ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Στην τελική ευθεία για το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ

Το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους

Στην τελική ευθεία για την επιτυχία του συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους, με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ, έχουν μπει οι ταξικές δυνάμεις στη Βόρεια Ελλάδα, κλιμακώνοντας τις παρεμβάσεις τους με περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς και συνοικίες, με συσκέψεις και συνελεύσεις, με κεντρικό σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων».

Μέσα από την καθημερινή επαφή τους με τους εργαζόμενους και το λαό, αναδεικνύουν την ανάγκη να απαντηθεί αγωνιστικά η κυβερνητική κοροϊδία περί «εξόδου από τα μνημόνια», τη στιγμή που κλιμακώνεται η αντιλαϊκή επίθεση, όπως και η εμπλοκή σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς για τη διασφάλιση των κερδών του κεφαλαίου. Καλούν τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα να γυρίσουν την πλάτη στις δυνάμεις τους εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που βάζουν πλάτη για την προώθηση αυτής της επίθεσης. Να οργανώσουν τον αγώνα τους μέσα από τα Σωματεία, τις Επιτροπές Αγώνα, στους τόπους δουλειάς και στους κλάδους, με επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες τους, κόντρα σε κυβέρνηση - κεφάλαιο - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Παρεμβάσεις από το ΠΑΜΕ μπροστά στο συλλαλητήριο

Με αντικείμενο την προετοιμασία του συλλαλητηρίου στη ΔΕΘ, των αντίστοιχων συλλαλητηρίων στην Αττική και αλλού, καθώς και τον σχεδιασμό της αγωνιστικής συνέχειας το επόμενο διάστημα, το περασμένο Σάββατο συνεδρίασε η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Μπροστά στο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ το ΠΑΜΕ προγραμματίζει τα εξής:

-- Συσκέψεις - συγκεντρώσεις - συζητήσεις σε χώρους δουλειάς στην Κεντρική Μακεδονία, με την παρουσία στελεχών των Εργατικών Κέντρων, των Ομοσπονδιών, των συνδικάτων.

-- Συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή 7/9, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Θα παρευρεθούν εκπρόσωποι της ΠΑΣΕΒΕ, της ΟΓΕ, του ΜΑΣ και της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. Θα παρουσιαστούν το πρόγραμμα δράσης και οι στόχοι του ταξικού κινήματος το επόμενο διάστημα, καθώς επίσης και οι διεκδικήσεις για την προστασία των ανέργων και το ρόλο του ΟΑΕΔ.

-- Στην ίδια συνέντευξη Τύπου θα παρουσιαστεί λεύκωμα με τους απεργιακούς αγώνες - κινητοποιήσεις του ταξικού κινήματος, των Εργατικών Κέντρων, των Ομοσπονδιών, των συνδικάτων, από την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης έως σήμερα (2009 - 2017).

Πλατύ αγωνιστικό κάλεσμα με καθημερινές εξορμήσεις και πρωτοβουλίες

Το αγωνιστικό κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο μεταφέρουν καθημερινά κλιμάκια των σωματείων με εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς. Χτες πραγματοποιήθηκαν μεταξύ άλλων εξορμήσεις σε σκάμματα του μετρό, σε διοικητικές υπηρεσίες και παιδικούς σταθμούς, σε εταιρείες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, σε εργαζόμενους στην καθαριότητα νοσοκομείων κ.α.

Για σήμερα Τρίτη προγραμματίζονται εξορμήσεις στη Θεσσαλονίκη μεταξύ άλλων από τα σωματεία δημόσιας διοίκησης, εμποροϋπαλλήλων, οικοδόμων, τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής, φαρμάκου κ.ά.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Ν. Θεσσαλονίκης, το πρωί προγραμματίζει εξόρμηση στην καθαριότητα του δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη, ενώ στις 6 μ.μ. οργανώνει μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και τις συνοικίες με αφετηρία το ΕΚΘ.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των δράσεων για την ανάδειξη των λαϊκών προβλημάτων, θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις για το οξυμένο πρόβλημα των αστικών συγκοινωνιών: Σήμερα, Τρίτη, στις 11 π.μ., κινητοποίηση στα γραφεία του ΟΑΣΘ. Αύριο Τετάρτη, στις 3 μ.μ. πανεξόρμηση στον τερματικό σταθμό στο ΙΚΕΑ. Την Πέμπτη 6/9 πικετοφορίες στις δυτικές συνοικίες, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Γαλοπούλου στην Ξηροκρήνη και στην πλατεία Ευόσμου.

