ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Συλλαλητήρια στις 13 Σεπτέμβρη σε Αθήνα - Πειραιά - Ανατ. Αττική

Δεκάδες σωματεία και φορείς συμμετείχαν στη χτεσινή σύσκεψη προετοιμασίας

Από τη χτεσινή σύσκεψη σωματείων και φορέων της Αττικής
Από τη χτεσινή σύσκεψη σωματείων και φορέων της Αττικής
Με συλλαλητήρια στην Αθήνα, τον Πειραιά και την Ανατολική Αττική την Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη, σωματεία και φορείς της Αττικής ετοιμάζονται να διαδηλώσουν το σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες».

Παίρνοντας τη σκυτάλη από το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ, οι κινητοποιήσεις στην Αττική δίνουν συνέχεια στην οργάνωση της πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης, κεφαλαίου, ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο θα γίνει στις 7 μ.μ., στην Ομόνοια, ενώ στην Ανατολική Αττική η κινητοποίηση θα γίνει την ίδια ώρα στο Κορωπί, στην κεντρική πλατεία.

Η οργάνωση των συλλαλητηρίων συζητήθηκε στη σύσκεψη σωματείων και φορέων, που έγινε χτες στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Χαϊδαρίου, με πρωτοβουλία της Γραμματείας Αττικής του ΠΑΜΕ. Μεταξύ των δεκάδων σωματείων και φορέων που συμμετείχαν, ξεχώρισαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που δίνουν αυτήν την περίοδο σημαντικές μάχες: Τα ναυτεργατικά σωματεία που βρίσκονται από χτες σε απεργία, το σωματείο των εργατών στις προβλήτες της COSCO που διεκδικούν με νέα απεργία την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής που οργανώνει την αλληλεγγύη και τη διεκδίκηση για τους πυρόπληκτους.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκε ο δήμαρχος Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος, τον οποίο οι διοργανωτές ευχαρίστησαν για την παραχώρηση της αίθουσας, όπως και τους εργαζόμενους του δήμου, που φιλοξένησαν τη σύσκεψη.

Μέτωπο αναμέτρησης με την αντιλαϊκή πολιτική

«Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από τα κόλπα της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας. Αυξήσεις και δικαιώματα θα κατακτηθούν μόνο με σκληρούς ταξικούς αγώνες», τόνισε εισηγητικά ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Συνόψισε τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι, αλλά και τη δράση των ταξικών συνδικάτων και του ΠΑΜΕ για τα προβλήματα σε μια σειρά από χώρους, που συνεχίστηκε και μέσα στο καλοκαίρι.

«Ο δικός μας δρόμος, η δική μας επιλογή, η πρόταση του ΠΑΜΕ στα συνδικάτα όλης της χώρας είναι η συνέχιση του ταξικού αγώνα και η κλιμάκωσή του. Σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, σε όλη την Ελλάδα. Με πλαίσιο πάλης που να αντιμετωπίζει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων. Που θα βάζει στο στόχαστρο τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Που θα αναδεικνύει το σύνολο των αναγκών που πρέπει να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι», υπογράμμισε.

Τόνισε πως το κάλεσμα για τα συλλαλητήρια στις 13 Σεπτέμβρη πρέπει να φτάσει σε όλα τα σωματεία: «Απευθυνόμαστε σε όλα τα συνδικάτα και τους συνδικαλιστές που λένε ότι δεν πάει άλλο, ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι η ζωή μας. Σε όσους συνειδητοποιούν ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη είναι ναρκοθετημένη για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Σε όσους θέλουν να συμπορευτούν με το ταξικό εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα, ανεξάρτητα από αντιρρήσεις και διαφορές, άλλωστε με πολλά τέτοια συνδικάτα και συνδικαλιστές έχουμε συναντηθεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια. Απευθυνόμαστε σε όσους συνειδητοποιούν ότι τίποτα καλό δεν γίνεται με την εναλλαγή των κυβερνήσεων, με όσους υπηρετούν τους επιχειρηματικούς ομίλους, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Σε όσους συνειδητοποιούν ότι οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και λοιπών εργατοπατέρων είναι μακριά από την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων. Απευθυνόμαστε πρώτα και κύρια στη μεγάλη στρατιά των εργαζομένων που υποφέρουν. Σε όσους πιστεύουν ότι αξίζει να αγωνιστούν για την ικανοποίηση των αναγκών τους», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Στην κατεύθυνση αυτή, οι επόμενες δέκα μέρες θα αξιοποιηθούν για πλατιά δράση, με συνεδριάσεις και ανακοινώσεις σωματείων, πλατύ άνοιγμα στους εργαζόμενους, συσκέψεις και συγκεντρώσεις σε χώρους δουλειάς.

«Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ έχουμε μια ιδιαίτερη ευθύνη», υπογράμμισε ο Ν. Μαυροκέφαλος. «Να απευθυνθούμε στα σωματεία του κάθε κλάδου ανεξάρτητα από το συσχετισμό δύναμης. Να ζητήσουμε συνεδριάσεις ΔΣ και οργάνωση συγκεντρώσεων σε χώρους δουλειάς. Να κυκλοφορήσει προκήρυξη παντού. Στο χέρι μας είναι να αξιοποιήσουμε κάθε απόφαση συνδικαλιστικού οργάνου για την κινητοποίηση δυνάμεων. (...) Να επιδιώξουμε κάθε σωματείο με το πανό του και με τους εργαζόμενους από πίσω να είναι στο συλλαλητήριο».

Επισήμανε ακόμα τη σημασία που έχει να καταγράφονται στη δράση βήματα στην οικοδόμηση της κοινωνικής συμμαχίας, να συναντιούνται οι εργαζόμενοι με όσους «πλήττονται και έχουν συμφέρον να αντιπαλέψουν την πολιτική των μονοπωλίων και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας».

«Κάθε αγώνας που ξεσπά να γνωρίζει την αλληλεγγύη άλλων κλάδων και λαϊκών στρωμάτων. Να γίνεται μέτωπο αναμέτρησης με την κυρίαρχη πολιτική», προέτρεψε ο Ν. Μαυροκέφαλος. «Με παραστάσεις διαμαρτυρίας, συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια, καταλήψεις, απεργίες και κλιμάκωση με συντονισμένη πανελλαδική απάντηση», κατέληξε.

Μετέφεραν στη σύσκεψη τη φωνή των αγώνων

Την καθολική συμμετοχή των ναυτεργατών στην απεργία και την έμπρακτη αλληλεγγύη των ταξικών δυνάμεων, απέναντι στην επίθεση ενάντια στον αγώνα τους, χαιρέτισε ο Θανάσης Ευαγγελάκης, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ. «Η αδιαλλαξία των εφοπλιστών αποδεικνύει την κούφια ρητορεία της κυβέρνησης», τόνισε.

Να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στην απεργία που οργανώνουν την Παρασκευή, με ομόφωνη απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης, κάλεσε κάθε σωματείο και εργαζόμενο ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Σωματείου των λιμενεργατών της COSCO (ΕΝΕΔΕΠ).

Στην αξία της εργατικής αλληλεγγύης αναφέρθηκε ο Μάης Μεντής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, μιλώντας για τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στους πυρόπληκτους, τις κινητοποιήσεις με διεκδικήσεις για τις ανάγκες τους.

Για τη συμβολή των συνδικαλιστικών και μαζικών οργανώσεων, ώστε όλο και περισσότεροι πυρόπληκτοι να μην αρκούνται να αναζητούν τη «διέξοδο» προς τη θάλασσα για να σωθούν, αλλά να διεκδικούν τη δημιουργία σύγχρονου οικισμού, μίλησε ο Γιάννης Γιαννόπουλος, μέλος της Επιτροπής Πυρόπληκτων Ραφήνας - Μαραθώνα.

