ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΜΕΝΗ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
Σε εξέλιξη «επίθεση» προπαγάνδας

Τα δύο κόμματα του κεφαλαίου στις ΗΠΑ συναινούν στην επίθεση

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Νίμιτς» πέρασε στην Ερυθρά Θάλασσα και κατευθύνεται προς την Ανατολική Μεσόγειο
Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Νίμιτς» πέρασε στην Ερυθρά Θάλασσα και κατευθύνεται προς την Ανατολική Μεσόγειο
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΑΡΙΣΙ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Την υποστήριξη των επικεφαλής των δύο κομμάτων σε Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων στην προοπτική στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία με το πρόσχημα των χημικών και με τη λογική, κυρίως, ότι αν υπάρξει υπαναχώρηση, θα προκληθεί σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία του αμερικανικού ιμπεριαλισμού φαίνεται να εκμαιεύει ο Αμερικανός Πρόεδρος. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις δηλώσεις μετά από τη συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο, των Ρεπουμπλικανών Τζον Μπόνερ και Ερικ Κάντορ, αλλά και της επικεφαλής των Δημοκρατικών Νάνσι Πελόζι και στελεχών των δύο κομμάτων σε διάφορες επιτροπές.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν, επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο υπουργός Αμυνας, Τσακ Χέιγκελ, και ο αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΣ, Μάρτιν Ντέμπσεϊ. Οπως έγινε γνωστό, τα μέλη του Κογκρέσου θα ενημερωθούν, κεκλεισμένων των θυρών, και με «απόρρητα στοιχεία», χωρίς να δοθούν περισσότερες διευκρινίσεις.

Τη στήριξή τους στη σχεδιαζόμενη επίθεση κατά της Συρίας εξέφρασαν και οι Ρεπουμπλικανοί Γερουσιαστές, Τζον Μακ Κέιν και Λίντσεϊ Γκράχαμ, με τον πρώτο να τονίζει ότι θα στηρίξει την απόφαση του Προέδρου, εφόσον είναι ξεκάθαρο ότι επιφέρει αλλαγές στην ισορροπία δυνάμεων στο πεδίο της μάχης και να προειδοποιεί ότι θα είναι «καταστροφικές οι συνέπειες για τα αμερικανικά συμφέροντα αν τελικά δεν υπάρξει επίθεση, αν και έχει προαναγγελθεί».

Ο Ομπάμα, κατά την έναρξη της συνάντησής του με τους ηγέτες του Κογκρέσου, επανέλαβε ότι στα σχέδιά του βρίσκεται μια «περιορισμένη και αναλογική επίθεση», επιμένοντας σε μια εμφανή προσπάθεια να κάμψει την αμερικανική κοινή γνώμη που αντιδρά σε νέο πόλεμο, ότι η Συρία «δεν είναι ούτε Ιράκ ούτε Αφγανιστάν». Συμπλήρωσε ότι έχει ήδη καταστρωθεί «ευρύτερη στρατηγική η οποία προβλέπει στήριξη» των αντικαθεστωτικών, η οποία θα προστεθεί στα πλήγματα που θα υποστεί το καθεστώς Ασαντ. Χτες υπήρχαν πληροφορίες ότι στη Συρία έφτασαν 50 μισθοφόροι εκπαιδευμένοι από τη CIA για να ενισχύσουν τους λεγόμενους αντικαθεστωτικούς.

Ελιγμοί από Ολάντ

Η Γαλλία δεν πρόκειται να προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση μόνη της, σε περίπτωση που το αμερικανικό Κογκρέσο ταχθεί ενάντια στην προοπτική, δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ συμπληρώνοντας ότι στην περίπτωση αυτή θα εντείνει τη στήριξή της προς τους αντικαθεστωτικούς. Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του, ο Γάλλος Πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα σχηματιστεί μια ευρεία συμμαχία και εξαπέλυσε επίθεση κατά του Σύρου Προέδρου, κατηγορώντας τον ότι ψεύδεται στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Λε Φιγκαρό».

