ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
KΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ EΛΛΑΔΑΣ
Ερώτηση για την καταστροφική πυρκαγιά στο νομό Εύβοιας

Sportidea

Να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της καταστροφικής πυρκαγιάς στο νομό Εύβοιας και να ληφθούν μέτρα πυροπροστασίας ζητάει το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του Κόμματος Γιώργος Μαρίνος και Θανάσης Παφίλης.

Αναλυτικά η Ερώτηση έχει ως εξής:

«Για μια ακόμη χρονιά, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 13 Αυγούστου στην περιοχή του δήμου Διρφύων - Μεσσαπίων στο νομό Εύβοιας είχε ως συνέπεια να μετατραπούν περίπου 25.000 στρέμματα σε αποκαΐδια, με αποτέλεσμα μεγάλες καταστροφές σε δασικές εκτάσεις, καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο και υλικοτεχνικές υποδομές.

Ενδεικτικά, από τη μέχρι τώρα καταγραφή - η οποία συνεχίζεται με βάση τους απαράδεκτους και ασφυκτικούς όρους που θέτει ο ΕΛΓΑ για την κατάθεση αίτησης αποζημίωσης (καταβολή τέλους 1 ευρώ για κάθε ζώο και 2 ευρώ για κάθε κυψέλη, πλήρης τακτοποίηση οφειλών στον ΕΛΓΑ, ηλικιακό όριο) - έχουν καταστραφεί εκατοντάδες μελίσσια (κυψέλες) και ελαιόδεντρα, δεκάδες παραπήγματα, αποθήκες με ζωοτροφές, ενώ απροσδιόριστος παραμένει ο αριθμός των βοσκήσιμων ζώων που έχουν χαθεί.

Δεκάδες είναι οι ρητινοκαλλιεργητές που χάνουν τη βασική πηγή του εισοδήματός τους, καθώς η πυρκαγιά κατέκαψε μεγάλο τμήμα του πευκοδάσους της περιοχής, σε μια περίοδο που βρίσκονταν και εργάζονταν μέσα στο δάσος για τη συλλογή του ρετσινιού.

Ανυπολόγιστη είναι η καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον, ενώ βρίσκονται ''προ των πυλών'' οι συνέπειες μπροστά στο χειμώνα, εάν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα για εκτεταμένες εργασίες αντιπλημμυρικών, αντιδιαβρωτικών και δασοτεχνικών έργων.

Η πυρκαγιά αυτή, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες πυροσβεστών και κατοίκων, αναδεικνύει με τραγικό τρόπο τις ευθύνες διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων, όσο και της σημερινής, που διατηρούν και επαυξάνουν τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα και κονδύλια, για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών και αφήνουν παντελώς απροστάτευτα δάση, υποδομές, λαϊκές κατοικίες και περιουσίες, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και ανθρώπινες ζωές.

Οι ''πανηγυρισμοί'' της κυβέρνησης, της Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης, που κομπάζουν ότι η επιχείρηση αντιμετώπισης της πυρκαγιάς ''στέφθηκε με επιτυχία'', επειδή δεν θρηνήσαμε θύματα και δεν υπήρξαν εκτεταμένες ζημιές σε κατοικίες, είναι τουλάχιστον προκλητικοί γι' αυτό που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, να προστατευτούν η ανθρώπινη ζωή και οι περιουσίες των κατοίκων.

Δεν υπήρχαν τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης

Αποτελεί κοινή πεποίθηση των κατοίκων της περιοχής ότι η πυρκαγιά, ανεξάρτητα από την αιτία που προήλθε, θα μπορούσε να περιοριστεί και να μην είχε πάρει αυτήν την έκταση, εφόσον υπήρχαν τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης, όπως αντιπυρικές ζώνες, καθαρισμός των δασών, κατάλληλες ζώνες ασφαλείας γύρω από τα χωριά που κινδύνεψαν και εκκενώθηκαν, δασικοί δρόμοι, δίκτυα πυροσβεστικών κρουνών, υδατοδεξαμενών, εάν είχαν διατεθεί εξαρχής όλα τα απαραίτητα εναέρια και επίγεια μέσα για την έγκαιρη κατάσβεσή της.

