ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
«Πιο αισιόδοξος από ποτέ» για την εμπλοκή της χώρας στα σχέδια των ΗΠΑ

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Πραγματοποιήθηκε χτες Τρίτη από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα η παρουσίαση του προγράμματος για την παρουσία των ΗΠΑ στην 84η ΔΕΘ, παρουσία του πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέφρι Πάιατ, του υφυπουργού για θέματα Ψηφιακής Στρατηγικής Γρ. Ζαριφόπουλου και του προέδρου του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Ν. Μπακατσέλου.

Κατά τη διάρκειά της, ο Πάιατ δήλωσε «πιο αισιόδοξος από ποτέ» για τις «ευκαιρίες» που παρουσιάζονται για τους Αμερικανούς επενδυτές, όσο και για την παραπέρα εμπλοκή της χώρας στα αμερικανικά σχέδια στην περιοχή.

Πιάνοντας το νήμα από την περσινή ΔΕΘ, ο Τζ. Πάιατ μίλησε για το πώς θα συνεχιστεί η ενισχυμένη παρουσία των ΗΠΑ στην Εκθεση. «Η ΔΕΘ 2018 μάς βοήθησε να θέσουμε έναν νέο ρυθμό για τις διμερείς μας σχέσεις, ενδυναμώνοντας τη διμερή συνεργασία μας», επισήμανε και διαμήνυσε «να μεταφέρουμε τη σκυτάλη στη φετινή Εκθεση». Σημείωσε χαρακτηριστικά πως η περσινή ΔΕΘ, όπου και οι ΗΠΑ ήταν τιμώμενη χώρα, «μας ενέπνευσε να συνεχίσουμε τις επενδύσεις στην εταιρική αυτή σχέση, να δομήσουμε σε ένα υψηλό επίπεδο επιτυχίας την ελληνοαμερικανική συνεργασία και να αναβαθμίσουμε τις διμερείς σχέσεις σε νέο επίπεδο επεκτείνοντας και εμβαθύνοντας τους δεσμούς μας».

Σημείωσε πως η συμμετοχή των ΗΠΑ στη φετινή ΔΕΘ τονίζει και τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα συνολικά στα σχέδια των ΗΠΑ, ως «διεθνή πύλη προς τα Βαλκάνια και μια ευρύτερη αγορά 30 εκατομμυρίων». «Είναι στρατηγικής σημασίας η Θεσσαλονίκη. Στρατηγικός είναι και ο ρόλος του λιμανιού της Θεσσαλονίκης» σημείωσε, ενώ ξεχωριστή αναφορά έκανε και στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ για την αναβάθμιση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Επιπλέον, διατύπωσε τη βούληση της αμερικανικής κυβέρνησης να δομήσει «πάνω στη θετική ροπή που υπάρχει από τη ΔΕΘ σε όλα τα επίπεδα των διμερών σχέσεων, από την Ενέργεια, το εμπόριο, την ασφάλεια, την άμυνα, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό», για τον επόμενο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τον Οκτώβρη.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στον τομέα της Ενέργειας, σημειώνοντας πως «οι ΗΠΑ στηρίζουν τις προσπάθειες της Ελλάδας να καταστεί ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή», και συμπλήρωσε πως προσβλέπει να συμμετάσχει την Παρασκευή στο Φόρουμ Ενέργειας που θα λάβει χώρα στη Θεσσαλονίκη.

Αναφέρθηκε επίσης στην επίσκεψη του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ, Γ. Ρος, σήμερα και αύριο στην Αθήνα και τη συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, καθώς και με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο Αμερικανός πρέσβης εξέφρασε την ικανοποίησή του «για τη βούληση που δείχνει η νέα κυβέρνηση να διευκολύνει το έργο των επενδυτών» και δήλωσε «πιο αισιόδοξος από ποτέ» για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς.

Ακόμα, αναφέρθηκε και στα περιθώρια ανάπτυξης που υπάρχουν μεταξύ άλλων στον τουρισμό, στις ΑΠΕ και τον αγροδιατροφικό τομέα. Στον τελευταίο στάθηκε ιδιαίτερα, σημειώνοντας πως οι ΗΠΑ συγχρηματοδοτούν την τέταρτη διεθνή συνάντηση αγροδιατροφής, για να συνδέσουν τη ΔΕΘ με το θέμα της διεθνούς συνόδου κορυφής επιχειρηματιών στον αγροτοδιατροφικό τομέα, που οργανώνεται από κοινού με την Ολλανδία. Για την προώθηση των επιχειρηματικών σχεδίων στον τομέα, ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Βορίδη, για τον οποίο ανέφερε πως «δεν χρειάστηκε ιδιαίτερα να τον πείσω για το τι θέλω να κάνω στη Θεσσαλονίκη».

