ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
Να δυναμώσει η πάλη για επιστήμη στην υπηρεσία του λαού και της εξουσίας του

Eurokinissi

Το τελευταίο διάστημα σημαδεύτηκε από μια σειρά κινητοποιήσεων εναντίον του νέου νόμου για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ που ψήφισαν από κοινού ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. και το κόμμα της Μπακογιάννη. Οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών πρωτοστατούν στην ανάπτυξη της πάλης σε συνθήκες που η κρίση βαθαίνει και οξύνονται οι επιπτώσεις της στις λαϊκές οικογένειες, άρα και στους σπουδαστές που προέρχονται από αυτές.

Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, είναι ανάγκη να αναπτυχθεί πάλη συνολικά ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, άρα και σε κάθε νόμο και μέτρο που περνά. Είναι ανάγκη για πάλη και αγώνα με κάθε μορφή και μέσο, ώστε να καλλιεργούνται η ανυπακοή, η αντίσταση στην αντιλαϊκή επίθεση, αλλά και η αντεπίθεση για να ανοίγει ο δρόμος για συνολικές αλλαγές, για απεγκλωβισμό δυνάμεων από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, συνολικά από το κεφάλαιο.

Το δίλημμα μέσα και έξω από τα πανεπιστήμια ήταν, είναι και θα παραμείνει ένα: «Με τα μονοπώλια ή με το λαό»

Με βάση αυτό το δίλημμα πρέπει να κρίνεται ο καθένας. Οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στα ΑΕΙ - ΤΕΙ ζυμώνουν πλατιά το σύνθημα να μην εφαρμοστεί ο νόμος. Αυτό για τους φοιτητές και τους σπουδαστές σημαίνει συνολική απειθαρχία από τη μια και πάλη για φιλολαϊκή διέξοδο από την άλλη. Δηλαδή, λύση θα υπάρξει, το ζήτημα είναι αν αυτή η λύση θα είναι προς όφελος του λαού ή προς όφελος του κεφαλαίου.

Πιο συγκεκριμένα, στα πανεπιστήμια το δίλημμα μπαίνει ως εξής: Η λύση θα είναι προς όφελος των φοιτητών και των σπουδαστών που προέρχονται από φτωχές λαϊκές οικογένειες, των καθηγητών που δεν είναι μπλεγμένοι με τις επιχειρήσεις, των εργαζομένων στα ιδρύματα και της εργατικής τάξης συνολικά ή προς όφελος των μονοπωλίων και των ανθρώπων τους μέσα στα ιδρύματα;

Θα ανοίξει ο δρόμος για το πανεπιστήμιο που έχει ανάγκη ο λαός και η εξουσία του, δηλαδή το πανεπιστήμιο που η επιστήμη και η έρευνα θα είναι υποταγμένες στις ανάγκες του λαού, που θα βοηθήσει στην επιμήκυνση του χρόνου ζωής, στην καταπολέμηση των ασθενειών, στην εκμηδένιση των εργατικών ατυχημάτων, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην υπεράσπιση της νέας κοινωνίας ή θα ανοίξει ο δρόμος για το νέο αστικό πανεπιστήμιο, το εκσυγχρονισμένο πανεπιστήμιο του καπιταλισμού, με τις επιχειρήσεις πιο βαθιά χωμένες μέσα, όπου δε θα μπορούν να σπουδάζουν τα παιδιά του λαού, φυτώριο εργαζομένων των 500 ευρώ (το πολύ) και μιας ελίτ ιδεολογικά πεισμένης στο πλευρό των αστών;

Οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ πραγματεύονται τις θέσεις τους στο νέο αστικό πανεπιστήμιο

Την τελευταία βδομάδα έγιναν μια σειρά Γενικές Συνελεύσεις των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων.

