ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΚΛΩΝΑΣ «ΝΤΟΡΙΑΝ»
Νεκροί και τεράστιες καταστροφές στις Μπαχάμες

Πλημμυρισμένες παραμένουν πολλές περιοχές στις Μπαχάμες

Copyright 2019 The Associated

Πλημμυρισμένες παραμένουν πολλές περιοχές στις Μπαχάμες
Τεράστιες είναι οι ζημιές που προκάλεσε ο κυκλώνας «Ντόριαν» στις Μπαχάμες που τις έπληξε για δύο μέρες με εντάσεις αέρα έως 300 χλμ. την ώρα και σφοδρές βροχοπτώσεις (κατηγορία 5). Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις των αρχών της χώρας, υπάρχουν 5 νεκροί και πάνω από 25 τραυματίες, αλλά εκφράζονται φόβοι για αύξησή τους. Ακόμα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχών και του Ερυθρού Σταυρού, πάνω από 13.000 σπίτια έχουν υποστεί μεγάλες ή μικρότερες ζημιές και σε αρκετές χιλιάδες ανέρχονται οι άστεγοι, ιδιαίτερα στα νησιά Αμπακος και Γκραντ Μπαχάμα, που περιλαμβάνονται στο τεράστιο νησιωτικό σύμπλεγμα. Πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να περιμένουν βοήθεια σε πλημμυρισμένες πόλεις και χωριά, ενώ μεγάλες είναι οι ανάγκες σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Από χτες ο «Ντόριαν» υποβαθμίστηκε σε κατηγορία 3 και στη συνέχεια σε 2, με μικρότερης έντασης αλλά ισχυρούς ανέμους, ενώ σήμερα και αύριο αναμένεται να πλήξει τις ανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ.

Οι κάτοικοι των πολιτειών Φλόριντα, Τζόρτζια και Νότια Καρολίνα έχουν διαταχθεί να παραμείνουν σε καταφύγια (σχολεία και δημόσιους χώρους) καθώς υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι.

ΕΕ - ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
«Απαραίτητη» η ένταξη στην ΕΕ λέει η Μογκερίνι...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΣΚΟΠΙΑ.--

Τη διατήρηση... «ισχυρής παρουσίας» της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια (προφανώς στο κάδρο του σφοδρού ανταγωνισμού με ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα κ.ά. δυνάμεις) πρότεινε η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, τονίζοντας ότι εάν δεν ενταχθούν όλες οι χώρες της περιοχής στην ΕΕ, «θα το μετανιώσουμε τα επόμενα χρόνια». Η Μογκερίνι απευθυνόμενη σε πρέσβεις χωρών της ΕΕ στις Βρυξέλλες τόνισε ότι η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ «είναι ζήτημα "επανένταξης" (σ.σ. reintegration) όλης της ευρωπαϊκής ηπείρου» και πως αυτό είναι ταυτόχρονα «απαραίτητο και για τα Βαλκάνια και για την ΕΕ». Πρόσθεσε επίσης πως η ΕΕ «έχει καθαρό συμφέρον για την ένταξη όλων των Βαλκανίων» και πως πλέον είναι κοινό κτήμα η αντίληψη πως η διαδικασία ένταξης απαιτεί «πολύ χρόνο, επίλυση προβλημάτων και πολιτική δέσμευση όλων των πλευρών καθώς και αποφασιστικότητα».

Ωρες αργότερα στα Σκόπια ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νικόλα Ντιμιτρόφ, εξέφρασε την προσδοκία πως η χώρα του θα πάρει τον Οκτώβρη το «πράσινο φως» για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Μιλώντας χτες στο πρακτορείο «Reuters», στο περιθώριο του 15ου Στρατηγικού Φόρουμ του Μπλεντ που ξεκινά σήμερα στη Σλοβενία, ο Ντιμιτρόφ υποστήριξε ότι η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων τάχα «θα βοηθούσε να πειστούν οι νέοι να μη μεταναστεύσουν αναζητώντας αλλού τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής». Χρυσώνοντας το χάπι της ένταξης στο ΝΑΤΟ και της υποτέλειας στα ξένα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, ο Ντιμιτρόφ ισχυρίστηκε ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις «αυξήθηκαν σημαντικά» μετά τη συμφωνία με το ΝΑΤΟ και ότι θα αυξηθούν περαιτέρω αφού ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Βρετανία, ΗΠΑ και Γαλλία, μονοπώλια και στρατοί των οποίων αιματοκυλούν εδώ και τέσσερα χρόνια την Υεμένη για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους σε μία στρατηγική περιοχή για τις διελεύσεις εμπορευμάτων και τη μεταφορά Ενέργειας, «μπορεί να διαπράττουν εγκλήματα πολέμου στην Υεμένη» εξοπλίζοντας και υποστηρίζοντας τον συνασπισμό χωρών υπό τη Σαουδική Αραβία που επιτίθενται στη χώρα από το Μάρτη του 2015, αναφέρει έκθεση ειδικών αξιωματούχων του ΟΗΕ.

