ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αναμένοντας νεότερα των Γάλλων ομήρων

«Δεν περιμέναμε τόσο ισχυρή αντίσταση» ομολογεί ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Συγκρατημένη αισιοδοξία εξέφραζαν χτες οι Γάλλοι αξιωματούχοι για την τύχη των δύο συμπατριωτών τους δημοσιογράφων, που απάχθηκαν από τις 19 Αυγούστου. Ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Μισέλ Μπαρνιέ, μαζί με την αντιπροσωπεία του γαλλικού Συμβουλίου Μουσουλμανικής Πίστης που ολοκλήρωσε τον κύκλο των επαφών της στο Ιράκ, παρέμεναν μέχρι χτες το απόγευμα στο Αμμάν περιμένοντας νεότερα.

Η Επιτροπή Μουσουλμάνων Ουλεμάδων του Ιράκ, το ανώτατο σουνιτικό θρησκευτικό όργανο, με το οποίο συναντήθηκε η γαλλική αντιπροσωπεία, διαβεβαίωνε ότι οι 2 όμηροι «είναι πλέον ασφαλείς». Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς αυτούς, οι Ζορζ Μαλμπρουνό και Κριστιάν Σεζνό, και πιθανότατα ο Σύρος οδηγός τους, παραδόθηκαν από τον «Ισλαμικό Στρατό του Ιράκ» σε μια άλλη σουνιτική αντάρτικη οργάνωση, που μεθοδεύει την ολοκλήρωση της απελευθέρωσής τους.

Παρ' όλα αυτά, στο θέμα επανήλθε χτες ο εκπρόσωπος του σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ ζητώντας «την άμεση απελευθέρωση των 2 δημοσιογράφων» και χαρακτηρίζοντας την απαγωγή τους «απάνθρωπη πράξη που σπιλώνει την ιρακινή αντίσταση, με την οποία δεν έχει καμία σχέση». Ενώ η γαλλική κοινή γνώμη κρατά την αναπνοή της, ο δοτός Πρόεδρος του Ιράκ Γκάζι αλ Γιαουάρ ανακοίνωσε ότι αναβάλλει «λόγω της έντασης που υπάρχει εξαιτίας της συγκεκριμένης ομηρίας», την προγραμματισμένη, για τις αρχές της βδομάδας, επίσκεψή του στο Παρίσι. Κανονικά θα πραγματοποιηθεί η υπόλοιπη περιοδεία του σε Γερμανία, Ιταλία και Βρυξέλλες.

«Δεν υπολογίσαμε αντίσταση»

«Είναι γεγονός ότι δεν υπολογίσαμε ορθά την εμβέλεια και την ισχύ της αντίστασης, αλλά αυτό δε θα μας πτοήσει» δήλωνε, χτες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ. Τις απόψεις του Πάουελ, πάντως, δε συμμερίζονται δημοσιεύματα όπως αυτό του Ντιντιέ Φρανσουά στη «Λιμπερασιόν», όπου αναφέρεται, με βάση στοιχεία που συνέλεξε σε οδοιπορικό του στην κατεχόμενη χώρα, ότι «οι αντιστασιακές οργανώσεις συντονίζονται και έχουν δίκτυο επικοινωνίας και επιτροπές σε όλη τη χώρα».

«Η στενότερη συνεργασία ισλαμιστών και πρώην στρατιωτικών εδραιώθηκε μετά το μακελειό στη Φαλούτζα, την περασμένη άνοιξη, και πλέον είναι αρμονικότατη. Οι στρατιωτικοί οργανώνουν και εκπαιδεύουν, οι ισλαμιστές χρηματοδοτούν και υπάρχουν και εξωτερικοί υποστηρικτές. Πολύ δύσκολα αντιμετωπίζεται από τις κατοχικές δυνάμεις αυτό το αντιστασιακό δίκτυο» καταλήγει ο Γάλλος δημοσιογράφος.

Προς το παρόν, η εκτίμηση του Ντιντιέ φαίνεται να επαληθεύεται. Στη Φαλούτζα, 2 Ιρακινοί άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι 6 τραυματίστηκαν από αμερικανική επιδρομή, ενώ στο γειτονικό Τικρίτ 2 Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από πυρά ανταρτών.

Προκλητική υποβάθμιση του αντιφασιστικού αγώνα!