Πολύμορφη δραστηριότητα βρίσκεται σε εξέλιξη από τα Σωματεία και στους άλλους νομούς σε Μακεδονία και Θράκη. Στις Σέρρες, σήμερα προγραμματίζονται εξορμήσεις στο εργοστάσιο «Κρι Κρι», στον ΟΤΕ, στη Λαϊκή Αγορά και στα φαρμακεία. Στην Κομοτηνή, σήμερα και αύριο θα γίνουν περιοδείες στις υπηρεσίες του δήμου, στις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, σε επισιτιστικές αλυσίδες - εμπορικά καταστήματα. Στην Καβάλα στα «Λιπάσματα», στα εμπορικά καταστήματα και σε επιχειρήσεις επισιτισμού. Στη Δράμα, στο εργοτάξιο του δήμου και στη γαλακτοβιομηχανία ΝΕΟΓΑΛ.

Μετακίνηση με λεωφορεία

Για το συλλαλητήριο του Σαββάτου προγραμματίζεται οργανωμένη μετακίνηση με λεωφορεία από: Κομοτηνή, 1 μ.μ., από δημαρχείο. Ξάνθη, 2 μ.μ., από πλατεία Ελευθερίας. Καβάλα, 3 μ.μ., από Δημοτικό Κήπο. Δράμα, 2.30 μ.μ., πίσω από τον Αγ. Νικόλαο. Κοζάνη, 3.30 μ.μ., από την κεντρική πλατεία. Πτολεμαΐδα, 3 μ.μ., από τη Λαϊκή Αγορά. Φλώρινα, 2.30 μ.μ., από Νέο Πάρκο. Καστοριά, 2 μ.μ., απέναντι από παλιό «Μασούτη». Γρεβενά, 3 μ.μ., από το ρολόι. Σέρρες, στις 4 μ.μ., από τα δικαστήρια. Νάουσα, 4 μ.μ., από Εργατικό Κέντρο. Λάρισα, 2.30 μ.μ. από το κτίριο του ΤΕΕ, δίπλα στον Πηνειό. Τρίκαλα, 2 μ.μ., από πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μαχητική παρέμβαση στη φιέστα του υπουργείου Υγείας

Από τη χτεσινή παρέμβαση στην κυβερνητική φιέστα

MotionTeam

Από τη χτεσινή παρέμβαση στην κυβερνητική φιέστα
Μαχητική παρέμβαση στη φιέστα που οργάνωσε χτες το υπουργείο Υγείας στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, για τον «Δημόσιο απολογισμό του κυβερνητικού έργου στην Υγεία και τις πολιτικές προτεραιότητες στη μεταμνημονιακή περίοδο», πραγματοποίησαν συνδικαλιστές και εργαζόμενοι από το χώρο της Υγείας, μαζί με εκπροσώπους των συνταξιουχικών οργανώσεων.

Με συνθήματα όπως «Δώστε λεφτά για την Υγεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», υποδέχθηκαν αγωνιστικά την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Οι συγκεντρωμένοι κατήγγειλαν την πολιτική της κυβέρνησης και απαίτησαν αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, αύξηση της χρηματοδότησης, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Αργότερα, παρέμβαση από το βήμα της εκδήλωσης έκανε η Ελένη Μπακιρλή, στέλεχος του ΠΑΜΕ, εκλεγμένη στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ και της ΑΔΕΔΥ. Κατήγγειλε την πολιτική της υποχρηματοδότησης, την έλλειψη προσωπικού, τη γενίκευση της ελαστικής απασχόλησης, αλλά και τη «μεταρρύθμιση» στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με την οποία μπαίνουν νέοι «κόφτες» για τους ασφαλισμένους.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Καλεί τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους να δώσουν αγωνιστικό «παρών»

