ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ»
Παρέμβαση για την εργασιακή ανασφάλεια και την τραγική κατάσταση στην πυροπροστασία

Κάλεσμα για συμμετοχή στο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ στις 7 Σεπτέμβρη

Από παλιότερη κινητοποίηση της ΕΑΚΠ

Eurokinissi

Από παλιότερη κινητοποίηση της ΕΑΚΠ
Στην εργασιακή ανασφάλεια και την τραγική κατάσταση στην πυροπροστασία της χώρας αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» (ΕΑΚΠ), απευθύνοντας ταυτόχρονα κάλεσμα για συμμετοχή στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ, στις 7 Σεπτέμβρη.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα επισημαίνεται:

«Πλέον έχει διανυθεί το μεγαλύτερο και δυσκολότερο κομμάτι της φετινής αντιπυρικής περιόδου και είναι δυνατή η εξαγωγή ορισμένων συμπερασμάτων (...) Εχει γίνει κανόνας πλέον κάθε χρόνο η ελληνική επικράτεια να μετατρέπεται σε έναν τεράστιο ενιαίο τομέα όπου είναι δυνατόν να επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις από κάθε πόλη και χωριό. Μετά από πολύωρα ταξίδια, δυνάμεις από τα πιο βόρεια τμήματα της χώρας επιχειρούν στο νοτιότερο άκρο της Πελοποννήσου και από εκεί στη Στερεά Ελλάδα. Πολύ εύκολα, οχήματα και πυροσβέστες μετακινούνται από Ηπειρο, Θεσσαλία, Αττική, Θράκη, Μακεδονία και κάθε περιφέρεια προς οποιαδήποτε περιοχή, όχι μόνο για προσβολή αρχόμενων πυρκαγιών αλλά ουσιαστικά και για φύλαξη μετά από αρκετές μέρες. Πρόκειται για πάγια τακτική των πεζοπόρων τμημάτων, η οποία επεκτάθηκε σε όλο και μεγαλύτερο πλήθος οχημάτων και συνέχισε φέτος να κορυφώνεται με την επίσημη ίδρυση του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ).

Παράλληλα, το ωράριο εργασίας του προσωπικού στην πραγματικότητα θυσιάστηκε στα πύρινα μέτωπα, στις προληπτικές επιφυλακές και τα πολύωρα ταξίδια στις Εθνικές οδούς. Ως αποτέλεσμα, όχι μονάχα ένας ή δύο, αλλά δεκάδες συνάδελφοι τους μήνες αυτούς ήρθαν αντιμέτωποι με την εξάντληση, την πείνα και τα προβλήματα υγείας πάνω στο μέτωπο της φωτιάς, μέχρι ορισμένοι από αυτούς πραγματικά να καταρρεύσουν. Δεν πρόκειται για τυχαία ή μεμονωμένα περιστατικά, αλλά για συνειδητή πρακτική η οποία επιβεβαιώνεται από τα αυταρχικά, αντισυναδελφικά επιχειρήματα ορισμένων υψηλόβαθμων που σιγοντάρουν τις αντεργατικές πολιτικές σε βάρος των συναδέλφων τους, όπως "στη φωτιά δεν ερχόμαστε για φαγητό αλλά για δουλειά" ή "αρρωσταίνει όποιος δεν είναι μαθημένος στη φωτιά".

(...) Οι θέσεις που η "Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών" υποστηρίζει εδώ και 20 χρόνια, είναι προϊόν επεξεργασίας και ανάλυσης όλων αυτών που βιώνουμε καθημερινά σε κάθε Πυροσβεστική Υπηρεσία και Κλιμάκιο της χώρας, σε κάθε πύρινο μέτωπο. Πρόκειται για θέσεις και απόψεις τροφοδοτούμενες από τις σκέψεις και τους προβληματισμούς όλων των πυροσβεστικών υπαλλήλων, οι οποίες δυστυχώς επιβεβαιώνονται όλο και περισσότερο κάθε χρόνο. Κανείς δεν δικαιολογείται να εθελοτυφλεί.

Οι αθρόες μετακινήσεις προσωπικού και οχημάτων από περιοχή σε περιοχή επιβεβαιώνουν την ολοένα φθίνουσα πορεία του αξιόμαχου του Πυροσβεστικού Σώματος. Πρόκειται για εξόφθαλμη αδυναμία διαχείρισης συμβάντων, κατάσταση άκρως επικίνδυνη για τον ελληνικό λαό και την περιουσία του, η οποία αποκαλύφθηκε με το χειρότερο τρόπο κατά την περσινή αντιπυρική περίοδο, έπειτα από την οποία τίποτα απολύτως δεν έχει αλλάξει.

