ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Μεθοδευμένη δίωξη συνδικαλιστή

Ταγμένες στην υπηρεσία της εργοδοσίας, εφαρμόζοντας έτσι πλήρως τη σχετική κατεύθυνση και της κυβέρνησης της ΝΔ, οι διωκτικές αρχές του Πειραιά συνεχίζουν ακάθεκτες το «κυνηγητό» σε βάρος πρωτοπόρων συνδικαλιστών. Στο στόχαστρό τους, έπεσε αυτή τη φορά ο Βασίλης Ριφουνάς, μέλος της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Μετάλλου και εκπρόσωπος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά στη γαλλική πολυεθνική επιχείρηση επεξεργασίας γραφίτη ΚΑΡΜΠΟΝ ΛΟΡΑΙΝ, όπου και εργάζεται από το 1980. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά, με εξόφθαλμη εντολή της πολυεθνικής άσκησε σε βάρος του συνδικαλιστή ποινική δίωξη, με χαλκευμένες κατηγορίες, και με σαφή σκοπό να ...«κάτσει στα αυγά του». Η δίκη θα γίνει στις 27 Οκτώβρη.

Ο Β. Ριφουνάς έγινε στόχος, γιατί ως εκπρόσωπος του Συνδικάτου Μετάλλου αντιστάθηκε, ως όφειλε, σε κάθε αντεργατική και τρομοκρατική ενέργεια που επιχείρησε η εταιρία, προκειμένου να τρομοκρατήσει το προσωπικό, γιατί απαίτησε μέτρα ασφαλείας και ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς.

Τα στοιχεία βοούν. Στις 11 Ιούνη του 2002 το Συνδικάτο, με έγγραφό του, ζητούσε από την Επιθεώρηση Εργασίας να καταθέσει σε βάρος της επιχείρησης μηνυτήρια αναφορά, γιατί απαιτούσε από το προσωπικό να συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο, που αφορούσε πληροφορίες για την προσωπική ζωή των εργαζομένων. Οι ίδιοι, μάλιστα, οι εργαζόμενοι με την παρέμβαση του Συνδικάτου και του συνδικαλιστή Β. Ριφουνά επέστρεψαν «κενό» το ερωτηματολόγιο. Η δράση αυτή θεωρήθηκε ως ...«παράνομη βία» από τον εισαγγελέα, ο οποίος και έδωσε την εντολή για τη δίωξη του συνδικαλιστή! Μάρτυρας κατηγορίας είναι ένας και μοναδικός, ο διαχειριστής της επιχείρησης Κ. Παπακωνσταντίνου! Οσον αφορά στο αίτημα του Συνδικάτου για την κατάθεση μήνυσης σε βάρος της επιχείρησης αυτό πήγε στα σκουπίδια! Εκεί πήγε και έγγραφο του ΚΕΠΕΚ με ημερομηνία 17.9.2003 για την έλλειψη στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας στην επιχείρηση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρία εξαπολύει επίθεση σε βάρος του συνδικαλιστή. Δύο φορές έχει προσπαθήσει να του αφαιρέσει τη συνδικαλιστική του ιδιότητα χωρίς αποτέλεσμα. Επίσης, δεν είναι η πρώτη φορά που επιδιώκει την τρομοκράτηση των εργαζομένων, καθώς έχει εκδώσει και άλλα ερωτηματολόγια με την αξίωση να απαντήσουν οι εργαζόμενοι αν θα συμμετέχουν σε απεργίες.

Το Συνδικάτο Μετάλλου με καταγγελία του προς τους υπουργούς Απασχόλησης, Δικαιοσύνης, απαιτεί να σταματήσει κάθε ποινική δίωξη σε βάρος του συνδικαλιστή, να σταματήσει κάθε επιχείρηση ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης και οι Επιθεωρήσεις Εργασίας να παίξουν το ρόλο, για τον οποίο δημιουργήθηκαν. «Οι παραπάνω μεθοδεύσεις - τονίζει - ανοίγουν κακό προηγούμενο στα συνδικαλιστικά πράγματα της χώρας και θα προκαλέσει δυναμικές αλυσιδωτές αντιδράσεις».

