ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Οι εργαζόμενοι να κάνουν δική τους υπόθεση την υπεράσπιση της Παιδείας

Περιοδείες χτες στα ξενοδοχεία ΚΑΡΑΒΕΛ και ΧΙΛΤΟΝ

Καλώντας τους εργαζόμενους να πάρουν οι ίδιοι την υπόθεση της εκπαίδευσης στα χέρια τους, να αντιδράσουν στην κυβερνητική απόπειρα πλήρους διάλυσής της, η Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ μαζί με ταξικά συνδικάτα, διοργανώνει πλατιές εξορμήσεις και συζητήσεις με τους εργαζόμενους όλων των κλάδων μπροστά στις νέες αντιδραστικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στην Παιδεία.

Χτες στελέχη της Γραμματείας μίλησαν με τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία ΚΑΡΑΒΕΛ και ΧΙΛΤΟΝ, με εκπροσώπους του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, επισημαίνοντας πως η υπόθεση της Παιδείας και της Εκπαίδευσης είναι ένα θέμα που αφορά το σύνολο των εργαζομένων.

«Οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις αντικατοπτρίζονται και στα σχολεία», επισήμανε εξαρχής ο Ανδρέας Καργόπουλος, μέλος της Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, μιλώντας στους εργαζόμενους του ΧΙΛΤΟΝ. Οπως σημείωσε, ανάλογα με το τι εργασιακές σχέσεις θέλουν τα αφεντικά, έτσι αντίστοιχα φτιάχνεται και το σχολείο. Σε αυτό το πλαίσιο το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση δείχνει και τους στόχους της: Αμόρφωτοι εργάτες που δε θα διεκδικούν τα δικαιώματά τους στη ζωή.

«Το Ενιαίο Λύκειο θα γίνει τόσο δύσκολο που τα παιδιά της εργατικής τάξης δε θα μπορούν να φοιτήσουν σε αυτό», υπογράμμισε. Γι' αυτό και βάζουν τρεις πανελλαδικού τύπου εξετάσεις ανά τάξη συν τις τελικές πανελλαδικές, ώστε το κόστος φοίτησης στο Γενικό Λύκειο να είναι απαγορευτικό για τα παιδιά των εργαζομένων.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην εκπαιδευτική διαδικασία, όπου τα παιδιά μαθαίνουν πως ο μισθός του εργαζόμενου είναι... κόστος ή ότι το κρίσιμο ζήτημα της κοινωνίας είναι η... ανταγωνιστικότητα. Και επισημάνθηκε πως αυτά τα παιδιά θα είναι ταυτόχρονα οι αυριανοί τους συνάδελφοι, χωρίς γενικές και ολοκληρωμένες γνώσεις, παρά μόνο «εξοπλισμένοι» με όσα θέλει η εργοδοσία να ξέρουν. «Δε θέλουν τον εργαζόμενο να έχει γενική παιδεία, θέλουν παιδιά χωρίς γνώση», σημείωσε ο Α. Καργόπουλος.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των ΕΠΑΛ όπου η μαθητεία αμείβεται με 9 ευρώ μεροκάματο και στη συνέχεια ο εργοδότης μπορεί να πάρει επιδότηση από το κράτος για να κρατήσει το μαθητευόμενο άλλα τρία χρόνια στη δουλειά.

«Επένδυση» των επιχειρήσεων η μαθητεία

Την Πέμπτη συνεχίζεται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Ψηφίστηκε χτες επί της αρχής από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η συζήτηση του νομοσχεδίου στην επιτροπή θα ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή ώστε την επόμενη εβδομάδα να πάει στην Ολομέλεια, να ψηφιστεί και να εφαρμοστεί από φέτος.

Ο υπουργός Παιδείας, επαναλαμβάνοντας και στη Βουλή την προσπάθεια εξωραϊσμού των μέτρων, έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο που αναβαθμίζει το Λύκειο μέσα από μια σειρά βελτιωτικές παρεμβάσεις, ότι μειώνει τον αριθμό των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων, δεν ευνοεί την παραπαιδεία (!) και προωθεί τη γενική παιδεία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σαν τη μεγάλη τομή του νομοσχεδίου εμφάνισε τις διατάξεις που αφορούν την τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση και τη μαθητεία σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι δίνει «δυνατότητα επενδύσεων των επιχειρηματιών στους εργαζόμενους»!

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως συνέχεια των αντιδραστικών αλλαγών στην εκπαίδευση, από το Νηπιαγωγείο μέχρι το Πανεπιστήμιο. Σημείωσε ότι είναι αναδιαρθρώσεις που επιτάσσουν η ΕΕ και οι επιχειρηματικοί όμιλοι με στόχο την παραγωγή μιας μεγάλης μάζας φθηνού ευέλικτου εργατικού δυναμικού, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου. Εθεσε συγκεκριμένα ζητήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του νομοσχεδίου, μεταξύ άλλων για τους μαθητές των ΕΠΑΛ που λίγες μέρες πριν την έναρξη των μαθημάτων βρίσκονται στον αέρα, την περαιτέρω υποβάθμιση της ειδικής αγωγής κ.ά.

