ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Συνεχίζονται οι αγωνιστικές παρεμβάσεις

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας
Συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας διοργανώνουν σήμερα στις 11.30 π.μ. οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, συμμετέχοντας και στην 4ωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 3μ.μ.) που έχει προκηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Στη συγκέντρωση καλούν ακόμα η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, χρόνιοι πάσχοντες, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων - Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και το Σωματείο Εργαζομένων Μονάδων - Ιδρυμάτων - Σχολείων Ειδικής Αγωγής.

Χτες, συνεχίστηκαν οι συγκεντρώσεις στα νοσοκομεία που καταργήθηκαν και πλέον έχουν βάλει λουκέτο. Στο νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα» εργαζόμενοι μαζί με κατοίκους της περιοχής εξακολουθούν από τη Δευτέρα να είναι συγκεντρωμένοι στην πύλη του νοσοκομείου. Χτες, δεκάδες εργαζόμενοι από το νοσοκομείο «Θριάσιο» κατέφθασαν με πούλμαν και αυτοκίνητα στο «Αγία Βαρβάρα», όπως επίσης και εκπρόσωποι της Πολυκλινικής. Σταθερά έξω από το νοσοκομείο βρίσκονται και οι Λαϊκές Επιτροπές Αιγάλεω και Χαϊδαρίου. Χτες έγιναν συγκεντρώσεις στο «Αμαλία Φλέμινγκ» και στο ΓΝ Πατησίων. Οι εργαζόμενοι του Πατησίων θα κάνουν την Παρασκευή Γενική Συνέλευση και αμέσως μετά πορεία στη Νέα Ιωνία. Οι εργαζόμενοι στο Θριάσιο Νοσοκομείο έχουν αποφασίσει την Πέμπτη στάση εργασίας (11 π.μ. - 2 μ.μ.) και συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου και νέα γενική συνέλευση την Παρασκευή.

Απεργία και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας έκαναν χτες και οι εργαζόμενοι στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία Αττικής (Δαφνί και Δρομοκαΐτειο) και Θεσσαλονίκης. Σε συνάντηση με την υφυπουργού Υγείας, Ζέτα Μακρή, ειπώθηκε πως τους επόμενους μήνες θα μετακινηθεί πολύ προσωπικό από τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία, των οποίων το νομικό καθεστώς θα αλλάξει μέχρι το 2015.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, παραβρέθηκε στη συγκέντρωση, λέγοντας πως το ΚΚΕ μέσα κι έξω από τη Βουλή στηρίζει τα αιτήματα των εργαζομένων, ενώ, αναφερόμενος στις συκοφαντίες του υπουργείου Υγείας, ότι οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται, επειδή «θα μετακινηθεί η δουλειά τους στο 1 χιλιόμετρο», είπε πως οι εργαζόμενοι δίνουν τη μάχη για την Υγεία του λαού, για να μείνουν ανοιχτά τα νοσοκομεία, να μην καταργηθούν εκατοντάδες κρεβάτια.

Εκ μέρους του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας η Ολγα Σιάντου εξέφρασε τη συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων, ώστε «να μη χαθούν θέσεις εργασίας, να μην πεταχτούν οι ασθενείς στο δρόμο, ούτε στις λεγόμενες Μη Κερδοσκοπικές Επιχειρήσεις, που μόνο μη κερδοσκοπικές δεν είναι», όπως είπε. Με την «Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση» στοχεύουν εδώ και 20 χρόνια να αποποιηθεί το κράτος των ευθυνών του από την Ψυχική Υγεία, όπως και από την Υγεία και την Πρόνοια γενικά. Δε γίνεται για αποασυλοποίηση, τόνισε, και καυτηρίασε τη στάση των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Αυτόνομης Παρέμβασης που καλούν τις κυβερνήσεις να υλοποιήσουν την «Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση» με πιο γρήγορους ρυθμούς.

Να δυναμώσει ο αγώνας

Ανακοίνωση της Γραμματείας Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ

«Ο αγώνας ενάντια στην κινητικότητα, στις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις πρέπει να δυναμώσει. Συνεχίζουμε την πάλη για να μην κλείσουν νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας», τονίζει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ.