  • Στο μεταξύ, συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής, Κ. Τασούλα, είχε χτες ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ. Μετά το πέρας της ο μεν Τασούλας είπε πως «είχαμε μια γόνιμη συζήτηση και συνεχίζουμε για να δυναμώσουμε περαιτέρω την καλή σχέση που διατηρεί η πρεσβεία των ΗΠΑ με τη Βουλή των Ελλήνων», ενώ ο Πάιατ δήλωσε «ευγνώμων για τη στήριξή σας σε όσα κάνουμε για την οικοδόμηση της σχέσης μας σε θέματα ασφάλειας και για την πολιτική μας σχέση» και χαρούμενος για τη συνάντηση του προέδρου της Βουλής με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Πενς, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Πολωνία.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΟΑΣΘ ΚΑΙ ΜΕΤΡΟ
«Διαχείριση κρίσης» στις πλάτες επιβατών και εργαζομένων

Πρόγευση για τα όσα αναμένεται να ανακοινώσει από το βήμα της 84ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, τόσο για τον ΟΑΣΘ όσο και για το μετρό, έδωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του χτες στη Θεσσαλονίκη.

Ανέφερε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των αστικών συγκοινωνιών τονίζοντας ότι η κατάσταση με τις αστικές συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη απαιτεί «διαχείριση κρίσης».

Ο Κ. Καραμανλής χαρακτήρισε τραγική την κατάσταση στον ΟΑΣΘ και μίλησε για εικόνα διάλυσης, συνδέοντάς τη με τη μείωση των εσόδων του Οργανισμού από 50 εκατ. ευρώ σε 24 εκατ. μέσα σε 4 χρόνια. Προσπάθησε να παρουσιάσει ως κατόρθωμα το γεγονός ότι αυξήθηκε ο στόλος των λεωφορείων που κυκλοφορούν στην πόλη, από 213 σε 273, όταν απαιτούνται τουλάχιστον 500 για την κάλυψη των αναγκών και την ίδια ώρα πολλά από αυτά διαλύονται κυριολεκτικά στο δρόμο, ή κυκλοφορούν χωρίς να διαθέτουν κλιματισμό κ.λπ.

Σε ό,τι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ΟΑΣΘ, ο Κ. Καραμανλής ανέφερε ότι «σε αυτήν τη φάση θα μείνει κρατικός. (...) Εκκρεμεί η εκκαθάριση στον ΟΑΣΘ, υπάρχουν ζητήματα στα διοικητικά δικαστήρια με πρώην μετόχους και πριν ξεκαθαρίσουν όλα αυτά θα ήταν ανώριμο εκ μέρους της ηγεσίας να πάρει μία απόφαση σε ένα τόσο σημαντικό θέμα, όπως αυτό του ιδιοκτησιακού καθεστώτος».

Αναφερόμενος στο Μετρό Θεσσαλονίκης είπε ότι ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τα σχέδια που έχει για την επιτάχυνση του έργου.

Διαπίστωσε ότι «το έργο έχει καθυστερήσει πάρα πολλά χρόνια», επανέλαβε τα γνωστά περί «διασφάλισης του δημόσιου συμφέροντος και του δημόσιου χρήματος» και παρέμεινε φειδωλός σχετικά με το μέλλον του Σταθμού «Ελ. Βενιζέλος». Είπε απλά ότι «στον περιβόητο Σταθμό Βενιζέλου δεν υπάρχουν εργοτάξια και όχι απλώς δεν έχει ξεκινήσει η κατασκευή του σταθμού, αλλά, όπως μας ενημέρωσαν οι ειδικοί, δεν έχει καν ολοκληρωθεί η μελέτη για να ξεκινήσει».

Θυμίζουμε πως κυβερνητικοί παράγοντες και βουλευτές έχουν επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση περί απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαίων, αν και έχει αποφασισθεί η διατήρηση «κατά χώραν». Αυτές οι τοποθετήσεις έχουν προκαλέσει αντιδράσεις των αρχαιολόγων και άλλων φορέων της πόλης. Μάλιστα, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων υποστηρίζει ότι «το ζήτημα έχει λήξει με την ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (24 Γενάρη 2017) και τη συνακόλουθη έκδοση Υπουργικής Απόφασης (...) που εξασφαλίζει και την κατασκευή του σταθμού και κατά χώραν ανάδειξη των μνημείων».

