ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
37ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
Περιήγηση στην Ιστορία του ΚΚΕ

Μεγάλη έκθεση για την Ιστορία του Κόμματος θα λειτουργεί τις μέρες του Φεστιβάλ

Πηγή έμπνευσης και διαπαιδαγώγησης για τους νέους κομμουνιστές, η Ιστορία του ΚΚΕ κατέχει ξεχωριστή θέση στις κεντρικές εκδηλώσεις του 37ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που θα γίνουν στις 15-16-17 Σεπτέμβρη στο «πάρκο Τρίτση» στο Ιλιον. Η ΚΝΕ τιμά και προβάλλει την ιστορία του ΚΚΕ με μία μεγάλη έκθεση που θα λειτουργεί όλες τις μέρες του φεστιβάλ.

Αναφερόμενη στην έκθεση η Αννα Αγαθοκλέους, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, σημειώνει, μιλώντας στον «Ρ»: «Ολο το προηγούμενο διάστημα συζητήσαμε στο Κόμμα και στην ΚΝΕ για την ιστορία της εξέλιξης της στρατηγικής του ΚΚΕ, γεγονός που δυναμώνει το Κόμμα μας και μας κάνει πιο ικανούς στο σήμερα, στην πάλη μας για το σοσιαλισμό. Το να γνωρίσουμε την Ιστορία του ΚΚΕ, που αποτελεί και την Ιστορία της ταξικής πάλης στην Ελλάδα, έχει μια παραπάνω σημασία για τους νέους συντρόφους της ΚΝΕ, αλλά και τους νέους που δίνουν καθημερινά τη μάχη δίπλα στην Οργάνωσή μας και σε αυτόν το στόχο θέλει να συμβάλει η ίδια η έκθεση που θα βρίσκεται και τις τρεις μέρες στο Φεστιβάλ».

Η έκθεση θα είναι διαρθρωμένη σε οκτώ ενότητες. Μέσα από αυτές θα αναδεικνύεται η «Πρωτοπόρα θεωρία - πρωτοπόρα δράση» των κομμουνιστών, με αναφορές στην εξέλιξη της θεωρίας, την ίδρυση του ΚΚΕ, την Οχτωβριανή Επανάσταση κ.ά. Πλούσιο φωτογραφικό υλικό και ντοκουμέντα θα φωτίζουν το ρόλο του ΚΚΕ ως «οργανωτή - καθοδηγητή των λαϊκών αγώνων» με αναφορές σε σταθμούς στην Ιστορία του λαϊκού κινήματος, την αντίδραση του αστικού κράτους. Μέσα από τις αντίστοιχες ενότητες της έκθεσης θα παρουσιάζεται η δράση του ως «Κόμμα διεθνιστικό και πατριωτικό» - κομμάτι του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, ο ρόλος του στην «πρωτοπορία στις κορυφαίες στιγμές της ταξικής πάλης», στη δράση του ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΛΑΝ, ΕΠΟΝ, στη δημιουργία της Κυβέρνησης του Βουνού, το Δεκέμβρη του '44, στην ίδρυση του ΔΣΕ.

Στην έκθεση θα περιλαμβάνονται υλικά από τη δράση του ΚΚΕ στο πλευρό των αυτοαπασχολούμενων, των ΕΒΕ, της νεολαίας, για τη γυναίκα, στο φιλειρηνικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, για τις λαϊκές ελευθερίες και δημοκρατικά δικαιώματα, στην τοπική διοίκηση, η προσφορά του στις Τέχνες και τα Γράμματα.

«Μην καρτεράτε να λυγίσουμε μήτε για μια στιγμή» ονομάστηκε η ενότητα που αφορά τους ηρωικούς αγώνες των κομμουνιστών, που σε όλη τη διάρκεια της Ιστορίας του Κόμματος θυσιάστηκαν, ήρθαν αντιμέτωποι με φυλακές, εξορίες, εκτελέσεις, αισχρές κατηγορίες, παρανομία. Η διαδρομή κλείνει με αναφορά στη στάση του Κόμματος απέναντι στις επιθέσεις που δέχτηκε με τη νίκη της αντεπανάστασης, στην αντιπαράθεση με τον οπορτουνισμό, στη δικαίωση των θέσεών του και έχει θέμα «Το ΚΚΕ στάθηκε όρθιο και προχωρά».

Η έκθεση - πέρα από φωτογραφικό - θα πλαισιώνεται και από οπτικοακουστικό υλικό που θα προβάλλεται από οθόνες, ενώ θα υπάρχουν επίσης και ξεναγοί.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στο «στρατόπεδο Μελά» 8-9-10 Σεπτέμβρη

Το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη ομιλία του Κ. Αβραμόπουλου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Συζήτηση με την Ε. Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στις 9 Σεπτέμβρη

Από τις εκδηλώσεις του περσινού Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη
Από τις εκδηλώσεις του περσινού Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη
Την ερχόμενη Πέμπτη αρχίζουν οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη, στο «στρατόπεδο Μελά». Το πρόγραμμά του έχει ως εξής:

Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη

Κεντρική εξέδρα: Pandora Jazz Quartet, Νίκος Kάτσικας, Πάνος Ζώης (αφιέρωμα στο Μ. Χατζιδάκι), Παντελής Θαλασσινός.

Λαϊκή εξέδρα: Παραδοσιακός σύλλογος Γ' Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης «Φίλοι της παράδοσης». Βιβλιοπαρουσίαση: Λογοτεχνικές εκδόσεις για την εργατική τάξη. Παντελής Θεοχαρίδης, Βασίλης Κασούρας.

Νεανική εξέδρα: 3 laloun, Εκμεκ, Μπλε - Λάκης Παπαδόπουλος.