Τα 25.000 περίπου καμένα στρέμματα φέτος, έρχονται να προστεθούν στα 12.000 που κάηκαν στην ίδια περιοχή το 2018, στις συνέπειες που έχουν αφήσει πίσω τους η μεγάλη φωτιά στη Λίμνη το 2016 με άλλα 25.000 στρέμματα που είχαν γίνει στάχτη, οι πλημμύρες στο Μαντούδι το φθινόπωρο του 2018, ο χιονιάς στις αρχές του 2019 στα χωριά του δήμου Διρφύων - Μεσσαπίων.

Τα μεγάλα προβλήματα στην Πολιτική Προστασία στην Εύβοια, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, αναδεικνύουν ότι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε, η έκταση και οι συνέπειές της δεν αποτελούν ένα μεμονωμένο γεγονός. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή, τις περιουσίες και το περιβάλλον, καθώς μετατρέπει τη γη σε εμπόρευμα, ανοίγοντας την όρεξη σε διάφορα συμφέροντα για την εκμετάλλευσή της, ενώ τα αναγκαία έργα προστασίας του λαού χαρακτηρίζονται μη επιλέξιμα από την Ευρωπαϊκή Ενωση και μπαίνουν στη ζυγαριά ''κόστους - οφέλους''.

Να παρθούν άμεσα μέτρα

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί, σε ποιες ενέργειες θα προβούν και τι μέτρα θα λάβουν για:

-- Την άμεση καταγραφή των καμένων εκτάσεων και την άμεση κήρυξή τους ως αναδασωτέων, χωρίς καμία εξαίρεση, με ταυτόχρονη απαγόρευση επιχειρηματικής δράσης και υλοτόμησης του καμένου δάσους από εργολάβους που καραδοκούν.

-- Μέτρα ώστε άμεσα να γίνει σχεδιασμός των απαραίτητων δασοτεχνικών - αντιδιαβρωτικών - αντιπλημμυρικών έργων και την εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

-- Την αποκατάσταση των βλαβών στις υποδομές υδροδότησης της περιοχής και τους απαραίτητους ελέγχους για την ποιότητα των υδάτων.

-- Την απόδοση έκτακτου γενναίου βοηθήματος στους ρετσινάδες της περιοχής της Κεντρικής Εύβοιας, που έχασαν τη βασική πηγή του εισοδήματός τους, για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών τους, αλλά και για τα επόμενα 3 τουλάχιστον χρόνια. Μέριμνα, ώστε να ασχοληθούν σε εποχιακές δουλειές σε δήμους και άλλους φορείς.

-- Την πλήρη αποζημίωση, στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, των πληγέντων αγροτοκτηνοτρόφων για την καταστροφή που υπέστησαν στις κτηνοτροφικές μονάδες, σε γεωργικές εκτάσεις (ελαιώνες, μελίσσια, ρετσίνια, κ.ά.), σε ζωικό κεφάλαιο, κατοικίες, άλλες υλικοτεχνικές υποδομές, την άμεση χορήγηση δωρεάν ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους που επλήγησαν.

-- Να εξαιρεθούν οι πληγέντες από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, των τελών και λοιπών εισφορών στους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ύδρευση, κ.λπ.).

-- Να αυξηθούν τα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη διαμόρφωση των αναγκαίων υποδομών πυροπροστασίας (διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων, καθαρισμός δασών, δίκτυο πυροσβεστικών κρουνών και υδατοδεξαμενών).

-- Να εγκριθεί κονδύλι για την πλήρη στελέχωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Δασικής Υπηρεσίας, με μόνιμο, αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικό, για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εποχιακών και για την εξασφάλιση της επάρκειας και του εκσυγχρονισμού των μέσων πυρόσβεσης».


ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Συνεχίζονται ο εγκλωβισμός και τα μέτρα «ανακύκλωσης» της αθλιότητας

Αφιξη προσφύγων και μεταναστών στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Αφιξη προσφύγων και μεταναστών στη Θεσσαλονίκη
Με μέτρα «ανακύκλωσης» της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου αλλά και έντασης της καταστολής επιχειρεί η κυβέρνηση της ΝΔ να διαχειριστεί την αύξηση των προσφυγικών ροών, ακολουθώντας κατά γράμμα τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και συνολικά την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που έχει μετατρέψει τα νησιά σε αποθήκες ψυχών.

