ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ

Παπαγεωργίου Βασίλης

9 Οκτώβρη, οι τηλέπαθοι σύμπασας της χώρας διαδηλώνουμε στο Πεδίον του Αρεως! Δεκάδες χιλιάδες τηλέπαθοι...

***

11 το πρωί (Σάββατο) να είμαστε εκεί, συν τέκνοις...

***

Το πανό στην Ακρόπολη, τους έχει κάτσει στο λαιμό!..

***

Την Σαχτάμπ, πώς και δεν την έφεραν στην τελετή λήξης;

***

`Η, έστω, την Ρουσλάνα, για να κάνει σεγόντο στον Sakis;

***

Σιγά μην πάμε στις ουρές, να βρούμε εισιτήριο για τους αγώνες της εθνικής ποδοσφαίρου!..

***

Αρκετοί τηλέπαθοι πηγαίνουν, ας μείνουμε οι άλλοι απέξω...

***

Ως φαίνεται χρειαζόμαστε, για να πάψουν να πηγαίνουν και οι άλλοι...

***

Αλλά πολλοί από αυτούς θα έρθουν στο συλλαλητήριο! 9 Οκτώβρη, στο Πεδίον του Αρεως! Και ευπρόσδεκτοι, εννοείται...

***

Οσο περισσότερο διαπιστώνεται τι πράμα είναι και τι ευφυίας ο Τάμπλογιου, τόσο ανεβαίνει η δημοτικότητά του!!!!!

***

Λέτε να συμβαίνει αυτό, επειδή οι Αμερικανοί ψηφοφόροι αντιλήφθηκαν τι είναι και ο Κέρι; (από άποψη πράματος και ευφυίας...).

***

Αλλά κι αυτό να συμβαίνει, δε δικαιολογούνται να βρίσκονται εκεί που τους έχουν φέρει (συνειδησιακώς)...

***

Οι βουλευτές της ΝΔ με τι ασχολούνται έξι μήνες τώρα; Ιδρώνουν για τα λαϊκά προβλήματα;

***

Για του ΠΑΣΟΚ δε ρωτάμε! Το γνωρίζουμε...

***

Αν βγει τίποτε της προκοπής από την υπόθεση Τζέκου, τρυπήστε μας τη μύτη, μετά συγχωρήσεως...

***

Πανό!!!!!


Παπαγεωργίου Βασίλης


Associated Press

ΟΗΕ - ΛΙΒΑΝΟΣ
«Οχι» της Βηρυτού στις «παρενοχλήσεις»

Το λιβανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε συνταγματική μεταρρύθμιση που επιτρέπει στον Πρόεδρο Λαχούντ να παραμείνει στην εξουσία για άλλη μια τριετία, περιφρονώντας, ουσιαστικά, απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, λίγο νωρίτερα, που, εμμέσως, επιχειρούσε παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας


ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Η Μικρασιατική Καταστροφή

Κι οι ελιές μας φορτωμένες απ' τον καρπό/ έγειραν και ξεψύχησαν προτού να 'ρθει/ το φθινόπωρο, σαν μας πέταξαν στη θάλασσα...» (Γιώργος Δεληγιάννης)

Τέλος Αυγούστου 1922, η Μικρασιατική Καταστροφή: Οι «Προστάτιδες Δυνάμεις» οδηγούσαν σε μια μεγάλη περιπέτεια, την Ελλάδα. Ο ελληνικός καπιταλισμός σέρνονταν στο άρμα πρώτα των βρετανικών, αργότερα των γαλλικών ιμπεριαλιστικών σχεδίων. Η «αξιοπιστία», η «συνεργασιμότητα» της ελληνικής αστικής τάξης: Εστειλε 10.000 Ελληνες στρατιώτες στην Ουκρανία, να πολεμήσουν με τις δυνάμεις του Βρετανού στρατηγού Ντενίκιν, ενάντια στη σοβιετική εξουσία. Το Μάη του 1919, με την παρότρυνση του Λόιντ Τζορτζ, ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει τη Θράκη - Σμύρνη. Προχωρούσε στα βάθη της Μικράς Ασίας. Ο πόλεμος μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας διαρκούσε. Είχε ήδη στοιχίσει 400 εκατομμύρια δολάρια, τεράστιες απώλειες σε ζωές. Το 1922 οι Γάλλοι ιμπεριαλιστές σε «διαμάχη» με τα βρετανικά συμφέροντα, όπλισαν τον τουρκικό στρατό με ό,τι καλύτερο είχαν... Καθιστώντας ικανό να εξουθενώσει τις ελληνικές δυνάμεις. «Ανέμυαλοι βασιλιάδες, δεκαρολόγοι πολιτικάντηδες θέλησαν να μας οδηγήσουν στην Αγκυρα και τους Τούρκους στην Κόκκινη Μηχαλιά... Πίστεψαν στις υποσχέσεις άλλων, μοίρασαν υποσχέσεις, φωτογραφήθηκαν στ' ανάκτορα, του Εσκί Σεχίρ. Ηπιαν ρακί στο Αφιόν Καραχισάρ...». Εγιναν πιόνια στα χέρια των μεγάλων»... Γιώργος Δεληγιάννης: «Η αιχμαλωσία - έξοδος απ' τη Σμύρνη».

