ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΛΗΤΕΣ ΙΙ ΚΑΙ ΙΙΙ ΤΗΣ COSCO ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Συνεχίζουν τον αγώνα για ΣΣΕ με απεργία στις 7 Σεπτέμβρη

Ανακοίνωση - κάλεσμα από την ΕΝΕΔΕΠ για μαζική συμμετοχή και περιφρούρηση της κινητοποίησης

Από παλιότερη συγκέντρωση του Σωματείου για την ενημέρωση των εργαζομένων
Από παλιότερη συγκέντρωση του Σωματείου για την ενημέρωση των εργαζομένων
Σε μαζική συμμετοχή και ενεργή στήριξη στην οργάνωση και περιφρούρηση της απεργίας που αποφασίστηκε για την Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη καλεί τους εργάτες στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ η Ενωση Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ), διεκδικώντας την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ με όρους που απαντούν στις πραγματικές τους ανάγκες.

Σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί το κινεζικό μονοπώλιο της COSCO να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της, χωρίς να διασφαλίζει κρίσιμα ζητήματα όπως η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και η ασφάλεια της ζωής των εργαζομένων», στην ανακοίνωση - κάλεσμα της ΕΝΕΔΕΠ επισημαίνεται ανάμεσα σε άλλα:

«Η COSCO και οι εργολαβικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται μέσω της D-PORT έχουν αποκλειστική ευθύνη για τη διατήρηση της εργασιακής ζούγκλας μέσα στο λιμάνι του Πειραιά. Από τη μία δεν τηρούν τη δέσμευσή τους για υπογραφή ΣΣΕ και από την άλλη δίνουν στον απεργοσπαστικό τους μηχανισμό νομική μορφή, φτιάχνοντας ένα εργοδοτικό Σωματείο που για να πάρει έγκριση από το Πρωτοδικείο Αθηνών (αφού ως γνωστόν πλέον έχουμε προβλήτες και στην Ομόνοια) με διαβλητές και νόθες διαδικασίες, χρειάστηκαν μόλις 3 μέρες.

Αυτό το "συνδικάτο" της εταιρείας είναι ο δούρειος ίππος που θα χρησιμοποιήσει η εργοδοσία για να χτυπήσει τον αγώνα μας και την απεργία μας, γιατί πολύ απλά δεν έχει άλλα επιχειρήματα εκτός της τρομοκρατίας, του τραμπουκισμού και της διάσπασης. Φτιάξανε το νέο "σωματείο" για να διαπραγματεύεται η εταιρεία με τον εαυτό της.

(...) Είναι ευθύνη όλων των εργαζομένων τώρα να δώσουμε τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας. Δεν γίνεται να μας πείσουν πως δεν βγαίνουν τα κουκιά, όταν στο λιμάνι μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2018 πέτυχε αύξηση περίπου 30%, μία αύξηση που επιτεύχθηκε μέσα από τη δική μας δουλειά, μέσα από τον δικό μας κόπο. Να αναλάβει το κινεζικό μονοπώλιο της COSCO την ευθύνη για την κατάσταση που έχουν εφαρμόσει μέσα στο λιμάνι, έχοντας στόχο μόνο να μεγιστοποιούν τα κέρδη τους και όχι να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων που διασφαλίζουν βασικά εργασιακά δικαιώματα.

Η εργοδοσία δεν έχει ούτε καν μία τυπική ευθιξία, να βγει με ανακοίνωση να καταδικάσει και να καταγγείλει τη θρασύδειλη, απρόκλητη και τραμπούκικη επίθεση σε βάρος του προέδρου του Σωματείου μας από τον υποτιθέμενο επόπτη ασφαλείας. Ενα χτύπημα που σκοπό έχει να τρομοκρατήσει το σύνολο των εργαζομένων. Μάλιστα μέσω της ανακοίνωσης του νέου "Σωματείου", που η εργοδοσία χρησιμοποιεί ως φερέφωνο, προσπαθεί να υποβαθμίσει το περιστατικό ως διαπληκτισμό μεταξύ εργαζομένων. Δηλώνουμε πως οι μπράβοι και οι άνθρωποι της νύχτας δεν έχουν καμία θέση μέσα στο λιμάνι και θα μας βρουν απέναντί τους.

Τέρμα τα ψέματα, είναι σε όλους ξεκάθαρο πως η εργοδοσία δεν θέλει να υπογράψει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να το αποφύγει. Εχει χρησιμοποιήσει όλο τον μηχανισμό που έχει στα χέρια της με την ανοχή και στήριξη της κυβέρνησης, για να μας χτυπήσει. Πρέπει όλοι μας να αναλάβουμε την ευθύνη που πέφτει πάνω μας, για να πετύχουμε ένα καλύτερο αύριο για μας και τις οικογένειές μας. Δεν περισσεύει κανείς. Ξέρουμε πως όλο αυτό το διάστημα το εργατικό κίνημα, τα σωματεία και διάφοροι φορείς έμπρακτα εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα μας. Καλούμε για άλλη μια φορά να εκφραστεί η αλληλεγγύη από το εργατικό κίνημα της χώρας και όχι μόνο με την έμπρακτη στήριξη μπροστά στην απεργία της Παρασκευής.