Υπενθυμίζεται ότι στη συνέντευξη αυτή ο Μπασάρ αλ Ασαντ αρνείται κατηγορηματικά ότι ο συριακός στρατός έκανε χρήση χημικών την 21η Αυγούστου και προειδοποιεί ότι ήδη η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι σαν ένα «βαρέλι με μπαρούτι» το οποίο σε περίπτωση επίθεσης κατά της Συρίας, θα εκραγεί με απρόβλεπτες συνέπειες. Ο Ασαντ υπογραμμίζει ότι μια γαλλική ανάμειξη προφανώς δε θα μείνει ατιμώρητη και θα έχει συνέπειες στα γαλλικά συμφέροντα στην περιοχή, ενώ χαρακτηρίζει «εχθρούς του συριακού λαού» όσους στηρίζουν την «τρομοκρατία στη Συρία».

Το βράδυ της Δευτέρας, ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ Ερό παρουσίασε στους βουλευτές 9σέλιδη έκθεση των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών, η οποία επιρρίπτει την ευθύνη για την επίθεση της 21ης Αυγούστου στο συριακό στρατό και καταγράφει 281 νεκρούς, αριθμό πολύ μικρότερο από αυτόν που έχουν παρουσιάσει οι ΗΠΑ, επικαλούμενες δικά τους στοιχεία (1.429 νεκροί, εκ των οποίων 426 παιδιά).

Διπλωματικές τριβές και παιχνίδι προπαγάνδας

Οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες, πάντως, αποφεύγουν να αναφερθούν σε αριθμό θυμάτων αλλά φέρονται επίσης να «ενοχοποιούν» το συριακό καθεστώς, σύμφωνα τουλάχιστον με το γερμανικό περιοδικό «ντερ Σπίγκελ». Η Γερμανίδα Καγκελάριος, πάντως, και χτες επανέλαβε ότι τάσσεται υπέρ μιας «ενωτικής διεθνούς διπλωματικής απάντησης».

Την εκτίμηση ότι τα όποια περιορισμένα στρατιωτικά πλήγματα δε θα φέρουν κανένα αποτέλεσμα και ότι είναι προτιμότερη η διπλωματική λύση εξέφρασε χτες και ο πρόεδρος της επιτροπής Αμυνας του Ευρωκοινοβουλίου, Γάλλος Αρνό Ντανζόν, από το νεογκολικό κόμμα «Ενωση για ένα Λαϊκό Κίνημα». Για αναγκαιότητα «πολιτικής διευθέτησης» κάνει λόγο το γραφείο της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο συνεδρίασε σήμερα στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας, υιοθετώντας εμμέσως πλην σαφώς την εκδοχή ότι πίσω από την επίθεση με χημικά όπλα βρίσκεται ο συριακός στρατός.

«Απαραίτητη» χαρακτήρισε, από την πλευρά του, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, μια «αυστηρή διεθνή απάντηση». Ενα στρατιωτικό πλήγμα θα προκαλέσει περισσότερη ταραχή στην ευρύτερη περιοχή εκτίμησε, ο ΓΓ του ΟΗΕ, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας, Λουίζ Αλμπέρτο Φιγκετρέντο, του οποίου η χώρα συμμετέχει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, τόνιζε ότι χωρίς πρότερη απόφαση του ΟΗΕ οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση αποτελεί «παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Για «καταλληλότερη στιγμή επίτευξης πολιτικής διευθέτησης» έκανε λόγο, μετά από συνάντησή του με την Κάθριν Αστον, ο πρώην επικεφαλής της αντικαθεστωτικής «Εθνικής Συριακής Συμμαχίας», Μουάζ αλ Κχάτιμπ, υποστηρίζοντας ότι στην παρούσα φάση το συριακό καθεστώς, λόγω της πίεσης, θα είναι διαλλακτικότερο. Πάντως, στο στρατιωτικό πεδίο, χτες, ο κυβερνητικός στρατός επανακατέλαβε την πόλη Αρίχα, στην βόρεια επαρχία Ιντλίμπ. Κατά το συριακό πρακτορείο ειδήσεων «ΣΑΝΑ» αντικαθεστωτικοί ανατίναξαν αγωγό αερίου στο Ντάιρ αλ Τζουρ.