Στους στόχους των βιομηχάνων στα Τρόφιμα για επέκταση της αμοιβής με τα ψίχουλα του κατώτερου μισθού, των ατομικών συμβάσεων, της τρομοκρατίας, αναφέρθηκε ο Βασίλης Παπαγεωργίου, από την Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, τονίζοντας την ανάγκη για οργανωμένη εργατική απάντηση.

Τις «μικρές νίκες» που μέτρησε το Συνδικάτο Οικοδόμων μέσα από την παρέμβαση σε μια σειρά από εργοτάξια παρουσίασε ο Παύλος Αλεξανδράκης, ξεχωρίζοντας τους δεσμούς με τους εργαζόμενους, τις συστηματικές συνελεύσεις και συζητήσεις, τις διεκδικήσεις για εργοταξιακές συμβάσεις, ως στοιχεία που δυναμώνουν την πάλη για υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ.

Στις διεκδικήσεις για υπογραφή ΣΣΕ για τους εργαζόμενους στο θέατρο και στην επίθεση σε βάρος των εργαζομένων στα δημοτικά ωδεία αναφέρθηκε ο Κώστας Σταυρόπουλος, μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.

Στη μάχη για την επιτυχία των συλλαλητηρίων ΟΒΣΑ, ΟΓΕ και ΜΑΣ

Το αγωνιστικό «παρών» των αυτοαπασχολούμενων μετέφερε ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της ΟΒΣΑ. «Η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι η ανάπτυξη που ήρθε αφορά όλους. Μας κοροϊδεύει. (...) Για εμάς τους μικρούς, που η πλειοψηφία μας δεν απασχολεί προσωπικό, σημαίνει δουλειά ήλιο με ήλιο, ασταμάτητο κυνηγητό για να βγουν οι δόσεις, οι ρυθμίσεις σε προμηθευτές, τράπεζες, κράτος και να απειλούνε από πάνω ότι θα μας πάρουν τα πάντα οι τράπεζες, με τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις», σημείωσε μεταξύ άλλων, ενώ μπροστά στα συλλαλητήρια, τόνισε «το κάλεσμα του αγώνα να φτάσει παντού».

«Οι Σύλλογοι και Ομάδες της ΟΓΕ, κάνοντας παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς, σε αγορές και παιδικούς σταθμούς, καλούμε τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών σε ξεσηκωμό, ώστε πιο μαζικά και αποφασιστικά να δυναμώσουμε τον αγώνα για να ανακτήσουμε όσα χάσαμε, αλλά και να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας στην εργασία, στην κοινωνική προστασία της μητρότητας, στην κοινωνική στήριξη των οικογενειών μας», τόνισε η Νατάσα Καμπέλη, μέλος του προεδρείου της ΟΓΕ. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην πείρα των Συλλόγων και των Ομάδων γυναικών από την οργάνωση της αλληλεγγύης και της διεκδίκησης για τα προβλήματα των πυρόπληκτων της Ανατολικής Αττικής, μαζί με τα σωματεία και το Εργατικό Κέντρο της περιοχής.

Για το δυσβάσταχτο για τις λαϊκές οικογένειες κόστος των σπουδών μίλησε μεταξύ άλλων ο Λεωνίδας Καραγεώργος, εκ μέρους του Συλλόγου Φοιτητών Φυσικού, διαβεβαιώνοντας πως οι σπουδαστές θα διαδηλώσουν στο πλευρό των εργαζομένων, ενώ σχετικό κάλεσμα απευθύνει ήδη το ΜΑΣ.

Κινητοποίηση στον Βόλο

Εργατικά συνδικάτα και συνταξιουχικά σωματεία της Μαγνησίας οργανώνουν κινητοποίηση την Τρίτη 11/9, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Πανεπιστημίου στον Βόλο. Το κάλεσμα προς τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής υπογράφουν τα Συνδικάτα Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας», Εργατοϋπαλλήλων Τύπου και Χάρτου, Τροφίμων - Ποτών, Καθαριστριών - Καθαριστών, Εργαζομένων ΟΤΑ, Μουσικών Θεσσαλίας «Ο Απόλλων», Διοικητικών Υπαλλήλων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δικαστικών Υπαλλήλων Πρωτοδικείου Βόλου, οι Σύλλογοι Συνταξιούχων ΙΚΑ, Πολιτικών Συνταξιούχων και Συνταξιούχων ΟΑΕΕ - ΤΑΕ, καθώς και η Επιτροπή Αγώνα Εμποροϋπαλλήλων.