Η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να «χρυσώσει το χάπι» με τη μεταφορά στην ενδοχώρα μερικών εκατοντάδων ανθρώπων, που δεν είναι ούτε καν σταγόνα στον ωκεανό και αναμένεται να αντικατασταθούν άμεσα με τις συνεχείς αφίξεις. Πέρα από τη μετακίνηση ενός μικρού αριθμού προσφύγων προς την ενδοχώρα, τα άλλα μέτρα που αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ επικεντρώνονται στην ένταση της καταστολής. Για παράδειγμα, ανακοινώθηκε η κατάργηση του δεύτερου βαθμού εξέτασης προσφυγών, με στόχο - σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης χορήγησης ασύλου - να προχωρά άμεσα η διαδικασία επιστροφής του αιτούντος στη χώρα από την οποία προήλθε.

Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης έφτασε, χτες το πρωί, το «Aqua Blue», το δεύτερο πλοίο από τη Λέσβο που μετέφερε πρόσφυγες και μετανάστες από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας. Πρόκειται για πάνω από 720 άτομα που θα φιλοξενηθούν σε δομές της Βόρειας Ελλάδας και οι 379 από αυτούς αναμένεται να μετακινηθούν στη Νέα Καβάλα, ενώ οι υπόλοιποι σε άλλες δομές. Το πρώτο πλοίο έφτασε προχτές το απόγευμα με περίπου 640 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μόρια, που μεταφέρθηκαν με 21 λεωφορεία στη δομή φιλοξενίας της Νέας Καβάλας, όπου έχουν στηθεί 200 σκηνές. Συνολικά, χτες και σήμερα μεταφέρθηκαν από τον καταυλισμό της Μόριας 1.400 πρόσφυγες και μετανάστες.

Από τη διαμαρτυρία των προσφύγων στη Μαλακάσα

Eurokinissi

Από τη διαμαρτυρία των προσφύγων στη Μαλακάσα
Ηδη, όμως, στη δομή της Νέας Καβάλας εκτός των 1.400 ατόμων που μεταφέρονται τώρα, διαμένουν σε κοντέινερ 924 πρόσφυγες (επισήμως η χωρητικότητα είναι 700 ατόμων και από τον περασμένο Μάη μένουν σε σκηνές 450) και μετανάστες 25 διαφορετικών εθνικοτήτων. Ετσι, οι ανησυχίες που υπάρχουν για τις δυνατότητές της να καλύψει τις ανάγκες τόσο μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών είναι έκδηλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει σοβαρό ζήτημα με την υδροδότηση καθώς το ΚΥΤ υδροδοτείται από τον ίδιο αγωγό που παίρνει νερό και το χωριό της Νέας Καβάλας, αλλά και εγκαταστάσεις κτηνοτρόφων. Εχει ήδη στείλει έγγραφο προς το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ζητώντας μεταφορά νερού και στήριξη στην αποκομιδή των απορριμμάτων. Επιπλέον, διαρρέεται η πληροφορία ότι υπάρχουν κυβερνητικά σχέδια για χρήση στρατοπέδων και ξενοδοχείων για τη στέγαση άγνωστου αριθμού αιτούντων άσυλο, που όμως δεν διευκρινίζονται...

Να υπογραμμιστεί ότι αυτήν τη στιγμή συνεχίζουν να ζουν στη Μόρια σχεδόν 10.000 άνθρωποι. Από αυτούς, οι 4.500 ζουν μέσα στις υποδομές του καταυλισμού, που είναι για 3.000 άτομα, και όλοι οι υπόλοιποι ζουν σε κατειλημμένα, τα περισσότερα, κτήματα γύρω από το Κέντρο, σε σκηνές ή άλλες πρόχειρες κατασκευές που έχουν στηθεί από τους ίδιους ή από ΜΚΟ. Και στη Λέρο, στις δύο δομές, χωρητικότητας 950 ατόμων, αυτήν τη στιγμή φιλοξενούνται πάνω από 1.800!

Αντίδραση για τις δηλώσεις που καλλιεργούν το ρατσισμό

Απαράδεκτες δηλώσεις που καλλιεργούν το ρατσισμό και «χαϊδεύουν» τα αυτιά των κάθε λογής φασιστοειδών έκανε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου. Συγκεκριμένα, με αφορμή την αύξηση των προσφυγικών ροών, ανέφερε πως «δεν θα επιτρέψουμε την Εθνική, Ιστορική και Φυλετική αλλοίωση των νησιών».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Βορείου Αιγαίου αντέδρασε άμεσα και με ανακοίνωσή της τονίζει πως θέσεις σαν αυτή είναι «επικίνδυνες» και πως «διαμορφώνει το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η προαναγγελθείσα σύσκεψη των δημάρχων των νησιών του Β. Αιγαίου», τις επόμενες μέρες.