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Τουλάχιστον 16 άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι 119 τραυματίστηκαν σε προχτεσινή βομβιστική επίθεση στην Καμπούλ, στη συνοικία Γκριν Βίλατζ, όπου εδρεύουν πολλές ΜΚΟ και παραρτήματα διεθνών οργανισμών. Την ευθύνη ανέλαβαν οι Ταλιμπάν. Εγινε την ίδια μέρα που ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Ζαλμάι Χαλιλζάντ επισκεπτόταν τη χώρα για να ενημερώσει την κυβέρνηση για συμφωνία που η Ουάσιγκτον διαπραγματεύθηκε με την ηγεσία των Ταλιμπάν.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι 8 μαθητές σκοτώθηκαν και άλλοι 2 τραυματίστηκαν μετά από επίθεση ενός 40χρονου άνδρα, στο χωριό Τσαογιάνγκπο της επαρχίας Χουμπέι, στην Κίνα. Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για επίθεση με μαχαίρι και έφεραν στο προσκήνιο αντίστοιχα περιστατικά βίας που την τελευταία 2ετία κόστισαν τη ζωή σε δεκάδες μαθητές και φοιτητές.

ΜΟΣΧΑ.-- Ενα μαχητικό αεροσκάφος «Sukhoi-25UB» συνετρίβη χτες στην περιοχή του βόρειου Καυκάσου και οι δύο πιλότοι αγνοούνταν. Το αεροσκάφος, σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας, δεν έφερε πυρομαχικά και προσέκρουσε σε ακατοίκητη περιοχή.

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Τουλάχιστον 200 άτομα συνέλαβαν προχτές το βράδυ οι αστυνομικές αρχές στο Γιοχάνεσμπουργκ επειδή συμμετείχαν σε λεηλασίες και καταστροφές καταστημάτων μεταναστών, σε εμπρησμούς αυτοκινήτων και κτιρίων ξένης ιδιοκτησίας. Προηγήθηκε η διαδήλωση εκατοντάδων Νοτιοαφρικανών στο επιχειρηματικό κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ με ξενοφοβικά συνθήματα. Η αστυνομία επενέβη κάνοντας χρήση σφαιρών καουτσούκ και δακρυγόνων ενώ αναφέρονται και 5 νεκροί.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ.-- Περιοδεία σε Μοζαμβίκη, Μαδαγασκάρη και Μαυρίκιο πραγματοποιεί από σήμερα έως τις 10 Σεπτέμβρη ο Πάπας Φραγκίσκος.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Η Ανιές Καλαμάρ, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προέτρεψε τις αρχές της Νιγηρίας να σταματήσουν τις εξωδικαστικές εκτελέσεις που διαπράττονται από στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας σε βάρος ένοπλων ληστών και τζιχαντιστών της νιγηριανής οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ».

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Σωστικά συνεργεία εντόπισαν χτες τις σορούς 25 από τους 34 επιβάτες που επέβαιναν σε σκάφος καταδύσεων που πήρε τη Δευτέρα τα ξημερώματα φωτιά από άγνωστη αιτία ενώ έπλεε ανοιχτά των νότιων ακτών της Καλιφόρνιας. Στις αιτίες θανάτου των επιβατών συμπεριλαμβάνεται ο πνιγμός, η ασφυξία και σοβαρά εγκαύματα. Η Ακτοφυλακή της Καλιφόρνιας συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό άλλων 9 αγνοουμένων.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Μνημόνιο κατανόησης για συνεργασία στον τραπεζικό τομέα υπέγραψαν τη Δευτέρα στη Δαμασκό οι κεντρικοί τραπεζίτες Συρίας, Χάζιμ Αρφούλ, και Ιράν, Αμπντούν Νάσερ Ιμάτι. Εξέτασαν επίσης την πιθανότητα ίδρυσης συρο-ιρανικής τράπεζας και κοινής Τραπεζικής Επιτροπής.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Περίπου 19.500 αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων και δορυφόρων που έχουν πέσει σε αχρηστία και τα οποία χαρακτηρίζονται σκουπίδια, περιφέρονται πάνω από την ατμόσφαιρα του πλανήτη μας, επισημαίνει η τελευταία έκθεση της NASA. Η έκθεση του Γραφείου του Προγράμματος της NASA για τα απορρίμματα σε τροχιά επιρρίπτει ευθύνες για τα περισσότερα «περιφερόμενα» σκουπίδια στα διαστημικά προγράμματα των ΗΠΑ και της πρώην ΕΣΣΔ.

