Κάθριν Χάντερ
Θερμό ήταν το χειροκρότημα που επιφύλαξε το κοινό, που βρέθηκε στο Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη και παρακολούθησε την καλοκαιρινή παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, τον εμβληματικό «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη.

Την παράσταση παρακολούθησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος συνεχάρη θερμά τους συντελεστές. Την παράσταση παρακολούθησε ακόμα ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και άλλα στελέχη του Κόμματος.

Το κοινό της Αττικής θα έχει ακόμα δύο φορές την ευκαιρία να απολαύσει την παράσταση, αύριο, Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη, ανεβαίνει στο Θέατρο Βράχων στο Βύρωνα και το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη στο Βεάκειο Θέατρο στον Πειραιά.

Για τον Στ. Τσακίρη, η φωτιά που έκλεψε ο Προμηθέας είναι το φως που συνεχίζει να καίει... Κι έτσι εξελίσσει και την ιστορία, σαν έναn παλιό λαϊκό μύθο με συνεχείς ανατροπές. Οι εποχές και οι κοινωνίες αλλάζουν και μόνο ο αλυσοδεμένος άνθρωπος, μέχρι και σήμερα, περιμένει τη σωτηρία του από κάθε σκλαβιά, κάθε προκατάληψη... Ο σκηνικός χώρος είναι ένα έρημο, παγωμένο τοπίο, όπου δεσπόζει ένας κόκκινος στύλος πάνω στον οποίο είναι δεμένος ο Προμηθέας. Γύρω του ένας 18μελής θίασος, με προεξάρχοντα έναν αφηγητή, αναβιώνει τα πάθη του ήρωα με ελπίδα να κρατήσει ζωντανό το μύθο του.

Με τους Ν. Τσακίρογλου και Δ. Πιατά
Με τους Ν. Τσακίρογλου και Δ. Πιατά
Το ρόλο του Προμηθέα ερμηνεύει η Κάθριν Χάντερ. Στο πλευρό της Κ. Χάντερ μια πλειάδα γνωστών ηθοποιών: Ο Νικήτας Τσακίρογλου κρατά το ρόλο του αφηγητή, ο Δημήτρης Πιατάς υποδύεται τον Ηφαιστο, η Πέγκυ Τρικαλιώτη την Ιώ, ο Γεράσιμος Γεννατάς κρατά το ρόλο του Ωκεανού και ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης το ρόλο του Κράτους. Το ρόλο του Ερμή μοιράζονται τρεις ηθοποιοί της νεότερης γενιάς: Η Ηλιάνα Μαυρομάτη, η Αντιγόνη Φρυδά και ο Κωνσταντίνος Νικούλι. Ο 9μελής χορός έχει ως Κορυφαίο το παλαιό στέλεχος του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Περικλή Βασιλόπουλο.

Η μετάφραση είναι του Δημήτρη Δημητριάδη. Τα σκηνικά του Κώστα Βαρώτσου. Ο Γιάννης Μετζικώφ σχεδιάζει τα κοστούμια και τις μάσκες και ο Ιταλός Μαρτσέλο Μάνι επιμελείται την κίνηση.



Οι συντελεστές της παράστασης επί σκηνής
Οι συντελεστές της παράστασης επί σκηνής

42ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Το 42ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ανοίγει τις πύλες του από τις 15 έως τις 21 Σεπτέμβρη στην αίθουσα «Ολύμπια» και στο Δημοτικό Ωδείο της πόλης. Το Εθνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου για τη μικρού μήκους ταινία επιδιώκει να αναδείξει τα νέα κινηματογραφικά ταλέντα εν τη γενέσει τους και να ενθαρρύνει τη δημιουργία της ταινίας μικρού μήκους ως αυτόνομη κατηγορία που αφορά δημιουργούς κάθε ηλικίας. Συνολικά θα προβληθούν 199 ταινίες από 64 χώρες σε όλα τα προγράμματα του Φεστιβάλ.

Οσον αφορά το ελληνικό διαγωνιστικό τμήμα, από τις 240 ελληνικές ταινίες που κατατέθηκαν φέτος, 60 ταινίες θα διεκδικήσουν τα βραβεία της 42ης διοργάνωσης. Από αυτές οι 6 είναι ντοκιμαντέρ, οι 3 animation και οι 10 σπουδαστικές. Την πανελλαδική του πρεμιέρα θα πραγματοποιήσει στη Δράμα και ο Βασίλης Κεκάτος, που πριν μερικούς μήνες έγινε ο πρώτος Ελληνας μικρομηκάς που απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες για την ταινία του «Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς». Ανάμεσα στα θέματα που θίγονται στις ταινίες ξεχωρίζουν το Προσφυγικό, ο πόλεμος, η ανεργία, η φτώχεια, η διαχείριση της απώλειας, τα γηρατειά, οι διαπροσωπικές σχέσεις.

Το Διεθνές Τμήμα θα προβάλει 67 ταινίες από 60 χώρες του κόσμου. Στο Διεθνές Διαγωνιστικό επελέγησαν να συμμετάσχουν οι παρακάτω ταινίες από Ελλάδα: «Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς» του Βασίλη Κεκάτου, «Cloud» του Mιχάλη Δημητρίου και «Καρτ Ποστάλ από το Τέλος του Κόσμου» του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου. Ανάμεσα στα θέματα που θίγονται ξεχωρίζουν οι δυσλειτουργικές οικογένειες, η καταπίεση των γυναικών, οι εργασιακές σχέσεις κ.ά.