Υπερεργασία, πείνα, εξάντληση

Η υπερεργασία, η πείνα, η εξάντληση, τα δεκάδες προβλήματα υγείας, τα εκατοντάδες συσσωρευμένα οφειλόμενα ρεπό αποδεικνύουν ότι σε αυτήν την κοινωνία ο εργαζόμενος άνθρωπος δεν είναι προτεραιότητα αλλά αναλώσιμο εμπόρευμα. "Ανταλλακτικό", που κάποια στιγμή θα "χαλάσει" για να πεταχτεί και να αντικατασταθεί, εφόσον όμως το επιτρέψουν οι ανάγκες της οικονομίας και όχι εφόσον το απαιτούν οι ανάγκες του ελληνικού λαού. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι το πυροσβεστικό επάγγελμα ΔΕΝ ανήκει στα Βαρέα, Ανθυγιεινά και Επικίνδυνα επαγγέλματα! Αλλωστε, καμία κυβέρνηση, "δεξιά", "σοσιαλιστική", "πρώτη φορά αριστερή", δεν ανέθεσε σε κάποιον ιατρό εργασίας να διερευνήσει κάτι τέτοιο, να καταγράφει και να μετρά τις ασθένειές μας στα συμβάντα και μετά τη λήξη αυτών.

(...) Είναι ευθύνη όλων μας να μην επιτρέψουμε σε άλλη μια κυβέρνηση να συνεχίσει την ίδια πολιτική προωθώντας ακόμα ένα δήθεν "success story". Υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός από την Ευρωπαϊκή Ενωση και όλες τις μέχρι τώρα ελληνικές κυβερνήσεις για το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Η κατάσταση στο Πυροσβεστικό Σώμα σιγά σιγά, αλλά μεθοδικά, με την πολύτιμη βοήθεια των εκπροσώπων του κυβερνητικού συνδικαλισμού, οδηγείται δεκαετίες πίσω, τότε που δεν υπήρχε ούτε για δείγμα κανονισμός μεταθέσεων και κατάταξης. Τότε που δινόταν ένα ρεπό το μήνα αν το ήθελε ο διοικητής και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος προερχόταν από τις τάξεις της ΕΛ.ΑΣ.

Εχουμε καθήκον, αξιωματικοί, χαμηλόβαθμοι, πενταετείς και εποχικοί πυροσβέστες, να διεκδικήσουμε καλύτερες συνθήκες εργασίας και με ειλικρίνεια να σταθούμε πλάι στον υπόλοιπο ελληνικό λαό όχι ως Σώμα Ασφαλείας και καταστολής, αλλά ως υπηρεσία που θα προστατεύσει τη ζωή και την περιουσία του από τους κινδύνους των πυρκαγιών και των θεομηνιών. Ολοι στις 7 Σεπτέμβρη στο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ».

ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ
«Οι παιδικοί σταθμοί υποδέχονται τα παιδιά της πόλης μας»

Τον 8ο Δημοτικό Παιδικό Σταθμό επισκέφθηκε χτες ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Κοινωνικού Οργανισμού του δήμου Πατρέων (ΚΟΔΗΠ), Θόδωρο Τουλγαρίδη, όπου συναντήθηκαν και συνομίλησαν με το προσωπικό.

Αμέσως μετά ο δήμαρχος δήλωσε:

«Οι παιδικοί σταθμοί του Κοινωνικού Οργανισμού και του Βρεφοκομείου του δήμου μας, πανέτοιμοι, υποδέχονται τα παιδιά της πόλης μας. Ιδιαίτερα προσεγμένα είναι τα πέντε νέα βρεφικά τμήματα, που δημιουργήθηκαν φέτος, για να καλύψουν κάποιες από τις αυξημένες ανάγκες των βρεφών της πόλης μας. Το Δημοτικό Βρεφοκομείο επεκτάθηκε και ομόρφυνε ακόμα περισσότερο.

Ανάλογη ετοιμότητα διαθέτουν και τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ - ΜΕΑ του Κοινωνικού Οργανισμού, που ξεκίνησαν επίσης τη λειτουργία τους.

Υπάρχουν ακόμη κάποιες θέσεις μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, που δεν έχουν καλυφθεί, στο ΚΔΑΠ Ανω Πόλης στο σχολείο της Δροσιάς, όπου φέτος διπλασιάσαμε σχεδόν τη δυναμικότητά του και στο ΚΔΑΠ - ΜΕΑ ΚΟΜΑΙΘΩ στην Κανελλοπούλου.

Δικαιολογημένα οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες χαρακτηρίζουν τους παιδικούς μας σταθμούς πρότυπο.