Το ΠΑΣΟΚ μέσω της παράταξής του, της ΠΑΣΠ, είπε ότι καταπατάται ο προοδευτικός νόμος του '82 του Αντρέα, ότι το ΠΑΣΟΚ είναι έξω από τις προεκλογικές εξαγγελίες και τις αρχές του, όλοι οι φοιτητές να ενωθούν για να μην περάσει η νεοφιλελεύθερη μεταρρύθμιση. Στηρίζουν είτε άμεσα τους οπορτουνιστές με άμεσες συμφωνίες (Πανεπιστήμιο Πειραιά, Τοπογράφοι Αθήνας) είτε έμμεσα (αποσύρουν το πλαίσιό τους και ψηφίζουν ΕΑΑΚ-ΣΥΝ). Το ΠΑΣΟΚ για άλλη μια φορά παίζει το παιχνίδι με το καλό και το κακό ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε, οι συνδικαλιστές τους στα πανεπιστήμια είναι άξια τέκνα των εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ και της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Αλήθεια, τι είναι εκτός ιδεολογίας του ΠΑΣΟΚ από το νέο νόμο; Τα φοιτητοδάνεια, τα μη κρατικά πανεπιστήμια, η σύνδεση με την αγορά κ.λπ. είναι στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ από το 2007. Τα λαϊκά παιδιά να τους γυρίσουν την πλάτη, το ΠΑΣΟΚ εφαρμόζει το πρόγραμμά του και τίποτα άλλο. Λένε «όχι» στο νόμο και γίνονται χυλός με τους οπορτουνιστές προκειμένου να ξεπλύνουν τις «αμαρτίες» τους.

Η ΝΔ μέσω της ΔΑΠ λέει ότι «το ΠΑΣΟΚ κατέστρεψε την οικονομία, τώρα καταστρέφει και την Παιδεία», ότι «παρότι ενσωματώνονται προτάσεις της ΔΑΠ στο νόμο το ΠΑΣΟΚ χάνει ευκαιρία για πιο βαθιές τομές στην Παιδεία». Οτι πρέπει να ξεμπερδέψουμε με τη γενιά της μεταπολίτευσης!!! Δεκάδες είναι τα στελέχη της ΔΑΠ που στήριξαν τα πλαίσια ΕΑΑΚ-ΣΥΝ (π.χ., ΑΣΟΕΕ) αποσύροντας τα δικά τους. Η ΝΔ θυμίζει το παραμύθι με το λύκο που ντύθηκε πρόβατο. Αλήθεια, πού διαφωνεί η ΔΑΠ; Η πρόσφατη έκδοσή της με τις θέσεις της για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ είναι σαν φωτοτυπία του νόμου. Σε όλες τις συγκλήτους με χέρια και με πόδια έχει στηρίξει την ιδιωτικοποίηση στις λέσχες σίτισης, στις εστίες κ.λπ. Οι κορόνες τους περί κομματικοποίησης των συμβουλίων διοίκησης σημαίνουν ότι φοβούνται μην τους χαλάσει ο μηχανισμός των ρουσφετιών που έχουν στημένο με τις υπάρχουσες διοικήσεις. Κανείς να μην πέσει στην παγίδα τους, να τους γυρίσουν οι φοιτητές την πλάτη.

Οι παρατάξεις, λοιπόν, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ διαπραγματεύονται τις νέες θέσεις και το νέο ρόλο τους στο αστικό πανεπιστήμιο.

Οι οπορτουνιστές θέλουν το κίνημα ...κάδρο στους σχεδιασμούς μεταμφίεσης του αστικού συστήματος

Οι οπορτουνιστές ΕΑΑΚ ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι η ψήφιση του νόμου είναι «πραξικόπημα από την κοινωνική μειοψηφία των 250 βουλευτών». Τσιμουδιά για μονοπώλια, αστικό κράτος, κόμματα του κεφαλαίου, γι' αυτό και αλληλοψηφίζονται με το ΠΑΣΟΚ.