Η ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σημειώνει ανάμεσα σε άλλα:

«Με αφορμή τη θέση που ανέπτυξε κατά το χαιρετισμό του στην τελετή ορκωμοσίας των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου Β. Αιγαίου, ο περιφερειάρχης κ. Μουτζούρης ότι: "Δεν θα επιτρέψουμε την Εθνική, Ιστορική και Φυλετική αλλοίωση των νησιών...", έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

Οι θέσεις αυτές είναι επικίνδυνες και "χαϊδεύουν" τα αυτιά εθνικιστικών ομάδων καλλιεργώντας εθνικισμό και ρατσισμό.

(...) Η θέση αυτή του περιφερειάρχη διαμορφώνει το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η προαναγγελθείσα σύσκεψη των δημάρχων των νησιών του Β. Αιγαίου, δηλαδή: Της επικρότησης των αυταρχικών και κατασταλτικών μέτρων. Της εναπόθεσης στο ιμπεριαλιστικό ΝΑΤΟ της εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας. Της καλλιέργειας αυταπατών στους νησιώτες ότι με την αποσυμφόρηση των ΚΥΤ είμαστε σε θετικό δρόμο.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" Βορείου Αιγαίου θεωρεί ότι ήρθε η ώρα:

Να κλείσουν τα hot spots σε όλα τα νησιά. Να μεταφερθούν όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες απ' τα νησιά στην ελληνική ενδοχώρα, όπου εκεί σε ανθρώπινες συνθήκες να εξετάζονται γρήγορα τα αιτήματά τους και στη συνέχεια να πηγαίνουν στους τόπους προορισμού τους. Να αποζημιωθούν 100% όλοι οι κάτοικοι των νησιών που έχουν υποστεί ζημιές απ' την εξέλιξη του κοινωνικού φαινομένου. Να εξασφαλιστεί η εργασία των σημερινών εργαζομένων στις προσφυγικές δομές, στους δήμους ή τις περιφέρειες του τόπου κατοικίας τους. Καλούμε όλους τους φορείς του Β. Αιγαίου να διεκδικήσουν αγωνιστικά τη λύση του Προσφυγικού σ' αυτή την κατεύθυνση».

  • Κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες πρόσφυγες και μετανάστες στον παράδρομο της Εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας, στο ύψος της Μαλακάσας, στο ρεύμα προς Λαμία. Οι μετανάστες διαμαρτύρονταν, καθώς όπως έλεγαν δεν έχουν χρήματα για να μετακινηθούν με το τρένο.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ
«Δημοσιονομική πειθαρχία» και στα ... καμένα στο Μάτι

Eurokinissi

Στην καλή προαίρεση των κάθε λογής χορηγών αφήνει η κυβέρνηση ακόμα και τα πιο στοιχειώδη μέτρα αποκατάστασης των πυρόπληκτων στο Μάτι, που πολλοί εξ αυτών έχουν κυριολεκτικά καταστραφεί, με σχετικό νομοσχέδιο που κατέθεσε χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Ενα χρόνο μετά την καταστροφή, το νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του περασμένου Ιούλη, προβλέπει μεν μια σειρά «αναγκαίες ενέργειες» (πολύ μακριά από όσα έχουν ζητήσει οι σύλλογοι πυρόπληκτων), αναφέρει ωστόσο ότι «όλες οι απαιτούμενες μελέτες, έργα, υπηρεσίες, εξοπλισμός, εκπονούνται κατά προτεραιότητα χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο, από φυσικό ή νομικό πρόσωπο, και, εφόσον αυτό δεν καταστεί δυνατόν, με ανάθεση με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών».