ΠΕΣΙΝΕ - ALCAN
Παζαρεύει στις πλάτες των εργαζομένων το νέο αφεντικό

Με μείωση του προσωπικού κατά 50%, ακόμα και κλείσιμο του εργοστασίου, αν δε βρει συγχρηματοδότη για την κατασκευή μονάδας ενέργειας, εκβιάζει το νέο αφεντικό της επιχείρησης παραγωγής αλουμινίου ΠΕΣΙΝΕ, η Καναδική πολυεθνική ALCAN, η οποία την εξαγόρασε πριν από οκτώ μήνες από το γαλλικό κράτος, για να συνεχίσει να εκμεταλλεύεται τον ορυκτό πλούτο της χώρας. Και στις απειλές αυτές βρήκε συμπαραστάτη την περασμένη Πέμπτη τον υπουργό Ανάπτυξης Δ. Σιούφα, ο οποίος στη συνάντηση που είχε με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εργαζομένων, τους έκανε συστάσεις να μην έχουν αξιώσεις από την πολυεθνική και κλείσει το εργοστάσιο.

Η πολυεθνική ALCAN, η οποία αποτελεί μέλος του ευρωπαϊκού μονοπωλίου στο Αλουμίνιο, από την ημέρα της εξαγοράς της ΠΕΣΙΝΕ έκανε ξεκάθαρο, με διάφορους τρόπους ότι πρώτος στόχος είναι οι περίπου 1.100 εργαζόμενοι και τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις τους. Αφορμή βρήκε με τη σύμβαση που έχει η επιχείρηση με τη ΔΕΗ από το 1964 και της εξασφάλιζε σχεδόν τζάμπα ρεύμα, η οποία όμως λήγει το 2006. Αυτό την ανάγκασε να ξεκινήσει πρόγραμμα κατασκευής δικής της μονάδας ενέργειας χρηματοδοτούμενη κατά πολλά εκατομμύρια ευρώ από το Γ΄ ΚΠΣ. Παρ' όλα τα εκατομμύρια που θα πάρει όμως υποστηρίζει ότι δεν τη συμφέρει και δεν την κάνει ανταγωνιστική να δαπανήσει καθόλου δικά της χρήματα. Γι' αυτό διαμήνυσε στους εργαζόμενους ότι αν δε βρει συγχρηματοδότη θα «αναγκαστεί» μέχρι και να κλείσει την επιχείρηση. Μόλις πριν τρεις μέρες, συνεχίζοντας τους εκβιασμούς ανακοίνωσε και πάλι στους εργαζόμενους ότι αν δε βρει συγχρηματοδότη και αναγκαστεί να πληρώνει το ρεύμα με την κανονική τιμή που προβλέπει η ΔΕΗ θα πρέπει να καλύψει αυτό το επιπλέον κόστος, μειώνοντας το προσωπικό με διάφορα προγράμματα κατά 50%.

Ολα αυτά για μια από τις ελάχιστες πρωτογενείς μονάδες παραγωγής αλουμινίου στην Ευρώπη που το 2003 είχε 17 εκατομμύρια ευρώ κέρδη, με αύξηση κερδών κατά 120% το πρώτο εξάμηνο του 2004, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2003 και παραγωγικότητα που αυξήθηκε πάνω από 1000% λόγω της εντατικοποίησης, της αυτοματοποίησης και της εργολαβοποίησης.

Κέρδη που βγήκαν από τα χέρια των εργαζομένων που τα τελευταία εφτά χρόνια που το γαλλικό κράτος έθεσε την επιχείρηση σε πορεία ιδιωτικοποίησης είδαν να καταργούνται πολλές κατακτήσεις που είχαν. Αυτό χάρη και στην πλήρη συναίνεση του σωματείου, το οποίο αποδέχτηκε πριν από εφτά χρόνια μέχρι και μείωση του προσωπικού κατά 300 εργαζόμενους.