Συνάδελφοι, μην πέσουμε στο λάκκο που μας στήνει η εργοδοσία παίζοντας το τελευταίο της χαρτί με το διασπαστικό - εργοδοτικό Σωματείο που έστησε.

Εχουμε πλέον τη δική μας πείρα από τους αγώνες μας, που δείχνουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε και δεν είναι άλλος από αυτόν τον αγώνα. Ο,τι κερδίσαμε όλα αυτά τα χρόνια, τα κέρδισε το Σωματείο με τους εργαζόμενους στο πλάι του, όπως τα Βαρέα και Ανθυγιεινά για όλους, το διάλειμμα που τέσσερα χρόνια δεν μας το έδιναν, μέτρα ατομικής προστασίας, τα κλουβιά για τους εναερίτες, οι υπερωρίες που δεν πληρωνόντουσαν και άρχισαν με την ίδρυση του σωματείου να πληρώνονται και άλλα, τα οποία είναι γνωστά σε όλους, δεν μας τα χάρισε κανένας. Και προσπαθούν να μας πείσουν πως τα έκανε η εργοδοσία από μόνη της. Καθένα από τα παραπάνω τα διεκδικήσαμε με αγώνα, όχι μέσω του κοινωνικού αυτοματισμού, όπως προσπαθεί να κοροϊδέψει το εργοδοτικό σωματείο.

Ολοι στον αγώνα για την επιτυχία της απεργίας. Ολοι στην απεργία της Παρασκευής. Κανένας εργάτης μόνος του. Ολοι στην ΕΝΕΔΕΠ. Διεκδικούμε: Υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις. 6μελή πόστα λιμενεργατών. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Σύσταση Επιτροπών για την Υγεία και Ασφάλεια.Πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών».


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Γολγοθάς για χιλιάδες νέα ζευγάρια ο αποκλεισμός από τους παιδικούς σταθμούς

Χτες, 3 Σεπτέμβρη, θεωρητικά ήταν η μέρα που οι παιδικοί σταθμοί θα ξεκινούσαν να υποδέχονται βρέφη και νήπια, μόνο όσων οι οικογένειες ήταν τυχερές να πάρουν το κουπόνι από το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ που αφορά δωρεάν φοίτηση. Επιπλέον, χτες ήταν και πάλι θεωρητικά η πρώτη μέρα που θα λειτουργούσαν εκείνες οι δημοτικές δομές που δεν είναι ενταγμένες στο ΕΣΠΑ, για να φιλοξενήσουν παιδιά, και πάλι είτε επί πληρωμή είτε δωρεάν σε κάποιον παιδικό σταθμό. Ομως, δυστυχώς, αυτή η πρώτη μέρα που άνοιξαν οι παιδικοί σταθμοί, σηματοδοτεί για χιλιάδες εργατικές - λαϊκές οικογένειες την έναρξη ενός εφιάλτη, που δεν ξέρουν πότε θα τελειώσει. Παρά τις πομπώδεις κυβερνητικές εξαγγελίες ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των παιδιών που γίνονται δεκτά και ότι θα δημιουργηθούν νέες υποδομές, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα, που φέρει τη «σφραγίδα» και της δικής της πολιτικής. Οχι μόνο δεν εξασφαλίζονται το δικαίωμα και η ανάγκη όλων των παιδιών για δημόσια, δωρεάν, σύγχρονη Προσχολική Αγωγή, αλλά η κυβερνητική πολιτική θέτει και επιπλέον εμπόδια, συρρικνώνει παραπέρα το δίκτυο των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών.