Υπενθυμίζει ότι οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ δώσανε και δίνουν τη μάχη για τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων, για να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στην Υγεία, ενάντια στην πολιτική εμπορευματοποίησης και του κλεισίματος των μονάδων Υγείας. Σημειώνει ότι τα μέτρα θα συνεχιστούν, ότι τα νοσοκομεία της επαρχίας, ο ΕΟΠΥΥ, το φάρμακο είναι τα επόμενα θύματα.

Εντοπίζει το γεγονός ότι «για άλλη μια φορά χέρι βοηθείας στην αντιλαϊκή πολιτική δίνουν οι άλλες δυνάμεις στην ΠΟΕΔΗΝ» και αναφέρει παραδείγματα:

«Μέσα στα νοσοκομεία και ΚΥ η ΠΑΣΚΕ συνεχίζει το παιχνίδι δήθεν "διαφοροποίησης" από το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση. Μαζί με τη ΔΑΚΕ τρομοκρατούν ότι πράγματι θα γίνουν απολύσεις (γιατί πριν εφησύχαζαν ότι θα εξαιρεθούμε) για να πουλήσουν προστασία στους εργαζόμενους ότι αυτοί θα τους "σώσουν". Αποδέχονται την αξιολόγηση - σφαγείο με "αξιοκρατικά κριτήρια". Κάνουν προτάσεις για την καλύτερη εφαρμογή του σχεδίου κατάργησης και αλλαγής χρήσης νοσοκομείων. Κρύβουν ότι τα μέτρα είναι στρατηγικός στόχος της ΕΕ και της κυβέρνησης, γι' αυτό λένε ότι το πρόβλημα είναι ο υπουργός που είναι αναξιόπιστος.

Η ΔΑΚΕ, επιπλέον, σπέρνει ρατσιστικό δηλητήριο, όπως και η Χρυσή Αυγή, κατηγορώντας τους μετανάστες ως το βασικό πρόβλημα του τομέα Υγείας. Αξιος ο μισθός και των δύο για την επιχείρηση πλήρους αποπροσανατολισμού και υποταγής.

Καμία εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που, για άλλη μία φορά, με ψευτοεπαναστατικές κορόνες και προτάσεις για απεργίες διαρκείας, για λόγους "ζύμωσης" και "διαπαιδαγώγησης" (με αρχή την 3η Σεπτέμβρη για να συμβολίσουν και την "Πασοκοποίηση" του ΣΥΡΙΖΑ), πλειοδοτούν στις μορφές του αγώνα. Στην πράξη, όμως, μαζί με ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ οδηγούν στον εκφυλισμό τους.

Ανέχονται τη λογική του "χαμένου μεροκάματου", τη λογική "δεν αντέχουμε να απεργήσουμε" και στη βάση αυτή, προτείνουν μορφές πάλης χωρίς "κόστος", κινητοποιήσεις χωρίς οργάνωση και προετοιμασία, βάζοντας εμπόδια στην επιτυχία τους στα πρωτοβάθμια σωματεία. Απεργίες χωρίς απεργούς, αρκεί ντόρος να γίνεται. Προσπαθούν οι συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, οι όποιες κινητοποιήσεις να υπηρετήσουν την αλλαγή της αστικής κυβερνητικής διαχείρισης, καλλιεργώντας αυταπάτες πως θα είναι για το "καλό μας", και όχι να διαμορφώνουν προϋποθέσεις ριζικότερων ανατροπών, στην οικονομία και στην κοινωνία.

Θέλουν κυβερνητική αλλαγή, για να υπηρετηθεί "η υγιής επιχειρηματικότητα" και η "καλή» ανάπτυξη αλά Ομπάμα", κοροϊδεύοντας ότι έτσι θα σωθούμε. Για πολλοστή φορά, επιχειρούν να στήσουν εικονικά συντονιστικά, χωρίς ΓΣ, χωρίς τους εργαζόμενους. Εχθρεύονται οτιδήποτε έχει να κάνει με τη συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας στην Υγεία - Πρόνοια.