ΣτΕ
Απορρίφθηκε η αίτηση αναστολής της Β. Θάνου

Απορρίφθηκε χτες από το Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ (τρίτου θερινού τμήματος διακοπών) η αίτηση που είχαν υποβάλει η πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Β. Θάνου και άλλα 3 τέως στελέχη, κατά της απόφασης να κηρυχθούν έκπτωτοι από τα αξιώματά τους.Το ΣτΕ, σε σχηματισμό Ολομέλειας, με πρόεδρο την Αικ. Σακελλαροπούλου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Δ. Εμμανουηλίδη, απέρριψε τις αιτήσεις αναστολών που είχαν υποβάλει και η τέως αντιπρόεδρος Αν. Νάκου, αλλά και δυο μέλη, οι Νικ. Ζευγώλης και Ι. Παύλοβιτς.

Οι αποφάσεις του δικαστηρίου (230-231-232/2019) εκδόθηκαν εξαιρετικά γρήγορα: Αρκεί να σημειωθεί ότι η συζήτηση της αίτησης έγινε την προηγούμενη Παρασκευή και τα πολυσέλιδα υπομνήματα των δυο πλευρών υποβλήθηκαν προχτές το βράδυ. Οι προσφεύγοντες ζητούσαν να «παγώσει» η έκπτωσή τους από τα συγκεκριμένα αξιώματα υποστηρίζοντας ότι η θέσπιση του επίμαχου ασυμβιβάστου με το νόμο 4623/2019 παραβιάζει σειρά διατάξεων, τόσο της κοινοτικής όσο και της ελληνικής νομοθεσίας, ενώ έκαναν λόγο και για φωτογραφική κυβερνητική ρύθμιση με στόχο την απομάκρυνσή τους από τις θέσεις τους.

Να υπενθυμίσουμε ότι στις 22 Αυγούστου απορρίφθηκε η αίτηση για την έκδοση προσωρινής διαταγής, προκειμένου να «παγώσει» η απομάκρυνσή τους από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Στις 6 Δεκέμβρη έχει προσδιοριστεί η συζήτηση των κύριων αιτήσεων ακυρώσεως των τεσσάρων, ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Νέοι επικεφαλής

Τις αποφάσεις και προτάσεις του για τους νέους επικεφαλής σε ΔΕΣΦΑ, Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ), ΕΑΓΜΕ (πρώην ΙΓΜΕ) και Κτηματολόγιο ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης. Στη ΔΕΣΦΑ πρόεδρος ορίζεται ο Γιάννος Μιχόπουλος, που μεταξύ άλλων «έτρεξε» από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου το πρόγραμμα «αναδιάρθρωσης» - ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ έχει διατελέσει και ανώτερο διοικητικό στέλεχος της «Shell International». Για το ΕΧΕ η πρόταση του υπουργείου για τον διευθύνοντα σύμβουλο είναι για τον Γιώργο Ιωάννου, καθηγητή του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του Maryland στις ΗΠΑ. Για το ΕΑΓΜΕ διευθυντής ορίζεται ο Ανδρέας Τσώκος, ενώ για το Κτηματολόγιο γενικός διευθυντής ο Στέφανος Κοτσώλης, επί πολλά χρόνια μέτοχος και διευθύνων σύμβουλος σε εταιρεία διαχείρισης ακινήτων.

Ερώτηση στους υπουργούς Αμυνας και Υγείας

Ερώτηση προς τους υπουργούς Αμυνας και Υγείας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, Γιώργος Μαρίνος, Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης, σχετικά με την ανανέωση της σύμβασης του υπουργείου Αμυνας με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Δωδεκανήσου.

Η Ερώτηση έχει ως εξής: «Με ανακοίνωσή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου γνωστοποιεί στους Σχηματισμούς της Δωδεκανήσου ότι από 01/09/2019 παύει την προμήθεια φαρμάκων στους υπηρετούντες στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό, λόγω λήξης της σχετικής σύμβασης και τη μη ανανέωσή της μέχρι σήμερα.

Η κατάσταση αυτή δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν στα Δωδεκάνησα, ανατρέποντας την προβλεπόμενη, μέχρι λήξης της σύμβασης, ισχύουσα διαδικασία προμήθειας φαρμάκων.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ υπουργοί τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την άμεση υπογραφή σύμβασης για την απρόσκοπτη χορήγηση φαρμάκων στο πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό του υπουργείου Εθνικής Αμυνας στα Δωδεκάνησα ή όπου αλλού υφίσταται παρόμοιο πρόβλημα;».

Συνάντηση Παναγιωτόπουλου - Μασλόφ

Με τον πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα, Αντρέι Μασλόφ, συναντήθηκε χτες ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Κατά τη συνάντηση, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου, «συζητήθηκαν θέματα διμερούς αμυντικής συνεργασίας καθώς και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, που επηρεάζουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org