Ερώτηση του Θ. Παφίλη, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, στο Συμβούλιο της ΕΕ για την πρόκληση ανέγερσης μνημείων ναζί στην Εσθονία

Την υποβάθμιση του αντιφασιστικού αγώνα στην Εσθονία και το προκλητικό γεγονός της ανέγερσης μνημείων για τους ναζί καταδικάζει ο ευρωβουλευτής Θ. Παφίλης με Ερώτησή του προς το Συμβούλιο της ΕΕ, ζητώντας την ανάληψη πρωτοβουλιών για να διατηρηθεί ο αντιφασιστικός χαρακτήρας των αποτελεσμάτων του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, να μπει φραγμός στην επέκταση της φασιστικής ιδεολογίας και να αρθούν οι αντικομμουνιστικές απαγορεύσεις στην Εσθονία και σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισημαίνει τα εξής:

«Στις 6 Ιούλη πραγματοποιήθηκε στο Τάλιν της Εσθονίας για 12η χρονιά εκδήλωση φιλοναζί που πολέμησαν στο πλευρό της ναζιστικής Γερμανίας στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και νεοναζί. Οι συνεργάτες των χιτλερικών στρατευμάτων ζητούν μάλιστα την επανεξέταση του χαρακτήρα του Β' Παγκόσμιου Πολέμου ως πολέμου "κατά του ολοκληρωτικού κομμουνισμού"! Οι εσθονικές αρχές γκρέμισαν το μνημείο του Εσθονού αντιφασίστα Lebit Parn, και έστησαν μνημείο στον Εσθονό αξιωματικό των WAFEN-SS Alfons Rebane. Στην πόλη Πιάρνου στήθηκε μνημείο προς τιμήν των εσθονικών SS κι ετοιμάζεται μουσείο (!) που θα εκθειάζει τα κατορθώματα των ναζί.

Ερωτάται το Συμβούλιο πώς κρίνει αυτές τις ενέργειες αποκατάστασης του φασισμού στην Εσθονία, αν σκοπεύει να πάρει πρωτοβουλίες για να διατηρηθεί ο αντιφασιστικός χαρακτήρας των αποτελεσμάτων του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, να μπει φραγμός στην επέκταση της φασιστικής ιδεολογίας και να αρθούν οι αντικομμουνιστικές απαγορεύσεις στην Εσθονία και σε άλλες χώρες της ΕΕ;».

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
«Θα» από τον Μπους...

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Με γενικόλογες προτάσεις για την εσωτερική πολιτική και με απειλές για τη συνέχιση της εξωτερικής ιμπεριαλιστικής πολιτικής με προμετωπίδα «τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», έκλεισε χτες ο Τζ. Ου. Μπους τις εργασίες του Εθνικού Συνεδρίου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ο Τζ. Ου. Μπους ισχυρίστηκε πως οι «15 νέες» προτάσεις των Ρεπουμπλικάνων για την εσωτερική πολιτική θα «ενισχύσουν» την εκπαίδευση, την κοινωνική ασφάλιση, τα προγράμματα εύρεσης εργασίας και επανεκπαίδευσης ανέργων και εργαζομένων, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη... «Θα δημιουργήσουμε αμερικάνικες περιοχές ευκαιρίας, όπου θα παρέχουμε φοροαπαλλαγές και άλλα κίνητρα για νέες επιχειρήσεις, και θα βελτιώσουμε τη στέγαση και την εκπαίδευση εργαζομένων για να φέρουμε ελπίδα και δουλιά σ' όλη την Αμερική» είπε χαρακτηριστικά...

Σε άλλο σημείο, υποστήριξε πως είναι υποψήφιος Πρόεδρος... με «σαφές και συγκεκριμένο σχέδιο για την οικοδόμηση ενός ασφαλέστερου κόσμου και μίας πιο αισιόδοξης Αμερικής». Υπεραμύνθηκε του πολέμου στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν αλλά και των συμμάχων που, όπως είπε, έχει στο πλευρό της η κυβέρνησή του. Στο Ιράκ, είπε ο Μπους, βοηθούν «κάπου 40 χώρες» και «άλλες 30» στο Αφγανιστάν... Αναφερόμενος μάλιστα στην «ένταση του πολέμου κατά της τρομοκρατίας» είπε ενδεικτικά: «Θα κυνηγήσουμε (τους τρομοκράτες) επιθετικά και θα τους νικήσουμε σε ξένες χώρες, έτσι ώστε ποτέ να μη χρειαστεί να τους αντιμετωπίσουμε στην πατρίδα»!