Είναι κάλπικοι και υποκριτές στο σύνολό τους όταν φωνάζουν ενάντια στη διαθεσιμότητα και στο κλείσιμο των νοσοκομείων, γιατί ταυτόχρονα στηρίζουν την επιχειρηματική δράση και την πολιτική της ΕΕ. Δηλαδή, την πολιτική που κρατά έτσι και αλλιώς τα νοσοκομεία κλειστά για την πλειοψηφία του λαού, που δεν έχει να πληρώσει. Τους υγειονομικούς άνεργους ή πάμφθηνο εργατικό δυναμικό για τις επιχειρήσεις Υγείας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

***

Απέναντί μας, το επόμενο διάστημα, έχουμε νέα μέτρα. Πλειστηριασμούς σπιτιών, φόρους, χτίσιμο του σχολείου της αμορφωσιάς, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, διάλυση και των υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ, νέες μειώσεις μισθών, συντάξεων, εμπλοκή της χώρας σε ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται.

Δεν έχουμε άλλο δρόμο. Συνεχίζουμε την πάλη. Οργανώνουμε σε κάθε σωματείο ΓΣ, περιφρουρούμε τους αγώνες μας.

Καμιά διαθεσιμότητα δεν πρέπει να περάσει! Κανένα νοσοκομείο να μην κλείσει - να μη συγχωνευτεί! Για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για πλήρη κρατική χρηματοδότηση της Υγείας - Πρόνοιας. Για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας που θα απαντάει πραγματικά σε όλες τις λαϊκές ανάγκες Υγείας. Για κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία - Πρόνοια - Παιδεία.

ΤΩΡΑ! ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ χτίζουμε τη συμμαχία μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους αυτοαπασχολούμενους και φτωχούς αγρότες, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Αυτό είναι το όπλο των υγειονομικών. Για να ανοίξει ο δρόμος για να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση σε Υγεία - Πρόνοια. Για διέξοδο από την κρίση σε όφελος του λαού, για άλλο δρόμο ανάπτυξης, που θα ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων. Σταθερή δουλειά, δουλειά για όλους. Αποκλειστικά δημόσιο, ενιαίο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας. Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία».

ΚΚΕ
Συρρικνώνουν τον ήδη ανεπαρκή δημόσιο τομέα Υγείας

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις μονάδων υγείας και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων από το ΚΚΕ εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

«Οι καταργήσεις και οι συγχωνεύσεις δημόσιων μονάδων Υγείας, με αλλαγή ή όχι του ρόλου τους, η κατάργηση δημόσιων κρεβατιών, κλινικών και εργαστηρίων δε γίνονται για την καλύτερη αξιοποίησή τους που θα ενισχύσει δήθεν τη δημόσια Υγεία, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση.

Αποτελούν μέρος του σχεδιασμού για ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση του ήδη ανεπαρκούς δημόσιου τομέα Υγείας, την ενίσχυση της επιχειρηματικής του λειτουργίας και των μονοπωλίων στην Υγεία. Ασθενείς που θα πληρώνουν ακόμα περισσότερα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ως αποτέλεσμα των άγριων περικοπών στη χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων, των περικοπών στις δημόσιες παροχές Υγείας.

Σ' αυτήν την αντιλαϊκή "ανάπτυξη" του συστήματος Υγείας που προωθεί η κυβέρνηση, έχουν συμφέρον τα λαϊκά στρώματα και οι υγειονομικοί να αντιτάξουν και να διεκδικήσουν την ανάπτυξη ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες. Ανάπτυξη σε όλη τη χώρα δημόσιων Κέντρων Υγείας, γενικών και ειδικών Νοσοκομείων, με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση, απολύτως δωρεάν παροχή των υπηρεσιών σε όλους χωρίς προϋποθέσεις και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

Με αυτήν την προοπτική πρέπει να ενισχυθεί η ανάπτυξη της πάλης και της Λαϊκής Συμμαχίας για να εμποδιστούν και να ανατραπούν τα αντιλαϊκά κυβερνητικά σχέδια στην Υγεία. Για βαθύτερες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές αλλαγές, χωρίς μονοπώλια και ΕΕ, για να μπορεί ο λαός να αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας για την πρόληψη, τη θεραπεία και την αποκατάσταση της υγείας του».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