«

Η Σμύρνη μέχρι και την καταστροφή του 1922, ήταν ένας απ' τους μεγάλους πνευματικούς φάρους του Ελληνισμού. Συναγωνίζονταν ισάξια την Κωνσταντινούπολη, την Αλεξάνδρεια και την Αθήνα. Χάρις στην οικονομική ευμάρεια και το φιλοπρόοδον πνεύμα των Ελλήνων κατοίκων της και κάτω από εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες, κατόρθωσε να δημιουργήσει, όλη εκείνη τη μορφωτική και καλλιτεχνική υποδομή, ώστε δικαίως να αποκαλείται "το Παρίσι της Ανατολής". Παρατηρείται μία άνθηση των σμυρναϊκών γραμμάτων και μάλιστα, της ποίησης. Ενώ τα άξια ποιητικά τέκνα της Σμύρνης, όπως ο Θεόδωρος Ορφανίδης και ο Ιωάννης Καρασούτσας, γίνονται ινδάλματα των φιλομούσων Αθηναίων στα μέσα του ΙΘ' αιώνος. Μία άλλη πλειάδα ποιητών ζει και δημιουργεί μέχρι και την καταστροφή του 1922 εκεί δίνοντας το στίγμα του πολιτισμού: Οι Νικόλαος Σαλτελής, Ιωάννης Ισιδωρίδης - Σκυλίτσης, Αλέξανδρος Κατακουζινός, Λέων Γεγήρακως, Σωκρ. Σολωμονίδης, Ξενοφών Ραφόπουλος, Μιχαήλ Αργυρόπουλος, Χρ. Βασιλάκης, Γιώργος Βοντζαλίδης, Φωκίων Βουτσινάς, Δημ. Βρετόπουλος, Φρ. Δελαγραμμάτικας, Μιλτιάδης Εμμανουήλ, Γιώργος Ζεμρμπίνης, Αριστείδης Καλλιγάς, Μιλτ. Κρενδιρόπουλος, Ιππολ. Γ. Λέων, Κων/νος Μάγνης, Λουκάς Νικολαΐδης, Στέφανος Παπαμιχάλης, Στίλπων Πιττακής, Μιλτιάδης Δ. Σεϊζάνης, Ευριπίδης Σεκιάρης, κ.ά.». (Γιώργος Πετρόπουλος - «Σμυρνιοί Ποιητές, πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή»).

Η Μικρασιατική Καταστροφή, ερμηνεύεται με 1.100.000 νεκρούς, 1.300.00 ξεριζωμένους. Καταγράφεται στην ελληνική πολιτική ζωή, ως η μεγάλη χρεοκοπία του αστικού εθνικισμού και της «μεγάλης ιδέας». Οτι η ελληνική μπουρζουαζία, δε διαθέτει ιστορικά κανένα ίχνος κάποιας προοδευτικής αποστολής. Κάτω απ' την ανερχόμενη σημαία της δύναμης του κομμουνιστικού κόμματος, τις ιδέες του, εντάχθηκαν οι πρόσφυγες της Μ. Ασίας, οι εργάτες, και τ' άλλα προοδευτικά στρώματα. Οδηγώντας τους πρόσφυγες στις φτωχομάνες γειτονιές της Αθήνας, Θεσσαλονίκης, του Πειραιά, της Ελλάδας - στην ιστορική πρωτοπορία των ταξικών αγώνων.


Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