Επίσχεση εργασίας στην «Επικοινωνία»

Επίσχεση εργασίας ξεκινούν απ' τη Δευτέρα 6 Σεπτέμβρη 2004 οι εργαζόμενοι του Κέντρου Ατόμων με Προβλήματα Ορασης και Πρόσθετες Αναπηρίες «Η Επικοινωνία» και έως ότου τους καταβληθούν οι οφειλόμενες αποδοχές τους που ήδη υπερβαίνουν τους δυο μήνες.

Οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν απ' την αρχή της χρονιάς μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές τους και έχουν προχωρήσει επανειλημμένα σε κινητοποιήσεις, αφού το Κέντρο αδυνατεί να αντεπεξέλθει στα λειτουργικά του έξοδα, ως αποτέλεσμα της πολιτικής υποχρηματοδότησης που εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση, οδηγώντας στο μαρασμό Κέντρα με πολυετή εμπειρία στην Ειδική Αγωγή και ενώ οι ελλείψεις σε αντίστοιχες δομές στην Ελλάδα είναι δραματικές.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
Δε δέχονται την απόλυση του προέδρου τους

Για τις συνεχιζόμενες απειλές για απόλυση σε βάρος του προέδρου του Ενιαίου Συνδικάτου Ναυτεργατών Ν. Καβάλας Αλέξανδρου Λουβουλούδη, καταγγέλλει τη ναυτιλιακή εταιρία ΑΝΕΘ η Γενική Συνέλευση του σωματείου.

Σε ψήφισμά της, αναφέρει ότι οι λόγοι της δίωξης είναι πολιτικοί και συνδικαλιστικοί και ότι πρόκειται για ένα καλά στρωμένο σχέδιο των πλοιοκτητών και του μηχανισμού τους για το χτύπημα του σωματείου.

«Οι απειλές για απόλυση του προέδρου του Σωματείου και άλλων μελών του, η μεθοδευμένη απόλυση του γραμματέα του και των άλλων μελών του, που έγινε όταν έκλεισε τριακονταπενταετία το πλοίο "Αγιος Νικόλαος" (ΝΕΚ), εντάσσονται στο ίδιο σχέδιο των πλοιοκτητών για χτύπημα του σωματείου, ώστε να καταφέρουν να τρομοκρατήσουν τους εργάτες, να απομαζικοποιήσουν το Σωματείο, για να συνεχίσουν την ασυδοσία και αυθαιρεσία στην πορθμειακή γραμμή Θάσου - Καβάλας», τονίζεται στο ψήφισμα.

Τέλος, η ΓΣ εξουσιοδοτεί το ΔΣ του σωματείου να οργανώσει τον αγώνα των ναυτεργατών και με απεργιακές κινητοποιήσεις, την έναρξη και τη μορφή των οποίων θα καθορίσει το ΔΣ.

Οι ναυτεργάτες της Καβάλας διεκδικούν τη ναυτολόγηση του γενικού γραμματέα του σωματείου και των άλλων μελών του σωματείου που είναι άνεργοι, μόλις βρεθεί οργανική θέση της ειδικότητάς τους σε πλοίο της πορθμειακής γραμμής Θάσου - Καβάλας. Ακόμη, διεκδικούν την υπογραφή και την πιστή εφαρμογή των ΣΣΕ, τη λήψη σκληρών μέτρων για την ασφαλή ναυσιπλοία, ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς των ναυτεργατών στα καράβια, σταμάτημα της υπερεντατικοποίησης, εκδημοκρατισμό του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος κλπ.

Το Σωματείο Καθαριστριών Δημόσιας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας και Πειραιά ενημερώνει τα μέλη του πως αύριο Κυριακή 5 Σεπτέμβρη μπορούν να προσέρχονται στα γραφεία του σωματείου τους, στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (Ομηρίδου Σκυλλίτση 19 τηλ. 210 4173597), από τις 10 π.μ. - 1 μ.μ., και να ενημερώνονται για το θέμα υποβολής αιτήσεων για τη μονιμοποίησή τους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