Διαμαρτυρία για τις συντάξεις χηρείας

Εξω από το υπουργείο Εργασίας βρέθηκε χτες, για άλλη μια φορά, ο Σύλλογος Συζύγων Θανόντων ΑΞΙΑ, με τα μέλη του να διαμαρτύρονται για την απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουν εξαιτίας της εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου, που στην περίπτωση των συντάξεων χηρείας αφαίρεσε μέχρι και 2/3 από τη σύνταξη του θανόντος.

Ο Σύλλογος απαίτησε την άρση του ηλικιακού ορίου και επαναφορά του 70% της σύνταξης, καθώς όπως σημειώνει ήδη οι συντάξεις των συζύγων τους έχουν μειωθεί και με τους προηγούμενους νόμους.

Στο πλευρό των συγκεντρωμένων βρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, ο οποίος κάλεσε σε ένταση του αγώνα τους, ενώ υπενθύμισε τις τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ για τις συντάξεις χηρείας, τις οποίες η κυβέρνηση απέρριψε με συνοπτικές διαδικασίες.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν επίσης αντιπροσωπείες εργατικών σωματείων και Ομοσπονδιών συνταξιούχων.

Παράσταση διαμαρτυρίας για τους εργάτες γης στη Νέα Μανωλάδα

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποιούν αύριο Τετάρτη στις 2 μ.μ. το Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας και οι Ομοσπονδίες Κλωστοϋφαντουργίας, Φαρμάκου και Οικοδόμων, για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες εργάτες γης στη Νέα Μανωλάδα και ενώ η υπουργός Εφη Αχτσιόγλου πολλές φορές έχει αναβάλει συνάντηση για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών όσων διέμεναν στον καταυλισμό που κάηκε.

Τα Συνδικάτα απαιτούν: Να καλυφθούν άμεσα οι επείγουσες ανάγκες σίτισης, στέγασης και έκδοσης των απαραίτητων πιστοποιητικών. Να ολοκληρωθεί άμεσα η καταγραφή των απωλειών και των αναγκών των εργατών γης και να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση. Να στεγαστούν σε καταλύματα που να πληρούν τις αναγκαίες προδιαγραφές ασφαλούς και υγιεινής διαβίωσης με τουαλέτες, παροχή ρεύματος και πόσιμου νερού. Να παραχωρηθούν στους μετανάστες των οποίων κάηκαν τα υπάρχοντα συσκευές μαγειρέματος, μαγειρικά σκεύη, κλινοσκεπάσματα, επαρκής ρουχισμός και παπούτσια. Εξασφάλιση από την εργοδοσία και τους κρατικούς φορείς επαρκών και υγιεινών χώρων διαμονής και τακτικό έλεγχό τους από υγειονομική επιτροπή. Υποχρεωτικός εξοπλισμός προστασίας τις ώρες εργασίας (μάσκες, γάντια, φόρμες, παπούτσια). Μεροκάματο 33,57 ευρώ, σύμφωνα με το αίτημα για ΕΓΣΣΕ με κατώτατο μισθό 751 ευρώ. Τακτικό έλεγχο από τις επιθεωρήσεις εργασίας για τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Υποχρεωτική παροχή ενός τουλάχιστον ρεπό τη βδομάδα. Πλήρη ιατροφαρμακευτική και ασφαλιστική κάλυψη για όλους. Να δοθούν άδειες παραμονής στους μετανάστες εργάτες γης. Υπογραφή διακρατικών συμφωνιών με τις χώρες καταγωγής τους και μεταφορά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