Θέλουν το κίνημα κάδρο στους αστικούς σχεδιασμούς για μετεκλογικές εξελίξεις. Καλλιεργούν τη λογική «έξω τα κόμματα». Γι' αυτό χαϊδεύουν αυτιά και μιλάνε για το «ανυπότακτο κίνημα της πλατείας Συντάγματος»!!! Εκεί, όλες αυτές οι δυνάμεις, καπηλευόμενες τις αγωνίες του απλού κόσμου, ήταν παρέα με τη «Χρυσή Αυγή», μηχανισμούς, παπάδες και κάνανε όλοι μαζί τους «ακομμάτιστους»!!! Πάνω σε αυτό τον τυχοδιωκτισμό και τυφλωμένοι από τον αντικομμουνισμό τους προβαίνουν σε ντροπιαστικές ενέργειες, όπως αυτή στο Βιολογικό της Αθήνας, που απαιτούσαν «να μην διαδίδεται ο "Ριζοσπάστης" τις μέρες της κατάληψης»!!!

Να πέσει η κυβέρνηση και να έρθει τι; Η νέα αστική κυβέρνηση που «θα ελέγχεται από το κίνημα», όπως δήλωναν όλα τα στελέχη του οπορτουνισμού στις φυλλάδες τους «ΠΡΙΝ» και «Αυγή».

Λένε πως συνεχίζουν τους «...αγώνες της μεταπολίτευσης για δημοκρατικό (!!!) πανεπιστήμιο». Η γραμμή «υπεράσπισης του δημοκρατικού πανεπιστημίου» σε κοινή σύμπλευση με πρυτάνεις - συγκλήτους - ΠΑΣΠ και ΔΑΠ είναι γραμμή ήττας για το κίνημα. Το δημόσιο δημοκρατικό πανεπιστήμιο που υπερασπίζονται είναι το αστικό πανεπιστήμιο, που κανένας αγωνιστής δεν πρέπει να το υπερασπιστεί, ίσα ίσα πρέπει να το στείλει στον αγύριστο. Και αυτό γιατί δεν έχει να δώσει τίποτα στο λαό, είναι εχθρικό στη λαϊκή ανάγκη για ανεβασμένου επιπέδου πανεπιστημιακή μόρφωση.

Τώρα οι φοιτητές και σπουδαστές πρέπει να ξεσηκωθούν! Συμπόρευση με το ΚΚΕ, αγώνας με το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών

Να μπουν μπροστά για να φτιαχτεί το μεγάλο οργανωμένο ποτάμι, που θα τους ανατρέψει με πολιτικοποιημένο αγώνα. Ο αγώνας έχει κλιμάκωση, θέλει αντοχή, υπομονή και κοπιαστική δουλειά. Κανένας να μη σκύψει το κεφάλι.

Η ΚΝΕ και το ΜΑΣ δίνουν σε κάθε αμφιθέατρο τη μάχη της ενημέρωσης και πρωτοστατούν στην πάλη για να μην εφαρμοστεί ο νόμος - έκτρωμα. Εμποδίζουν την παρέμβαση των επιχειρήσεων στις σχολές. Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν δεκάδες καταλήψεις διαρκείας σε διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες. Πρωτοστατούν στην οργάνωση των καταλήψεων με πρόγραμμα δράσης, πρωτοβουλίες, εκδηλώσεις για να έχουν ζωντάνια, να περνά κόσμος, να παίρνει μέρος στην πάλη. Οργανώνουν την πάλη για δωρεάν σίτιση, στέγαση, μετακίνηση, βιβλία. Κανείς να μην ξεσπιτωθεί, να μην κλείσουν οι λέσχες σίτισης, κανείς να μην πληρώνει για βιβλία.

Η ΚΝΕ δίνει καθημερινά τη μάχη της συγκέντρωσης δυνάμεων για την πιο αποφασιστική σύγκρουση με τα μονοπώλια και την πολιτική τους, για να κερδίζεται νέος κόσμος με την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία. Να δυναμώσει ο ενιαίος αγώνας εργατών - μικρών αυτοαπασχολούμενων - φτωχών αγροτών - φοιτητών - μαθητών - ριζοσπαστικού κομματιού πανεπιστημιακών - γυναικών για να αποτραπεί η αντιλαϊκή λαίλαπα και στην Ανώτατη Εκπαίδευση, να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές σε εξουσία και οικονομία. Αυτή είναι η μόνη προοπτική για νικηφόρους αγώνες ως την τελική νίκη.


Δημήτρης ΒΙΤΑΛΗΣ
Μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org