Χτες έγινε και η ακρόαση φορέων τους οποίους αφορούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Το πρόγραμμα δράσης που προτείνει το ΠΑΜΕ

Eurokinissi

Σε μαζική συμμετοχή στις γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ που γίνονται σήμερα και αύριο, σε «οργάνωση και αγώνα παντού» καλεί το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών μπροστά στις διαδικασίες του κλάδου και στη νέα επίθεση στα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα δράσης, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς ως εξής:

  • «Δίνουμε άμεση, αγωνιστική απάντηση στην εκρηκτική κατάσταση των σχολείων, στην υποχρηματοδότηση και τις ελλείψεις, στο πέταγμα χιλιάδων παιδιών έξω από την ειδικότητα.
  • Παίρνουμε μέρος στα συλλαλητήρια που διοργανώνουν την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, σωματεία εργαζομένων κι εκπαιδευτικών, μετά από πρόταση του ΠΑΜΕ, ενάντια στο νομοσχέδιο για το "νέο Λύκειο".
  • Προχωράμε σε συσκέψεις φορέων σε κάθε Δήμο, σε κάθε γειτονιά, από κοινού με σωματεία, λαϊκές επιτροπές, συλλόγους και ενώσεις γονέων, συλλόγους γυναικών. Οργανώνουμε την ενημέρωση του λαού για τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση, διοργανώνουμε, από κοινού με άλλους φορείς, παραστάσεις διαμαρτυρίας στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, αποκλεισμούς δρόμων, συνεντεύξεις Τύπου, εκδηλώσεις κ.ά.
  • Οργανώνουμε τον αγώνα μέσα στο σχολείο και με επίκεντρο το σχολείο, με κοινές πρωτοβουλίες αγώνα γονιών, μαθητών, εκπαιδευτικών, αξιοποιώντας και τον αγιασμό.
  • Οργανώνουμε, σχεδιάζουμε, παίρνουμε από τώρα μέτρα για την επιτυχία της 48ωρης Απεργίας στο Δημόσιο Τομέα στις 18 και 19 Σεπτέμβρη και των απεργιακών συλλαλητηρίων. Δεν μένουμε μόνο στη 48ωρη Απεργία. Τη δεύτερη μέρα (19/9) προχωράμε σε νέες Γενικές Συνελεύσεις, σε όλες τις ΕΛΜΕ και σε όλο το Δημόσιο, για την κλιμάκωση της πάλης, για απεργίες και αγώνες με διάρκεια και με γραμμή ανατροπής, παίρνοντας υπόψη τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στις Γενικές Συνελεύσεις, στην Απεργία, στα Συλλαλητήρια, στον Αγώνα. Νέα ΓΣ Προέδρων στις 22 Σεπτέμβρη».
ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ
Αμεσες αγωνιστικές πρωτοβουλίες

Με συγκεκριμένες αγωνιστικές πρωτοβουλίες ξεκινά τη σχολική χρονιά η ΕΛΜΕ Πειραιά. Καλεί σε συγκέντρωση την Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη (μετά τον αγιασμό) στην πλατεία Κοραή ώρα 12 το μεσημέρι, με συναυλία από μαθητικό συγκρότημα.

Η ΕΛΜΕ απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα να παρουσιαστούν κανονικά στα σχολεία και να οργανώσουν ενημερωτικές συναντήσεις με τους μαθητές των ειδικοτήτων που καταργούνται για να μην εκβιαστούν κι αλλάξουν την προτίμησή τους. Παράλληλα, προγραμματίζει καθημερινές εξορμήσεις. Την Παρασκευή, 6 Σεπτέμβρη, διοργανώνεται πλατιά σύσκεψη με εργαζόμενους, δασκάλους και γονείς στις 5 το απόγευμα στα γραφεία της ΕΛΜΕ. Αποφασίστηκε, επίσης, συγκέντρωση στο ΕΠΑΛ Σαλαμίνας τη Δευτέρα, 9 Σεπτέμβρη.

Κινητοποιήσεις για τα ΕΠΑΛ στη Θεσσαλονίκη

Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις προχώρησαν προχτές εκπαιδευτικοί και μαθητές των ΕΠΑΛ στη Θεσσαλονίκη. Στα ΕΠΑΛ Ευόσμου - Σταυρούπολης και Καλαμαριάς πραγματοποίησαν 3ωρη κατάληψη στο πλαίσιο της στάσης εργασίας. Στα ΕΠΑΛ του Ευκλείδη πραγματοποίησαν 3ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στην είσοδο του σχολικού συγκροτήματος. Οι στάσεις εργασίας είχαν προκηρυχθεί από της Α', Β' και Ε' ΕΛΜΕ.

Εκπαιδευτικοί και μαθητές καταγγέλλουν ότι οι μετεξεταστέοι μαθητές σε μαθήματα ειδικοτήτων δε θα μπορέσουν να δώσουν εξετάσεις καθώς περισσότερο από το 50% των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα. Την ίδια ώρα, κανένας ωρομίσθιος εκπαιδευτικός δεν έχει τοποθετηθεί στα σχολεία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