Στο υπόλοιπο πρόγραμμα ξεχωρίζουν: Το 5ο Βαλκανικό Πανόραμα, ένα αφιέρωμα σε δέκα ιταλικές μικρού μήκους ταινίες, εκθέσεις κόμικς από Ελληνες και Ιταλούς κομίστες, αίθρια Λογοτεχνικά Μεσημέρια, γνωριμία των διαγωνιζόμενων σκηνοθετών με το κοινό, δράσεις για παιδιά και εκθέσεις εικαστικών.

Μετά τη Δράμα το Φεστιβάλ θα ταξιδέψει και στην Αθήνα από τις 10 έως τις 16 Οκτώβρη στον κινηματογράφο «Τριανόν».


«100 χρόνια ΣΕΗ» στη μικρή οθόνη

Από την προβολή στο «Τριανόν»
Από την προβολή στο «Τριανόν»
Η ΕΡΤ1 την Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη στις 00.15 θα μεταδώσει το ντοκιμαντέρ «100 χρόνια ΣΕΗ», σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Βαρδαρού, παραγωγής 2018.

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών το 2017 τίμησε την 100ή επέτειό του με πολύμορφες εκδηλώσεις, συζητήσεις και εκθέσεις που διοργανώθηκαν σε όλη τη χώρα, αναδεικνύοντας την πολύτιμη ιστορία του και την προσφορά του στους κοινωνικούς αγώνες και την τέχνη. Στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων γυρίστηκε το ντοκιμαντέρ «100 χρόνια ΣΕΗ», σε συνεργασία με την ΕΡΤ.

«Η βασανισμένη και περιφρονημένη ζωή που περνούμε από πόλιν εις πόλιν ως νομάδες, μας ηνάγκασε να συνέλθουμεν και να συζητήσουμεν την αιτία του κακού. Ιδωμεν, λοιπόν, ότι και ημείς, εργάται του πνεύματος, υποκείμεθα εις την ίδιαν εκμετάλλευσιν με τους εργάτας των χεριών υποχρεωμένοι να εργαζόμεθα προς πλουτισμόν ολίγων επιχειρηματιών, χωρίς καμίαν απολαβήν, ικανοποιητικήν, ούτε ηθικήν, ούτε υλικήν».

Τα παραπάνω αναφέρονταν στο πρώτο καταστατικό του Συνδικάτου Ηθοποιών το 1914... Ενα ντοκιμαντέρ ιστορικής μνήμης και αξίας αλλά και με παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές και τον πολιτισμό της χώρας μας. Η ζωή του σωματείου, συνυφασμένη με τη ζωή του κινήματος και την ιστορία του τόπου, από το 1917 έως και σήμερα, θα ξεδιπλωθεί ξανά μέσα από προσωπικές εμπειρίες ηθοποιών και μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό.

Αφήγηση: Βασίλης Κολοβός

Πρωτότυπη μουσική: Στέφανος Χατζηαναγνώστου

Μοντάζ: Θεοδοσία Γραμματικού

Διεύθυνση φωτογραφίας αρχειακού υλικού: Προκόπης Δάφνος, Ξενοφώντας Βαρδαρός

Σενάριο - σκηνοθεσία: Λεωνίδας Βαρδαρός.


Η «Αντιγόνη» στην Ηλιούπολη

Αύριο, Πέμπτη, η «Αντιγόνη», σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου, από την Ομάδα «Σημείο Μηδέν», ανεβαίνει στο θέατρο «Δημήτρης Κιντής» στην Ηλιούπολη.

Το έργο ανήκει στον «Θηβαϊκό Κύκλο». Η γενιά των Λαβδακιδών, που βασίλευσε στη Θήβα, ενέπνευσε και τους τρεις τραγικούς. Ο Σοφοκλής δίδαξε την «Αντιγόνη» το 442 π.Χ., κερδίζοντας την πρώτη του νίκη.

Ο Σ. Στρούμπος σημειώνει μεταξύ άλλων στο σκηνοθετικό του σημείωμα για το σκεπτικό της παράστασης: «Βλέπουμε την "Αντιγόνη" ως τραγωδία για τη διεκδίκηση της ζωής. Η ακατάβλητη επιθυμία της Αντιγόνης να θάψει τον νεκρό αδερφό της, παρά τις διαταγές του Κρέοντα, δεν τη συνδέει μονάχα με τον κόσμο των νεκρών της και της οικογένειάς της. Ξεκινώντας από τη διεκδίκηση της ταφής απέναντι στην κρατική εξουσία, οδηγείται στη διεκδίκηση νέων όρων για την επανεκκίνηση της ζωής στην πόλη μετά τον πόλεμο. Η Αντιγόνη επιχειρεί να ενώσει μνήμη και πόλη, ύπαρξη και Ιστορία, εξέγερση και κοινωνία». Και καταλήγει: «Δεν μπορεί κανείς να είναι ήσυχος, αναθέτοντας την ευθύνη πολιτών και πόλης σε κάποιον θεό ή σωτήρα: "'Η θα είμαστε ήσυχοι ή θα είμαστε ελεύθεροι", έγραφε ο Θουκυδίδης».

Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης.

Παίζουν: Εβελυν Ασουάντ, Κωνσταντίνος Γώγουλος, Ελλη Ιγγλίζ, Ανδρομάχη Φουντουλίδου, Γιάννης Γιαραμαζίδης, Ρόζυ Μονάκη, Στέλιος Θεοδώρου - Γκλίναβος.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