Την ίδια ώρα, έκρηξη σημειωνόταν στην συρο-τουρκική μεθόριο όταν εξερράγη αυτοκίνητο που, κατά το πρακτορείο «Αναντολού» μετέφερε πυρομαχικά, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Τούρκος και πέντε Σύροι πολίτες. Επίσης, στην Κωνσταντινούπολη, δεν εμφανίστηκε, τελικά με την δικαιολογία της «ασφάλειας», σε προγραμματισμένη, από την αντικαθεστωτική «Εθνική Συριακή Συμμαχία», συνέντευξη Τύπου ο Σύρος Αμπντέλ Ταουάμπ Σχαχρούρ, που φέρεται να είναι πρόεδρος της ιατρικής επιτροπής Χημικού Πολέμου, στην πόλη Χαλέπι, που αυτομόλησε στην Τουρκία, και να έχει «αποδεικτικά στοιχεία» για τη χρήση χημικών από το συριακό στρατό.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΣΥΡΙΑ
Πώληση χημικών

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Σαν νέο επεισόδιο της εκστρατείας «ενοχοποίησης» της κυβέρνησης του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Ασαντ σχετικά με τη φημολογούμενη χρήση χημικών όπλων εμφανίστηκε προχτεσινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Ιντιπέντεντ» κατά το οποίο, 10 μήνες μετά την έναρξη της αιματοχυσίας στη Συρία, ο επικεφαλής του υπουργείου Επιχειρηματικότητας της βρετανικής κυβέρνησης, Βινς Κέιμπλ, επέτρεψε στη Δαμασκό την πώληση δύο χημικών που «θα μπορούσαν» να είχαν χρησιμοποιηθεί και για την παρασκευή χημικών όπλων, όπως το νευροπαραλυτικό αέριο σαρίν...

Η πληροφορία πάντως διαψεύστηκε χτες από εκπρόσωπο του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον που πρόσθεσε ότι η εξαγωγή του φθοριούχου καλίου και του φθοριούχου νατρίου δεν έγινε ποτέ γιατί είχαν προηγουμένως ανακληθεί οι άδειες. Πάντως και οι Βρετανοί και άλλοι ιμπεριαλιστές κάνουν πως δεν άκουσαν τις καταγγελίες της δικής τους Κάρλα Ντελ Πόντε, της γνωστής από το ΝΑΤΟικό δικαστήριο της Χάγης, που δήλωσε ότι χημικά όπλα χρησιμοποιούν οι λεγόμενοι αντικαθεστωτικοί.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Πρόβα από Ισραήλ - ΗΠΑ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΜΟΣΧΑ.--

Την ετοιμότητα του ισραηλινού αντιαεροπορικού συστήματος διατείνεται το Τελ Αβίβ ότι «δοκίμασε» χτες το πρωί με την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς στην ανατολική Μεσόγειο, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση και ενίσχυση του πολεμικού κλίματος στην περιοχή με στόχο τη Συρία. Η εκτόξευση, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ που επικαλούνται το κέντρο της ρωσικής αεράμυνας, καταγράφηκε νωρίς χτες το πρωί. Μάλιστα, η ρωσική αεράμυνα κατέγραψε την εκτόξευση δύο βαλλιστικών πυραύλων, χωρίς, στη συνέχεια, να εντοπιστεί το πού κατέπεσαν, αφού πρώτα είχε αποκλειστεί το ενδεχόμενο πλήγματος συριακού εδάφους. Η διαδρομή χωρίς να δοθούν συντεταγμένες ήταν από σημείο της κεντρικής Μεσογείου προς την ανατολική.

Μετά τις αρχικές δηλώσεις «άγνοιας» από τον εκπρόσωπο του ισραηλινού Στρατού, το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας επιβεβαίωσε την εκτόξευση ενός πυραύλου, τύπου «Αροου 3», ο οποίος, κατά την επίσημη ανακοίνωση, εντοπίστηκε και «εξουδετερώθηκε» από το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας. Στην ισραηλινή ανακοίνωση δεν προσδιορίζεται από ποια βάση εκτοξεύτηκε ο πύραυλος και αναφέρεται μόνο ότι στην «άσκηση» η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τις ΗΠΑ χρησιμοποιήθηκαν βάσεις της Μεσογείου και βάση στο κεντρικό Ισραήλ. Ολα δείχνουν ότι πρόκειται για «άσκηση» προσομοίωσης προσβολής από τη Συρία ή το Ιράν. Πάντως τον ισχυρισμό των Ισραηλινών ότι οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από βομβαρδιστικά ή μαχητικά αμφισβήτησε ο Λιβανέζος στρατιωτικός αναλυτής (στρατηγός εν αποστρατεία) Ελίας Φαρχάτ, που σημείωσε ότι όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι οι πύραυλοι έφυγαν από κάποια βάση σε νησί.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