Να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, που θα πραγματοποιηθεί με αφορμή τη ΔΕΘ, το Σάββατο 8/9, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους, μαζί με τα ταξικά εργατικά σωματεία και τους συλλόγους αυτοαπασχολουμένων, άλλους φορείς του λαού και της νεολαίας, καλεί τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Στο κάλεσμά της επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όχι μόνο παραμένουν, αλλά οξύνονται εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, της ΚΑΠ της ΕΕ που αποτελεί εργαλείο για πιο γρήγορη συγκέντρωση γης και παραγωγής σε λιγότερα χέρια, μια πολιτική με την οποία συμφωνούν και όλοι όσοι ψήφισαν τα μνημόνια και τους άλλους αντιλαϊκούς νόμους. Τη σκληρή πραγματικότητα, τη φτώχεια και μείωση εισοδήματος, δεν μπορούν να την κρύψουν, τα πανηγύρια και τα ψέματα που μας λέει με περίσσιο θράσος κατάμουτρα η κυβέρνηση, περί "τέλους των μνημονίων" και "εξόδου από την κρίση". (...) Ούτε όμως το φτιασίδωμα της κυβερνητικής εικόνας με τον ανασχηματισμό μπορεί να κρύψει ή να αλλάξει τη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης, τις χαμηλές τιμές στα προϊόντα μας, που φτάνουν πανάκριβα στην κατανάλωση, για να κερδοσκοπούν έμποροι και βιομήχανοι. Το συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής στα μέσα και εφόδια, το πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα και πετρέλαιο, την ίδια ώρα που οι βιομήχανοι και εφοπλιστές παίρνουν φθηνό ρεύμα και αφορολόγητο πετρέλαιο (τράνζιτ).

(...) Η οργή και η αγανάκτησή μας πρέπει να γίνουν μαζικός μαχητικός αγώνας μέσα από τους Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς Συλλόγους, τις αγωνιστικές Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων και σε κοινό αγώνα με τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους που έχουμε κοινά συμφέροντα και κοινό αντίπαλο. Ο,τι κερδίσαμε ήταν αποτέλεσμα σκληρών αγώνων και πολυήμερων μπλόκων, που πραγματοποιήθηκαν με την οργάνωση και τη μαζική συμμετοχή. Οταν βγήκαμε και παλέψαμε στο δρόμο, τότε και μόνο τότε κάποια από τα αιτήματά μας υλοποιήθηκαν, αποσπάσαμε δεσμεύσεις, αποτρέψαμε ή ανακόψαμε ακόμη χειρότερα μέτρα που είχαν στα σκαριά».

Καταλήγοντας, καλεί κάθε μικρομεσαίο αγρότη και κτηνοτρόφο «να βαδίσεις μαζί μας στο δρόμο του αγώνα, γιατί εμείς δεν σκύβουμε το κεφάλι, δεν ανεχόμαστε να πληρώνεται με ψίχουλα ο κόπος και ο ιδρώτας μας, δεν συμβιβαζόμαστε με το ξεκλήρισμά μας για να γίνουν οι πλούσιοι πλουσιότεροι και εμείς σύγχρονοι κολίγοι, ζώντας στη φτώχεια και την εξαθλίωση. (...) Διεκδικούμε την υλοποίηση των δίκαιων αιτημάτων επιβίωσης που παλεύουν το αγροτικό κίνημα και η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Παλεύουμε για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από τα μνημόνια και κατάργηση όλων των χαρατσιών».

Κάλεσμα από το ΜΑΣ

«Η κοροϊδία και η αντιλαϊκή πολιτική δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από φιέστες», τονίζει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και καλεί στα συλλαλητήρια που οργανώνει το ΠΑΜΕ με αφορμή τη ΔΕΘ σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Μεταξύ άλλων, σημειώνει τα εξής: «Την "δίκαιη ανάπτυξη" τη ζει ήδη το 36% των αποφοίτων που είναι άνεργοι, το 57% των εργαζόμενων πτυχιούχων που αμείβεται με 400 - 800 ευρώ! Την έζησαν το καλοκαίρι οι χιλιάδες φοιτητές που εργάστηκαν στον Τουρισμό ανασφάλιστοι, σε εξαντλητικές συνθήκες, ενώ οι ξενοδόχοι μετράνε κέρδη δισεκατομμυρίων! Την βλέπουν μπροστά τους οι πρωτοετείς συνάδελφοι που αναζητούν στέγη. Με τις εστίες να μην αρκούν αφού το κράτος κόβει από τη φοιτητική μέριμνα για να μπουκώνει με χρήμα εργολάβους και μεγαλοεπιχειρηματίες. Με τα νοίκια να εκτοξεύονται για να βγάζουν κέρδη τα μεγάλα μεσιτικά γραφεία. Την αντιμετωπίζουν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές με την επιβολή διδάκτρων σε 283 ΠΜΣ περισσότερα από πέρσι».

Το ΜΑΣ καλεί φοιτητές και σπουδαστές να παλέψουν, μαζί με το λαό, κόντρα στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ, «για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας, για δουλειά με δικαιώματα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