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, με την επωνυμία «ΜΑΤΙ ΞΑΝΑ», η οποία θα έχει σκοπό να προχωρήσει στην ανάπτυξη και εφαρμογή σχεδίου δράσης για την περιοχή και σε αυτή θα έχουν αυξημένη συμμετοχή εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας, αλλά και θεσμικών φορέων, όπως το Ελεγκτικό Συνέδριο. Πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας θα τοποθετηθεί εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής, προερχόμενος από τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου. Η εταιρεία θα διοικείται από 14μελές ΔΣ, αποτελούμενο, μεταξύ άλλων, και από πέντε μέλη με κοινωνική και πολιτιστική δράση ή με γνώσεις συναφείς με τους σκοπούς της εταιρείας, τα οποία θα υποδεικνύονται από τα Σωματεία της πληγείσας περιοχής που ανέπτυξαν κοινωφελή δράση μετά την πυρκαγιά της 23.7.2018. Η Εταιρεία θα λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας. Κύριος πόρος της Εταιρείας θα είναι ο Ειδικός Λογαριασμός για την αρωγή των πυρόπληκτων.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων, προβλέπεται μεταξύ άλλων: Κατάρτιση μητρώου εγκαυματιών από τις δασικές πυρκαγιές και πλήρης υγειονομική κάλυψή τους από τον ΕΟΠΥΥ. Παράταση της αναστολής πλειστηριασμών μέχρι 31-7-2020. Παράταση της προθεσμίας για υποβολή αιτήσεων στεγαστικής συνδρομής μέχρι 10-8-2020.

Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να διαθέσει το 1/3 των χρημάτων που έχουν συγκεντρωθεί στον «Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής των πυρόπληκτων» για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ των καμένων σπιτιών. Αρα η κυβέρνηση θα συνεχίσει επί της ουσίας να εισπράττει κανονικά τον ΕΝΦΙΑ για τα επόμενα 5 χρόνια, και μάλιστα για ιδιοκτησίες αποκαΐδια. Απλά, σε μια προσπάθεια να αποφύγει τη λαϊκή κατακραυγή, δεν θα το κάνει άμεσα, κατευθείαν από την τσέπη των πυρόπληκτων, αλλά από το κονδύλι που μαζεύτηκε, ευρώ το ευρώ, για την υποστήριξή τους. Μειώνει έτσι δραστικά, κατά 1/3, το έτσι κι αλλιώς ελάχιστο σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των πυρόπληκτων κονδύλι που μένει για την αποκατάσταση και την ανάπλαση των πληγεισών περιοχών.


«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΑΜΟΥ
Κατέθεσε τις θέσεις της για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό

Τις θέσεις της για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, μετά και τα τελευταία μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση της ΝΔ, κατέθεσε στην άτυπη - διερευνητική σύσκεψη των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ανατολικής Σάμου.

Ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Τζίχας υπογράμμισε πως οι υποχωρήσεις για τη δημιουργία νέου ΚΥΤ στου «Ζερβού» και η λογική του εφικτού σημαίνουν προσχώρηση στις κυβερνητικές θέσεις που συντηρούν και διογκώνουν το πρόβλημα του εγκλωβισμού στα νησιά και στη χώρα.

Αναλυτικά το υπόμνημα αναφέρει τα εξής:

«Τα μέτρα για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό που εξήγγειλε η κυβέρνηση της ΝΔ, είναι μέτρα καταστολής και ταυτόχρονα δοκιμασμένα και αναποτελεσματικά.

Δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα στα πλαίσια των απαράδεκτων Συνθηκών Δουβλίνο 1 και 2 και της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας. Αυτές οι συμφωνίες οδηγούν στον διπλό εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στα νησιά και στη χώρα.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" από την αρχή της όξυνσης του προβλήματος παραμένει στις θέσεις της, που πραγματικά μπορούν να δώσουν λύση στη διαχείριση του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού, παλεύοντας παράλληλα μαζί με τους φορείς του λαϊκού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, ενάντια στους αίτιους και τις αιτίες της προσφυγιάς και μετανάστευσης.

Διεκδικούμε:

Να κλείσει το "hot spot" στο Βαθύ. Να μην κατασκευαστεί άλλο πουθενά στη Σάμο.

Να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες σε αξιοπρεπή κέντρα φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου θα εξετάζονται τα αιτήματά τους και θα πηγαίνουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους.

Να προχωρήσουν άμεσα όλες οι οικογενειακές επανενώσεις.