ΣΟΥΔΑΝ
Στο Χαρτούμ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών

Οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στο Σουδάν, μετά τη συμφωνία της 17ης Αυγούστου για συγκυβέρνηση ανάμεσα σε χουντικούς του στρατηγού Α.Φ. Μπουρχάν και στελέχη του μπλοκ πολιτικών κομμάτων «Δυνάμεις για την Ελευθερία και την Αλλαγή» καθώς και τα περιθώρια ανάπτυξης των διμερών σχέσεων βρέθηκαν χτες στο επίκεντρο συναντήσεων που είχε στο Χαρτούμ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας.

Ο Μάας, δεύτερος Ευρωπαίος πολιτικός που επισκέπτεται το Σουδάν μετά τον Φινλανδό ομόλογό του και ειδικό απεσταλμένο της ΕΕ στο Σουδάν, Πέκα Χααβίστο, είχε προγραμματίσει συναντήσεις με τον νέο πρωθυπουργό της χώρας, Αμπντάλα Χαμντούκ (ο οποίος συνεχίζει ακόμη τις διαβουλεύσεις για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης) και τον στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ Μπουρχάν. Σε μήνυμα που ανάρτησε ο Γερμανός υπουργός στο «Τουίτερ» πριν από τη συνάντησή του με υψηλόβαθμους Σουδανούς αξιωματούχους εκτίμησε ότι η χώρα βρίσκεται σε «σημείο καμπής της Ιστορίας της» και επιβεβαίωσε ότι σχεδιάζει να συναντηθεί με στελέχη οργανώσεων της αντιπολίτευσης οι οποίες πρωταγωνίστησαν στις πολύμηνες διαδηλώσεις που ξεκίνησαν τον περασμένο Δεκέμβρη. Διαδηλώσεις που οδήγησαν τον Απρίλη σε στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε τον Πρόεδρο Ομάρ αλ Μπασίρ και τον Αύγουστο σε συμφωνία πολιτικών και στρατιωτικών για μεταβατική κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές μετά από περίπου 3,5 χρόνια.

Μετά το Σουδάν, ο Χ. Μάας έχει προγραμματίσει να μεταβεί στο Κονγκό.

ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Προεκλογικό «μποναμά» στον Νετανιάχου αναζητεί ο Τραμπ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Το κατάλληλο «προεκλογικό δώρο» λίγες μέρες πριν από τις ισραηλινές βουλευτικές εκλογές της 17ης Σεπτέμβρη φαίνεται πως αναζητεί ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, σε μία προσπάθεια να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες επανεκλογής (ή ακόμη και κοινοβουλευτικής ισχυρής αυτοδυναμίας) του στενού του συμμάχου, πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Πληροφορίες της ισραηλινής εφημερίδας «Haaretz» αναφέρουν ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος μετά τη μεταφορά της πρεσβείας της χώρας του στην Ιερουσαλήμ και την αναγνώριση των κατεχόμενων συριακών εδαφών του Γκολάν από τις ισραηλινές δυνάμεις, σχεδιάζει να υπογράψει σχέδιο «δέσμευσης» με στόχο διμερές σύμφωνο «ασφάλειας», στο οποίο μεταξύ άλλων θα αποσαφηνίζεται πως οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν το Ισραήλ... «από πιθανή υπαρξιακή απειλή».

Ο σκοπός μίας τέτοιας κίνησης είναι περισσότερο η προεκλογική ενίσχυση του Νετανιάχου καθώς οι ΗΠΑ δίνουν κάθε χρόνο πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σαν «βοήθεια» στις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις, που καταδυναστεύουν τον Παλαιστινιακό λαό, ενώ το Πεντάγωνο και οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ συνεργάζονται πολύ στενά με το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας και τη Μοσάντ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