Εξέδρα πολιτισμού: Αφιέρωμα στον Θανάση Βέγγο.

Παιδότοπος: Παράσταση Καραγκιόζη με τον Αγάπιο Αγαπίου, χειροτεχνίες και μουσικά παιχνίδια.

Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη

Κεντρική Εξέδρα: Αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη με τον Δ. Νικολούδη και την Α. Τατσιούλη.

Συζήτηση με την Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με θέμα «οικονομικές - πολιτικές εξελίξεις και προοπτικές της ταξικής πάλης, 20 χρόνια μετά την αντεπανάσταση».

Μελίνα Ασλανίδου, Κίτρινα Ποδήλατα

Λαϊκή εξέδρα: Ορχήστρα του ΠΑΜΕ. Φωτεινή Βελεσιώτου (αφιέρωμα στην Σωτηρία Μπέλλου). Δάφνη Λέμπερου.

Νεανική εξέδρα: Reactive, ΣΑBACH.

Εξέδρα Πολιτισμού: Κινηματογραφικό αφιέρωμα για τους μετανάστες. Αφιέρωμα στην Παρισινή Κομμούνα.

Παιδότοπος: Αφιέρωμα στον Γ. Ρίτσο και στο έργο του «Αν όλα τα παιδιά της Γης». Παράσταση «Ντενεκεδούπολη». Συζήτηση για τα νέα ζευγάρια.

Σάββατο 10 Σεπτέμβρη

Κεντρική εξέδρα: Αφιέρωμα στον Κώστα Βάρναλη από την ορχήστρα και τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ.

Ομιλία από τον Κ. Αβραμόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ - χαιρετισμός από τον Θ. Χριστίδη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Θάνος Μικρούτσικος - Χρήστος Θηβαίος - Μίλτος Πασχαλίδης.

Λαϊκή Εξέδρα: Χορευτικός σύλλογος Κορδελιού Αργώ. Γεωργιανά μπαλέτα. Ποντιακό Συγκρότημα. Αγάθωνας.

Νεανική εξέδρα: Banda Latinico, Skelters.

Εξέδρα Πολιτισμού: Κινηματογραφικό αφιέρωμα στην καπιταλιστική κρίση.

Παιδότοπος: Αφιέρωμα στον Γιούρι Γκαγκάριν - πρώτη πτήση στο φεγγάρι. Αθλοπαιδιές και εργαστήρι πηλού.

ΠΑΤΡΑ
Στο Κάστρο στις 9-10 Σεπτέμβρη

Θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα

Διήμερες θα είναι οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στην Πάτρα. Το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη, στις 9.15 μ.μ., στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, οι οποίες θα ξεκινούν στις 7.30 μ.μ., έχει ως εξής:

Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη

Κεντρική Σκηνή: Αφιέρωμα στη Σωτηρία Μπέλλου από το συγκρότημα της ΚΝΕ. Θεατρική Παράσταση: «Το φως που καίει» του Κ. Βάρναλη από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ. Συναυλίες: Δ. Τσακνής. Π. Θαλασσινός.

Νεανική Σκηνή: Μουσικοθεατρικό αφιέρωμα «Για το σχολείο των αναγκών μας». Μαθητικά συγκροτήματα. Λαϊκό γλέντι με τον Σ. Πανταζόπουλο.

Σκηνή χορού - θεάτρου: Στις 7.30 μ.μ. συζήτηση με θέμα: «Η ιστορία του ΚΚΕ όπλο στα χέρια του λαϊκού κινήματος» - ομιλητής ο Διονύσης Αρβανιτάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σάββατο 10 Σεπτέμβρη

Κεντρική Σκηνή: Μουσικό αφιέρωμα στην Μ. Δημητριάδη από το μαθητικό συγκρότημα της ΚΝΕ.

Κεντρική ομιλία από την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Ωρα 21.15.

Γλέντι με τον Πετρολούκα Χαλκιά.

Νεανική Σκηνή: Στις 7.30 μ.μ. παρουσίαση του «Κομμουνιστικού Μανιφέστου» - ομιλήτρια Ειρήνη Ακαρέπη, μέλος του ΓΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

Αφιέρωμα στον Κ. Βάρναλη από το μαθητικό συγκρότημα της ΚΝΕ. Μαθητικά και φοιτητικά συγκροτήματα. Λάκης Παπαδόπουλος - Γιάννης Γιοκαρίνης.

Σκηνή χορού - θεάτρου: Αφιέρωμα στον Θανάση Βέγγο.

Σύσκεψη εργαζομένων - ανέργων

Σύσκεψη με εργαζόμενους, άνεργους και συνδικαλιστές, διοργανώνουν οι εργατικές αχτίδες του ΚΚΕ και οι κομμουνιστές συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, την Πέμπτη 8/9 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη.

Η σύσκεψη θα γίνει στις 6 μ.μ., στο περίπτερο του εργατικού τομέα. Θέμα της θα είναι ο σχεδιασμός της δράση για τους άνεργους, οι εκτιμήσεις από τους αγώνες, η κλιμάκωση και ο προσανατολισμός της ταξικής πάλης.

Ομιλίες μελών του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Πλήθος είναι οι εκδηλώσεις σε μεγάλες πόλεις της χώρας τη βδομάδα που έρχεται. Στις 10 Σεπτέμβρη σε διάφορες πόλεις θα μιλήσουν στις εκδηλώσεις των φεστιβάλ μέλη του ΠΓ και της ΚΕ του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα:

Στο Ηράκλειο Κρήτης, ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στα Χανιά, ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στα Γιάννενα, ο Στέφανος Λουκάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο Αγρίνιο, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη Λαμία, ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org