Το ίδιο 24ωρο, χιλιάδες Αμερικανοί συνδικαλιστές, μέλη της ομοσπονδίας εργαζόμενων AFL-CIO, ενέτειναν την εκστρατεία κατά της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης του Τζ. Ου. Μπους. Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων εντάσσονται επισκέψεις σε σπίτια εργαζομένων ψηφοφόρων και συλλογή υπογραφών σε κείμενα με τα οποία καταγράφεται η αντίδρασή τους για την αφαίρεση του δικαιώματος καταβολής υπερωριακών επιδομάτων που προκαλεί η ενεργοποίηση νέας νομοθεσίας από τις 23 Αυγούστου...

ΗΠΑ - ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Απολύσεων συνέχεια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στην εξάλειψη 425 ακόμη θέσεων εργασίας, στους τομείς της διοίκησής της, προχωρά η αμερικανική αεροπορική εταιρία «Κοντινένταλ», με στόχο τη «μείωση του κόστους» της. Η πέμπτη κατά όγκο μεταφερόμενων επιβατών μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία των ΗΠΑ έκανε γνωστό ότι οι συνεχιζόμενες ζημιές που παρουσιάζει «θέτουν σε κίνδυνο» την επιβίωσή της. Οι νέες απολύσεις σημαίνουν ότι η επιχείρηση έχει απεμπολήσει το 24% των εργαζομένων της από το Σεπτέμβρη του 2001.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Διαρκείς μάχες

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΚΑΝΤΑΧΑΡ.--

Η έκρηξη αυτοκινήτου παγιδευμένου με εκρηκτικά στη νότια πόλη Κανταχάρ του Αφγανιστάν είχε ως αποτέλεσμα να βρει το θάνατο τουλάχιστον ένας άνθρωπος (κατά το «Ασοσιέιτεντ Πρες» - κατά το «Ρόιτερ», οι νεκροί είναι δύο) και να τραυματιστούν δύο άλλοι, που διέρχονταν από το σημείο με ταξί όταν σημειώθηκε η έκρηξη. Σύμφωνα με αστυνομικό αξιωματούχο, το παγιδευμένο όχημα ήταν ένα τζιπ ρωσικής κατασκευής. Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι πρόκειται για «τρομοκρατική επίθεση» την οποία απέδωσε στους Ταλιμπάν ή την «αλ Κάιντα».

Πολλοί αναλυτές προειδοποιούσαν ότι οι αντιτιθέμενοι στην απόπειρα των δυνάμεων κατοχής και των Αφγανών πολιτικών -συμμάχων τους να νομιμοποιήσουν την εξουσία τους στη χώρα διαμέσου των «εκλογών» για την ανάδειξη Προέδρου, θα εντείνουν τις επιθέσεις τους έως την 9η Οκτώβρη.

Στην επαρχία Χοστ, ο αμερικανικός στρατός ανέφερε ότι σε συνεργασία με αφγανικές δυνάμεις επιτέθηκε από αέρος και εδάφους και «σκότωσε αριθμό ενόπλων» σε μάχες αργά την Πέμπτη. Αφγανική πηγή έκανε λόγο για τρεις νεκρούς Ταλιμπάν μετά από επίθεσή τους σε συνοριακό φυλάκιο στη μεθόριο με το Πακιστάν. Χτες, επίσης, αμερικανικό ελικόπτερο έπληξε όχημα σκοτώνοντας «τουλάχιστον έναν» Ταλιμπάν μαχητή.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Πολύνεκρη συντριβή ελικοπτέρου

ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ.--

Ενα ελικόπτερο που βοηθούσε στην κατάσβεση πυρκαγιάς σε δάσος κοντά στην πόλη Μιλάς, στη δυτική Τουρκία, συνετρίβη χτες, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο τα πέντε μέλη του πληρώματός του. Ανάμεσά τους βρίσκονταν ένας Τούρκος πιλότος, ένας Τούρκος πυροσβέστης και τρεις Ρώσοι χειριστές.Εκλογές Ιούνη 2023

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org