Κανένας ανήλικος να μη ζει σε ακατάλληλες συνθήκες, απροστάτευτος, άστεγος ή φυλακισμένος.

Να αποζημιωθούν στο 100% όσοι κάτοικοι του νησιού, ιδιαίτερα στο Βαθύ, έχουν υποστεί ζημιές από τον διπλό εγκλωβισμό που επέβαλε η ΕΕ και οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Συμπερασματικά, θεωρούμε ότι το πλαίσιο διεκδίκησης του Δημοτικού Συμβουλίου του ενιαίου δήμου Σάμου, των συνδικαλιστικών, επιστημονικών, επαγγελματικών και λοιπών φορέων που εγκρίθηκε και επικυρώθηκε από το μεγαλειώδες Πανσαμιακό συλλαλητήριο της 7ης Φλεβάρη 2019, είναι αυτό στο οποίο πρέπει να επιμείνει και η σημερινή σύσκεψη των δημοτικών παρατάξεων».


ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ - ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Κάλεσμα αγώνα για τον απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών

Ανακοίνωση εξέδωσε η Γραμματεία Μεταναστών - Προσφύγων του ΠΑΜΕ στην οποία αναφέρει:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ βρίσκοντας έτοιμο το έδαφος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επεκτείνει την αντιμεταναστευτική πολιτική στον ίδιο δρόμο υλοποίησης της καταστροφικής για πρόσφυγες και νησιώτες συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, που κρατά εγκλωβισμένους στα ελληνικά νησιά χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες μη επιτρέποντάς τους να μεταβούν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους. Ηδη ο αριθμός των εγκλωβισμένων προσφύγων αυξάνεται. Πάνω από 1.300 άνθρωποι ήρθαν στη χώρα μας σε Σάμο, Λέσβο κ.λπ. Η μεταφορά ορισμένων προσφύγων στη Νέα Καβάλα Κιλκίς και αλλού επιδεινώνει το πρόβλημα. Τους στοιβάζουν σε πρόχειρες κατασκηνώσεις με απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης.

Με τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό στρώνει παραπέρα το δρόμο με ένταση της καταστολής. Ενισχύει τον μηχανισμό απελάσεων, με την απαράδεκτη απόφαση για κατάργηση της εξέτασης ασύλου δεύτερου βαθμού και με την αυξημένη παρουσία της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ που ευθύνεται για τον ξεριζωμό ολόκληρων λαών και της Frontex να σουλατσάρουν στο Αιγαίο.

Πιστή η κυβέρνηση της ΝΔ στο δόγμα υπηρέτησης των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή, στο οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε σημαιοφόρος, εμπλέκει όλο και περισσότερο το Μεταναστευτικό στα ευρωατλαντικά παζάρια και τις αντιθέσεις.

Οι ανταγωνισμοί για το μοίρασμα και τον έλεγχο των αγορών, των πηγών και των δρόμων μεταφοράς Ενέργειας, που έχουν ως θύματα τους εργαζόμενους όλων των χωρών και κερδισμένους μια χούφτα μονοπωλιακούς ομίλους, που διαιωνίζουν την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα, αποτελούν την αιτία για τη μετανάστευση και την προσφυγιά.

-- Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα να δυναμώσουν τη διεκδίκηση για τα δικαιώματα και τον απεγκλωβισμό των προσφύγων και των μεταναστών.

-- Να κλείσουν οι "Μόριες", Κέντρα κράτησης - hot spots στα νησιά και τον Εβρο. Να μη δημιουργηθούν νέες.

-- Αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής για τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους για όσο παραμένουν στη χώρα μας.

-- Να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου θα εξετάζονται τα αιτήματά τους και θα πηγαίνουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους.

-- Να προχωρήσουν άμεσα όλες οι οικογενειακές επανενώσεις.

-- Κανένας ανήλικος να μη ζει σε ακατάλληλες συνθήκες, άστεγος ή φυλακισμένος.

-- Οχι στην κατάργηση του β' βαθμού εξέτασης ασύλου.

-- Να αποζημιωθούν στο 100% όσοι κάτοικοι των νησιών έχουν υποστεί ζημιές.

-- Να δυναμώσει η κοινή πάλη Ελλήνων, προσφύγων και μεταναστών εργατών για έναν κόσμο χωρίς φτώχεια, εκμετάλλευση, πολέμους και προσφυγιά».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org