Παρ' όλα αυτά, επειδή δεν υπάρχουν οι απαραίτητες θέσεις, τόσο στην πόλη μας, όσο και πανελλαδικά, θα μείνουν και φέτος παιδιά εκτός κοινωνικών δομών και αρκετοί γονείς θα αναγκαστούν να πληρώσουν ένα σοβαρό ποσό από την τσέπη τους, προκειμένου να εγγράψουν τα παιδιά τους σε μία ιδιωτική δομή. Δυστυχώς, θα μείνουν σε ορισμένες περιπτώσεις εκτός ακόμη και παιδιά που έχουν λάβει το κουπόνι εγγραφής - voucher!

Να θυμίσουμε ότι πολλοί γονείς δεν πληρούν τα κριτήρια και δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, όπως π.χ. δημόσιοι, δημοτικοί υπάλληλοι, οπότε αποκλείονται εκ των προτέρων από αυτό.

Με την εφαρμογή των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και το συγκεκριμένο τρόπο εγγραφής, ευνοούνται οι ιδιωτικές δομές, έναντι των δημόσιων και δημοτικών δομών.

Ως δήμος συνεχίζουμε να διεκδικούμε:

Κεντρικό σχεδιασμό και προγραμματισμό για τη δημιουργία νέων σταθμών και τμημάτων, με ευθύνη της πολιτείας, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι ανάγκες. Ολα τα παιδιά σε δημόσιους παιδικούς σταθμούς, χωρίς τροφεία. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Νέες προσλήψεις. Δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή, με δημιουργία των ανάλογων δομών, νηπιαγωγείων και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, που θα παρέχουν υπηρεσίες παιδαγωγικές, σίτισης και φύλαξης. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης των δήμων για κοινωνικές παροχές, για νέες κτιριακές υποδομές και εξοπλισμό».

Θετικός στο αλκοτέστ ο 28χρονος που σκότωσε γιαγιά και εγγονό

Θετικά ήταν, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα αποτελέσματα του αλκοτέστ στο οποίο υποβλήθηκε ο 28χρονος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού που παρέσυρε, σκότωσε και εγκατέλειψε μία 67χρονη γυναίκα με το 15 μηνών εγγόνι της στην παλιά Εθνική οδό Πατρών - Αιγίου. Πάντως δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή η ποσότητα του αλκοόλ που εντοπίστηκε στο αίμα του.

Στο σημείο όπου σημειώθηκε το τροχαίο δυστύχημα έγινε αυτοψία και αναπαράσταση από ειδικούς, ενώ υπολογίζεται ότι το αυτοκίνητο μπήκε στη στροφή ενώ είχε αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα. Υπενθυμίζεται ότι ο οδηγός προσπάθησε να διαφύγει από τους αστυνομικούς, εγκαταλείποντας το ΙΧ του και πέφτοντας στη θάλασσα. Οι δικηγόροι του έχουν καλέσει τους συγγενείς των θυμάτων σε συζητήσεις για εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Σύμφωνα με το πόρισμα της ιατροδικαστή Πατρών, ο θάνατος της 67χρονης γυναίκας και του μόλις ενός έτους εγγονού της ήταν ακαριαίος. Το μικρό αγόρι έφερε κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Η γιαγιά του ήταν πολυτραυματίας και έφερε κακώσεις σε κεφάλι, αυχένα, θώρακα, κοιλιά και άκρα.

Πρόταση για μεταφορά των φυλακών στον Ασπρόπυργο

Τη μεταφορά των φυλακών Κορυδαλλού στις κλειστές εγκαταστάσεις παλιάς βάσης του ΝΑΤΟ, στη θέση «Γήπεδο Αμερικανικής Ευκολίας» στον Ασπρόπυργο, προτείνει η ειδική επιτροπή.

Οπως έγινε γνωστό, βάσει του πορίσματος ο συγκεκριμένος χώρος πληροί τις προϋποθέσεις που έχει βάλει η κυβέρνηση, αφού βρίσκεται κοντά στην Αθήνα και στα δικαστήρια και κυρίως δίπλα σε μεγάλο οδικό άξονα, που είναι η Αττική Οδός και διευκολύνει τη μεταγωγή κρατουμένων, αλλά και τη μετακίνηση υπαλλήλων και συγγενών κρατουμένων. Επίσης, είναι κοντά στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, ενώ υπάρχουν έτοιμα κτίρια με υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, εφόσον τελικά γίνει αποδεκτή η πρόταση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες προτείνεται και ένα σχέδιο για τις νέες φυλακές, σύμφωνα με το οποίο θα είναι στα πρότυπα ξένων φυλακών με τη χρησιμοποίηση ηλεκτρονικών και άλλων συστημάτων τελευταίας τεχνολογίας. Η έκταση της βάσης που προτείνει η επιτροπή είναι 93 στρέμματα, όπου θα κτιστούν δύο κτίρια και θα κρατούνται κυρίως υπόδικοι, που θα εναλλάσσονται.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