* * *

Ενδεικτική εικόνα για τον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς δίνουν τα αποτελέσματα για τη δωρεάν φιλοξενία σε παιδικούς σταθμούς, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ με Αναπηρίες, στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕΣΠΑ «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» για τη φετινή σχολική χρονιά (2018 - 2019). Συγκεκριμένα, υποβλήθηκαν 161.360 αιτήσεις παιδιών και έλαβαν το πολυπόθητο «voucher» - που εξασφαλίζει απαλλαγή από τα τροφεία - μόλις 93.611! Ο αριθμός των παιδιών που φέτος μπήκαν στο ΕΣΠΑ αυξήθηκε κατά μόλις 1.068 σε όλη την Ελλάδα, όμως οι οικογένειες που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ είναι κατά 300 λιγότερες από πέρυσι (70.211 το 2018, 70.521 το 2017). Δηλαδή, αυξήθηκαν σε σχέση με πέρυσι οι οικογένειες που είτε βγαίνουν στο ...κυνήγι μιας θέσης σε βρεφονηπιακό σταθμό είτε θα πληρώσουν τροφεία στον δημοτικό σταθμό που έγιναν δεκτά τα παιδιά τους. Να σημειωθεί ότι σε αρκετούς δήμους της χώρας, η ένταξη ενός παιδιού στο ΕΣΠΑ σχεδόν ταυτίζεται και με τη φιλοξενία του σε κάποιο δημοτικό παιδικό σταθμό, αφού μπορεί ακόμα και το σύνολο των θέσεων στους σταθμούς ενός δήμου να είναι μέσω ΕΣΠΑ. Δηλαδή, τα παιδιά που δεν πήραν voucher, είτε αποκλείονται αυτόματα από τις δομές των δήμων είτε περιμένουν ακόμη και έως τα μέσα της σχολικής χρονιάς για να απορροφηθούν σε κάποιο δημοτικό βρεφονηπιακό σταθμό, ακόμη κι αν η αίτησή τους έχει γίνει δεκτή από τον δήμο.

* * *

Τις τελευταίες μέρες, ακούγονται πολλά από στελέχη της κυβέρνησης περί κάλυψης των αναγκών όλων των εργατικών οικογενειών. Μόνο που στις διευκρινίσεις όλοι καταλαβαίνουν ότι αυτό που προσπαθούν να φτιάξουν είναι μερικά «μπαλώματα», που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν το σύνολο των αναγκών. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που συμβαίνει με τα παιδιά των πυρόπληκτων, που προκειμένου να φιλοξενηθούν σε έναν παιδικό σταθμό, θα πρέπει κάποια άλλα παιδιά να μεταφέρονται με λεωφορεία σε άλλους παιδικούς σταθμούς που έχουν ορισμένες κενές θέσεις. Επιπλέον, η ...«ευαισθησία» της κυβέρνησης ότι στηρίζει τάχα «τα φτωχά και άνεργα νοικοκυριά κατά προτεραιότητα», δεν είναι τίποτα άλλο από μια παραδοχή ότι το δίκτυο των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών είναι ανεπαρκές και μάλιστα συρρικνώνεται με ευθύνη και της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση ξεκινά παίρνοντας ως δεδομένο ότι οι θέσεις στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς δεν επαρκούν για να καλύψουν όλες τις ανάγκες όλων των παιδιών αυτών των ηλικιών. Επομένως, «δικαίωμα» σε μια θέση στους παιδικούς σταθμούς θα πρέπει - σύμφωνα με την κυβέρνηση - να έχουν μόνο οι εξαθλιωμένοι, και ούτε καν όλοι οι εξαθλιωμένοι. Είναι ενδεικτικό ότι το 81% όσων εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ!

* * *

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, απέναντι στα τεράστια προβλήματα που βασανίζουν τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες, αυτό που πρέπει να γίνει συνείδηση είναι ο αγώνας και η διεκδίκηση για το αυτονόητο δικαίωμα στην Προσχολική Αγωγή όλων των παιδιών. Για να παρθούν άμεσα μέτρα και με όλες τις σύγχρονες και αναγκαίες προϋποθέσεις, ώστε να διευρυνθούν οι δημοτικές δομές για βρέφη και νήπια, για όλα τα παιδιά που είτε συμμετείχαν με αίτηση των γονιών τους στο πρόγραμμα και σήμερα δεν εγκρίθηκαν, είτε δεν βρίσκουν θέση σε δομή της περιοχής τους, είτε έχουν καταθέσει αίτημα στους δήμους. Χρειάζονται αγώνας και διεκδίκηση, ώστε να παρθούν έκτακτα μέτρα χρηματοδότησης των δήμων προκειμένου να στήσουν άμεσα αντίστοιχες δημοτικές δομές για ΚΔΑΠ ΑμεΑ και ΚΔΑΠ, που να καλύψουν τις ανάγκες όλων των παιδιών. Να διασφαλίσει η κυβέρνηση για όλους τους δήμους την ανανέωση των συμβάσεων όλων των εργαζομένων στο πρόγραμμα και να προχωρήσει, επιτέλους, στη μονιμοποίησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να διαθέσει η κυβέρνηση κονδύλια για την ανέγερση των αναγκαίων κτιριακών υποδομών για παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία που σήμερα λείπουν ανά τη χώρα, με ιδιαίτερα οξυμένο το πρόβλημα στα μεγάλα αστικά κέντρα.


Κ. Πασ.

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org